”Dragă, Ana Maria Popescu, avem nişte veşti proaste!” Adio medici, adio preparatori, adio diurne, Guvernul României tocmai a anunţat că taie bani de la sport. O fi ţinut cont şi de explicaţiile ministrului Ioana Bran?

3 aug 2018 29327 afişări Alte Sporturi
”Dragă, Ana Maria Popescu, avem nişte veşti proaste!” Adio medici, adio preparatori, adio diurne, Guvernul României tocmai a anunţat că taie bani de la sport. O fi ţinut cont şi de explicaţiile ministrului Ioana Bran?

În ziua în care naţionala feminină de gimnastică a stabilit un nou punct de minim în istoria unei discipline care a fost locomotiva sportului românesc, ratarea finalei de ”8” la Campionatul European de la Glasgow, Guvernul ”Dăncilă” a venit cu o veste ”extraordinară”, a tăiat bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului! Şi aşa avem cu cine ne lăuda afară, cu Simona Halep, care oricum nu a cheltuit banii statului. Şi aşa erau prea mulţi bani la sport, dacă ar fi să ne raportăm la anumite explicaţii oferite de ministrul Ioana Bran în această săptămână.

Ministerul de resort s-a încadrat în categoria instituţiilor ”cu grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, astfel că a intrat la ”capitolul Ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 milioane lei se află”. Practic, ministerul condus de Ioana Bran a stat cu banii ”la seif”, a preferat să taie din alocaţiile bugetare de la mai multe federaţii, raportat la sumele încasate în 2017. Iar sportivii români sunt nevoiţi să facă performanţă în condiţii mult inferioare adversarilor. Dar cel mai bine a ilustrat ”tabloul” Ana Maria Popescu, singura medaliată a ţării la un Campionat Mondial până acum în 2018 (sporturi olimpice), care a spus acum câteva zile la revenirea de la Wuxi: ”În loc de primiri fastuoase şi de flori mi-aş dori să primesc un preparator fizic, mi-aş dori să primesc un medic care să vină cu noi la competiţie. Ce mi-aş mai dori? Mi-aş dori să nu mă mai uit cu jind la celelalte delegaţii care vin cu staff-urile complete, mi-aş dori să nu mai fie aşa pentru noi şi mi-aş dori să nu mai fiu excepţia care confirmă regula”.

Dragă, Ana Maria, din păcate, avem veşti proaste! Să nu te superi pe noi că îţi spunem adevărul, dar s-ar putea ca această stare de disconfort pe care ai avut-o la ultimul Campionat Mondial să persiste. Pentru că, pur şi simplu, România nu mai este interesată de performanţă la nivel internaţional. Rămâne ca problemele sportului să se rezolve doar aici, pe plan local, aşa cum ştiu ei mai bine aleşii locali! Că doar ei centrează, ei dau cu capul.

Guvernul ”Dăncilă” tocmai a anunţat că taie bani de la sport. O fi ţinut cont şi de explicaţiile domnişoarei Ioana Bran, vizavi de cum se poate descurca un sportiv român cu masa, având o diurnă de 25 de le pe zi: ”Poate că nu reuşeşti de aceşti 25 de lei să îţi iei cea mai bună hrană. Un oficial al statului român, când pleacă în delegaţie, primeşte 17 lei diurnă. Un sportiv este îndrumat de un medic, un nutriţionist pentru a-şi face mesele în aşa fel încât să aibă ce îi trebuie şi organismul să nu aibă lispuri. Eu nu spun că situaţia e uşoară, ci că au nevoie de o dietă, în funcţie de ce spune medicul. Din ce ştiu, ei trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie să oscileze. Pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-a obişnuit pe partea de antrenament”.

  • Domnişoara ministru nu se pricepe la sport. Ce să discuţi, nu a făcut sport, nu se preocupă, e un dezastru la MTS”, Cozmin Guşă, preşedinte FR de Judo, într-o declaraţie oferită recent

În ultimii ani s-au tras nenumărate semnale că sportul românesc este în prăpastie, că a ajuns mai jos de locul 40 mondial, etc. Dar pentru Guvern, evident, nu contează, sportul nu a făcut parte din politica de stat în ultimii 25 de ani, ci a fost doar folosit pentru imagine atunci când au mai fost rezultate pe ici pe colo, a fost folosit pentru fotografii. Răspunsul la declaraţiile oferite de ministrul Ioan Bran şi decizia Guvernului a venit foarte ”promt”, de la Glasgow, acolo unde echipa feminină de gimnastică, altă dată mândria ţării, nu a mai prins nici o finală de ”8” în Europa. Este practic o altă mare înfrângere a României în materie de sport după ce aceeaşi echipă feminină a ratat prezenţa la Jocurile Olimpice de la Rio.

Acest rezultat nu poate fi pus în cârca Guvernului ”Dăncilă”, a actualui ministru, gimnastica oricum a intrat într-o gaură neagră de ceva timp, dar oglindeşte practic nepăsarea în lanţ a celor care au pâinea şi cuţitul în mână. Tot ce s-a întâmplat în ultimele trei zile reprezintă un alt moment negru al sportului românesc. Credeţi însă că le pasă? Bine că s-a anunţat o nouă vacanţă la mijlocul lunii august.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.