Zece ani de când Forza nu mai e cu Ferrari. Analiza declinului și de ce pierde Vettel un campionat pe care l-a dominat, la start

Zece ani de când Forza nu mai e cu Ferrari. Analiza declinului și de ce pierde Vettel un campionat pe care l-a dominat, la start
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sezonul 2018 de Formula 1 programează, în acest weekend, al 16-lea Mare Premiu, în Rusia. Cu șase curse rămase de disputat, campionul mondial în exercițiu, Lewis Hamilton, are avantaj de 40 de puncte la general în fața lui Sebastian Vettel. Germanul de la Ferrari a început sezonul cu victorii în primele două curse, însă acum șansele sale la titlul suprem s-au diluat considerabil, iar ziua de vineri de la Soci, rezervată antrenamentelor, a adus alte vești proaste, monoposturile Mercedes dovedindu-se mult mai rapide decât cele roșii.

  • Hamilton a reușit, vineri, un cel mai bun timp cu peste jumătate de secundă mai rapid decât Vettel (+0,543). Germanul câștigase prima sesiune de antrenamente profitând de diferența de cauciucuri montate pe monopost, după ce Ferrari a ales să folosească cea mai performantă opțiune pusă la dispoziție de Pirelli, în timp ce Mercedes a mers doar până la al doilea tip disponibil (Vettel s-a impus în fața lui Hamilton cu 0,33 secunde).

BBC a publicat, vineri, sub semnătura lui Andrew Benson, principalul redactor pe F1, o analiză a declinului înregistrat de Ferrari în ultima decadă, pornind de la observația că, dacă Sebastian Vettel va rata titlul mondial, atunci 2018 va prelungi ciclul de zece ani în care Scuderia de la Maranello nu reușește să câștige titlul mondial și a patra oară când Forza Rossa lasă să-i scape o bună oportunitate. „Ferrari: ce s-a întâmplat cu cea mai nemiloasă dominatoare din Formula 1?” – iată cele mai importante observații ale jurnalistului britanic.

  • Istoria Formulei 1 arată că, deși Ferrari este cea mai de succes echipă, cu 15 titluri mondiale ale Piloților în palmares (locul 2 McLaren cu 12 și Williams, pe 3, cu 7), perioadele de glorie ale Scuderiei sunt ca niște insulițe, total separate de mari perioade de criză. Prima perioadă roșie a fost între 1952 și 1964, atunci când 6 dintre cele 13 titluri puse la bătaie au fost câștigate de Ferrari. Apoi, timp de zece ani, cununa mondială a fost de neatins pentru Căluțul Cabrat, următorul succes Ferrari venind în 1975. Piloții constructorului italian au câștigat 3 dintre următoarele 5 titluri mondiale, pentru ca apoi Michael Schumacher să întrerupă în anul 2000 o secetă de exact 20 de ani. În prezent, se derulează al 11-lea sezon după ultimul succes Ferrari, adus în 2007 de Kimi Raikkonen, al 10-lea de la ultimul titlu adjudecat la Constructori de echipa de la Maranello (2008).

Epoca Baronului Roșu și moștenirea sa

Ultimul reviliment Ferrari în Formula 1 s-a datorat aducerii francezului Jean Todt și a trio-ului de la Benetton, Michael Schumacher – Ross Brawn – Rory Byrne. Mutarea din 1996 s-a concretizat abia după 3 ani de muncă, în 1999, când Căluțul Cabrat a câștigat titlul mondial al Constructorilor, într-un an în care „Schumi” avea mari șanse la coroană dacă nu ar fi fost accidentul de la Silverstone, în care germanul și-a rupt piciorul, fiind nevoit să rateze 6 Mari Premii. Între 2000 și 2004, Michael Schumacher a câștigat cu Ferrari 5 titluri mondiale consecutive.

În 2007, Kimi Raikkonen a beneficiat de valul de succes anterior, notează Andrew Benson. Recunoscut pentru faptul că are o versatilitate aparte și poate struni orice mașină, finlandezul a condus practic o creație a cuplului Brawn – Byrne, chiar dacă cei doi părăsiseră Scuderia la finele lui 2006 ca și germanul Michael Schumacher, și s-a încoronat campion mondial. Diferența în clasament dintre Raikkonen și următorii săi, Lewis Hamilton și Fernando Alonso – exact 1 punct! Atunci, Ferrari profita prompt de scandalul de spionaj care a pus pe jar echipa McLaren, dar și de fricțiunile dintre cei doi coechipieri aflați la bordul Săgeților Argintii.

Declinul Ferrari

Lipsa unui monopost competitiv, greșeli de pilotaj, accidente provocate de alți piloți și ghinionul au generat seceta pentru Ferrari în F1.

2008 Cu o mașină competitivă, în primul an fără Jean Todt, Massa a ratat titlul, în fața lui Hamilton, într-un alambicat ultim tur al sezonului. Ferrari a câștigat însă titlul mondial al constructorilor.

2009 An foarte slab pentru Ferrari, exact ca 2005-ul, cu o singură victorie repurtată de Kimi Raikkonen, pe tehnicul circuit din Belgia.

2010 Venirea lui Fernando Alonso a ridicat-o pe Ferrari, în primă fază. Spaniolul a comis greșeli mari încercând să compenseze prin realizări personale deficitul de viteză față de Red Bull, rămânând astfel la jumătatea sezonului la 47 de puncte în urma liderului. Cuplul Ferrari-Alonso a recuperat însă fantastic, reușind să ajungă la conducere cu două curse rămase de disputat. O decizie tactică greșită a echipei, sub safety-car, în ultima cursă, când ibericul s-ar fi încoronat campion cu un loc 4, i-a scos titlul din buzunar lui Alonso, apreciază Benson.

2011 Ferrari a câștigat o singură cursă, într-un an de coșmar pentru tifosi.

2012 Un adevărat dezastru pentru Forza Rossa! Într-un an atipic, cu 7 câștigători diferiți în primele 7 curse, Alonso s-a desprins la 40 de puncte în fața piloților Red Bull, Vettel și Webber, după 11 din 21 curse disputate, deși mașina roșie nu era cea mai rapidă. Apoi, ibericul a fost victima a două accidente nefericite, care l-au forțat la abandon, iar până la urmă a fost depășit în ultimele două curse de Sebastian Vettel.

2013 Un sezon început de Alonso cu 2 victorii în primele 5 curse s-a întors radical pentru Ferrari când Pirelli a modificat compoziția gumelor, din cauza deselor probleme de fiabilitate. Noile cauciucuri au avantajat clar Red Bull și Vettel s-a impus cu 13 victorii în ultimele 19 curse.

2014 Motorul hibrid propus de Ferrari a fost un fiasco, iar Alonso a decis să își negocieze plecarea.

2015 O mașină mai competitivă l-a ajutat pe Vettel să câștige a doua sa cursă la volanul Ferrari. Chiar dacă progresul față de 2014-le fără victorie a fost evident, acesta a fost însă insuficient pentru a contesta supremația Mercedes.

2016 Ferrari a făcut doi pași înapoi, încheind din nou fără victorie, ca a treia echipă în F1.

2017 Ferrari a operat schimbări majore, renunțând la conservatorismul caracteristic și alegând soluții radicale, creative, notează Benson. Sergio Marchionne, care a preluat funcția de președinte al Ferrari de la Luca Di Montezemolo în 2014, s-a implicat personal în reforma echipei de Formula 1. Vettel a fost lider în clasament în prima jumătate, însă ieșirea nervoasă a germanului, care în Azerbaidjan a intrat pur și simplu în Hamilton, avea să pună paie pe foc și să declanșeze o serie neagră pentru Sebastian și Ferrari, cu două abandonuri tehnice și un dublu-abandon pentru echipă provocat la start, la Singapore, de german ce au pecetluit soarta titlului.

Ce se întâmplă în 2018? Deja-vu!

Sebastian Vettel și Ferrari au câștigat primele două curse în 2018. Mașina mai rapidă în sezon a fost cea Ferrari, cu excepția circuitelor din Australia, Spania, Franța, Austria și Silverstone, notează expertul BBC, însă balanța înclină net în favoarea lui Hamilton prin prisma unor greșeli ale Scuderiei, dar și ale unor erori de pilotaj ale lui Vettel. Nu mai puțin de 6 Mari Premii ar fi putut oferi un alt aspect campionatului, cu o gestiune mai bună din partea Ferrari și a lui Vettel.

Marele Premiu din Azerbaidjan (aprilie) Vettel a început cursa cu avans de 9 puncte în fața lui Hamilton și a terminat-o la 4 în spatele acestuia. După ce echipa a greșit strategia, chemându-l prea devreme la boxe comparativ cu Valtteri Bottas (coechipierul lui Lewis), Vettel s-a angajat riscant într-o depășire pentru primul loc, l-a lovit pe Bottas și a încheiat cursa pe 4.

Marele Premiu al Franței (iunie) Vettel avea la startul etapei a 8-a un punct avans în fața lui Hamilton. S-a ciocnit însă la start cu Bottas, a terminat doar al 3-lea și a căzut la 14 puncte în urma britanicului.

Marele Premiu al Austriei (iulie) Echipa nu l-a informat corespunzător pe Vettel de faptul că, după ce își terminase turul cronometrat de calificare, îl obstrucționează pe Sainz și s-a ales cu o penalizare de 3 poziții pe grilă. Germanul nu a reușit să profite din plin de abandonul pe motive tehnice al lui Hamilton, ocupând doar treapta a treia a podiumului și ajungând la +1 în clasament, de la -14.

Marele Premiu al Germaniei (iulie) Raikkonen, aflat pe strategie alternativă, a fost menținut în fața lui Vettel, limitându-i acestuia opțiunile de a-și mări ecartul față de urmăritorii direcți. Benson apreciază că din cauza ecartului mai mic, presiunea exercitată de Hamilton l-a împins pe Vettel la greșeală în momentul aversei de ploaie din final, soldată cu abandon. Cursa a făcut rocada în clasamentul general, Hamilton obținând o victorie nesperată și un ecart de 17 puncte.

Marele Premiu al Italiei (septembrie) Sursa de frustrare pentru Vettel a venit în calificări, atunci când echipa i-a oferit poziția privilegiată pentru obținerea celui mai bun timp lui Raikkonen. Finlandezul a făcut record pe tur și a luat pole-ul, în fața germanului, iar acesta din urmă s-a ciocnit la start cu deținătorul titlului mondial, avariindu-și mașina, reușind apoi să recupereze de la coada grilei doar până pe locul 4.

Marele Premiu de la Singapore (septembrie) Ferrari a fost neașteptat de lentă, iar Vettel a pierdut 10 puncte în duelul direct cu Hamilton.

5 curse în sezonul 2018 în care Sebastian Vettel nu aprins podiumul, doar 2 pentru Hamilton

1 egal este raportul abandonurilor în sezonul 2018 pentru Hamilton și Vettel

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×