INTERVIU VIDEO | „Cum să construiți 36 de case în 5 zile!?”. Povestea de pe șantier a campioanei olimpice Constantina Diță

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Respectul, generozitatea și altruismul sunt doar câteva trăsături care caracterizează un sportiv care a știut să încaseze cu demnitate o înfrângere și a gestionat cu calm și știință victoriile importante.

Faima nu a schimbat-o pe Constantina Diță. La 47 de ani, campioana olimpică din Beijing rămâne o tipă săritoare. Le ridică moralul participanților la diferitele concursuri cu câte o vorbă bună, își ajută mama, acasă la Turburea și se implică în cauze de suflet. În partea a doua a interviului acordat pentru ProSport înainte să plece acasă, la Erie (Colorado), Pușa a povestit experiența trăită pe un șantier din Bacău. Da, pe un șantier. Căci alergatoarea de cursă lungă și-a adunat câțiva prieteni din sport – printre care Marian Oprea sau Mihaela Melinte – și a pus umărul pentru a ajuta câteva familii nevoiașe din Bacău. Ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni… în materialul video și în interviul de mai jos.


Pușa și sora sa, Irina

„Ideea de a ridica 36 de case în 5 zile mi s-a părut încă de la început o provocare frumoasă și nu puteam să nu mă implic. Sunt bucuroasă că am reușit să mobilizez o echipă de prieteni cu care am oferit o mână de ajutor în acest proiect familiilor din Bacău”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton

Constantina, ești în vacanță de două luni în România. Ai venit să te relaxezi, dar să și pui la punct cursa ta, care va avea loc pe 22 aprilie. Cea de-a treia ediție a evenimentului pe care îl organizezi. Ce ai făcut în toată perioada asta?
Da, de obicei zic că vin în vacanță, în România, dar vin acasă. Vacanță cred că aș numi-o când plec la mare să mă relaxez. În perioada în care eu am stat în România, am avut nenumărate evenimente, proiecte, pe care le-am făcut. Sunt mulțumită de cum au decurs toate lucrurile. Pregătim cursa de anul viitor, ediția a III-a de Bucharest International 10 km.

Pe ce traseu se desfășoară?
Se desfășoară pe același traseu: de la Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Casa Presei, Calea Victoriei, întoarcere la hotel Hilton, și înapoi Piața Victoriei, Kiseleff, Constantin Prezan. Sperăm să avem cât mai mulți participanți, sperăm să ajungem să avem de două ori mai mulți participanți ca în acest an. Am dat drumul înscrierilor și sperăm să meargă totul bine până la competiție.

Alergi și tu?
Da, în fiecare an am alergat, voi alerga și la a treia ediție.

Gala Atipic Fashion. „S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități”

Ce susținere ai?
Sunt foarte mulțumită că am avut înțelegere și am un traseu pe care eu am dorit să-l am. Favorizăm și sportivii cu dizabilități, pentru că nu au foarte multe întoarceri. Este un traseu întreg de 10 km. Le mulțumesc autorităților că m-au susținut cu acest traseu. Sper ca pe viitor să avem și mai multă susținere.

Vorbeai de persoanele cu dizabilități. Ai fost în aceste zile la o prezentare de modă atipică, în care protagoniști au fost persoane cu dizabilități. Ce ai simțit când ai ajuns acolo?
M-au impresionat foarte mult. Am fost la Palatul Parlamentului, la gala „Atipic Fashion”, pentru persoanele cu dizabilități. M-au impresionat foarte mult. Au fost foarte eleganți. S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități. Suntem tot oameni. Trebuie să-i încadrăm în comunitatea noastră.

  • BIG BUILD este cel mai mare eveniment de construire accelerată și voluntariat, în cadrul căruia Habitat for Humanity România a construit 36 de locuințe în 5 zile, în beneficiul a 36 de familii cu venituri reduse din Bacău. 450 de voluntari români și internaționali au muncit, alături de cele 36 de familii beneficiare, la ridicarea caselor în care acestea vor locui.
  • Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
  • Cu sprijinul a peste 32 000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

„Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă!”

Cât timp ai fost în România, ai participat la un eveniment de suflet. Te-ai implicat într-o campanie care a avut loc la Bacău, „Big Build”, în care tu și sora ta, Irina, ați pus umărul la construcția unor case pentru familiile nevoiașe. Ce-ai învățat din această campanie?
Echipa „Habitat for Humanity România” m-a întrebat dacă pot să particip ca și voluntar la proiectul „Big Build”, unde se construiau 36 de case în 5 zile. Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă! > În fiecare zi au fost peste 450 de voluntari pe șantier. Eu am mers împreună cu o echipă de sportivi. Am mers împreună la Bacău, și am lucrat de dimineață până seara. Programul începea la 8 dimineața și se termina la 17. Noi lucram până pe la 18. Când mai aveam ceva de făcut, stăteam peste program. A fost foarte interesant. Am ajutat 36 de familii să dețină câte o casă.

Va mai continua această campanie în alte orașe?
Da. Și înainte de Bacău, în 2015, au construit opt case în cinci zile. Anul acesta s-au construit 36 de case în cinci zile, îți dai seama cât de mare a ajuns proiectul.

„Au fost zile interesante pe șantier, unde lucram sub îndrumarea specialiștilor și sper ca implicarea noastră să fie o motivație în plus și pentru alți voluntari care vor să se alăture acestui proiect”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton la JO 2008

Vișinată pentru vecinii din Erie, Colorado. „Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg”

Spune-mi un moment haios care ți s-a întâmplat pe șantier?
(Râde) Au fost mai multe…

Hai să le luăm în ordine.
Atunci când făceam fotografii, ne puneam ochelari, și glumeam. Oricât de obosiți eram, făceam și lucrurile haioase. Pe șantier ni se părea când vedeam toată lumea cât lucra. Chiar dacă omul nu știa ce să facă, lua ciocanul, sau fierăstrăul. Toată lumea lucra. Acest lucru mi s-a părut extraordinar. Puțin haios când îi vedeam pe toți că dădeau cu ciocanul. Majoritatea încercau să nu se lovească în deget.  

„BIG BUILD este una dintre acele acțiuni care are rezultate imediate și acele familii se pot bucura apoi de locuință, iar satisfacția de a fi implicată în acest proiect este foarte mare”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton în Beijing 2008

Cum ai mâinile?
Am mâinile frumoase. La început credeam că o să fac ceva bășici, dar n-am făcut. Un alt lucru haios: am alunecat pe o schelă și m-am lovit puțin la picior. Fiind atentă că Irina (n.r. sora Constantinei Diță) îmi spunea >, am alunecat.

Când vei ajunge în Statele Unite îți vei reamenaja casa?
Casa este reamenajată deja, n-am ce să mai fac. Poate peste câțiva ani să mai schimb ceva. Casa mea este pusă la punct, este așa cum îmi doresc.

Le mai dai americanilor vișinată?
Le dau tot timpul, bineînțeles. Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg.

Drum bun în State!
Mulțumesc și o toamnă frumoasă și bogată tuturor românilor!

de Andru Nenciu

imagine: Romică Croitoru

producător: Mihai Ianoși

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…