În Timișoara există o sală polivalentă de sport de aproape 3.000 de locuri care este neterminată de 15 ani.
Obiectivul era al primăriei și Universității Politehnice, iar, acum, Consiliul Județean Timiș va oferi o treime din bani pentru a termina construcția anul viitor.
Pentru că sala s-a tot făcut cu opriri, căci, inclusiv acum, acolo nu s-a mai lucrat de aproape doi ani, evident, prețurile au explodat. În plus, s-a stat ani de zile fără acoperiș, sub cerul liber, în bătaia intemperiilor.
„Astăzi vă anunțăm că un obiectiv început de Universitatea Politehnica, continuat de Primăria Municipiului Timișoara, și anume sala polivalentă mică a județului Timiș din Municipiul Timișoara, de pe strada Podeanu, este într-o situație în care se poate relua licitația pentru construirea și finalizarea acesteia.
Iar consiliul județean, cu acceptul celor doi parteneri de aici, va interveni la acest proiect. Va deveni co-proprietar, administrator, împreună cu cele două instituții și va finanța în părți egale. Vom împărți cheltuiala la trei pentru sala atât de necesară pentru a organiza evenimente și competiții sportive”, a anunțat președintele CJT, Alfred Simonis.
Primăria, consiliul și universitatea vor deține sala în proporții egale.
„Astăzi distrugem două cutume în viața politică din județul Timiș. Prima, că infrastructură sportivă este ceva despre care se vorbește, dar nu se face. Astăzi suntem într-un moment în care deblocăm un proiect care aproape a fost uitat. Mulți au crezut că nu se mai poate face, dar iată că se va face. Costurile pentru a finaliza această investiție sunt considerabil mai mari decât au fost la începutul.
Noi o să dublăm contribuția primăriei. Contribuția inițială era prevăzută la 10 milioane de lei și cu siguranță ne asumăm o sumă mai mare, chiar de 20 de milioane. Mă bucur că o treime din aceste costuri vor fi asumate de consiliul județean. A doua cutumă pe care o distrugem este că orice decizie administrativă se supune unei logici politice”, a precizat primarul Dominic Fritz.
Sala a fost începută în 2010 de către Politehnica, strict ca sală proprie, doar pentru handbal. Lucrurile au mers lent, au fost probleme cu prima firmă, intrată în insolvență. În 2013, s-a asociat și primăria, cu 50-50%, pentru ca sala să devină polivalentă, în vederea găzduirii grupei de la Campionatul European de Baschet feminin din 2015, organizată la Timișoara, până la urmă cu modificări la Sala Olimpia.
Proiectul a fost modificat și mărit capacitatea spre 3000 de locuri. Au fost noi probleme cu firmele, dar și cu normativele impuse după tragedia din Colectiv. Ultimii ani au adus noi standarde și au blocat de tot procesul.
„Ca urmare a aplicării tuturor aceste metodologii și norme ale statului român, a crescut și prețul pe undeva la o estimare în 2021 la 45 de milioane, am ajuns acum undeva la 66. E o creștere mare și din cauza creșterii prețurilor materialelor”, a precizat rectorul Florin Drăgan.
Autoritățile sunt optimiste că sala se va termina la final de 2026.
„Sperăm la finalul anului 2026 să fie finalizată”, a mai spus Simonis.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER