"Iordache poate fi o rivală serioasă pentru Simone Biles, dacă e sănătoasă şi se poate pregăti la capacitate maximă" spune Nadia. Cum îşi explică "Zeiţa de Montreal" faptul că România a pierdut lupta pentru aurul mondial

23 apr 2015 780 afişări Gimnastica
 "Iordache poate fi o rivală serioasă pentru Simone Biles, dacă e sănătoasă şi se poate pregăti la capacitate maximă" spune Nadia. Cum îşi explică "Zeiţa de Montreal" faptul că România a pierdut lupta pentru aurul mondial

Nadia Comăneci, gimnasta care a inventat nota 10, a rămas aproape de sportul care a consacrat-o. Prezentă la competiţiile de anvergură în Europa şi Statele Unite, "Zeiţa de la Montreal" este la curent cu tot ce se întâmplă în gimnastica mondială, dar şi în cea românească. Nadia crede că liderul echipei feminine a României, Larisa Iordache, poate fi o rivală puternică pentru sextupla campioană mondială, Simone Biles (18 ani). "În acest moment, nu cred că cineva o poate învinge pe Biles pentru că este cu adevărat bună. Să vedem cum va rezista până la Jocurile Olimpice de anul viitor, dacă va reuşi să stea departe de accidentări. Cred că Simone are cele mai grele exerciţii din gimnastică şi ceea ce face la sol şi sărituri e aproape egal cu ceea ce fac băieţii. Iordache îi poate fi o adversară puternică la individual compus, important e ca Larisa să fie sănătoasă, să se poată pregăti şi concura la potenţial maxim", a spus Nadia, într-un interviu acordat pentru "NBC Olympic Talk".

Nadia a vorbit şi despre schimbarea ierarhiei în gimnastica mondială, unde Statele Unite nu are practic adversar în niciun concurs. "Lupta pentru podium se va da întotdeauna între aceste patru ţări, Statele Unite, Rusia, China şi România. Ierarhia s-a schimbat pentru că momentan Statele Unite domină gimnastica mondială. Dăcă stai şi te gândeşti, aici, în State, sunt în jur de 4 milioane de copii care fac gimnastică, pe când în România avem în jur de 500 de copii. Deci, baza de selecţie face totul şi aşa se poate explica de ce România a căzut de pe primul loc", spune ea.

Întrebată ce regulă din gimnastică ar schimba, Nadia a răspuns că ar reveni la sistemul de numerotare până la 10, notă pe care ea a obţinut-o pentru prima dată în istoria acestui sport la Montreal, în 1976. Noul sistem de notare, impus de Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) din 2006, prevede acordarea a două note separate, care se adună la sfârşit şi dau nota finală a exerciţiului. Prima notă se referă la dificultatea exerciţiului şi începe de la 0, la care este adunată valoarea celor mai dificile 8 elemente, inclusiv coborârea. A doua notă este acordată pentru execuţia elementelor, începe de la 10 şi se scad puncte pentru fiecare eroare de execuţie.Gimnaştii obţin astfel note cuprinse între 14 şi 16.

Ultima notă de 10 din istoria gimnasticii a fost obţinută de Lavinia Miloşovici la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992, la sol, notă cu care a şi câştigat titlul olimpic la acest aparat.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.