FOTO Adrenalina de pe tatami!** Antrenamente infernale pentru lotul de judo în etapa de acumulare fizică pentru JO 2012

  • Publicat:
  • Actualizat:

Judoul, sportul care a adus la Beijing în 2008 primul titlu olimpic României, prin Alina Dumitru, se află și la Londra 2012 în lumina podiumului. Un sport al inteligenței, flerului, inspirației și rapidității, judoul își pune însă baza și pe o pregătire fizică dură, care să ofere sportivului resursele de a ajunge și de a se impune în Golden Score (repriza de prelungiri). Până la Londra, fetele lui Florin Bercean dau însă testul Europenelor (Chelyabinsk, 26-29 aprilie), o competiție pentru care timp de trei săptămâni au urcat la Poiana Brașov în cantonamentul de încărcare fizică.

Dimineață senină de sfârșit de martie. Soarele își trimite razele printre vârfurile brazilor, iar un cor de păsărele ciripesc vesele în copaci. Ai putea spune că primăvara a urcat deja la munte dacă nu ar fi stratul murdar de zăpadă de pe marginea drumului și răcoarea aspră. La ora 10, liniștea e întreruptă de un grup colorat care se revarsă din holul hotelului Caraiman. Echipate cu căciuli și mănuși, componentele lotului olimpic de judo ies la antrenament. Discuțiile se leagă repede, se râde mult, vorbele se suprapun, o forfotă veselă care este întreruptă brusc de vocea antrenorului Florin Bercean: „Hai, încălziți bine toate încheieturile, nu doar limba!”. Campioana europeană din 2010, Corina Căprioriu, dispare câteva secunde și revine în fugă: a schimbat bentița cu o căciulă roz sub care își adună atent toate șuvițele.

Gleznă sensibilă pentru Alina

După un sfert de oră de stretching grupul se împarte în două: jumătate va face „înviorarea” de 8 km alergați în jurul Poienii, iar cealaltă parte, cu probleme medicale, se retrage spre sala de forță, în frunte cu Alina Dumitru. „Piți s-a accidentat ușor la glezna stângă. Am pus-o să lupte cu Căprioriu, a făcut un pas greșit și preferăm să o menajăm zilele acestea, o scutim de alergări și lucrează doar la sală”, explică Bercean. Prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc zâmbește și pornește spre locul unde va lucra cu discurile. „Facem trei ture mari și venim și noi?”, testează terenul Andreea Chițu, „bronzul” mondial din 2011. Antrenorul aprobă dintr-o mișcare a capului și face câțiva pași în direcția sălii.

„Drumul Oaselor”, spaima fetelor

În spatele lui, fetele își reiau vesele discuția. „Îi dați drumul la alergat, daaa? Mai domol cu vorba și mai mult cu picioarele!”, le strigă peste umăr. „Azi e zi ușoară, miercurea e însă spaima tuturor, e ziua de «Drumul Oaselor», un traseu de alergat pe care fetele îl urăsc”, zâmbește Bercean. „Drumul Oaselor” durează în jur de o oră, adună 12 kilometri, și pornește de la hotel, traversează Poiana, trece pe drumul forestier care șerpuiește printre munți și se închide pe drumul spre Brașov. „Dacă te-ai pornit pe el nu ai ce face, trebuie să mergi până la capăt. La un moment dat ai impresia că îți iese sufletul din tine, dar performanță fără pregătire fizică nu există. Pe «Drumul Oaselor» se fac rezultatele de peste an”, explică Alina Dumitru.

5, 10, 30 kilograme

Sala de forță este o încăpere mare, cu ferestre uriașe pe ambele laturi, „pardosită” cu saltele galbene de antrenamente, pe marginile căreia se află la uscat zeci de kimonouri. În mijlocul sălii se află șase bare de haltere, puse pe două rânduri. Bară goală care cântărește 20 de kilograme, bară încărcată cu 30 de kilograme, o alta încărcată cu 5 kilograme, iarăși bară goală, încă o bară cu 10 kilograme și cercul se închide cu o bară încărcată cu 20 kg. Se lucrează în reprize de 15 minute împărțite în fragmente de 20 de secunde de ridicat bara și 10 secunde de schimbat greutatea, numărul repetărilor oscilând în funcție de exerciții: genuflexiuni sau „pus la piept”. De la primele mișcări privirea se lipește de silueta fragilă a Alinei Dumitru. Micuța judoka poartă un bandaj pe glezna stângă și atacă hotărât fiecare greutate pe care o are în față. „Alina e atipică pentru acest sport. Are o fragilitate și o sensibilitate cum nu am mai întâlnit, dar uite că voința și hotărârea de a reuși te pot duce departe”, spune Bercean.

„Vreți să pierdeți acum medalia?”

Fetele lucrează în liniște și prima serie de ridicări trece repede, fără prea multe încurajări. Oboseala va veni pe parcurs. La seria a doua palmele încep să se spargă de la lupta cu greutățile: Carmen Bogdan și Loredana Ohâi primesc primele bandaje și o iau de la capăt. Efortul se vede pe fața fiecăreia și ultimele secunde din timpul de ridicat trec parcă tot mai greu. „Nu mai pot, nu mai pot”, rostogolește printre „discuri” o voce. „Haideți, fetelor, că mai puteți! Gândiți-vă că sunt ultimele minute din meci, cele mai grele, cele mai importante trei minute din viața voastră. Sunteți la Golden Score, vreți să pierdeți acum medalia?”, le încurajează Bercean. Vocea lui le-a mai dezmorțit un pic: se agață cu mai multă putere de haltere și reușesc să mai facă o serie de ridicări.

Epuizate de efort

Fețele încep să se coloreze, iar cheful de vorbă se pierde treptat. Este o liniște apăsătoare în care se aude respirație precipitată a fiecăreia, câte un strigăt de autoîncurajare și sunetul înfundat cu care haltera lovește salteaua. „Lore, brațele sus, mai cu nerv! Bazinul în față, la expresie!”, apar corectările. În capătul sălii, campioana europeană de U23, Andreea Cătuna, face câteva mișcări de stretching. „Andreea, tu ce faci, nu intri aici la ridicat? Vezi să nu uiți de tine și să stai pe margine”, o „înțeapă” verbal, Bercean. Este singurul care mai are puterea să glumească.
Pauza mare. Fetele se prăbușesc pe saltea. Nicio vorbă, nicio privire. Stau nemișcate cu fețele descompuse de efort. Într-un colț, stă ghemuită Andreea Chițu, în capătul opus, trântită pe spate, Corina Căprioriu încearcă să își recapete suflul. Nu spune nimic și ochii mari, albaștri, privesc în lumina de afară. Alina s-a așezat pe saltea, dar face mișcări în continuare pentru brațe și spate.

Urmează și adversarii!

Cu cronometrul în mână, Florin Bercean se plimbă printre ele și le încurajează. Are o vorbă bună pentru fiecare și tonul lui părintesc scoate la iveală resurse nebănuite. Ultima serie! Mișcările devin haotice, bara încărcată cu greutăți refuză să se lase ridicată. Alina fandează cu haltera încărcată cu 30 de kilograme și face o grimasă de durere. Lângă ea, Corina i-ar sări în ajutor, însă cele douăzeci de kilograme îi rup brațele. „Hai Piți, nu te lasă acum!”, îi strigă peste umăr. Secundele se scurg greu. „Încă un pic, încă un pic”, șoptește cineva.
Ultimul minut, cel mai greu. Semnalul de final pune capăt efortului. Minute întregi de liniște pentru fetele întinse pe saltea. Fără zâmbete, fără niciun strop de energie. Pregătire fizică dură, de Golden Score. De azi, locul halterelor va fi luat de adversari reali. Încep luptele adevărate!


7 medalii de aur la Campionatele Europene deține în palmares Alina Dumitru

1 aur olimpic a cucerit judoul românesc la ultima ediție a JO – prin Alina Dumitru

Viteză și forță măsurate la milimetru

Pentru ca pregătirea să fie făcută ca la carte, în sprijinul fetelor vine și știința. Cuprins în programul de cercetare al Institutului Național de Cercetare pentru Sport, lotul olimpic beneficiază de „instrumente” care pot determina imediat eficiența pregătirii. Astfel, în timpul cantonamentului din Poiana Brașov, fetele au fost testate de două ori pe zi cu un aparat special care evaluează și antrenează viteza de creștere a forței, dar și îmbunătățește viteza de reacție. „În prima fază la judo trebuie să îți dezechilibrezi adversarul, iar forța și viteza cu care faci asta se măsoară cu acest aparat. Fetele simt un stimul în acel capăt de kimono și trebuie să tragă cu toată forța”, explică psihologul Ioana Bănică.

TEST EUROPEAN

Reprezentantele României la CE de la Chelyabinsk (Rusia, 26-29 aprilie): Alina Dumitru și Carmen Bogdan (48 kg), Andreea Chițu și Andreea Cătuna (52 kg) și Corina Oana Căprioriu și Loredana Ohâi (57 kg) au pozat alături de antrenorul Florin Bercean, medicul lotului Mirela Pop și maseurul Ștefan Șumandea

Lotul olimpic de judo le are în componență pe Alina Dumitru, Carmen Bogdan, Violeta Dumitru și Diana Kovacs (48 kg), Andreea Chițu, Andreea Cătună, Ioana Matei și Monica Ungureanu (52 kg), Corina Căprioriu și Loredana Ohâi (57 kg).
 

Știri despre
Pe aceeași temă
Imagini INTERZISE! Carmen Brumă şi-a băgat mâna în slip şi 🙊...
Imagini INTERZISE! Carmen Brumă şi-a băgat mâna în slip şi 🙊...
Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei
Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei
Cea mai scumpă maşină din lume, vândută pentru o sumă de necrezut: prototipul Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, fabricat în 1955 VIDEO
Cea mai scumpă maşină din lume, vândută pentru o sumă de necrezut: prototipul Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, fabricat în…
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea la PSG
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea…
Imagini ŞOCANTE cu Putin, tremură necontrolat. VIDEO viral
Imagini ŞOCANTE cu Putin, tremură necontrolat. VIDEO viral
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
ANUNȚUL a fost făcut în urmă cu puțin timp!   Vladimir Putin s-a VINDECAT de cancer!
ANUNȚUL a fost făcut în urmă cu puțin timp! Vladimir Putin s-a VINDECAT de cancer!
Informația zilei despre Elena Udrea. S-a aflat chiar acum
Informația zilei despre Elena Udrea. S-a aflat chiar acum
El are 24 de ani, ea 77! Declarații uluitoare: 'Sexul e... '
El are 24 de ani, ea 77! Declarații uluitoare: 'Sexul e... '
Lista alimentelor care pot fi contaminate cu bacterii periculoase. Cum să te asiguri că sunt bune de consum
Lista alimentelor care pot fi contaminate cu bacterii periculoase. Cum să te asiguri că sunt bune de consum
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
BANCUL ZILEI – Afaceristul își anunță soția de idila cu secretara: Tu nu-mi mai poți satisface anumite nevoi
BANCUL ZILEI – Afaceristul își anunță soția de idila cu secretara: Tu nu-mi mai poți satisface anumite nevoi
Pe linia frontului din Donbass, alături de lunetiştii ucraineni: cum se duc luptele în oraşele ce se pun în calea avansului rusesc în est
Pe linia frontului din Donbass, alături de lunetiştii ucraineni: cum se duc luptele în oraşele ce se pun în calea…
Moment uluitor la „Războiul Depozitelor”. Ce au găsit într-o boxă luată cu 500 dolari
Moment uluitor la „Războiul Depozitelor”. Ce au găsit într-o boxă luată cu 500 dolari
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Clienții români au început că reclame aceste probleme la Dacia electrică
Clienții români au început că reclame aceste probleme la Dacia electrică
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!