Miracolul din Irlanda!** Gimnastul care trăiește visul imposibil: a stat în scaunul cu rotile, a muncit în construcții, a vândut dulciuri și a spălat mașini

Miracolul din Irlanda!** Gimnastul care trăiește visul imposibil: a stat în scaunul cu rotile, a muncit în construcții, a vândut dulciuri și a spălat mașini
  • Publicat:
  • Actualizat:

Kieran Behan (foto) a devenit, la începutul lui 2012, la aproape 23 de ani, al doilea gimnast din istoria Irlandei calificat la Jocurile Olimpice, însă cazul său este unul special, el confruntându-se cu probleme grave de sănătate, dar și financiare, înainte de a ajunge la această performanță.
Spre deosebire de primul gimnast irlandez participant la Jocurile Olimpice, Barry McDonald (1996), Kieran este un sportiv care a contrazis opinia experților, care susțineau că nu va mai putea merge, relatează independent.ie.

A muncit în construcții și a făcut curățenie la club pentru deplasări

Sportivul a avut și importante probleme financiare, uneori neavând bani nici măcar pentru a-și cumpăra fașă ca să-și protejeze mâinile. Clubul la care este legitimat, Tolworth din Surrey, a vândut prăjituri și sandvișuri membrilor săi pentru a-l susține pe Kieran. Sportivul a făcut și curățenie la club pentru a strânge bani și a muncit alături de tatăl său în construcții ca să aibă sumele necesare deplasărilor la competițiile din străinătate. Anul trecut, specialistul la sol din Surrey a cheltuit aproape 12.000 de lire sterline pentru a se deplasa la concursuri și pentru cazare. „A fost foarte dificil și familia mea a investit în mine orice bănuț a avut disponibil”, povestește Kieran Behan.

Unul dintre antrenorii tânărului, Simon Gale, spune că uneori Kieran a economisit bani și sărind peste bariera pusă la intrarea în stația de tren. „A fost foarte greu pentru el. Gymnastics Ireland nu a avut capacitatea de a-i finanța deplasările până acum și doar anul trecut el a cheltuit mii de lire concurând în țări ca Japonia, Germania, Slovenia, Croația și Cehia”.

Tatăl lui Kieran Behan, Phil, este constructor și mama sportivului, Bernie, procură materiale pentru activitatea soțului ei. „De mai mulți ani am dat orice bănuț am putut pentru a-l ajuta pe Kieran să își împlinească acest vis extraordinar. Nu am plecat într‑o vacanță de zece ani, dar vom înțelege că a meritat să facem acest sacrificiu când îl vom vedea reprezentând Irlanda la Jocurile Olimpice de la Londra”, spune Bernie.

La 10 ani a ajuns prima dată în scaunul cu rotile

Kieran Behan a demonstrat nu doar o dată că poate depăși orice obstacol. El avea nouă ani când a început să facă gimnastică, dar un an mai târziu pe piciorul său stâng a apărut o tumoare. Nu era o tumoare malignă, s-a constatat în urma operației de înlăturare a acesteia. Însă după operație au apărut complicații și leziuni ale nervilor, astfel că Behan a ajuns în scaunul cu rotile. Părinților lui li s-a spus atunci că este posibil ca fiul lor să nu mai meargă niciodată. Kieran s-a refăcut uimitor și a revenit în sala de gimnastică.

Din nou în scaunul cu rotile, la 12 ani

La vârsta de 12 ani, un accident de la un antrenament l-a readus în scaunul cu rotile. El a suferit leziuni craniene și i-a fost afectată urechea internă. Timp de opt săptămâni a stat într-un pat de spital cu capul imobilizat, având pierderi de cunoștință și convulsii. Încă o dată, părinților săi li s-a spus să se pregătească pentru posibilitatea ca fiul lor să nu mai meargă niciodată.
„A fost un accident stupid. Exersam la bara fixă, când am căzut cu partea din spate a capului pe bară. A fost afectat atunci organul vestibular, în urechea internă. Practic este organul de echilibru, care îmi spune dacă merg la stânga sau la dreapta, în sus au în jos. A trebuit să învăț cum să stau la vertical pe patul de spital”, povestește Kieran pentru BBC.

El a început din nou o recuperare îndelungată acasă, în Surrey. „Mama obișnuia să mă ducă la fereastra din bucătărie cu scaunul cu rotile și ne uitam la mașinile ce treceau pe stradă, ca să fac mișcări cu capul. Aruncam cu o minge în perete ca să îmi focusez privirea. A durat mult, foarte mult. Nu am mai făcut gimnastică aproximativ trei ani”, a mai spus sportivul. Practic Kieran a intrat în anii adolescenței învățând din nou să stea pe scaun și să își miște capul, rămânând mai multe luni în scaunul cu rotile. El a petrecut 18 luni la recuperare, dar în cele din urmă a reușit să se ridice din scaun, să folosească mai întâi cârje, apoi un baston, iar apoi numai propriile sale picioare. Abia după trei ani și-a revenit complet. Avea 15 ani și a contrazis din nou estimările doctorilor. Kieran a revenit în competiții și a reușit chiar să câștige câteva premii naționale la juniori.

„Dacă nu aș fi făcut gimnastică, acum aș fi fost în continuare în cărucior”

Alți tineri dacă ar fi trecut prin ce a trecut Kieran Behan probabil nu ar mai fi revenit la un sport cum este gimnastica. I-au revenit oare în memorie în timpul competițiilor, de exemplu când se afla pe calul cu mânere, momentele grele trăite? „Cu siguranță nu îmi place calul cu mânere, este cel mai slab aparat al meu. Dar ce am trăit eu a fost un accident. Corpul uman este mai capabil decât s-ar crede, dar mintea este cea mai puternică. Nu am de ce să fiu speriat, pentru că ador gimnastica – probabil m-a făcut omul care sunt acum. Dacă nu aș fi făcut gimnastică, poate că acum aș fi fost în continuare în cărucior”, explică sportivul irlandez.

Alte probleme medicale, urmate de primul său sezon complet, 2011

Calea către Jocurile Olimpice a fost complicată pentru Kieran și la câțiva ani după ce gimnastul s-a refăcut în urma celor două probleme grave de sănătate. În 2008, el a suferit o ruptură de ligament încrucișat la genunchiul drept. Și-a revenit, dar în timp ce se pregătea pentru Campionatele Europene din 2010 a suferit o ruptură similară la genunchiul stâng.

Kieran a profitat de perioada de indisponibilitate pentru a încerca să strângă banii necesari pentru a concura la nivel internațional, vânzând dulciuri și spălând mașini pentru a-și finanța deplasările. A reușit să concureze în calificări la Campionatele Mondiale din 2010, de la Rotterdam, dar nu a acces în finale.

Primul său sezon complet ca gimnast la seniori a fost 2011. El a participat atunci la Campionatele Europene de la Berlin și la CM de la Tokyo, însă fără să se califice în finale. De asemenea, a concurat la etape de FIG Challenge Cup, la Osijek, Maribor și Ostrava. El a câștigat la Osijek medalia de argint, la Maribor bronzul și la Ostrava, în ultima etapă a anului, aurul la sol, ceea ce i-a adus și calificarea la turneul preolimpic de la Londra. Performanța de la Ostrava a fost cea mai bună realizată vreodată de un gimnast din Irlanda.

Nu a dormit după calificarea la JO

Kieran a primit în ianuarie două vești bune: s-a calificat la JO în urma concursului de la Londra și a fost anunțat de Consiliul Irlandez pentru Sport că este eligibil pentru o bursă de 12.000 de lire sterline.

Gimnastul recunoaște că în noaptea de după calificare nu a închis un ochi. „Nu am dormit pentru că nu voiam să mă trezesc și să-mi dau seama că nu este adevărat. Este ceva incredibil”, a afirmat irlandezul, calificat la JO după ce a acces în finala de la sol la Londra, în care s-a clasat apoi pe locul patru. Visul său imposibil devenise realitate. Băiatul care a petrecut luni chinuit de leșinuri și convulsii, care poate s-a întrebat la un moment dat dacă sportul pe care îl iubește l-a nenorocit pe viață, reușise.

Povestea lui Kieran Behan arată că oamenii pot face aproape tot ce doresc dacă sunt hotărâți. Arată că nicio situație nu este cu adevărat fără speranță atâta timp cât ești în viață. Însă obiectivele lui Kieran pentru Jocurile Olimpice sunt simple: „Să nu mă accidentez! Și să ajung acolo și să mă bucur de participare, pentru s-ar putea să nu mai am o astfel de ocazie. Simplul fapt că m-am calificat arată că miracolele se întâmplă”.

„Simplul fapt că m-am calificat arată că miracolele se întâmplă”, Kieran Behan, gimnast calificat la JO 2012

Carte de vizită Kieran Behan
Data nașterii:
19 aprilie 1989
Locul nașterii: Londra
Înălțime: 1,65 metri
Anul debutului în gimnastică: 1999
Prima competiție internațională: 2010
Cea mai bună performanță: Medalia de aur la sol, la etapa de FIG Challenge Cup de la Ostrava, în 3 decembrie 2011.
Țara pentru care concurează: Irlanda (părinții săi sunt irlandezi).

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen