Sala polivalentă din Timişoara nu are autorizaţie de securitate în caz de incendiu! Ce spun autorităţile locale despre pericolul pentru sportivi şi spectatori

5 mar 2018 1123 afişări Comentează şi tu Baschet
Sala polivalentă din Timişoara nu are autorizaţie de securitate în caz de incendiu! Ce spun autorităţile locale despre pericolul pentru sportivi şi spectatori Foto: Sebastian TĂTARU (Mediafax foto)

”Aceast spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incediu” este mesajul lipit la intrarea din spate a Sălii ”Constantin Jude” din Timişoara, intrare de acces pentru sportivi, oficiali şi jurnalişti. Aparent, un text care te face să te gândeşti de două ori dacă eşti în siguranţă la un eveniment sportiv organizat în cea mai mare sală de sport din oraşul de pe Bega. Totuşi, reprezentanţii primăriei, proprietarul sălii, spun că nu există pericol pentru spectatori şi că avizul ISU urmează să fie obţinut anul acesta.

Sala ”Constantin Jude”, cunoscută şi sub vechea denumire de Olimpia, a fost construită în 1968. Modificările legislative despre securitatea la incendii, apărute în 2016, după tragedia din clubul Colectiv, obligă toate construcţiile de după 1989 să aibă aviz ISU. Sala în totalitate nu intră sub incidenţa legii, dar o parte ei, da. Este vorba de tribuna ridicată în 2015, pentru ca Timişoara să poată găzdui meciurile din grupa A de la Campionatul European de baschet feminin din 2015. Construcţia, una improvizată, a fost necesară pentru ca sala să îndeplinească cerinţele manualului de competiţie, care cerea minimum două tribune. Noua construcţie este practic o modificare structurală, şi ar trebui să aibă aviz ISU, însă, deocamdată, primăria nu a luat măsurile necesare.

Autorităţile explică graba din anul 2015, când s-a ridicat tribuna mai mică a sălii

Din anul 2018, legea a devenit şi mai strictă, iar toate clădirile care nu au aviz ISU trebuie să aibă această informaţie afişată la intrare. De aceea, afişul a apărut şi la sala timişoreană anul acesta, deşi partea nouă a clădirii, nu a avut aviz de la bun început, adică din 2015. Atunci, primăria a lucrat, într-adevăr, pe repede înainte, deoarece Eurobasket 2015 era "programat" să aibă loc în sala nouă care se ridică de peste şapte ani la baza Sportivă 2 şi care nu este gata nici acum, în martie 2018. Pe ultima sută de metri, competiţia a fost ”relocată” de urgenţă la Sala ”Constantin Jude”.

Autorirăţile explică lipsa avizului ISU în contextul presiunii timpului din 2015. ”Lucrările efectuate într-un timp foarte scurt avut la dispoziţie, cu modificări la construcţia existentă, au avut documentaţia tehnică elaborată pentru autorizare, care a cuprins şsi certificat de urbanism, documentaţia pentru scenariu de securitate la incendiu. Nu a fost finalizat avizul de securitate la incendiu, fiind necesare corecţii în situaţie topocadastrală a parcelelor terenului pe care se află edificată Sala Sporturilor”, se arată într-o informare trimisă la solicitarea noastră de către Mihai Costa, şeful Direcţiei de Sport şi Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.

Spectatorii, în siguranţă?

În aceeaşi informare, reprezentanţii primăriei spun că spectatorii din tribuna vechea, cea de 1.542 delocuri pe scaune, nu au motive de îngrijorare. De asemenea, în bugetul votat pentru anul 2018, este prevăzut ca sala să intre în sfârşit în... normalitate.

”În Bugetul local pe anul 2018-secţiunea Program Dezvoltare/Investiţii-cap.67.02.05.01 Sport,/ c. Studii şi proiecte este cuprins obiectivul: Expertiza+PT Autorizare siguranţă la incendii la Sala Sporturilor''Constantin Jude''(Olimpia), Aleea FC Ripensia nr.11. Documentatţile tehnice vor fi efectuate în paralel cu cele topocadastrale. Menţionăm că la ultimele controale privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă, efectuate de către  reprezentantii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Banat” s-au lăsat măsuri care includeau prioritar obligaţia realizarea documentaţiilor necesare obţinerii avizului de securitate, dar s-a constatat şi îndeplinirea unor condiţii de securitate la incendiu care permit funcţionarea actuală a sălii, respectiv: instalaţia de stingere a incendiilor este funcţională; indicatoarele şi marcajele, corpurile de iluminat de securitate sunt corespunzătoare; a fost corectat şi planul de intervenţie”, se mai preciază în informarea trimisă de cei de la primărie.

Sala ”Constantin Jude” găzduieşte în prezent meciuri de baschet, handbal, volei, futsal, competiţii de sporturi individuale de contact sau badminton, precum şi evenimente culturale.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.