Made in Romania

13 mai 2009 53 afişări Gimnastica
Made in Romania Made in Romania
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Revenirea lui Marian Drăgulescu în sportul de performanţă reprezintă, pe lângă ambiţia lui nemăsurată, şi revenirea perfecţiunii. Nimeni altul nu poate executa impecabil săritura pe care „Marocanul” a inventat-o şi care este încercată astăzi de zeci de sportivi. Dar dinamovistul nu e doar o piesă unicat care face faimă ţării noastre pe toate meridianele.

Dincolo de supremaţia pe care a deţinut-o în gimnastică,  România va rămâne în istoria acestui sport nu doar ca o resursă continuă de aur, ci şi ca o inovatoare.  Comăneci, Silivaş, Amânar (foto), Urzică şi Drăgulescu sunt doar câţiva dintre campionii care au inventat elemente. Forţă. Originalitate. Mii de ore de antrenament la finalul cărora elemente şi combinaţii nemaifăcute până atunci au prins contur. Pentru curajul şi îndrăzneala lor, lumea gimnasticii i-a răsplătit cu nemurirea, păstrându-le numele în elementele nou create, multe dintre acestea regăsindu-se şi în codul de punctaj.
.
 
Bellu: „E ca semnătura unui pictor”

Totul a început cu Nadia.  Copila care dădea peste cap tabela electronică la JO de la Montreal din 1976 a dat numele a două elemente la paralele. Unul, o desprindere extrem de grea, este executat astăzi de puţine gimnaste. „Mă întristează asta, dar ştiu că e foarte dificil şi nimeni nu-şi doreşte să rişte foarte mult”, mărturisea Nadia. Au urmat elemente noi la sol, bârnă şi sărituri, toate aparatele purtând amprenta româncelor. „Este o mândrie pentru România să rămână astfel în istoria gimnasticii, e ca semnătura unui pictor, mai mult, acel element reprezintă chiar o revoluţie în gimnastică, este o activitate de creaţie. Deşi codul de punctaj se schimbă, unele elemente se transmit mai departe, chiar dacă îşi pierd din valoare”, a explicat fostul antrenor Octavian Bellu. 
 
Patru ani pentru o săritură
Gimnastica a evoluat, codurile de punctaj s-au schimbat, iar unele elemente (ex. Miloşovici şi Dobre) au ieşit. Astăzi, cel mai des întâlnit este săritura Amânar. Simona, triplă campioană olimpică, a executat două şuruburi jumătate, în premieră, la JO Sydney, după ce se pregătise patru ani: „Imediat după JO de la Atlanta am început să repet. Era şansa mea să arăt că pot mult mai mult, deşi a fost foarte greu. Este o onoare imensă să ştii că peste ani o gimnastă face o săritură pe care tu ai muncit-o şi ai încercat să-i dai o formă”. Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic, consideră că noile elemente au ţinut, în mare măsură, de abilităţile sportivului: „Elementele noi au luat naştere din perfecţionarea celor de bază. Gimnaste cu calităţi foarte bune au dus anumite elemente către o nouă formă”.
 
Toţi visează "Drăgulescu"
Deşi nu au atins performanţele fetelor, nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos. Singurul campion olimpic al României, Marius Urzică, a dat numele unor elemente la  paralele şi cal cu mânere. „Împreună cu antrenorul meu ne-am gândit la elemente care să îmbunătăţească exerciţiul şi să-l facă mai valoros. E nevoie de multă muncă, cel puţin la paralele. Am avut nevoie de un an să pot face acel element”, spune el.
Însă cel mai mare succes l-a cunoscut Marian Drăgulescu. Specialist al probei de sărituri, acesta a inventat o săritură sinonimă cu perfecţiunea. Mai mult, majoritatea celor care „se bat” acum la medalii îi calcă pe urme şi visează la executarea unui „Drăgulescu” perfect. „Aveam probleme cu aterizarea la veche săritură şi am zis că trebuie să o văd, să o controlez cât mai bine, de aceea am mai făcut o mică răsucire pentru a ateriza cu faţa la masă. Astfel s-a născut această săritură. Mă bucur că numele meu va merge mai departe şi că există atâţia gimnaşti care lucrează, se chinuie să facă această săritură”, mărturiseşte „Marocanul”.
 

Printre componenţii actuali ai lotului olimpic  care au drept model fostele glorii autohtone se află viceampioana europeană la bârnă Ana Maria Tămîrjan, care face urcarea „Silivaş” la acest aparat, şi Marius Berbecar,  care execută săritura „Drăgulescu”.
 

Elemente care se regăsesc astăzi în codul de punctaj
FEMININ
Sărituri : Amânar
Paralele: Comăneci (două elemente)
Bârnă: Silivaş
            Grigoraş
Sol: Popa
        Stroescu
        Silivaş
 
MASCULIN
Cal cu mânere: Urzică
Paralele: Urzică
Sărituri: Drăgulescu
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.