INTERVIU VIDEO | „Cum să construiți 36 de case în 5 zile!?”. Povestea de pe șantier a campioanei olimpice Constantina Diță

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism

Respectul, generozitatea și altruismul sunt doar câteva trăsături care caracterizează un sportiv care a știut să încaseze cu demnitate o înfrângere și a gestionat cu calm și știință victoriile importante.

Faima nu a schimbat-o pe Constantina Diță. La 47 de ani, campioana olimpică din Beijing rămâne o tipă săritoare. Le ridică moralul participanților la diferitele concursuri cu câte o vorbă bună, își ajută mama, acasă la Turburea și se implică în cauze de suflet. În partea a doua a interviului acordat pentru ProSport înainte să plece acasă, la Erie (Colorado), Pușa a povestit experiența trăită pe un șantier din Bacău. Da, pe un șantier. Căci alergatoarea de cursă lungă și-a adunat câțiva prieteni din sport – printre care Marian Oprea sau Mihaela Melinte – și a pus umărul pentru a ajuta câteva familii nevoiașe din Bacău. Ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni… în materialul video și în interviul de mai jos.


Pușa și sora sa, Irina

„Ideea de a ridica 36 de case în 5 zile mi s-a părut încă de la început o provocare frumoasă și nu puteam să nu mă implic. Sunt bucuroasă că am reușit să mobilizez o echipă de prieteni cu care am oferit o mână de ajutor în acest proiect familiilor din Bacău”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton

Constantina, ești în vacanță de două luni în România. Ai venit să te relaxezi, dar să și pui la punct cursa ta, care va avea loc pe 22 aprilie. Cea de-a treia ediție a evenimentului pe care îl organizezi. Ce ai făcut în toată perioada asta?
Da, de obicei zic că vin în vacanță, în România, dar vin acasă. Vacanță cred că aș numi-o când plec la mare să mă relaxez. În perioada în care eu am stat în România, am avut nenumărate evenimente, proiecte, pe care le-am făcut. Sunt mulțumită de cum au decurs toate lucrurile. Pregătim cursa de anul viitor, ediția a III-a de Bucharest International 10 km.

Pe ce traseu se desfășoară?
Se desfășoară pe același traseu: de la Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Casa Presei, Calea Victoriei, întoarcere la hotel Hilton, și înapoi Piața Victoriei, Kiseleff, Constantin Prezan. Sperăm să avem cât mai mulți participanți, sperăm să ajungem să avem de două ori mai mulți participanți ca în acest an. Am dat drumul înscrierilor și sperăm să meargă totul bine până la competiție.

Alergi și tu?
Da, în fiecare an am alergat, voi alerga și la a treia ediție.

Gala Atipic Fashion. „S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități”

Ce susținere ai?
Sunt foarte mulțumită că am avut înțelegere și am un traseu pe care eu am dorit să-l am. Favorizăm și sportivii cu dizabilități, pentru că nu au foarte multe întoarceri. Este un traseu întreg de 10 km. Le mulțumesc autorităților că m-au susținut cu acest traseu. Sper ca pe viitor să avem și mai multă susținere.

Vorbeai de persoanele cu dizabilități. Ai fost în aceste zile la o prezentare de modă atipică, în care protagoniști au fost persoane cu dizabilități. Ce ai simțit când ai ajuns acolo?
M-au impresionat foarte mult. Am fost la Palatul Parlamentului, la gala „Atipic Fashion”, pentru persoanele cu dizabilități. M-au impresionat foarte mult. Au fost foarte eleganți. S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități. Suntem tot oameni. Trebuie să-i încadrăm în comunitatea noastră.

  • BIG BUILD este cel mai mare eveniment de construire accelerată și voluntariat, în cadrul căruia Habitat for Humanity România a construit 36 de locuințe în 5 zile, în beneficiul a 36 de familii cu venituri reduse din Bacău. 450 de voluntari români și internaționali au muncit, alături de cele 36 de familii beneficiare, la ridicarea caselor în care acestea vor locui.
  • Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
  • Cu sprijinul a peste 32 000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

„Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă!”

Cât timp ai fost în România, ai participat la un eveniment de suflet. Te-ai implicat într-o campanie care a avut loc la Bacău, „Big Build”, în care tu și sora ta, Irina, ați pus umărul la construcția unor case pentru familiile nevoiașe. Ce-ai învățat din această campanie?
Echipa „Habitat for Humanity România” m-a întrebat dacă pot să particip ca și voluntar la proiectul „Big Build”, unde se construiau 36 de case în 5 zile. Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă! <> În fiecare zi au fost peste 450 de voluntari pe șantier. Eu am mers împreună cu o echipă de sportivi. Am mers împreună la Bacău, și am lucrat de dimineață până seara. Programul începea la 8 dimineața și se termina la 17. Noi lucram până pe la 18. Când mai aveam ceva de făcut, stăteam peste program. A fost foarte interesant. Am ajutat 36 de familii să dețină câte o casă.

Va mai continua această campanie în alte orașe?
Da. Și înainte de Bacău, în 2015, au construit opt case în cinci zile. Anul acesta s-au construit 36 de case în cinci zile, îți dai seama cât de mare a ajuns proiectul.

„Au fost zile interesante pe șantier, unde lucram sub îndrumarea specialiștilor și sper ca implicarea noastră să fie o motivație în plus și pentru alți voluntari care vor să se alăture acestui proiect”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton la JO 2008

Vișinată pentru vecinii din Erie, Colorado. „Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg”

Spune-mi un moment haios care ți s-a întâmplat pe șantier?
(Râde) Au fost mai multe…

Hai să le luăm în ordine.
Atunci când făceam fotografii, ne puneam ochelari, și glumeam. Oricât de obosiți eram, făceam și lucrurile haioase. Pe șantier ni se părea când vedeam toată lumea cât lucra. Chiar dacă omul nu știa ce să facă, lua ciocanul, sau fierăstrăul. Toată lumea lucra. Acest lucru mi s-a părut extraordinar. Puțin haios când îi vedeam pe toți că dădeau cu ciocanul. Majoritatea încercau să nu se lovească în deget.  

„BIG BUILD este una dintre acele acțiuni care are rezultate imediate și acele familii se pot bucura apoi de locuință, iar satisfacția de a fi implicată în acest proiect este foarte mare”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton în Beijing 2008

Cum ai mâinile?
Am mâinile frumoase. La început credeam că o să fac ceva bășici, dar n-am făcut. Un alt lucru haios: am alunecat pe o schelă și m-am lovit puțin la picior. Fiind atentă că Irina (n.r. sora Constantinei Diță) îmi spunea <>, am alunecat.

Când vei ajunge în Statele Unite îți vei reamenaja casa?
Casa este reamenajată deja, n-am ce să mai fac. Poate peste câțiva ani să mai schimb ceva. Casa mea este pusă la punct, este așa cum îmi doresc.

Le mai dai americanilor vișinată?
Le dau tot timpul, bineînțeles. Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg.

Drum bun în State!
Mulțumesc și o toamnă frumoasă și bogată tuturor românilor!

de Andru Nenciu

imagine: Romică Croitoru

producător: Mihai Ianoși

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism
Pe aceeași temă
Am aflat numele câștigătorului Masterchef, cu două luni înainte ca Pro TV să difuzeze marea finală
Am aflat numele câștigătorului Masterchef, cu două luni înainte ca Pro TV să difuzeze marea finală
George Buhnici pleacă de la Pro TV după 15 ani: prima declaraţie
George Buhnici pleacă de la Pro TV după 15 ani: prima declaraţie
Ilie Nastase, SCANDAL in public cu Ioana: Ti-ar rupe FATA! Scene IREALE
Ilie Nastase, SCANDAL in public cu Ioana: Ti-ar rupe FATA! Scene IREALE
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Reactie neasteptata! Ce a facut Sergio Ramos cand l-a vazut pe Florin Andone pe culoar, inainte de Galatasaray – Real Madrid
Reactie neasteptata! Ce a facut Sergio Ramos cand l-a vazut pe Florin Andone pe culoar, inainte de Galatasaray – Real Madrid
Gigi Becali e devastat!  Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Gigi Becali e devastat! Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Top 25 bancuri interzise pentru care românii făceau puşcărie: „Diferenţa între un hamal român şi unul sovietic“
Top 25 bancuri interzise pentru care românii făceau puşcărie: „Diferenţa între un hamal român şi unul sovietic“
LOVITURĂ de teatru la cea mai mare firmă românească! Peste noapte se anunţă SUTE de concedieri
LOVITURĂ de teatru la cea mai mare firmă românească! Peste noapte se anunţă SUTE de concedieri
Schimbări MAJORE la vârful USR după o demisie de răsunet. Anunţul fulger făcut astăzi
Schimbări MAJORE la vârful USR după o demisie de răsunet. Anunţul fulger făcut astăzi
Au intrat peste ea CU BERBECUL şi au pus-o la pământ. Poliţiştii au descoperit ceva mortal în casa celebrei artiste / Vedeta, bănuită că face parte dintr-un grup infracţional organizat
Au intrat peste ea CU BERBECUL şi au pus-o la pământ. Poliţiştii au descoperit ceva mortal în casa celebrei artiste ...
5 milioane de euro pentru FCSB. Becali e de neoprit şi dă o nouă lovitură financiară:
5 milioane de euro pentru FCSB. Becali e de neoprit şi dă o nouă lovitură financiară: "E bine, nu e chiar aşa puţin"
Cifrele care aruncă-n aer România! Cine va fi adversarul lui Iohannis în turul al doilea
Cifrele care aruncă-n aer România! Cine va fi adversarul lui Iohannis în turul al doilea
Iorgulescu, gest sinistru! Familia lui Dani Vicol ia atitudine
Iorgulescu, gest sinistru! Familia lui Dani Vicol ia atitudine
Victor Ponta arunca in AER scena politica! Decizia care provoaca un SOC in Parlament
Victor Ponta arunca in AER scena politica! Decizia care provoaca un SOC in Parlament
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
O elevă din Iași i-a trimis iubitului poze cu ea dezbrăcată! Ce a urmat: tot orașul vuiește acum
O elevă din Iași i-a trimis iubitului poze cu ea dezbrăcată! Ce a urmat: tot orașul vuiește acum
Reacția piloților Tarom în cazul scandalului! Ce s-ar fi întâmplat de fapt la sediu
Reacția piloților Tarom în cazul scandalului! Ce s-ar fi întâmplat de fapt la sediu
Bomba in lumea muzicala! S-a maritat dupa doi ani de relatie. Anuntul socant cu care si-a speriat fanii
Bomba in lumea muzicala! S-a maritat dupa doi ani de relatie. Anuntul socant cu care si-a speriat fanii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
FOTO! Ce s-a ales de Neti Sandu! Acum are 61 de ani şi a ajuns să arate aşa, după operaţiile estetice!
FOTO! Ce s-a ales de Neti Sandu! Acum are 61 de ani şi a ajuns să arate aşa, după operaţiile estetice!
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Fast & Furious 9 vine cu o surpriză pentru fani. Cine va juca în film
Fast & Furious 9 vine cu o surpriză pentru fani. Cine va juca în film