Spadasina viitorului! Amalia Tătăran este cea mai tânără membră a lotului olimpic de spadă

8 ian 2013 1250 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Spadasina viitorului! Amalia Tătăran este cea mai tânără membră a lotului olimpic de spadă no title 53 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/10436723/2/picture-4361.jpg

Eşecul fetelor de la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul trecut, din concursul de spadă, a lăsat un gust amar iubitorilor de sport din România. Imediat după întrecerea supremă din capitala Marii Britanii, mulţi s-au grăbit să cânte prohodul acestui sport în ţara noastră, mai ales că nici condiţiile de pregătire nu sunt dintre cele mai bune. Numai că ProSport a descoperit o sportivă care, la nici 19 ani, uimeşte toţi specialiştii în scrimă şi care promite să cucerească la JO de la Rio mult-râvnita medalie de aur în concursul individual. Numele ei este Amalia Tătăran, o puştioaică din Satu Mare, oraşul care a dat-o lumii mondiale a scrimei pe legendara Ecaterina Stahl, cu cinci participări consecutive la Jocurile Olimpice (între 1964 şi 1980).

Amalia a intrat în scrimă la vârsta de nouă ani, după ce făcuse karate, vreme de patru ani. A ajuns la spadă la îndemnul unui prieten, iar prima impresie despre această armă nu i-a fost deloc favorabilă. "La început nu mi-a plăcut deloc spada. Colegii mi-au spus încă din prima zi că eu nu voi reuşi să fac mare lucru în acest sport şi că ar fi mai bine să mă las", îşi aminteşte Amalia, care a câştigat primul concurs la doar trei luni după ce a pus mâna pe armă: "A fost un concurs mic. Se numea «Cupa 1 Decembrie», dar pentru mine a fost foarte important că am câştigat. Asta m-a ambiţionat să mă ţin de spadă."

Succes istoric în faţa Ana Mariei Brânză

Iar după "Cupa 1 Decembrie", succesele s-au ţinut lanţ. În mai puţin de 10 ani, eleva antrenorului Csisar Francisc a cucerit 134 de medalii şi 37 de cupe. Dintre acestea, 24 sunt medalii de aur la Campionatele Naţionale la individual şi pe echipe. Cea mai preţioasă medalie a obţinut-o în 2010, la Campionatele Mondiale de cadeţi, când a terminat pe locul trei. Bronz a luat şi un an mai târziu, la Europenede de cadeţi, în proba pe echipe. Totuşi, recunoaşterea supremă pentru Amalia a venit în toamna anului trecut. Pe 6 octombrie, tânăra sătmăreancă a învins-o pe mult mai titrata Ana Maria Brânză, în finala Cupei României la spadă senioare.

"La începutul concursului, eram fericită dacă ajungeam până în sferturi. Nici nu mă gândeam că voi câştiga şi că o voi bate în finală pe Brânză. Întâlnirea nu a fost deloc uşoară. Ana a condus în permanenţă, cu 9-7 şi 14-13, dar pe final am reuşit să mă concentrez mai bine şi m-am impus cu 15-14", a rememorat Amalia cel mai important succes al său de anul trecut.

"Nu se poate trăi din scrimă!"

Întrebată ce planuri de viitor are, Amalia, care e componentă a lotului olimpic de spadă senioare, e tranşantă. Visează să ajungă campioană olimpică în Brazilia, peste trei ani, dar nu-şi închipuie că ar putea trăi toată viaţa din asta.

"Scrima e un sport costisitor. O pereche de pantofi costă 30 de euro şi, după două săptămâni, se rupe. Nu îi putem schimba prea des, pentru că altfel ne-am epuiza bugetul doar pe încălţări pentru antrenamente şi concursuri. Îi mai lipim, îi mai coasem, ne descurcăm. După ce termin liceul, vreau să fac două facultăţi. Una va fi de Educaţie Fizică şi Sport, iar a doua o voi alege dintre Psihologie şi Drept. În România nu poţi trăi din scrimă", spune, cu amar în glas, Amalia.

Am trei dorinţe de îndeplinit: să ajung campioană olimpică, să duc un trai decent şi să pot să-mi ajut părinţii
Amalia Tătăran, spadasină

A fost dezonorant pentru mine să pierd finala Cupei în faţa unei adversare mult mai tinere, dar am apreciat atitudinea şi dorinţa ei de victorie. Oarecum, mi-a amintit de mine când eram mai mică
Ana Maria Brânză, spadasină

Sper să nu se mulţu­mească să fie "noua Ana Brânză", ci să-şi dorească mult mai mult
Ana Maria Brânză, spadasină

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.