Reportaj la spectacolul de săritura cu prăjina de pe bulevardul Kisselef. Juniorii nu au sărit peste Arcul de Triumf, dar i-au uimit pe spectatori

10 aug 2014 1046 afişări Comentează şi tu Atletism
Reportaj la spectacolul de săritura cu prăjina de pe bulevardul Kisselef. Juniorii nu au sărit peste Arcul de Triumf, dar i-au uimit pe spectatori 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/13064698/1/img-3117.jpg

Sâmbătă, pe seară, bucureştenii au avut parte de o demonstraţie inedită de sărituri cu prăjina. Una dintre probele pe care ţi le-ai imagina cel mai greu ca fiind posibile înafara stadionului a aterizat direct pe bulevardul Kisselef, închis traficului şi în acest weekend. Cei mai buni săritori cu prăjina din România, juniori, şi junioare şi un decatlonist şi-au luat elanul pe o pistă de lemn, înăltaţă chiar pe mijlocul şoselei, şi-au ajustat paşii pentru a compensa dimensiunea puţin mai redusă a lansării şi apoi s-au întrecut în sărituri care aproape au depăşit linia copacilor. Responsabili cu organizarea au fost Tiberiu Agoston şi Clubul CSM Bucureşti, iar stop-joc s-a dat doar la apusul soarelui, atunci când vizibilitatea scăzută ar fi putut deveni periculoasă.


Demonstraţia de săritura cu prăjina a avut un inedit decor urban. Ideea a venit de la Paris, dar decorul este unul tipic american

Show inedit. "Prima probă de prăjină văzută live!" a fost fascinantă pentru cei mici, dar şi pentru cei mari

Vara, în weekend, bulevardul Kisselef devine un veritabil "bulevard al sportului". Ineditul concurs de prăjină s-a intercalat între coşurile de baschet şi fileurile de tenis sau volei. De-a lungul pistei de elan, pe toată durata demonstraţiei atletice s-au plimbat, dar au şi făcut popas tineri şi copii pe biciclete, pe role sau cu mini-karturi.


Spectatorii de ocazie au păstrat o linie imaginară a terenului pe bulevardul Kisselef

" Este un fel de show, e un spectacol cu muzică" a explicat Tiberiu Agoston, recordmen naţional atât în sală, cât şi outdoor, la săritura cu prăjina, aflat în postura de organizator şi promotor al acestui proiect. "Un astfel de eveniment te face să vrei să practici acest sport. Este ceva diferit, nu este un concurs, toţi sunt mai relaxaţi. Nu contează performanţa, nu este în joc o medalie, este doar plăcerea de a sări şi plăcerea publicului care vine să vadă, vine să descopere această disciplină. Pe un stadion publicul se mai uită şi la viteză, şi la lungime, şi la aruncări, pe când aici este concentrat doar pe prăjină", a punctat pentru ProSport Agoston.


Adina Buzescu îşi ia elanul pentru o săritură pe bulevardul Kisselef

"Mi se pare genial faptul că au adus acest demonstrativ aici, pentru că sunt lucruri pe care la televizor nu le vezi - ce înseamnă încălzirea, un pas greşit... nu se vede niciodată tot la televizor", a remarcat cu mult entuziasm Florin, unul dintre cei care s-au oprit din pedalat pentru a vedea câteva sărituri. "Îi vezi pe ei cât de frumoşi sunt, cât de lucrat este corpul lor. Se vede exact fibra, se văd mult mai bine şi mişcările specifice. Este foarte frumos", a conchis Florin, pasionat de sport, dar la primul contact live cu această disciplină.


Sportivele au purtat echipamentul specific concursurilor de atletism, spre deliciul spectattorilor

Copiii şi-au arătat entuziasmul rămânând cu ochii aţintiţi asupra sportivilor, urmărindu-i cu atenţie şi refuzând chiar şi un drum în parc, la leagăne.  "Este pentru prima dată când văd aşa ceva.  Copiii au ce vedea, au ce învăţa, pe viitor, poate vor alege şi ei să facă aşa ceva, să facă un sport... mi se pare o idee foarte bună", a adăugat Maria.


Sportivii au fost la înălţime... şi la propriu, şi la figurat

5,50 metri este recordul naţional în proba de prăjină, în aer liber, deţinut de Tiberiu Agoston

"Juniorii se obişnuiesc cu publicul, se obişnuiesc să fie priviţi. Învaţă dintr-un demonstrativ"

"Inedit" este cuvântul aflat şi pe buzele tinerilor sportivi care au participat la show-ul de prăjină. "Pentru mine este prima dată când sar într-un astfel de demonstrativ. Este diferit faţă de cum este în sală, sau pe stadion, unde fiecare face câte un sport. Se uită lumea la tine, este frumos, îmi place. Te simţi văzut şi este distractiv", a precizat pentru ProSport  Antonia, una dintre junioarele României. Juniorii s-au destins de la săritură la săritură, iar cei mai îndrăzneţi au cerut chiar şi sprijinul publicului, dând ritmul aplauzelor, înainte de a porni alergarea de elan. "Este o senzaţie foarte plăcută, e un moment unic şi nu multă lume se întâlneşte cu aşa ceva. Aici nu am avut deloc emoţii, pentru că m-am simţit ca la un antrenament. la un concurs adevărat am foarte mari emoţii" a conchis Adina Buzescu.


La demonstrativul de sâmbătă, nici una dintre sărituri nu a fost urmată de o cădere a ştachetei, cea care le dă fiori atleţilor în marile concursuri. Ştacheta a fost înlocuită cu un cordon elastic, ca la antrenamente, care rămâne la locul lui, chiar dacă este atins. Totuşi, reflexul de a privi în sus rămâne.

Chiar dacă Naţionalele României tocmai s-au încheiat, iar organizatorii au repetat faptul că atleţii nu mai sunt în perioada strictă de pregătire, concursul a avut un pronunţat caracter educativ. Răzvan Enescu, fostul reprezentant al tricolorilor în concursurile de prăjină a radiografiat experienţa de pe bulevardul Kisselef, din perspectiva pedagogului şi a atleţilor aflaţi la început de drum. "Acest tip de demonstrativ este extrem de util şi pentru atleţi, pentru că toţi cei care au sărit astăzi sunt la început de drum. Pe ei îi ajută să se acomodeze cu publicul, să se obişnuiască cu atmosfera, să se obişnuiască să fie priviţi, să fie urmăriţi, încurajaţi, aplaudaţi. Tot ce facem cu juniorii este pentru recunoaştere, pentru pregătire. Scapă de emoţii, scapă de trac şi pe viitor, în competiţii, le va fi mai uşor. Nu sunt aceleaşi emoţii ca într-un concurs. Eu nu am avut şansa să fi sărit într-un astfel de demonstrativ, însă cu siguranţă mi-ar fi plăcut să o fac" a conchis Răzvan Enescu.


Atleţii au dat senzaţia că zboară deasupra liniei copacilor

Tiberiu Agoston - experienţa anilor petrecuţi în Paris transpusă într-un un proiect inedit în "Micul Paris". " Nu am văzut vreun săritor cu prăjina căruia să nu îi placă astfel de evenimente"

Bucureştiul a mai avut parte de sărituri cu prjina în decoruri inedite. "Primul demonstrativ de săritura cu prăjina la Teatrul Naţional, Piaţa Universităţii, în 2007", a rememorat Tiberiu Agostin, pentru ProSport. "Ideea nu-mi aparţine. Cât timp am practicat săritura cu prăjina, mă antrenam în Franţa. Au fost 16 ani. Acolo participam destul de des la concursuri demonstrative de săritura cu prăjina, pe plajă, în faţa Primăriei din Paris, în mall-uri. De acolo am preluat ideea". De-a lungul anilor, locaţiile s-au diversificat. În 2013, un astfel de demonstrativ a ajuns la mare, la Eforie, iar săptămâna viitoare, acest sport revine la malul Mării Negre. "Este cu totul altceva decât un concurs. Dacă mergi doar din concurs în concurs, intervine monotonia. Mie, ca sportiv, îmi plăceau foarte mult astfel de evenimente. Mă relaxam, de multe ori poate chiar săream mai bine decât în concurs. Publicul mă ajuta, aplauzele lor, muzica... Este ceva ieşit din comun şi foarte plăcut. Nu am văzut vreun săritor cu prăjina căruia să nu îi placă astfel de evenimente" îşi explică proiectul Tiberiu Agoston.


Încheierea spectacolului este marcată cu o poză de grup, ca după orice mare reprezentaţie. Tiberiu Agoston a dat semnalul adunării

"Pentru noi a fost un eveniment foarte reuşit. Mă bucur că au venit mulţi copii, scopul nostru principal a fost să ne facem văzuţi şi să atragem cât mai mulţi copii către atletism. Sper ca dintre cei care au fost aici măcar câţiva să vină şi la stadion, să se şi apuce de atletism", a tras concluziile Răzvan Enescu.


La finalul demonstraţiei, copiii s-au furişat pe saltelele de aterizare, pentru a testa elasticitatea

Fotografii: Cezara Paraschiv

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.