SPECIAL | Nu e glumă, e lege. Antrenorii din sport trebuie să prezinte dovada că nu sunt prădători sexuali!

24 iul 2019 697 afişări Alte sporturi
SPECIAL | Nu e glumă, e lege. Antrenorii din sport trebuie să prezinte dovada că nu sunt prădători sexuali!

Pe 29 iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind ”Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare”. Această lege va îi va obliga pe toţi antrenorii din sport, cei care lucrează cu copii sau cu femei, să aducă un certificat de integritate comportamentală.

Iniţiată de un grup de parlamentari în ideea unui control cât mai eficient al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale asupra minorilor, legea apărută în monitorul oficial 522 din 26 iunie 2019 va avea efecte şi asupra tuturor antrenorilor şi profesorilor din sport.

La articolul 18 al Legii amintite se precizează: ”Instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligaţia de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”.

La articolul 16, se arată şi cum se poate obţine acest certificat de integritate comportamentală. ”Persoana fizică poate obţine propriul certificat de integritate comportamentală în aceleaşi condiţii în care poate obţine, potrivit Legii nr. 290/2004, propriul certificat de cazier judiciar... Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării”.

Tot în lege este definit şi termenul de ”categorie vulnerabil”: copii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, femei, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane, precum şi orice altă persoană care aparţine grupului vulnerabil definit potrivit Legii asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificările si completarile ulterioare. Practic, aproape toţi antrenorii din sport lucrează cu una din categoriile respective.

Ţinând cont că este asimilat cazierului judiciar, acest certificat de integritate comportamentală trebuie prezentat o singură dată, la angajare sau la semnarea contractului. Legea vizează însă şi alte categorii de oameni din sport: medicii sportivi, maseurii, kinetoterapeuţii.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.