FOTO Adrenalina de pe tatami!** Antrenamente infernale pentru lotul de judo în etapa de acumulare fizică pentru JO 2012

FOTO Adrenalina de pe tatami!** Antrenamente infernale pentru lotul de judo în etapa de acumulare fizică pentru JO 2012
  • Publicat:
  • Actualizat:

Judoul, sportul care a adus la Beijing în 2008 primul titlu olimpic României, prin Alina Dumitru, se află și la Londra 2012 în lumina podiumului. Un sport al inteligenței, flerului, inspirației și rapidității, judoul își pune însă baza și pe o pregătire fizică dură, care să ofere sportivului resursele de a ajunge și de a se impune în Golden Score (repriza de prelungiri). Până la Londra, fetele lui Florin Bercean dau însă testul Europenelor (Chelyabinsk, 26-29 aprilie), o competiție pentru care timp de trei săptămâni au urcat la Poiana Brașov în cantonamentul de încărcare fizică.

Dimineață senină de sfârșit de martie. Soarele își trimite razele printre vârfurile brazilor, iar un cor de păsărele ciripesc vesele în copaci. Ai putea spune că primăvara a urcat deja la munte dacă nu ar fi stratul murdar de zăpadă de pe marginea drumului și răcoarea aspră. La ora 10, liniștea e întreruptă de un grup colorat care se revarsă din holul hotelului Caraiman. Echipate cu căciuli și mănuși, componentele lotului olimpic de judo ies la antrenament. Discuțiile se leagă repede, se râde mult, vorbele se suprapun, o forfotă veselă care este întreruptă brusc de vocea antrenorului Florin Bercean: „Hai, încălziți bine toate încheieturile, nu doar limba!”. Campioana europeană din 2010, Corina Căprioriu, dispare câteva secunde și revine în fugă: a schimbat bentița cu o căciulă roz sub care își adună atent toate șuvițele.

Gleznă sensibilă pentru Alina

După un sfert de oră de stretching grupul se împarte în două: jumătate va face „înviorarea” de 8 km alergați în jurul Poienii, iar cealaltă parte, cu probleme medicale, se retrage spre sala de forță, în frunte cu Alina Dumitru. „Piți s-a accidentat ușor la glezna stângă. Am pus-o să lupte cu Căprioriu, a făcut un pas greșit și preferăm să o menajăm zilele acestea, o scutim de alergări și lucrează doar la sală”, explică Bercean. Prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc zâmbește și pornește spre locul unde va lucra cu discurile. „Facem trei ture mari și venim și noi?”, testează terenul Andreea Chițu, „bronzul” mondial din 2011. Antrenorul aprobă dintr-o mișcare a capului și face câțiva pași în direcția sălii.

„Drumul Oaselor”, spaima fetelor

În spatele lui, fetele își reiau vesele discuția. „Îi dați drumul la alergat, daaa? Mai domol cu vorba și mai mult cu picioarele!”, le strigă peste umăr. „Azi e zi ușoară, miercurea e însă spaima tuturor, e ziua de «Drumul Oaselor», un traseu de alergat pe care fetele îl urăsc”, zâmbește Bercean. „Drumul Oaselor” durează în jur de o oră, adună 12 kilometri, și pornește de la hotel, traversează Poiana, trece pe drumul forestier care șerpuiește printre munți și se închide pe drumul spre Brașov. „Dacă te-ai pornit pe el nu ai ce face, trebuie să mergi până la capăt. La un moment dat ai impresia că îți iese sufletul din tine, dar performanță fără pregătire fizică nu există. Pe «Drumul Oaselor» se fac rezultatele de peste an”, explică Alina Dumitru.

5, 10, 30 kilograme

Sala de forță este o încăpere mare, cu ferestre uriașe pe ambele laturi, „pardosită” cu saltele galbene de antrenamente, pe marginile căreia se află la uscat zeci de kimonouri. În mijlocul sălii se află șase bare de haltere, puse pe două rânduri. Bară goală care cântărește 20 de kilograme, bară încărcată cu 30 de kilograme, o alta încărcată cu 5 kilograme, iarăși bară goală, încă o bară cu 10 kilograme și cercul se închide cu o bară încărcată cu 20 kg. Se lucrează în reprize de 15 minute împărțite în fragmente de 20 de secunde de ridicat bara și 10 secunde de schimbat greutatea, numărul repetărilor oscilând în funcție de exerciții: genuflexiuni sau „pus la piept”. De la primele mișcări privirea se lipește de silueta fragilă a Alinei Dumitru. Micuța judoka poartă un bandaj pe glezna stângă și atacă hotărât fiecare greutate pe care o are în față. „Alina e atipică pentru acest sport. Are o fragilitate și o sensibilitate cum nu am mai întâlnit, dar uite că voința și hotărârea de a reuși te pot duce departe”, spune Bercean.

„Vreți să pierdeți acum medalia?”

Fetele lucrează în liniște și prima serie de ridicări trece repede, fără prea multe încurajări. Oboseala va veni pe parcurs. La seria a doua palmele încep să se spargă de la lupta cu greutățile: Carmen Bogdan și Loredana Ohâi primesc primele bandaje și o iau de la capăt. Efortul se vede pe fața fiecăreia și ultimele secunde din timpul de ridicat trec parcă tot mai greu. „Nu mai pot, nu mai pot”, rostogolește printre „discuri” o voce. „Haideți, fetelor, că mai puteți! Gândiți-vă că sunt ultimele minute din meci, cele mai grele, cele mai importante trei minute din viața voastră. Sunteți la Golden Score, vreți să pierdeți acum medalia?”, le încurajează Bercean. Vocea lui le-a mai dezmorțit un pic: se agață cu mai multă putere de haltere și reușesc să mai facă o serie de ridicări.

Epuizate de efort

Fețele încep să se coloreze, iar cheful de vorbă se pierde treptat. Este o liniște apăsătoare în care se aude respirație precipitată a fiecăreia, câte un strigăt de autoîncurajare și sunetul înfundat cu care haltera lovește salteaua. „Lore, brațele sus, mai cu nerv! Bazinul în față, la expresie!”, apar corectările. În capătul sălii, campioana europeană de U23, Andreea Cătuna, face câteva mișcări de stretching. „Andreea, tu ce faci, nu intri aici la ridicat? Vezi să nu uiți de tine și să stai pe margine”, o „înțeapă” verbal, Bercean. Este singurul care mai are puterea să glumească.
Pauza mare. Fetele se prăbușesc pe saltea. Nicio vorbă, nicio privire. Stau nemișcate cu fețele descompuse de efort. Într-un colț, stă ghemuită Andreea Chițu, în capătul opus, trântită pe spate, Corina Căprioriu încearcă să își recapete suflul. Nu spune nimic și ochii mari, albaștri, privesc în lumina de afară. Alina s-a așezat pe saltea, dar face mișcări în continuare pentru brațe și spate.

Urmează și adversarii!

Cu cronometrul în mână, Florin Bercean se plimbă printre ele și le încurajează. Are o vorbă bună pentru fiecare și tonul lui părintesc scoate la iveală resurse nebănuite. Ultima serie! Mișcările devin haotice, bara încărcată cu greutăți refuză să se lase ridicată. Alina fandează cu haltera încărcată cu 30 de kilograme și face o grimasă de durere. Lângă ea, Corina i-ar sări în ajutor, însă cele douăzeci de kilograme îi rup brațele. „Hai Piți, nu te lasă acum!”, îi strigă peste umăr. Secundele se scurg greu. „Încă un pic, încă un pic”, șoptește cineva.
Ultimul minut, cel mai greu. Semnalul de final pune capăt efortului. Minute întregi de liniște pentru fetele întinse pe saltea. Fără zâmbete, fără niciun strop de energie. Pregătire fizică dură, de Golden Score. De azi, locul halterelor va fi luat de adversari reali. Încep luptele adevărate!


7 medalii de aur la Campionatele Europene deține în palmares Alina Dumitru

1 aur olimpic a cucerit judoul românesc la ultima ediție a JO – prin Alina Dumitru

Viteză și forță măsurate la milimetru

Pentru ca pregătirea să fie făcută ca la carte, în sprijinul fetelor vine și știința. Cuprins în programul de cercetare al Institutului Național de Cercetare pentru Sport, lotul olimpic beneficiază de „instrumente” care pot determina imediat eficiența pregătirii. Astfel, în timpul cantonamentului din Poiana Brașov, fetele au fost testate de două ori pe zi cu un aparat special care evaluează și antrenează viteza de creștere a forței, dar și îmbunătățește viteza de reacție. „În prima fază la judo trebuie să îți dezechilibrezi adversarul, iar forța și viteza cu care faci asta se măsoară cu acest aparat. Fetele simt un stimul în acel capăt de kimono și trebuie să tragă cu toată forța”, explică psihologul Ioana Bănică.

TEST EUROPEAN

Reprezentantele României la CE de la Chelyabinsk (Rusia, 26-29 aprilie): Alina Dumitru și Carmen Bogdan (48 kg), Andreea Chițu și Andreea Cătuna (52 kg) și Corina Oana Căprioriu și Loredana Ohâi (57 kg) au pozat alături de antrenorul Florin Bercean, medicul lotului Mirela Pop și maseurul Ștefan Șumandea

Lotul olimpic de judo le are în componență pe Alina Dumitru, Carmen Bogdan, Violeta Dumitru și Diana Kovacs (48 kg), Andreea Chițu, Andreea Cătună, Ioana Matei și Monica Ungureanu (52 kg), Corina Căprioriu și Loredana Ohâi (57 kg).
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele