Serbia şi Franţa au câştigat CE de baschet 3x3. Bulut&Co şi-au completat palmaresul la Bucureşti, în timp ce o româncă sărbătoreşte în cvartetul francez. Locurile ocupate de naţionalele României

16 sep 2018 1216 afişări Baschet
Serbia şi Franţa au câştigat CE de baschet 3x3. Bulut&Co şi-au completat palmaresul la Bucureşti, în timp ce o româncă sărbătoreşte în cvartetul francez. Locurile ocupate de naţionalele României
Cosmin Moţei / Sport Arena Streetball
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Serbia - la masculin şi Franţa - la feminin au câştigat, în premieră, titlurile europene la baschet 3x3. Dusan Bulut, Dejan Majstorovic, Marko Savic şi Marko Zdero, de trei ori la rând campioni mondiali şi câştigători ai World Tour-ului cu Novi Sad, şi-au completat palmaresul cu un prim succes european, la capătul unei finale care a aprins scântei în utlimele două minute.  De partea cealaltă, Franţa s-a îndreptat autoritar spre aur în finala cu Olanda, avându-le în teren pe Mamignan Toure, Ana Maria Filip, Jenny Fouasseau şi Marie-Eve Paget.

Semifinale fără România

Pentru România, competiţia la Campionatul European de baschet 3x3 s-a încheiat în sferturi şi cu un loc 5 în clasamentul final la feminin, plus un loc 11 la masculin. Naţionala feminină, formată din Ancuţa Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu şi Gabriela Irimia, a cedat, duminică, în faţa Ucrainei, 18-20, la capătul unui meci în care tricolorele nu au reuşit să conducă decât, pe alocuri, în primele cinci minute, iar aruncările de două puncte nu au intrat.

Meciul de duminică a fost urât şi de uitat cât mai repede. Avem de lucrat. Abia acum începe greul pentru noi. A fost un meci pe care, în mod normal, trebuia să îl câştigăm. Nu veau să desconsider adversarul, însă am făcut un meci prost şi, practic, ne-am bătut singure. Trecând peste toate asta, cred că am format o echipă bună, care dă speranţe acestui sport, însă este o echipă care trebuie să lucreze de acum înainte foarte mult”, a tras concluziile Ancuţa Stoenescu

Jucătoarea cu cele mai multe titluri de campioană naţională a României în LNBF şi patru prezenţe la turneele finale Eurobasket s-a simţit bine la debutul său la FIBA 3x3 Europe Cup. “Atmosfera a fost foarte frumoasă. Locaţia a fost deosebită, cei care s-au ocupat de organizare au fost impecabili şi, pe această cale, aş vrea să îi felicit. M-am bucurat de tot ce am găsit aici, mai ales că totuşi am reuşit să trecem de grupe. Este un pas înainte pentru noi”, a mai spus Ancuţa Stoenescu.

Sprintul spectaculos spre medalii

Tabloul feminin a cernut primul. Dacă Olanda a evadat rapid pe tabelă în semifinala sa şi a avut tot timpul avantaj în faţa campioanei mondiale, Italia, Franţa a câştigat o semifinală tare cu Ucraina, fiind condusă şi apoi presată de la distanţă de o posesie de sportivele care au eliminat România. Doar în ultimul minut al semifinalei, Ana Maria Filip şi colegele sale s-au pus la adăpost, încheind cele 10 minute de joc cu 17-14.

  • Italienii de la Da Move Crew au fost responsabili cu acrobaţiile sub panou, pentru a face tranziţia spre intensele dueluri de la masculin: mingile de baschet s-au învârtit, au dansat pe muzică, totul culminând cu un slam-dunk peste 6 dintre majoretele de la Dracula’s Girls, care au făcut show de-a lungul celor trei zile de întrecere continentală. Spectaculosul moment a prefaţat perfect numărul de magie din semifinalele masculine. Scenariul, pe scurt: cine a înscris prima a mers mai departe. Însă asta este doar o mică parte a poveştii.


Foto: Cezara Paraschiv

Dusan Bulut a deschis jocul de pe tabloul de 4 contra Rusiei cu un trasor din afara semicercului, iar desprinderea la 4-3 a Rusiei a provocat o reacţie aprigă a numărului unu mondial, care a tras spectaculos, propulsând Serbia la avans de 5 puncte. “Maestrul” Majstorovic a pus punct meciului cu 90 de secunde înainte de final, cu o aruncare de 2 puncte care a adus simetrie jocului, 21-13 .

Semifinala ultimelor două campioane europene, dintre Letonia şi Slovenia, s-a încins spre finiş. Letonii au trăit periculos atunci când, cu 29 de secunde înainte de final, la 18-20,  Slovenia a beneficiat de două aruncări libere. Egalată la 20, Letonia a fost salvată de execuţia lui Kārlis Lasmanis, care a adus campioanei în exerciţiu punctul 21, cu 20 de secunde rămase pe cronometru şi biletul pentru finala cu Serbia.

Din punctul de vedere al Letoniei, finala masculină a mers în sens invers faţă de semifinală: Serbia a dominat startul, însă campioana din 2017 a revenit incredibil, reuşind să egaleze scorul, la 18. Ultimele secunde al partidei au fost trăite de inimoasa galerie a Serbiei în picioare, iar oamenii din Novi Sad s-au impus, 19-18, refuzându-le letonilor onoarea de a fi prima naţională care îşi apără titlul european.

La feminin, Ana Maria Filip, pivotul de origine română al Franţei, şi Mamignan Toure au fost de neoprit la Bucureşti. Cu câte 35 de puncte înscrise în 5 partide, cele două au contribuit decisiv la defilarea naţionalei Cocoşilor, într-o finală cu Olanda care a curs într-un singur sens şi care s-a încheiat 21-5, stabilind recordul pentru cel mai categoric scor înregistrat în ultimul act la FIBA 3x3 Europe Cup.


Cosmin Moţei / Sport Arena Streetball

Podiumul la feminin a fost completat de Italia, învingătoare în extra-time în faţa Ucrainei, după o aruncare de două puncte (17-16), în timp ce la masculin, bronzul a fost câştigat de Slovenia, 21-15 în faţa Rusiei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.