Podium interzis. Echipa feminină de gimnastică a României, al treilea loc patru consecutiv la Mondiale. Larisa Iordache şi Andreea Munteanu au mers perfect la bârnă, Stănilă a ratat

8 oct 2014 7967 afişări Gimnastica
Podium interzis. Echipa feminină de gimnastică a României, al treilea loc patru consecutiv la Mondiale. Larisa Iordache şi Andreea Munteanu au mers perfect la bârnă, Stănilă a ratat 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7962/13371067/2/rotatia1.jpg

Echipa feminină de gimnastică a României a fost aproape de a reuşi o performanţă remarcabilă, în condiţii nu tocmai favorabile, miercuri, la CM de la Nanning. Locul patru din China este o confirmare că o singură gimnastă nu poate trage în spate întreaga echipă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010 cu Cătălina Ponor, şi în 2011 cu Sandra Izbaşa. Formaţia tricoloră a resimţit clar absenţa Dianei Bulimar, o gimnastă care ar fi împărţit presiunea cu Larisa iordache şi ar fi ridicat media notelor. Îmbucurător pentru rezultatul final al acestei competiţii este faptul că Larisa Iordache a evoluat ascendent, a terminat în forţă la bârnă, obţinând cea mai mare notă din concurs la acest aparat (15.500), iar pentru visul olimpic Rio 2016 contează şi  exerciţiul foarte bun reuşit tot la bârnă de Andreea Munteanu. Titlurile mondiale din concursul pe echipe rămân rezervate super-puterilor financiare ale lumii, coloşilor cu sute de mii de sportivi legitimaţi - SUA (feminin) şi China (masculin), ţări care de altfel s-au regăsit, deloc întâmplător, pe podiumul ambelor probe.

Pentru a nu repeta episodul 2011, în care delegaţia tricoloră a revenit de la Tokyo fără medalie, România speră în celelalte probe, individuale, din gimnastica artistică feminină, chiar dacă joi, Cristian Băţagă va fi prezent în finala de la individual compus, însă fără vreo şansă reală de a obţine vreun rezultat în preajma podiumului.

Vineri, Larisa Iordache şi Ştefania Stănilă vor încerca să facă faţă tăvălugului american în finala de la individual compus (calificare de pe locul trei pentru Larisa şi de pe 21 pentru Ştefania). Alte două şanse la medalii va avea Larisa Iordache duminică, în finalele de la sol şi bârnă, acolo unde s-a calificat de fiecare dată cu al doilea punctaj.

Echipa României a concurat la Nanning fără artizanii celor mai importante succese ale gimnasticii tricolore din ultimii ani. Octavian Bellu şi Mariana Bitang au renunţat la postul de antrenori coordonatori la jumătatea acestui an, după votul pentru fotoliul de lider al olimpismului românesc, dar şi schimbul de replici acid cu noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache.

UPDATE 16:02 Americancele şi-au apărat cu succes titlul câştigat în 2011, la Tokyo, pe terenul marii rivale China, la o diferenţă impunătoare, de şapte puncte. Podiuiul finalei arată exact ca cel din finalul calificărilor.


UPDATE 15:55 România rămâne înafara podiumului mondial, la încă o ediţie a Campionatelor Mondiale. Pentru a treia oară consecutiv, echipa tricoloră a terminat chiar la baza podiumului, pe patru - cel mai dificil de digerat loc. Totalul său. 170,963, a fost insuficient pentru a depăşi Rusia, cu 171,462 puncte. În 2011, România a fost la patru zecimi de bronz-ul câştigat de chinezoaice.

Reprezentanţii Federaţiei Internaţionale apreciază evoluţia bună a Andreei Munteanu. Larisa obţine şi ea o notă foarte bună 15.500 la bârnă, pentru o ultimă impresie bună şi pentru a termina în faţa Italiei întrecerea mondială

 


UPDATE 15:44 Rusia, prin Nabieva, începe cu o evoluţie bună la sărituri, o notă mare, apropiată de 15.000 (14.933), cu peste un punct mai mult decât nota primită de Stănilă. Mustafina punctează şi mai bine, 15.133, iar bronzul este în proporţie de 90% al Rusiei, înaintea evoluţiei Larisei iordache, în ciuda unei note uriaşe obţinute de Munteanu 15,200


UPDATE 15:39 Australiencele au încheiat evoluţia la bârnă, Larisa se încălzeşte deja. China a obţinut până acum cel mai mare total la bârnă: 44.066. La sărituri, aparatul la care lucrează Rusia, cel mai mare punctaj a fost obţinut până acum de americance - 46.741


UPDATE15:31 China deschide la sol ultima rotaţie. Toeretic, doar o serie de ratări majore poate schimba ceva în lupta pentru primele două medalii. SUA va intra pe covorul de la sol cu marele avantaj că va cunoaşte exact care sunt notele pe care trebuie să le obţină. Campioanele mondiale în exerciţiu îşi pot permite să meargă la siguranţă.

 

Acesta este tabloul complet al ultimei rotaţii. Programarea oferă un final incitant.


UPDATE 15:20 În condiţiile în care americancele par scăpate în învingătaore, iar China este destul de izolată pe doi, România va disputa la zecimi şi sutimi prezenţa pe podium cu Italia, aflată la o jumătate de punct în faţă şi Rusia, la o diferenţă chiar mai mică în urma tricolorelor. Aceste trei echipe vor evolua în acelaşi timp, în a doua jumătate a rotaţiei a patra. Rusoaicele, cu Mustafina în formă, va intra la sărituri, acolo unde se obţin note mari, iar în calificări, reprezentantele Moscovei le-au depăşit pe tricolore. Rusia a ciupit patru puncte României la paralele, însă a cedat la rândul său două puncte la sol. Italia, aflată acum pe trei, intră la paralele, acolo unde în calificări a terminat cu al optulea punctaj, ceea ce ar trebui să reprezinte un avantaj pentru Larisa & co.


UPDATE 15:10 România termină cu un total de 40.232 puncte la paralele, ceea ce îi permite Italiei să treacă în faţa României. România va încheia însă concursul la bârnă. Americancele au avut câteva emoţii la acest aparat în timpul rotaţiei cu numărul trei.


UPDATE 15:05 Larisa Iordache reuşeşte un exerciţiu bun la paralele, sigur, cu aterizare bine fixată. Este răsplătită de arbitri cu un 14.466, cu un punct câştigat faţă de concursul de calificări.

 

 


UPDATE 14:58 La jumătatea concursului, România este în grafic pentru a obţine o medalie. După primele două aparate, ocupă poziţia a treia, iar cel mai important hop urmează în minutele următoare, atunci când Stănilă, Iordache şi Tudorache intră în concursul la aparatul problemă al României: paralele.


UPDATE 14:50 Cel mai rapid aparat din gimnastica feminină aduce o super-execuţie a gimnastei Anamaria Ocolişan, notată de arbitrii cu un 14.933, care caştigă mai bine de o zecime faţă de concursul de calificare. Larisa Iordache aduce primul punctaj de peste 15.000 echipei tricolore, cu o aterizare sigură, notată uşor mai slab decât în calificări, dar suficient de bună pentru a duce totalul de la sărituri al României peste punctajul Chinei.


UPDATE 14:38 Chinezoaicele au emoţii. La debutul rotaţiei a doua, la paralele, Shang cade de pe aparat. La fel păţeşte şi cea mai bună gimnastă a Chinei, Yao, oferind şi mai multă siguranţă echipei Statelor Unite, care au un vantaj important de gestionat, prin evoluţii corecte. Fetele conduse de Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan şi Lucian Sandu intră la sărituri în a doua jumătate a rotaţiei.

 

 


UPDATE 14:30 Americancele s-au instalat la conducere la capătul primei rotaţii, în faţa Rusiei şi a Chinei. România este pe cinci, dar diferenţele sunt deja destul de importante: 4,7 puncte faţă de primul loc şi două puncte distanţă până la podium pentru Larisa & Co..


UPDATE 14:20 Rezultatul slab al româncelor din calificări, îi determină pe regizorii transmisiunii să evite covorul de la sol. Notele primite de Stănilă (13,666) şi Munteanu (13,700) aduc însă un câştig echipei, faţă de calificări. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre evoluţia Larisei iordache, care ezită piţin la aterizări şi iroseşte 2 zecimi. Per total, solul din finală este cam la acelaşi nivel cu cel din calificări. 42,074 puncte în contul României, la capătul primei rotaţii.


UPDATE 14:08 Finala pe echipe începe cu favoritele SUA şi China la sărituri. Maria Britanie şi Rusia lucrează la paralele, Italia şi Japonia la bârnă iar România şi Australia, iar România şi Australia îşi prezintă exerciţiile la sol. Ştefania Stănilă deschide cu un exerciţiu bun.


UPDATE 14:00 Echipa Statelor Unite este principala favorită la aur a concursului pe echipe, chiar în faţa echipei gazdă. Americancele au argumente multiple: au câştigat detaşat calificările, cu peste patru puncte avans; au în echipa de bază trei sportive din Top 6 al clasamentul provizoriu de la individual compus (Simone Biles a obţinut în calificări cel mai mare total, în ciuda unei ratări la paralele, Kyla Ross - al cincilea total şi Mykayla Skinner - al şaselea total); au în echipă campioana şi vicempioana din 2013 de la individual compus. În plus, statistica le este favorabilă, după ce SUA a câştigat trei dintre ultimele cinci finale feminine pe echipe.

 

 


România caută prima medalie la cea de-a 45-a ediţie a Campionatului Mondial de gimnastică artistică, de la Nanning, prin echipa feminină condusă în premieră de Larisa Iordache.

Fără Octavian Bellu şi Mariana Bitang, antrenorii care au adus cele mai mari succese ale ultimei decade a gimasticii româneşti, dar şi cu o absenţă de marcă, Diana Bulimar fiind accidentată, misiunea tricolorelor de a reveni, pentru prima dată după o pauză de şapte ani pe podiumul mondial al echipelor, este una dificilă. România a obţinut calificarea la limită, de pe locul şapte din opt eligibile pentru finală, la o diferenţă de peste 15 puncte şi jumătate de liderul calificărilor, principala favorită la titlu, SUA. Finala începe însă de la zero, iar un parcurs curat, fără cele câteva ratări din calificări, le-ar putea apropia pe fetele pregătite de Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan şi Lucian Sandu de primele trei locuri, ocupate în ordine, la capătul calificărilor, de SUA, China şi Rusia. 

România începe şi încheie cu două aparate la care se află în avantaj

Larisa Iordache este vedeta şi liderul echipei României la Nanning, aşa cum a fost şi la Antwerp. În 2013 însă, Mondialele nu au programat un concurs pe echipe,astfel încât Larisa are de gestionat o situaţie nouă în China. La precedentele două competiţii mondiale pe echipe, România a terminat pe locul 4 - în 2010, cu ajutorul Cătălinei Ponor, iar în 2011, sub conducerea Sandrei Izbaşa.

În finala echipelor, câte trei gimnaste vor prezenta exerciţiile la fiecare dintre cele patru aparate din gimnastica feminină. Larisa Iordache şi Ştefania Stănilă sunt programate să facă toate aparatele, ca şi în calificări, cele două fiind de altfel calificate şi în în finala de la individual compus. 

România împarte rotaţia cu Australia şi are parte de un traseu care teoretic, plasează două dintre aparatele cele mai puternice ale tricolorelor la primul şi respectiv ultimul schimb.

Reprezentantele României vor intra în finala pe echipe astfel:

  • Rotaţia 1 - sol: Stănilă, Munteanu, Iordache
  • Rotaţia 2 - sărituri: Stănilă, Ocolişan, Iordache
  • Rotaţia 3 - paralele: Stănilă, Iordache, Tudorache
  • Rotaţia 4 - bârnă: Stănilă, Munteanu, Iordache

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.