INTERVIU VIDEO | „Cum să construiți 36 de case în 5 zile!?”. Povestea de pe șantier a campioanei olimpice Constantina Diță

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism

Respectul, generozitatea și altruismul sunt doar câteva trăsături care caracterizează un sportiv care a știut să încaseze cu demnitate o înfrângere și a gestionat cu calm și știință victoriile importante.

Faima nu a schimbat-o pe Constantina Diță. La 47 de ani, campioana olimpică din Beijing rămâne o tipă săritoare. Le ridică moralul participanților la diferitele concursuri cu câte o vorbă bună, își ajută mama, acasă la Turburea și se implică în cauze de suflet. În partea a doua a interviului acordat pentru ProSport înainte să plece acasă, la Erie (Colorado), Pușa a povestit experiența trăită pe un șantier din Bacău. Da, pe un șantier. Căci alergatoarea de cursă lungă și-a adunat câțiva prieteni din sport – printre care Marian Oprea sau Mihaela Melinte – și a pus umărul pentru a ajuta câteva familii nevoiașe din Bacău. Ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni… în materialul video și în interviul de mai jos.


Pușa și sora sa, Irina

„Ideea de a ridica 36 de case în 5 zile mi s-a părut încă de la început o provocare frumoasă și nu puteam să nu mă implic. Sunt bucuroasă că am reușit să mobilizez o echipă de prieteni cu care am oferit o mână de ajutor în acest proiect familiilor din Bacău”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton

Constantina, ești în vacanță de două luni în România. Ai venit să te relaxezi, dar să și pui la punct cursa ta, care va avea loc pe 22 aprilie. Cea de-a treia ediție a evenimentului pe care îl organizezi. Ce ai făcut în toată perioada asta?
Da, de obicei zic că vin în vacanță, în România, dar vin acasă. Vacanță cred că aș numi-o când plec la mare să mă relaxez. În perioada în care eu am stat în România, am avut nenumărate evenimente, proiecte, pe care le-am făcut. Sunt mulțumită de cum au decurs toate lucrurile. Pregătim cursa de anul viitor, ediția a III-a de Bucharest International 10 km.

Pe ce traseu se desfășoară?
Se desfășoară pe același traseu: de la Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Casa Presei, Calea Victoriei, întoarcere la hotel Hilton, și înapoi Piața Victoriei, Kiseleff, Constantin Prezan. Sperăm să avem cât mai mulți participanți, sperăm să ajungem să avem de două ori mai mulți participanți ca în acest an. Am dat drumul înscrierilor și sperăm să meargă totul bine până la competiție.

Alergi și tu?
Da, în fiecare an am alergat, voi alerga și la a treia ediție.

Gala Atipic Fashion. „S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități”

Ce susținere ai?
Sunt foarte mulțumită că am avut înțelegere și am un traseu pe care eu am dorit să-l am. Favorizăm și sportivii cu dizabilități, pentru că nu au foarte multe întoarceri. Este un traseu întreg de 10 km. Le mulțumesc autorităților că m-au susținut cu acest traseu. Sper ca pe viitor să avem și mai multă susținere.

Vorbeai de persoanele cu dizabilități. Ai fost în aceste zile la o prezentare de modă atipică, în care protagoniști au fost persoane cu dizabilități. Ce ai simțit când ai ajuns acolo?
M-au impresionat foarte mult. Am fost la Palatul Parlamentului, la gala „Atipic Fashion”, pentru persoanele cu dizabilități. M-au impresionat foarte mult. Au fost foarte eleganți. S-a văzut fericirea pe chipul persoanelor cu dizabilități. Nu trebuie să facem diferență între oamenii normali și cei cu dizabilități. Suntem tot oameni. Trebuie să-i încadrăm în comunitatea noastră.

  • BIG BUILD este cel mai mare eveniment de construire accelerată și voluntariat, în cadrul căruia Habitat for Humanity România a construit 36 de locuințe în 5 zile, în beneficiul a 36 de familii cu venituri reduse din Bacău. 450 de voluntari români și internaționali au muncit, alături de cele 36 de familii beneficiare, la ridicarea caselor în care acestea vor locui.
  • Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
  • Cu sprijinul a peste 32 000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

„Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă!”

Cât timp ai fost în România, ai participat la un eveniment de suflet. Te-ai implicat într-o campanie care a avut loc la Bacău, „Big Build”, în care tu și sora ta, Irina, ați pus umărul la construcția unor case pentru familiile nevoiașe. Ce-ai învățat din această campanie?
Echipa „Habitat for Humanity România” m-a întrebat dacă pot să particip ca și voluntar la proiectul „Big Build”, unde se construiau 36 de case în 5 zile. Când le spuneam oamenilor că o să merg la Bacău și o să construim 36 de case în 5 zile, nu le venea să creadă! <> În fiecare zi au fost peste 450 de voluntari pe șantier. Eu am mers împreună cu o echipă de sportivi. Am mers împreună la Bacău, și am lucrat de dimineață până seara. Programul începea la 8 dimineața și se termina la 17. Noi lucram până pe la 18. Când mai aveam ceva de făcut, stăteam peste program. A fost foarte interesant. Am ajutat 36 de familii să dețină câte o casă.

Va mai continua această campanie în alte orașe?
Da. Și înainte de Bacău, în 2015, au construit opt case în cinci zile. Anul acesta s-au construit 36 de case în cinci zile, îți dai seama cât de mare a ajuns proiectul.

„Au fost zile interesante pe șantier, unde lucram sub îndrumarea specialiștilor și sper ca implicarea noastră să fie o motivație în plus și pentru alți voluntari care vor să se alăture acestui proiect”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton la JO 2008

Vișinată pentru vecinii din Erie, Colorado. „Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg”

Spune-mi un moment haios care ți s-a întâmplat pe șantier?
(Râde) Au fost mai multe…

Hai să le luăm în ordine.
Atunci când făceam fotografii, ne puneam ochelari, și glumeam. Oricât de obosiți eram, făceam și lucrurile haioase. Pe șantier ni se părea când vedeam toată lumea cât lucra. Chiar dacă omul nu știa ce să facă, lua ciocanul, sau fierăstrăul. Toată lumea lucra. Acest lucru mi s-a părut extraordinar. Puțin haios când îi vedeam pe toți că dădeau cu ciocanul. Majoritatea încercau să nu se lovească în deget.  

„BIG BUILD este una dintre acele acțiuni care are rezultate imediate și acele familii se pot bucura apoi de locuință, iar satisfacția de a fi implicată în acest proiect este foarte mare”

Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică la maraton în Beijing 2008

Cum ai mâinile?
Am mâinile frumoase. La început credeam că o să fac ceva bășici, dar n-am făcut. Un alt lucru haios: am alunecat pe o schelă și m-am lovit puțin la picior. Fiind atentă că Irina (n.r. sora Constantinei Diță) îmi spunea <>, am alunecat.

Când vei ajunge în Statele Unite îți vei reamenaja casa?
Casa este reamenajată deja, n-am ce să mai fac. Poate peste câțiva ani să mai schimb ceva. Casa mea este pusă la punct, este așa cum îmi doresc.

Le mai dai americanilor vișinată?
Le dau tot timpul, bineînțeles. Anul acesta n-am apucat să fac vișinată, pentru că în luna iunie încă eram în România și n-am apucat să mai culeg vișinele. Anul viitor sper să fiu în America să le culeg.

Drum bun în State!
Mulțumesc și o toamnă frumoasă și bogată tuturor românilor!

de Andru Nenciu

imagine: Romică Croitoru

producător: Mihai Ianoși

Autor: Andru Nenciu Publicat: 19 Oct. 2017, 00:14 Actualizat: 19 Oct. 2017, 11:31 Atletism
Pe aceeași temă
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea:
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea: "S-a tăiat singur ca să.."
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate prinde
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate ...
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 de oameni din România
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 ...
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult prea bună''. Nebunia s-a tranformat într-o adevărată ORGIE
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi din punct de vedere sportiv”
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi ...
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat la Primăria Capitalei? (SURSE)
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat ...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case fabricate în România
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case ...
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. Una dintre ele sufera de cancer la san
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. ...
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate