Robert Glinţă ar fi fost astăzi calificat la Jocurile Olimpice dacă bazinul din Bacău ar fi fost omologat FINA!

22 mar 2019 3714 afişări Alte sporturi
Robert Glinţă ar fi fost astăzi calificat la Jocurile Olimpice dacă bazinul din Bacău ar fi fost omologat FINA!

Robert Glinţă (21 de ani) a realizat astăzi, la Naţionalele de la Bacău, un rezultat excelent în proba sa favorită, 100 de metri spate. Înotătorul de la CS Dinamo, antrenat de Silviu Anastase, a parcurs distanţa în 53,63 secunde, rezultat sub baremul olimpic stabilit de FINA la 53,85. Robert l-a învins în finală pe colegul, prietenul, dar, în acelaşi timp, şi rivalul său la această probă, Daniel Cristian Martin (18 ani / SCM Bacău), care a oprit cronometrul la 54,82.

Din păcate, rezultatul lui Robert Glinţă nu poate fi luat în calcul, pentru simplul motiv că bazinul olimpic din Bacău nu este omologat FINA. Conform forului internaţional, baremul olimpic poate fi stabilit la ”campionatele mondiale, campionatele continentale, competiţiile continentale de calificare, campionatele naţionale şi trialuri sau competiţii internaţionale aprobate de FINA în perioada 1 martie 2019 – 29 iunie 2020”. Sportivul născut la Piteşti a mai înotat anul acesta sub baremul olimpic (53,83 în Luxemburg), dar încă nu începuse perioada de calificare la JO (anterior 1 martie).

Singurul bazin omologat din ţară este cel de la Dinamo Bucureşti, care a primit ”certificatul” FINA prin implicarea Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, personal a preşedintei Camelia Potec. Federaţia organizează la Dinamo, în ultimii ani, Internaţionalele României, competiţie omologată FINA.

Glinţă şi Martin s-au aflat în centrul atenţiei în primele zile de concurs. Cei doi sunt cei mai valoroşi înotători români ai momentului, cu foarte multe recorduri naţionale trecute în dreptul lor. Robert şi Daniel sunt prieteni, se susţin şi de încurajează reciproc, dar şi unul, şi celălalt sunt perfecţionişti. Niciunul nu se mulţumeşte cu poziţia a doua. Din această concurenţă benefică vor avea de câştigat şi ei, dar şi înotul românesc. Situaţia lor seamănă oarecum cu cea înregistrată la începutul anilor 80 cu alte două nume mari ale înotului românesc, Carmen Bunaciu şi Anca Pătrăşcoiu.

În primele trei zile, cei doi au fost rivali în două probe: 100 m liber, câştigată de Martin (50,15 / Glinţă 50,31) şi la 100 m spate. Ei se vor mai întâlni şi la 200 m spate.

Foto: Robert Glinţă (dreapta) şi Daniel Martin. Sursa foto: facebook Daniel Martin

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.