ANALIZĂ‚ | Războiul karateului cu lumea. De ce au ajuns federațiile de arte marțiale în conflict cu MTS și cine deține cheia pentru deblocarea situației

ANALIZĂ‚ | Războiul karateului cu lumea. De ce au ajuns federațiile de arte marțiale în conflict cu MTS și cine deține cheia pentru deblocarea situației
  • Publicat:
  • Actualizat:
Lumea karateului românesc fierbe. Se anunță proteste de stradă, se amenință cu interpelări în parlament, se trimit circulare pe email și scrisori belicoase pe rețelele de socializare, se amenință, se suduie. Toată această furtună este iscată de o decizie a ministrului tineretului  și sportului, Elisabeta Lipă, de a cere un raport detaliat vizavi de legalitatea federațiilor de arte marțiale din România. Până la finalizarea raportului, majoritatea federațiilor de karate nu au primit buget din partea MTS, ceea ce a produs o furie generală. Până nu demult scindați și independenți, câțiva dintre liderii lumii karateului de la noi s-au coalizat împotriva canotoarei cu cinci medalii olimpice în palmares. 
 
În cele ce urmează, ProSport își propune să arunce o privire cât mai obiectivă asupra acestui diferend în care a intervenit chiar și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care a clamat „rezolvarea cât mai urgentă a situației”. Demersul forului olimpic, lansat prin vocea secretarului general Ioan Dobrescu, a fost însă unul diplomatic, pentru că nu are pârghii în a determina vreuna din părți să-și reconsidere poziția. În mod logic, problema ar trebui să-și găsească o rezolvare, pentru că vrem, nu vrem, artele marțiale reprezintă un fenomen, cu practicanți numeroși și performanțe bine primite în spațiul public (chit că unele medalii sunt „de carton”). În plus, bugetul însumat al celor șapte federații în cauză nici nu este foarte mare: undeva în jur de 450.000 de euro. Numai că important este ca lumea să înțeleagă la cine este cheia cu adevărat.
 
Carmen Tocală a încercat, dar n-a dat de capătul problemei
Situația încâlcită a federațiilor de arte marțiale din România s-a mai aflat pe masa șefilor MTS, ANS sau ANST, cum s-a numit de-a lungul timpul organismul care a tutelat sportul. Ultimul demnitar care a încercat să găsească un fir de care să agațe această lume pestriță, pe care să o înfășoare într-un singur ghem, a fost Carmen Tocală. Fostul secretar de stat din MTS a avut chiar și un consilier numit pe această temă, dar până la urmă a eșuat în urma numeroaselor presiuni venite din toate părțile. Ce a putut face Carmen Tocală a fost blocarea premierilor venite pe bandă rulantă de la federațiile de arte marțiale, care ajunseseră la un moment dat să depună solicitări de sute de mii de lei pentru o singură competiție!
 
Ce spune Legea Sportului
Înainte de orice discuție pe această temă, trebuie punctate două articole din Legea Sportului (69/2000).
Art. 35, pct 1: federațiile sportive naționale sunt structuri sportive de interes național, constituite prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene și ale municipiului București, pe ramuri de sport.
Art. 36, pct 2: pentru o ramură de sport se poate constitui, în condițiile legii, o singură federație sportivă națională. 
 
De ce nu ar fi trebuit să existe unele federații
Pornind de la cele două articole amintite, mare parte dintre federațiile de arte marțiale nu ar fi trebuit să existe. De ce? În primul rând, unele nu sunt înființate pe ramuri de sport. Termenul de arte marțiale este unul generic și nu reprezintă o ramură de sport în sine. Este ca și cum s-ar înființa Federația Sporturilor Nautice sau Federația Educației Fizice și Sportului.
În al doilea rând, pentru o ramură sportivă se poate constitui o singură federație. Or, conform raportului MTS, în șase federații se regăsește ramura karate, cu diferite stiluri (shotokan este în patru). Ca paranteză, aceeași problemă a fost reținută și la Federație Română de Automobilism și Karting, în condițiile în care mai există și Federația Română de Karting.
Revenind la speță, întrebarea care se pune este cum de li s-a acordat acestor federații Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) și recunoașterea MTS? Din partea lor, răspunsul e simplu: „reprezentăm stiluri diferite și suntem afiliați la federații internaționale de sine stătătoare”. Ține și nu prea: diferențele sunt minore (modul de punctare, în general), iar faptul că există mai multe federații internaționale nu poate influența legea din România. Și la box sunt mai multe federații importante pe plan mondial (WBC, IBF, WBA sau WBO – ca să le amintim pe cele mai influente), dar asta nu înseamnă că trebuie să existe câte o federație română de box pentru fiecare! Mai degrabă explicațiile pentru înființarea acestor federații pot fi găsite în conexiunile puternice ale acestei lumi, îndeosebi la lumea politică. Iată două declarații ale unuia dintre cei mai cunoscuți oameni din karateul românesc
 
Florentin Marinescu (președinte FR Arte Martiale):
1. „În orice țară civilizată din lume există o singură federatie de karate finanțată din bani publici! La noi, toți și-au făcut tot felul de federații de debara, cu ajutor politic. Ținând cont că eu sunt cel mai vechi practicant din România și primul din karate din țara asta, eu aș aduna totul sub o umbrelă. Singura soluție este unificarea karate-ului cu toate stilurile și revenirea acestora în federația mamă din care au plecat”. 
(Sursa: Sport Total FM-18.06.2013/ Sport Revolution-07.05.2013)
 
2. „Singura federație mondială de karate adevărată este WKF, care este și membru SportAccord și recunoscută CIO. Restul sunt federații de karate-bidon, cu campionate făcute în sufragerie. Din păcate, problema la noi este că toți instructorașii se cred mari maeștri de arte marțiale. Cum poți să ai 10 campioni mondiali la același stil?! Nu se poate așa ceva!”. 
(Sursa: Sport Total FM-18.06.2013, GSP-04.03.2016)
 
Acum, Florentin Marinescu este cea mai vocală voce din tabăra federațiilor de arte marțiale, în războiul pe care acestea îl poartă cu MTS.
 
Cum a fost executat Lucian Băroiu
Coagularea karate-ului sub o singură umbrelă a fost și unul dintre obiectivele lui Lucian Băroiu, fostul președinte al FR de Karate. Acesta l-a adus în țară, pentru a-l susține, pe unul dintre oameni extrem de influenți, Antonio Espinos, vicepreședinte Sportaccord și președinte WKF, federație recunoscută CIO. Iată ce spunea Espinos în urmă cu doi ani:
„Nu este normal ca șase sau șapte federatii care reprezintă de fapt același sport, karate, să fie finanțate de către stat. Această situație nu există în alte țări, iar asta nu este o critică, ci doar o observație. Am transmis MTS si COSR că noi susținem ca toate celelalte entități de profil să se alăture Federației Române de Karate cât mai curând posibil pentru a optimiza fondurile publice destinate acestei discipline, pentru a putea promova karate-ul la cel mai inal nivel”.
(Sursa: Agerpres – 04.06.2014)
 
Liderii karete-ului din România au părut inițial atrași de ideea unificării, dar când au realizat că-și vor pierde influența au făcut tot posibilul să-l elimine pe Lucian Băroiu, care a fost demis din fruntea FR de Karate. Lucian Băroiu (foto) puncta, în urmă cu doi ani:
„Acești oameni nu fac karate, fac barbut, niște barbugii! Ei cred că facem repede niște ștate cu premieri, mergem la doamna Carmen Tocală, care sperăm să nu vadă ce semnează și luăm niște bani, iar din ei dăm 3 milioane unui sportiv… nu se poate așa. Am documente, pot dovedi!”.
(sursa: Sport Total FM, 7 ianuarie 2014)
 
Tot ca o paranteză, în istoria participărilor la mondialele de karate WKC, România a obținut o medalie de bronz! Comparativ, la un european sau mondial de karate SKDUN, tricolorii se întorc acasă cu sacul de medalii, uneori peste o sută!
 
Raportul MTS vorbește despre „copieri și multiplicări”
Elisabeta Lipă a preluat funcția de ministru al Tineretului și Sportului în luna noiembrie a anului trecut și chiar dacă problema federațiilor de arte marțiale nu s-a aflat inițial pe agenda ei, n-a putut trece cu vederea problemele de legalitate din această sferă. A cerut un raport, iar concluziile acestuia le puteți citi mai jos:
 
Raport de analiză – MTS
În urma analizării situației din domeniul denumit popular „arte marțiale”, a rezultat existența a două categorii de federații sportive naționale:
 
Grupa A – federații sportive eligibile, care au o identitate clară și bine definită, cu ramuri și stiluri unice, ce nu se mai regăsesc în alte federații:
1.Federația Română de Aikido (propusă spre finanțare)
2.Federația Română de Kempo (propusă spre finanțare)
3.Federația Română de Sambo (a fost deja finanțată)
 
Grupa B – federații sportive care au în cadrul acestora, copiate și multiplicate, total sau parțial, aceeași  disciplină karate sau taekwondo cu stilurile conexe, în formă identică sau asemănătoare între ele din punctul de vedere al denumirii, uniformei, regulilor și probelor de concurs, fapt ce conduce la finanțarea multiplă a aceluiași sport/stil în mai multe federații precum și a premierii multiple a aceleiași probe de concurs:
 
1.Federația Română de Arte Marțiale:
KARATE SHOTOKAN (SKDUN) – kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (EUR&KA) – kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (IKU) – kata și kumite
KARATE WADO-RYU – kata și kumite
KARATE SHORIN-RYU – kata și kumite
KARATE ASHIHARA – kata și kumite
 
2.Federația Română de Karate 
KARATE SHOTOKAN (WKF)- kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (WSIF)- kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (SKI) – kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (ESKU) – kata și kumite
KARATE SHOTOKAN (WSF) – kata și kumite
KARATE WADO-RYU (WKF) – kata și kumite
KARATE SHITO-RYU (WKF) – kata și kumite
KARATE GOJU-RYU (WKF) – kata si kumite
 
3.Federația Română de Karate WKC
KARATE SHOTOKAN – kata și kumite
KARATE WADO-RYU – kata și kumite
KARATE SHITO-RYU – kata și kumite
KARATE GOJU-RYU – kata și kumite
 
4.Federația Română de Karate Traditional
KARATE SHOTOKAN – kata și kumite
KARATE FUDOKAN – kata și kumite
 
5.Federația Română de Arte Marțiale de Contact
KARATE KYOKUSHINKAI – kata și kumite
 
6.Federația Română de Karate Kyokushin IKO2
KARATE KYOKUSHIN – kata și kumite
 
7.Federația Română de Taekwondo ITF
TAEKWONDO (mai exista și în cadrul FR Taekwondo WTF – sport olimpic)
 
Întâlnirea dintre Elisabeta Lipă și federațiile de arte marțiale
Luna trecută, ministrul TS, Elisabeta Lipă, a avut o întâlnire cu reprezentanții federațiilor de arte marțiale. Mai jos aveți o parte din stenogramele discuțiilor purtate.
 
Elisabeta Lipa (ministrul sportului): „Cauza reală a acestui proces mai lent de acordare a finanțării nu are legătură nici cu cuantumul bugetului și nici cu cel al premierilor. Cei care au impresia că banii mai mulți sau mai puțini acordați ca finanțare sau premiere unora sau altora reprezintă cauza acestor întârzieri, se înșeală și nu demonstrează altceva decât că nu au înțeles de fapt nimic. Știti voi, de regulă hoțul strigă prindeți hoții, iar cei vinovați țipă cel mai tare tocmai ca să arunce vina asupra altora. Vă spun foarte clar încă o dată că nu banii sunt problema, ci încălcarea unor principii moral-sportive de anumite federații, așa cum rezultă foarte clar și din raportul de analiză al ministerului. Motivul acestei întârzieri este dorința ministerului de a face ordine în sistem, de a stabili cauzele și de a identifica soluțiile legale pentru evitarea finanțării multiple a aceluiași sport în mai multe federații. Nu am nimic personal cu nimeni, dar eu sunt cea care semnez pentru bani și nu vreau să semnez fără să știu exact ce și cum. Mai întâi a trebuit să înțeleg ce se întâmplă în acest sistem înainte să iau o decizie. La fel am făcut și cu Automobilism și Karting, nu doar cu Artele Marțiale. Spre exemplu, acum am primit raportul de analiză al comisiei din care rezultă că disciplina karate se regăsește în aceeași formă în vreo șase federații. Vi se pare corect așa ceva?! Este un moment zero în care trebuie să înțelegeți că este cazul să începem să ne respectăm, să nu mai continuăm să ne mințim unii pe alții. Ce, boxul, judo, canotajul, handbalul etc există în mai multe federații? Nici vorbă de așa ceva. Fiecare federație trebuie să aibă o jurisdicție sportivă unică. Așa este în toate sporturile serioase”.
 
Elisabeta Lipa (ministrul sportului): „Uitați-vă ce se întâmplă de ani de zile la karate. Toți merg la zeci de campionate pe an și aduc sute de campioni mondiali pentru exact aceleași probe sau stiluri de karate. Iar ministerul finanțează și premiază mai multe federații care fac de fapt același sport, karate. Aceasta este de fapt problema dintotdeauna a ministerului în ceea ce privește artele marțiale. Toată lumea știe că inclusiv liderul karatelor, Florentin Marinescu, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i convinge pe toți miniștrii să unifice tot karate-ul într-o federație. Chiar dânsul a spus peste tot, în presă, la radio, la TV,  că asta este cea mai bună soluție pentru karate, o federație unită și un buget pe care să-l împartă un consiliu de mari maeștri, în funcție de criteriile specifice, deoarece el este singurul care știe cel mai bine ce karate sunt adevărate și care sunt șușanele. Eu nu fac altceva decât să ascult părerile domniei sale și ale comisiei de analiză din cadrul ministerului, pentru a putea găsi soluțiile viabile și legale cele mai bune”.  
 
Alexandru Chirilă (președinte FR Karate Kyokushinkai):Dar aici nu e vorba doar de sport. Federațiile noastre se ocupă de educația copiilor, de arta marțială”.
 
Elisabeta Lipa (ministrul sportului): „Cine dorește să facă doar artă, sau ceva de genul acesta, se poate duce la ministerul culturii sau educației. Aici suntem la ministerul sportului, aici vorbim despre reguli și principii sportive, aici vorbim de educație prin sport. Iar un sport sau stil trebuie să fie doar într-o singură federație și atât. Organizate pe departamente, pe stiluri, dar să fie într-o singură federație. Așa este moral. Nu am nicio problemă cu disciplinele de arte marțiale care sunt organizate în federații diferite și care au obiecte de activitate unice. Vedeți bine ca deja la Sambo am dat drumul la finanțare și urmează Aikido și Kempo. Acolo am cercetat, am analizat, și nu am găsit nereguli sau probleme. În schimb, am găsit mari probleme la federațiile unde există aceleași discipline și stiluri, copiate și multiplicate. Aici mă refer în mod special la federațiile în care există copiată și multiplicată aceeași disciplină karate cu aceleași stiluri conexe, în aceeași formă. Aceasta este marea problemă care cauzează confuzie și duce la finanțarea multiplă pentru aceeași disciplină. Uitați-vă ce scrie în raportul de analiză al comisiei: karate este în șase federații, shotokan este în patru federații, kyokushin este în două federații și tot asa. Vi se pare corect?  Așa ceva nu se mai poate, este neseriozitate. Nu mai putem merge la infinit în felul ăsta”.
 
Alexandru Chirilă (președinte FR Karate Kyokushinkai): „Doamna ministru, este un  moment zero și trebuie să recunoaștem cu toții deschis că aveți dreptate. Trebuie să recunoaștem că noi, cei din karate, suntem cu toții într-o culpă sportivă. Aveți dreptate, adevărul este că noi reprezentăm de fapt aceeași artă marțială și practicăm aceleași stiluri de karate, dar ne-am despărțit și organizat în federații separate pentru a urma calea maeștrilor noștri din Japonia. Cu toate acestea, chiar dacă facem același lucru, noi toți contribuim la educația tinerilor”.
 
Elisabeta Lipă (ministrul sportului): „Vedeți? Chiar d-voastră recunoașteți! Această situație aberantă din karate trebuie să înceteze. Eu și ministerul vrem chiar să fie premiate și finanțate cu bugete mai mari federațiile serioase, dar nu putem face acest lucru din cauza multitudinii de federații care au același obiect de activitate, aceleași stiluri de karate, iar banii se disipează astfel incorect. Eu apreciez foarte mult munca pe care o desfășurați, știu că aveți mii de copii în săli și meritați o finanțare foarte bună pentru activitatea pe care o depuneți pentru România. Dar pentru a putea fi finantați corespunzător, rog federațiile în cauză să se așeze la masa dialogului și să identifice soluțiile cele mai bune pentru reorganizarea într-o singură federație a sportului karate împreună cu stilurile si versiunile conexe. În felul acesta veți deveni cu adevărat o forță și vă veți putea recăpăta în sfîrșit respectul pe care îl meritați în fața lumii sportului. Aveți tot respectul și sprijinul meu în acest sens”.
 
În loc de concluzie
În spatele federațiilor de karate stau mii de practicanți, dar și numeroase interese. Din acest motiv, este greu de crezut că mulți dintre liderii acestei lumi, obișnuiți să facă legea pe propria feudă, vor renunța prea ușor la avantajele câștigate în timp. Numai că, odată cu punerea pe tapet a acestei probleme de legalitate, nu prea mai este cale de întors. Elisabeta Lipă nu va ceda, pentru că nu-i stă în caracter, și chiar dacă mandatul ei este unul scurt,  miniștrii care îi vor urma la TS nu vor mai putea să pună batista pe țambal. Tocmai de aceea, singura variantă pe care o au șefii federațiilor de karate este să se așeze la masa tratativelor și să se unească într-o singură federație. Dacă nu știu cum, să-l sune pe Lucian Băroiu!
 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…