Interviu Octavian Bellu: "Voi fi acolo unde e lotul!"

3 iun 2010 192 afişări Gimnastica
Interviu Octavian Bellu: "Voi fi acolo unde e lotul!" Face naveta pentru România
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Octavian Bellu s-a întors în gimnastica românească. Plecase în2005, pentru că nu îi mai erau respectate cele trei principii:rigoare, dăruire, seriozitate. A revenit acum, la solicitareafederaţiei de a da o mână de ajutor, după o experienţă de câţivaani în administraţia sportivă.

În prezent director al Academiei Olimpice Române, Bellu, cel mai desucces antrenor din lume, în viziunea Academiei RecordurilorMondiale, explică motivele pentru care este gata să ia totul de lazero şi modul în care a fost gândită noua colaborare.

Ce v-a determinat să reveniţi?
În primul rând, atribuţiile de serviciu, pentru că răspund depregătirea olimpică la COSR pentru Londra 2012 şi încerc să ajutcât mai mult. Apoi, al doilea motiv ar fi apartenenţa la familiagimnasticii, pentru că am lucrat atâţia ani aici şi am strâns atâtde multe amintiri. Am răspuns pozitiv solicitării FRG pentru operioadă mai lungă sau mai scurtă, atât cât consideră ei.

Veţi fi noul antrenor coordonator?
Am văzut că sunt deja tot felul de discuţii despre cine va fiantrenorul coordonator. Noi suntem un colectiv, cu doamna MarianaBitang şi cu doamna Anca Grigoraş, director tehnic. Nu ştiu ce seva întâmpla, cine va veni.

"Vom fiacolo unde va fi lotul"

Care va fi sistemul după care se va lucra?
Va fi o responsabilizare mai mare a antrenorilor, fiecare dintretehnicienii care sunt acum la lot este un coordonator alactivităţii pe aparatul respectiv, sunt programe de pregătire,obiective. Nu le vom prelua noi munca, aşa cum s-ar putea înţelege,noi ne-am alăturat unui colectiv deja existent.

Unde se va desfăşura pregătirea?
Lucrurile sunt foarte simple, însă le complică cei care au intratîntr-o sală de gimnastică numai ca să schimbe un bec. Va fi o etapăde pregătire la Deva, legată de şcoală, pentru că fetele sunteleve, iar în timpul vacanţelor sau când nu vor avea şcoală potveni la Izvorani, la Oneşti sau pot avea chiar stagii de pregătireafară.

Veţi face naveta Bucureşti - Deva sau vă mutaţi laDeva?
Vom fi unde va fi lotul. Când fetele sunt la Deva, voi fi acolo,când ajung la Izvorani, le vom însoţi. Fiind trei persoane în acestcolectiv coordonator, cred că ne vom descurca mai uşor, putem fi şidoi acolo, şi unul, sau chiar toţi trei, cum ar fi cel maibine.

"Formintear fi făcut treabă la sărituri"

Cum comentaţi decizia lui Nicolae Forminte de a seretrage?
Eu sper să îşi reconsidere hotărârea, era şi este nevoie încontinuare de el. Este un tip capabil, îl vedeam făcând treabăfoarte bună la sărituri. Niciun moment nu am vizat funcţia deantrenor coordonator, 15 ani am fost în această postură şi nu îmimai spune nimic acum din punctul de vedere al unei ţinteprofesionale.

Veţi sta la fel de mult în sală ca înainte de2005?
Atunci stăteam 24 de ore din 24, dacă nu era antrenament, erau alteprobleme pe lângă. Nu-mi este deloc greu să reîmbrac treningul,pentru că nu m-am îndepărtat de sportul acesta.

Care credeţi că este cauza numeroaselor accidentări de lalot?
Aici este o mare problemă. O să vedem de ce se accidentează atât dedes aceste fete, pentru că nu cred că sunt mai fragile decât altegimnaste. Vom face o evaluare, vom descoperi cauzele şi vom vedeace putem face.

"Potenţialîncă mai există"

Reveniţi în gimnastică pe un cod nou depunctaj...
Am prins opt schimbări ale codului, una în plus nu mă sperie. Ştiude această schimbare şi vom vedea cum putem să scoatem ce e mai bundin ea.

Cum apreciaţi rezultatele din ultima vreme dingimnastică?
M-am ferit şi mă feresc să fac analize. Am văzut în ComitetulExecutiv o analiză pertinentă făcută de Nicu Forminte, care avorbit curajos despre "Europene ca un semieşec", a privit foartelucid lucrurile, spre deosebire de mulţi alţii, care au zis că e omedalie de aur, e bine. Ce a fost a fost, eu privesc de aiciîncolo.

Mai poate fi gimnastica românească de aur?
Speranţa trebuie să existe, că altfel am sta acasă. Potenţial încămai este. Speranţa aceasta o au toţi cei care sunt în pregătire, nudoar din gimnastică, ci din toate sporturile, pentru că altfel nuvăd rostul sacrificiilor, al cantonamentelor, al renunţărilor.

Forminte: "Există cale deîntoarcere"

Aflat la Constanţa, fostul antrenor coordonator al lotuluifeminin, Nicolae Forminte (foto), a declarat că nu excludeposibilitatea unei colaborări cu FRG: "Văzând poziţia federaţiei,din declaraţiile de presă, pentru că nu m-a sunat nimeni oficial să îmi zică ceva, nu vreau săînchid total uşa unei colaborări. Doamna Bitang m-a sunat ieri săîmi zică că nu şi-a dorit să se ajungă aici, şi o cred". Forminteconsideră că pe viitor va încerca să vadă dacă îşi găseşte un locîn planul de pregătire care va fi stabilit. "Poate că a fost ohotărâre pripită şi de aceea sunt dispus într-o etapă viitoare,după ce voi analiza tot ce s-a întâmplat, să văd ce proiect se vapune în practică şi dacă pot ajuta. Mă voi gândi la asta", aexplicat el pentru ProSport.

"Aşputea face douăaparate!"

Revenirea antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang lalotul feminin a fost primită cu bucurie şi de fostele componenteale ultimei echipe olimpice de aur, de la Atena 2004.
Astfel, dubla campioană olimpică Monica Roşu (foto) a salutatîntoarcerea celor doi în sala unde timp de zeci de ani şi-auschiţat performanţele. "Mă bucur că au revenit, România esteobişnuită cu ei, sunt antrenori foarte capabili care ştiu să îţipoarte paşii spre prima treaptă a podiumului", a declarat Monica.Specialistă la sărituri, fiind considerată gimnasta care a executatcea mai frumoasă săritură "Amânar" (la JO Atena 2004), Roşu şi-aarătat, mai în glumă, mai în serios, disponibilitatea de a da omână de ajutor actualei echipe. "Aş putea face două aparate,sărituri şi sol, dacă durerile la spate nu ar fi atât de mari.Prima săritură pot să o fac şi acum, cu a doua e mai greu din cauzaspatelui, dar cine ştie", s-a amuzat Mona.

"După retragerea din activitate, Cătălina a păstrato relaţie foarte bună cu Mariana Bitang şi Octavian Bellu,incontestabil cei mai buni antrenori români. Dacă ar fi nevoie deCătălina în gimnastica românească, cred că ea are în momentul defaţă maturitatea necesară să pună umărul pentru a sprijini acestsport", Carmen Ponor, mama Cătălinei Ponor

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.