SNOOKER | Mark Williams, campion mondial pentru a treia oară în carieră. John Higgins, marele învins într-o finală a granzilor. FOTO | Câştigătorul a respectat un pariu nebun!

8 mai 2018 8988 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
SNOOKER | Mark Williams, campion mondial pentru a treia oară în carieră. John Higgins, marele învins într-o finală a granzilor. FOTO | Câştigătorul a respectat un pariu nebun! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/17205250/3/markwilliams.jpg

Mark Williams a stabilit un nou record în snookerul profesionist, după ce l-a învins în finala ediţiei 2018 a Campionatului Mondial pe scoţianul John Higgins, scor 18-16. La 43 de ani, Mark Williams este cel mai vârstnic învingător al întrecerii din teatrul Crucible în actualul format competiţional, cu finală disputată după sistemul cel mai bun din 35 (începând cu 1980).

  • În 1978, un alt galez, Ray Reardon, câştiga titlul mondial la 45 de ani. Meciul s-a ăîncheiat cu scorul 25-18.
  • Finala din 2018 este declarată cea mai bătrână, suma vârstelor celor doi finalişti fiind de 85 de ani împliniţi - faţă de 83 - valoare înregistrată în 1978.

La 15 ani după ultimul său triumf la Campionatul Mondial, încurajat din tribună de copiii săi, dar şi de nevasta sa, Joanne, Mark Williams s-a impus din nou în cel mai solicitant şi mai prestigios dintre turneele calendarului de snooker. Jucătorul care în urmă cu 12 luni nici măcar nu prindea tabloul principal de concurs şi era la un pas de retragere îşi începea ziua primei sesiuni a finalei savurând cu poftă şi fără prea multe griji un kebab, după o semifinală încheiată târziu.

Mark Williams şi-a anunţat clar intenţiile din debut de finală, câştigând primele trei frame-uri. S-a desprins însă cel mai clar pe tabelă la scorul de 7-7, cu o serie de şapte jucuri adjudecate consecutiv. Condus la un moment dat cu 14-7, John Higgins le-a oferit fanilor snookerului un regal: a echilibrat finala reluată luni, în sesiunea decisivă, de la scorul de 15-10 în favoarea lui Mark Williams, şi a dus scorul până la 15-15.

Totuşi, Higgins nu a reuşit să preia şi conducerea din mâna lui Williams. Pus sub presiune de colegul său de generaţie, Mark Williams a avut o primă şansă de a închide meciul în frame-ul cu numărul 33, a ratat însă bila de joc, iar Higgins 'i-a furat' frame-ul, pentru două puncte, prelungind suspansul.

Chiar şi ultimul joc a avut doza sa de dramatism: matematic campion mondial, Mark Williams a trebuit să amâne momentul bucuriei pentru o ultimă încercare a lui Higgins de a recupera, scoţianul revenind la masă în momentul în care ar fi avut nevoie de trei snookere. Cel care a trimis bilă roşie în buzunar a fost însă tot Williams, iar John Higgins i-a recunoscut sportiv victoria, dând start ropotului de aplauze.

Mark Williams a câştigat trei finale de Campionat Mondial cu acelaşi scor:

  • 2000 - Mark Williams - Matthew Stevens 18-16
  • 2003 - Mark Williams - Ken Doherty 18-16
  • 2018 - Mark Williams - John Higgins 18-16

Condamnat la locul doi

Pentru John Higgins, Campionatul Mondial este 'a big deal'. Înţelegi cât de mult înseamnă doar ascultând cum apare un uşor tremur în bărbie, o licărire în privire, o urmă de căldură în vocea sa molatică şi bonomă. Prezent la Bucureşti, la Romanian Snooker Masters, Vrăjitorul - aşa cum este poreclit Sir John al snookerului - a recunoscut că ultimul act al CM din 2017, pierdut în faţa lui Mark Selby, a durut enorm. Şi, la fel de franc, mai spunea şi că acum el încă mai crede într-o a cincea coroană, dar doar un picuţ (detalii AICI).

Ediţia 2018 a Mondialului a înşirat însă favoriţii pe lista învinşilor încă din primul tur, în frunte cu deţinătorul trofeului la ora tragerii tabloului - Mark Selby, iar John Higgins a devenit din ce în ce mai clar un candidat pentru trofeu, ba chiar jucătorul care părea că are soarta turneului în propriile mâini.

Finalist pentru al doilea sezon consecutiv, John Higgins a trăit însă o dramă cu repetiţie, după un scenariu diferit. Scoţianul, doar cu un an mai tânăr decât noul campion, trebuie să se-ntrebe în adâncul sufletul - dacă nu după ce ai condus 10-4, în 2017 şi dacă nici după ce ai revenit de la 10-15 la 15-15, în 2018 - atunci când ar mai putea veni un al cincilea trofeu?

Pariul e pariu!

Mark Williams şi-a trăit emoţia şi bucuria în arenă, fiind la fel de aproape de lacrimi precum învinsul său, John Higgins. Galezul le-a vorbit fanilor, şi-a îmbrăţişat familia, dar înainte de a apărea în faţa jurnaliştilor, la conferinţa de presă, a fost nevoit să respecte un pariu. Un moment de euforie îl făcuse să promită că, în cazul în care va câştiga un al treilea titlu, va apărea gol-puşcă în faţa jurnaliştilor. Iar Mark Williams s-a ţinut de cuvânt: a ajuns la conferinţa de presă doar cu un prosop înfăşurat în jurul brâului.

Singura grijă a lui Mark Williams: să nu cumva să fie amendat de către şefii unuia dintre sporturile cu cele mai stricte coduri vestimentare. Galezul a promis că dacă va câştiga şi anul viitor, va repeta numărul de striptease şi va apărea din nou cu tatuajele la vedere pe holurile teatrului Crucible.

6 break-uri de peste 100 de puncte s-au reuşit în finala ediţiei 2018 a Campionatului Mondial - patru de către John Higgins (119, 127, 117 şi 131), două de Mark Williams (118 şi 100)

7 finale de Campionat Mondial a disputat John Higgins în carieră

131 puncte - cel mai mare break al finalei, reuşit de John Higgins

146 este valoarea celui mai mare break reuşit la această ediţie de Campionat Mondial de către John Higgins, în turul doi

425.000 de lire sterline a primit campionul mondial, în timp ce John Higgins a încasat cecul locului doi, de 180.000 de lire sterline, plus alte 10.000 de lire sterline, premiul pentru cel mai mare break reuşit

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.