Uriaşul cu bila de argint reintră în circuit! Vicecampionul olimpic de tineret din 2014, Rareş Toader, va putea concura din nou după ce WADA i-a redus suspendarea cu un an. ”Va fi cel mai bine clasat atlet român la Tokio”, spun specialiştii

10 mai 2019 2152 afişări Atletism
Uriaşul cu bila de argint reintră în circuit! Vicecampionul olimpic de tineret din 2014, Rareş Toader, va putea concura din nou după ce WADA i-a redus suspendarea cu un an. ”Va fi cel mai bine clasat atlet român la Tokio”, spun specialiştii

Atletismul românesc câştigă un sportiv de top pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020. Rareş Toader va reveni în circuitul performanţei după ce Agenţia Mondială Antidoping (WADA) i-a redus cu un an suspendarea pentru cazul de dopaj (unul cu multe semne de întrebare) din 2016.

Rareş Toader va împlini luna aceasta 22 de ani, dar pare de-o viaţă în atletism. Performanţele obţinute încă de la 16 ani şi teribila experienţă prin care a trecut în 2016 l-au pus în situaţia de a se maturiza înainte de vreme. ”Este un copil care a pătimit fără să fi avut vreo vină. Unii l-au trădat, alţii l-au lăsat de izbelişte. Cazul său de dopaj a fost unul cu foarte multe semne de întrebare. Nici măcar proba B nu i-au pus-o la dispoziţie pentru reexaminare”, spune unul dintre antrenorii veterani ai atletismului românesc.

La 16 ani, Rareş Toader câştiga medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht (Olanda). În următorii doi ani, 2014 şi 2015, câştiga alte două medalii de argint, la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing şi la Campionatele Europene de juniori. Explozia sa a fost una impresionantă, anunţând un traiect extrem de promiţător.

În 2016, cu puţin înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, a concurat la Europenele de seniori, unde s-a clasat pe locul 6, cu 20,26 metri. În plin avânt, a venit lovitura: suspect de dopaj. A încercat să se apere, să-şi arate nevinovăţia, dar verdictul a fost dur: 4 ani de suspendare.

Rareş nu a renunţat însă niciun moment: nici la dorinţa de a-şi dovedi nevinovăţia, nici la antrenamentele specifice. Fără sprijin, cu oameni din atletism care l-au vânat (ca nu cumva un ”suspendat” să intre în sectorul de aruncări al vreunui centru naţional), vâlceanul Toader a luat temerile pe umeri şi le-a cărat aşa cum duce şi haltera de peste 220 de kilograme. Dacă din partea agenţiei antidoping nu au venit veşti bune, antrenamentele i-au adus entuziasmul de care avea nevoie. ”Aruncă lejer 20,50 – 20,70 metri! Când va începe antrenamentele aşa cum trebuie, într-un program susţinut, va face lejer baremul de mondiale, care este 20.70 metri. Pentru Tokio va mai avea de lucru, dar timp este destul. Plus că psihic, va fi beton. Vă garantez că va fi cel mai bine clasat atlet român la Jocurile Olimpice de la Tokio”, precizează aceeaşi sursă pentru ProSport.

Joi, Agenţia Naţională Antidoping a primit vestea cea mare de la WADA. Lui Rareş Toader i s-a ridicat suspendarea cu un an înainte de termen. ProSport a încercat să obţină o declaraţie şi de la sportiv, dar răspunsul acestuia a fost evaziv: ”Nu pot spune nimic până nu primesc oficial o înştiinţare”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.