GALERIE FOTO | Povestea lui Radu Păltineanu, primul român care traversează America de Nord şi America de Sud pe o bicicletă. A înfruntat pustiul din Alaska, a fost jefuit, dar şi-a dus misiunea până la final

28 dec 2016 2148 afişări Ciclism
GALERIE FOTO | Povestea lui Radu Păltineanu, primul român care traversează America de Nord şi America de Sud pe o bicicletă. A înfruntat pustiul din Alaska, a fost jefuit, dar şi-a dus misiunea până la final
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Radu Păltineanu, primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, a pedalat 18.300 de km din cei 34.000 dekm dintre Alaska şi Argentina şi a traversat cu bine Venezuela, ţară foarte periculoasă, aflată într-o puternică criză socio economică.

Radu Păltineanu, românul care a pornit pe 5 august 2015 din Deadhorse, din apropierea oceanului Arctic în nordul Alaskăi a reuşitsă străbată până la 25 decembrie 2016 18.300 de km din cei 34.000 de km, care despart nordul Alaskăi de cea mai sudică localitate a Argentinei, Ushuaia şi se află în acest moment în nordul Braziliei. Asta după ce a traversat cu bine America de Nord şi centrală, cât şi două din cele 13 ţări şi teritorii ale Americii de sud. Radu tocmai ce a ieşit cu bine din Venezuela, una din cele mai periculoase ţări din Americi, cu o situaţie socio economică foarte delicată.

Expediţia supranumită “Cycle the Americas” reprezintă o provocare extremă pentru Radu Păltineanu şi un proiect unic pentru România. Iniţial, Radu şi-a propus să parcurgă 24.000 de km în doar 9 luni de zile, dar vremea rece care l-a prins pe teritoriul SUA şi o schimbare semnificativă a itinerariului în America de sud, au prelungit expediţia, pe care acum speră să o termine în august anul acesta. Dacă iniţial Radu urmărea să parcurgă o rută strict nord - sudică, ajuns în Columbia, acesta a modificat traseul ca să poate astfel străbate şi toate ţările continentale ale celor două Americi.

Până acum Radu a avut de înfruntat pustiul Alaskăi şi al Canadei, dar mai ales iarna grea ce l-a prins în zona munţilor Stâncoşi din Statele Unite ale Americii. În Mexic, Radu a traversat fără incidente deosebite una din cele mai periculoase zone din America Latină, ciudad Juarez şi statul Chihuahua unde anual, cartelurile de droguri ce controlează regiunea comit sute, chiar mii de crime.

Ajuns pe bicicletă în orăşelul Atzitzintla de la baza vulcanului Orizaba, Radu a lăsat bicicleta pentru câteva zile pentru a realiza o ascensiune pe cel mai înalt vulcan al Americii de Nord, vulcanul Orizaba (5631 m), continuând astfel în tandem cu expediţia “Cycle The Americas” proiectul “Seven Volcanic Summits” prin care încearcă să urce cele mai înalte vârfuri vulcanice de pe fiecare continent. Radu a realizat ascensiunea pe vârful de peste 5000 de m într-un timp extrem de scurt, mai exact 2 zile. A urcat din prima zi până la al doilea refugiu situat la 4660 de m altitudine iar de acolo a plecat a doua zi spre vârf însoţit de amicul britanic Alasdair Yerlett. Radu a atins vârful Orizaba pe 24 martie la ora locală 13:20.

În Panama a fost jefuit iar în Venezuela a fost la un pas să fie atacat într-un hotel unde a înnoptat. Radu îşi filmează întreaga aventură prin Americi şi vrea să realizeze la finele expediţiei un documentar în parteneriat cu producătorul româno-canadian Ioan Roman.

Originar din Piatra Neamţ, absolvent al facultăţii de inginerie software din cadrul Universităţii McGill din Montreal, Canada, cicloturist şi blogger, Radu este un adevărat pasionat al aventurii şi călătoriei. Dacă în 2013 traversa în echipă mare parte a Scandinaviei şi Europei de Est pe bicicletă (peste 2,400 de km), anul ce a urmat acesta a decis să traverseze întreaga Europă şi Asie centrală cu autostopul. Cu ocazia încheierii expediţiei de peste 14,000 de km parcurşi cu autostopul de la Paris la Teheran în Iran, Radu organizează şi o ascensiune pe vârful Damavand (5671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul "7 Volcanic Summits". În 2015, Radu şi-a propus un proiect şi mai ambiţios, şi anume să fie primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, prin toate ţările continentale ale celor două continente, din Alaska până în sudul Argentinei.

Numeroase personalităţi din lumea sportului românesc s-au alăturat în a-l susţine pe Radu Păltineanu în demersul său de a pedala cele două Americi. Printre aceştia se numără Ilie Năstase, Ivan Patzaikin, Constantin Lăcătuşu, Lucian Bute, Leonard Doroftei, Gabriela Szabo şi Alex Găvan.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.