FOTO | Naţionala de hochei sub 13 ani a României joacă în tricouri cu stema Transilvaniei pe piept la un turneu internaţional din Canada. Reacţia federaţiei | UPDATE Preşedintele Coronei Braşov: "Nu prea e în regulă. Noi n-avem nicio implicare"

24 feb 2019 18202 afişări Alte Sporturi
FOTO | Naţionala de hochei sub 13 ani a României joacă în tricouri cu stema Transilvaniei pe piept la un turneu internaţional din Canada. Reacţia federaţiei | UPDATE Preşedintele Coronei Braşov: "Nu prea e în regulă. Noi n-avem nicio implicare"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

UPDATE 13.58 ProSport a stat de vorbă şi cu Emilian Cernica, preşedintele clubului Corona Braşov, indicat de mai multe surse ca furnizând o parte din juniorii prezenţi la turneul din Canada. "Acum aflu! Nu ştiam... Ce pot să vă spun este că nişte părinţi au strâns bani, au pus mână de la mână şi şi-au trimis copiii la competiţie, care înţeleg că e foarte valoroasă. Echipa, din ce am auzit, are rezultate bune, asta contează, până la urmă... (n.r. - "România" avea 4 victorii în primele 4 meciuri până duminică la prânz). Corona n-are nicio implicare, cu excepţia faptului că unii juniori sunt legitimaţi, într-adevăr, la noi", a explicat Emilian Cernica pentru ProSport.
"Într-adevăr, dacă sunt prezentaţi drept România şi joacă pe piept cu stema Transilvaniei, nu prea e în regulă. Dar noi n-avem nicio implicare. Nici financiară, nici de altfel. Să ştiţi că în echipa asta sunt foarte mulţi jucători români! De la Braşov, Ciuc, Gheorghieni, Galaţi. De exemplu, cel mai bun jucător, care e şi legitimat la noi, e român din Galaţi", a mai declarat Cernica.. 


UPDATE 12:50 Contactat de ProSport, Alexandru Hălăucă, preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe gheaţă, a menţionat că echipa prezentată drept naţionala României pe site-ul competiţiei "Pee-Wee" Quebec nu este trimisă de federaţie şi că a convocat conducerea FRHG mâine, pentru a discuta situaţia apărută. „Nu este reprezentativa României! Am aflat şi eu astăzi despre acest lucru. Mâine sunt în Bucureşti, am convocat Biroul Federal pentru a lua o hotărâre vizavi de tot ce s-a întâmplat. În orice caz, e clar că nu sunt trimişi de noi! Federaţia nu are nicio implicare, n-a cheltuit niciun leu, absolut nimic! Nici nu ştiam... Sunt o selecţionată din Braşov şi din Academia de la Miercurea Ciuc, din ce am aflat şi eu”, a declarat Hălăucă. Acesta a promis că luni, după prânz, federaţia îşi va face public punctul de vedere oficial.

În urmă cu trei ani, hotnews.ro a scris că guvernul maghiar a cheltuit două milioane de euro pentru un proiect care viza înfiinţarea unei academii de hochei în Harghita şi Covasna

Aşa cum se poate vedea şi în imaginea de mai jos, pe site-ul competiţiei "Pee-Wee" Quebec 2019 figurează numele României, scris în engleză şi franceză, la rubrica "Lista celor 19 ţări participante". 


O echipă prezentată drept naţionala de hochei sub 13 ani a României poartă echipament cu stema Transilvaniei pe piept la un turneu internaţional la care participă, în această perioadă, în Canada, la Quebec, potrivit site-ului www.dantanasa.ro. Micii hocheişti concurează cu reprezentative din mai multe ţări şi pe site-ul întrecerii sunt trecuţi drept "România".

Echipa din România participă la turneul internaţional sub 13 ani „Pee-Wee” Quebec, din Canada. Competiţia este cea mai prestigioasă competiţie de copii din lume. De-a lungul timpului, jucători precum Wayne Gretzky, Mario Lemieux sau Patrick Roy au participat la acest turneu, alături de mulţi alţi jucători care au ajuns să evolueze în NHL.

Deşi joacă pentru România, jucătorii naţionalei U13 poartă pe piept, pe tricourile de joc, stema Transilvaniei, şi nu a ţării noastre. 

Peste 100 de ţări participă în fiecare an la această competiţie. Canada, USA, Rusia, Suedia, Elveţia, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie, Mexic, Franţa, Austria, Cehia, Germania, Slovacia, Italia, Olanda etc. În acest an, noutăţile sunt selecţionate din Lituania şi România. Deplasarea echipei României la acest turneu  a fost posibilă cu suportul Fundaţiei Ţiriac şi Coronei Braşov.

În general, echipa de hochei a României este formată din jucători de la echipele Corona Braşov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni sau Felcsik, mai scrie sursa citată.

Nu e primul incident de acest fel petrecut în hocheiul românesc. ProSport a prezentat, în urmă cu aproape doi ani, înregistrări video cu juniorii tricolori cântând imnul secuiesc după ce au promovat din grupa valorică IIA a Campionatului Mondial.


Lista cu ţările participante la turnel internaţional Pee Wee 2019. FOTO: tournoipeewee.qc.ca
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.