INTERVIU VIDEO | „Cum să construiți 36 de case în 5 zile!?”. Povestea de pe șantier a campioanei olimpice Constantina Diță

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism

Respectul, generozitatea și altruismul sunt doar câteva trăsături care caracterizează un sportiv care a știut să încaseze cu demnitate o înfrângere și a gestionat cu calm și știință victoriile importante.

Faima nu a schimbat-o pe Constantina Diță. La 47 de ani, campioana olimpică din Beijing rămâne o tipă săritoare. Le ridică moralul participanților la diferitele concursuri cu câte o vorbă bună, își ajută mama, acasă la Turburea și se implică în cauze de suflet. În partea a doua a interviului acordat pentru ProSport înainte să plece acasă, la Erie (Colorado), Pușa a povestit experiența trăită pe un șantier din Bacău. Da, pe un șantier. Căci alergatoarea de cursă lungă și-a adunat câțiva prieteni din sport – printre care Marian Oprea sau Mihaela Melinte – și a pus umărul pentru a ajuta câteva familii nevoiașe din Bacău. Ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni… în materialul video și în interviul de mai jos.


Pușa și sora sa, Irina

„Ideea de a ridica 36 de case în 5 zile mi s-a părut încă de la început o provocare frumoasă și nu puteam să nu mă implic. Sunt bucuroasă că am reușit să mobilizez o echipă de prieteni cu care am oferit o mână de ajutor în acest proiect familiilor din Bacău”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton

Constantina, ești în vacanță de două luni în România. Ai venit să te relaxezi, dar să și pui la punct cursa ta, care va avea loc pe 22 aprilie. Cea de-a treia ediție a evenimentului pe care îl organizezi. Ce ai făcut în toată perioada asta?
Da, de obicei zic că vin în vacanță, în România, dar vin acasă. Vacanță cred că aș numi-o când plec la mare să mă relaxez. În perioada în care eu am stat în România, am avut nenumărate evenimente, proiecte, pe care le-am făcut. Sunt mulțumită de cum au decurs toate lucrurile. Pregătim cursa de anul viitor, ediția a III-a de Bucharest International 10 km.

Pe ce traseu se desfășoară?
Se desfășoară pe același traseu: de la Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Casa Presei, Calea Victoriei, întoarcere la hotel Hilton, și înapoi Piața Victoriei, Kiseleff, Constantin Prezan. Sperăm să avem cât mai mulți participanți, sperăm să ajungem să avem de două ori mai mulți participanți ca în acest an. Am dat drumul înscrierilor și sperăm să meargă totul bine până la competiție.

Alergi și tu?
Da, în fiecare an am alergat, voi alerga și la a treia ediție.

Gala Atipic Fashion. „S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități”

Ce susținere ai?
Sunt foarte mulțumită că am avut înțelegere și am un traseu pe care eu am dorit să-l am. Favorizăm și sportivii cu dizabilități, pentru că nu au foarte multe întoarceri. Este un traseu întreg de 10 km. Le mulțumesc autorităților că m-au susținut cu acest traseu. Sper ca pe viitor să avem și mai multă susținere.

Vorbeai de persoanele cu dizabilități. Ai fost în aceste zile la o prezentare de modă atipică, în care protagoniști au fost persoane cu dizabilități. Ce ai simțit când ai ajuns acolo?
M-au impresionat foarte mult. Am fost la Palatul Parlamentului, la gala „Atipic Fashion”, pentru persoanele cu dizabilități. M-au impresionat foarte mult. Au fost foarte eleganți. S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități. Suntem tot oameni. Trebuie să-i încadrăm în comunitatea noastră.

  • BIG BUILD este cel mai mare eveniment de construire accelerată și voluntariat, în cadrul căruia Habitat for Humanity România a construit 36 de locuințe în 5 zile, în beneficiul a 36 de familii cu venituri reduse din Bacău. 450 de voluntari români și internaționali au muncit, alături de cele 36 de familii beneficiare, la ridicarea caselor în care acestea vor locui.
  • Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
  • Cu sprijinul a peste 32 000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

„Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă!”

Cât timp ai fost în România, ai participat la un eveniment de suflet. Te-ai implicat într-o campanie care a avut loc la Bacău, „Big Build”, în care tu și sora ta, Irina, ați pus umărul la construcția unor case pentru familiile nevoiașe. Ce-ai învățat din această campanie?
Echipa „Habitat for Humanity România” m-a întrebat dacă pot să particip ca și voluntar la proiectul „Big Build”, unde se construiau 36 de case în 5 zile. Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă! > În fiecare zi au fost peste 450 de voluntari pe șantier. Eu am mers împreună cu o echipă de sportivi. Am mers împreună la Bacău, și am lucrat de dimineață până seara. Programul începea la 8 dimineața și se termina la 17. Noi lucram până pe la 18. Când mai aveam ceva de făcut, stăteam peste program. A fost foarte interesant. Am ajutat 36 de familii să dețină câte o casă.

Va mai continua această campanie în alte orașe?
Da. Și înainte de Bacău, în 2015, au construit opt case în cinci zile. Anul acesta s-au construit 36 de case în cinci zile, îți dai seama cât de mare a ajuns proiectul.

„Au fost zile interesante pe șantier, unde lucram sub îndrumarea specialiștilor și sper ca implicarea noastră să fie o motivație în plus și pentru alți voluntari care vor să se alăture acestui proiect”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton la JO 2008

Vișinată pentru vecinii din Erie, Colorado. „Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg”

Spune-mi un moment haios care ți s-a întâmplat pe șantier?
(Râde) Au fost mai multe…

Hai să le luăm în ordine.
Atunci când făceam fotografii, ne puneam ochelari, și glumeam. Oricât de obosiți eram, făceam și lucrurile haioase. Pe șantier ni se părea când vedeam toată lumea cât lucra. Chiar dacă omul nu știa ce să facă, lua ciocanul, sau fierăstrăul. Toată lumea lucra. Acest lucru mi s-a părut extraordinar. Puțin haios când îi vedeam pe toți că dădeau cu ciocanul. Majoritatea încercau să nu se lovească în deget.  

„BIG BUILD este una dintre acele acțiuni care are rezultate imediate și acele familii se pot bucura apoi de locuință, iar satisfacția de a fi implicată în acest proiect este foarte mare”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton în Beijing 2008

Cum ai mâinile?
Am mâinile frumoase. La început credeam că o să fac ceva bășici, dar n-am făcut. Un alt lucru haios: am alunecat pe o schelă și m-am lovit puțin la picior. Fiind atentă că Irina (n.r. sora Constantinei Diță) îmi spunea >, am alunecat.

Când vei ajunge în Statele Unite îți vei reamenaja casa?
Casa este reamenajată deja, n-am ce să mai fac. Poate peste câțiva ani să mai schimb ceva. Casa mea este pusă la punct, este așa cum îmi doresc.

Le mai dai americanilor vișinată?
Le dau tot timpul, bineînțeles. Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg.

Drum bun în State!
Mulțumesc și o toamnă frumoasă și bogată tuturor românilor!

de Andru Nenciu

imagine: Romică Croitoru

producător: Mihai Ianoși

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism
Pe aceeași temă
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Tricouri UNICE in lume pentru FCSB in noul sezon! Echipamente de culoarea ghetii pentru Coman si Man! Aici sunt imaginile
Tricouri UNICE in lume pentru FCSB in noul sezon! Echipamente de culoarea ghetii pentru Coman si Man! Aici sunt imaginile
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
Mogul imobiliar din Bucureşti, reţinut pentru că şi-a violat soţia şi a încercat să o omoare
Mogul imobiliar din Bucureşti, reţinut pentru că şi-a violat soţia şi a încercat să o omoare
Înregistrări noi dintre Duduieni! 'Să moară de nu-i scot limba lui Salam și-o tai! De nu-i tai tendoanele, s-ajung lângă Cristofor la cimitir'
Înregistrări noi dintre Duduieni! 'Să moară de nu-i scot limba lui Salam și-o tai! De nu-i tai tendoanele, s-ajung lângă ...
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
15 August, Sfântă Măria Mare. Calendar ortodox 2020! Ce trebuie să facă toate femeile de Adormirea Maicii Domnului
15 August, Sfântă Măria Mare. Calendar ortodox 2020! Ce trebuie să facă toate femeile de Adormirea Maicii Domnului
Trump, de urgență la spital! A fost internat cu probleme grave, informații de ultimă oră!
Trump, de urgență la spital! A fost internat cu probleme grave, informații de ultimă oră!
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Cauzele colesterolului mărit la adulţi. Nu doar regimul bogat în grăsimi e de vină!
Cauzele colesterolului mărit la adulţi. Nu doar regimul bogat în grăsimi e de vină!
Cu cât se devalorizează Dacia Duster la un an de la achiziție? Este surprinzător!
Cu cât se devalorizează Dacia Duster la un an de la achiziție? Este surprinzător!
Un hoţ a furat ceva din buzunarul unei femei. Când a văzut ce e a vrut să îl pună, șocat, înapoi
Un hoţ a furat ceva din buzunarul unei femei. Când a văzut ce e a vrut să îl pună, șocat, înapoi
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Scene indecente! Vedeta care a rămas goală pușcă în apă. Ce i-a făcut iubitului
Scene indecente! Vedeta care a rămas goală pușcă în apă. Ce i-a făcut iubitului
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers în chiloții ăia'
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers ...
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul