Camere cu suprafeţe de peste 50 de metri pătraţi după demolarea Tractorului! Cum era prezentat Complexul Sportiv din Braşov, desfiinţat cu acordul Guvernului: „Un stadion cu 10.000 de locuri...”

Miercuri, 11:03 6371 afişări Alte Sporturi
Camere cu suprafeţe de peste 50 de metri pătraţi după demolarea Tractorului! Cum era prezentat Complexul Sportiv din Braşov, desfiinţat cu acordul Guvernului: „Un stadion cu 10.000 de locuri...”
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Primăria Braşov a eliberat autorizaţia de construcţie a unui hotel pe fostul Stadion ”Tractorul” încă din 2018, cu aproape un an mai devreme ca Guvernul Dăncilă să aprobe desfiinţatrea Complexului Sportiv! În urma dezmembrării bazei sportive, aproximativ 500 mp au fost cedaţi Primăriei, pentru exinderea străzii 13 Decembrie, care duce către Coresi, Centru Comercial şi dezvoltator imobiliar.

Complexul Sportiv Tractorul, unul dintre simbolurile sportului braşovean, a suferit transformări radicale încă din primii ani după ce a intrat în posesia noului proprietar, omul de afaceri Nicolae Ţucunel (în perioada 2002-2003 a avut loc tranzacţia). Sala din cadrul complexului a fost dărâmată cu mai bine de 10 ani în urmă. În locul acesteia a fost ridicat un... balon, prezentat drept noua arenă indoor. Iar pe locul Sălii Sportutrilor Tractorul, care a găzduit zeci de ani meciuri de handbal, baschet şi mai ales volei (Tractorul a avut echipă de top în Divizia A1), a fost construit un supermarket.

Procesul de dezmembrare a bazei sportive a continuat şi în anii care au urmat. Proiectul de desfiinţare a bazei sportive a ajuns pe masa Ministerului Tineretului şi Sportului încă de la începutul anului 2017, când în funcţie a ajuns Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov. Primăria a eliberat autorizaţiile, iar mass-media locală a oferit informaţii despre planurile omului de afaceri încă din 2018.

Încă nu am făcut o evaluare a investiţiei, dar hotelul va fi unul cu 10 etaje şi cu 99 camere. Camerele vor fi mari, cu suprafeţe de peste 50 de metri pătraţi, iar în subsol va fi amplasată o parcare”, a declarat Nicolae Ţucunel în 2018, conform Bună Ziua Braşov.

Conform Hotărârii de Guvern, desfiinţarea Complexului Sportiv a fost aprobată pentru realizarea obiectivului de investiţie ”Hotel pentru sportivi”! Aşadar, sportivii vor avea absolut tot confortul în noul stabiliment...

CITIŢI ŞI: S-a pus cruce şi pe ultima „rămăşiţă” din Tractorul! Pe locul terenului de fotbal din Braşov se va construi un hotel. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat luni desfiinţarea bazei sportive

De-a lungul timpului, Braşov a fost unul dintre cele mai puternice centre polisportive din ţară, printre altele deţinând 70 de terenuri de handbal (!), 42 de tenis, 39 de volei şi de baschet, etc. Iar Complexul „Tractorul” era văzut drept „Bază Etalon” în oraş, conform Gazetei Sporturilor în 1983.

”Un stadion de fotbal cu o capacitate de 10.000 de locuri, o sală de jocuri, două de antrenament pentru scrimeri, una pentru tenis de masă, o arenă de popice în curs de reamenajare, două terenuri bituminate de handbal, şase de tenis, unul de fotbal pe zgură şi un traseu pentru alergări de cros, iată imaginea complexului sportiv întins pe o suprafaţă de 42.000 mp de care beneficiază oamenii muncii de la uzina de tractoare. Peste tot este ordine şi curăţenie”, relata Traian Ioaniţescu la vremea respectivă.

În locul acestui complex sportiv, proprietarul a făcut o altă bază sportivă la Ghimbav, la vreo 10 kilometri distanţă de Braşov. Infrastructura cuprinde:

Guvernul României a spus DA pentru această bază la Ghimbav şi pentru desfiinţarea „fostei”, dincolo de faptul că Tractorul era amplasat în inima unui cartier.

În 2003, Nicolae Ţucunel a cumpărat echipa de fotbal plus baza sportivă pentru 30.000 de euro, a relatat presa braşoveană, dar suma a fost totuşi mai mare, din informaţiile ProSport. O vreme, omul de afaceri a finanţat echipa de fotbal Tractorul, redenumită Forex, fiind chiar la un pas de a promova în Liga 1 în deceniul trecut. A abandonat însă apoi fotbalul. Destul de repede!

În acelaşi timp, baza s-a degradat continuu de la un an la altul (procesul de degradare începuse dinainte de a fi cumpărat Complexul Sportiv), însă nici nu a existat interesul pentru a fi modernizată. Uzina Tractorul nu a mai putut, autorităţile nu s-au băgat, dar nici nu şi-au manifestat interesul, iar noul proprietar a avut alte planuri de business. În schimb, valoarea terenului a crescut exponenţial în zonă, mai ales că, după lichidarea Uzinei Tractorul, s-au dezvoltat la fel de mult şi afacerile imobiliare. Aşa au apărut, între timp, pe „Tractorul” un supermarket, drumuri lărgite, iar într-un viitor scurt se va înălţa şi un hotel. Cu camere de peste 50 de mp... Condiţii!

Sportul nu mai este demult o prioritate pentru România, iar tot ce s-a întâmplat cu acest Complex Sportiv, ras fără sentimente de pe hartă, cu complicitatea autorităţilor locale şi a Guvernului României, este cea mai bună dovadă!

Şi Di Stefano a fost pe „Tractorul”

Pe „Tractorul” au crescut, de-a lungul timpului, sportivi români până la nivel de medaliaţi olimpici şi mondiali, dar au şi venit nişte titani, precum a fost şi fotbalistul Di Stefano, câştigător al Balonului de Aur în 1957 şi 1959. Braşovenii au avut ocazia să-l vadă pe viu de marele Alfredo Di Stefano, care a venit la poalele Tâmăei în 1966 cu Espanyol Barcelona. „Steagul Roşu“ şi Espnayol s-au întâlnit în optimile Cupei Oraşelor Târguri chiar pe Stadionul „Tractorul”. La meci au asistat atunci aproximativ 15.000 de spectatori!

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.