Pacientul trezit la viaţă! Cele 4 trambuline de la Râşnov au apărut după circa 15 ani de chin

22 ian 2013 15522 afişări Alte sporturi
Pacientul trezit la viaţă! Cele 4 trambuline de la Râşnov au apărut după circa 15 ani de chin Pacientul trezit la viaţă!

Până să vină austriecii de la OMV, două trambuline de la Râşnov au avut viaţă cu ajutorul unui buldozer

96 de metri este primul record al trambulinei K90. În România s-a sărit însă şi 114 metri, la Borşa

Pentru un prim zbor pe o trambulină de K90 este nevoie de minimum 7-8 ani de antrenamente

Săriturile cu schiurile din România au fost ani de zile precum un pacient bolnav, ţinut în viaţă în mod articial, cu ajutorul aparatelor. Singura modalitate de însănătoşire? Doar o intervenţie chirurgicală în afara ţării, extrem de costisitoare. Iar salvarea a venit până la urmă din Austria, în speţă de la OMV, la insistenţele unor oameni care au crezut cu tărie că pacientul poate avea viaţă lungă. Compania petrolieră a venit cu specialişti, chiar şi cu bani, iar statul român a avut şi el un moment de luciditate, între misterele a două jafuri, să susţină şi un proiect solid. Aşa au reapărut speranţele de viaţă pentru cei aproape 120 de săritori cu schiurile legitimaţi în România, într-un sport care adună şi câte 40.000-50.000 de spectatori la un concurs de Cupă Mondială. În numai trei ani, la Râşnov a fost ridicat un complex de patru trambuline, iar acum este gata să primească în vizită întreaga lume. "N-am crezut niciodată că vom ajunge să avem o asemenea bază. După atâta muncă, am scos şi noi capul în lume", a declarat Gheorghe Gerea, antrenor la Râşnov, unul din acei oameni de care aminteam mai devreme.

Materiale aduse din fosta RDG

Până ca austriecii să descindă la Râşnov, pe Valea Cărbunării, vreme de câţiva ani buni, s-a sărit pe trambuline improvizate. "Am făcut două trambuline, una de K15 şi alta de K55, cu mâinile şi cu ajutorul unui buldozer. Am avut plastic din fosta RDG, iar cu ajutorul voluntarilor am reuşit să supravieţuim. Din punct de vedere al infrastructurii, eram însă la ani lumină de ce se întâmpla afara", a rememorat Gheorghe Gerea (59 ani).

S-a sărit şi 118 metri, record neomologat

Săriturile nu au fost însă un moft apărut după Revoluţie, ci au tradiţie încă de pe vremea regimului comunist. Spre exemplu, în România există o trambulină şi mai mare, la Borşa (K110), omologată în anii '80 de FIS, dar ajunsă între timp în paragină. De fapt, acolo s-a înregistrat şi cel mai lung zbor, de 118 metri, cel al lui Florin Spulber, actualul coordonator al lotului naţional. "Recordul naţional este însă de 114 metri şi este deţinut de Deneş Moldovan. Florin a zburat până la 118 metri, însă săritura lui a fost căzută, iar recordul nu a fost omologat", a dezvăluit Gheorghe Gerea, omul care a muncit alţi trei ani şi la trambulina Cioplea din Predeal şi care între timp a ajuns tot o epavă.

Aviz teribiliştilor, pericol garantat

Poate oricine să sară pe o trambulină de sărituri? Ne răspunde tot antrenorul braşovean, cel care l-a descoperit şi pe Iulia Pîtea, câştigătorului etapei secunde din concursul FIS găzduit în weekend-ul trecut la Râşnov: "Este imposibil. Sportul se începe de la 5-6 ani, iar de pe o trambulină mare poţi sări după minimum 7-8 ani de antrenamente. Au existat nişte excepţii, care s-au apucat de sport la 14 ani, iar după 3-4 ani au scos rezultate. Dar ştiau să schieze foarte bine şi aveau calităţi motrice de invidiat". Şi totuşi dacă un teribilist ţine să încerce? "Trambulina de K90 l-ar arunca vreo 30 de metri, iar viaţa lui ar fi în pericol!", a concluzionat Gheorghe Gerea.


Viitorul e Cupa Mondială

Trambulina K 90 a intrat, sâmbătă, oficial, în calendarul internaţional al Federaţiei Internaţionale de Schi. Examenul de maturitate va fi însă în februarie, când e programat FOTE. Întrecerea de luna viitoare va fi rezervată sportivilor născuţi în '96-'97, iar din sezonul următor baza va fi o constantă în programul seniorilor. Cele mai bune fete vor veni în România pentru o etapă de Cupă Mondială, iar băieţii vor intra pentru început într-un circuit "Carpat Trophy", concurs de a doua categorie a FIS. "Suntem în discuţii să aducem toată elita mondială şi la Râşnov. Paul Ganzenhuber (n.r. - mentorul celor patru trambuline) încearcă să obţină de la FIS o dispensă, în sensul de a găzdui şi România o etapă de Cupă Mondială", ne-a declarat Gheorghe Gerea. În sezonul 2012-2013, doar la Lillehammer (Norvegia) există o trambulină cu aceleaşi măsuri, iar la Soci (Rusia) dimensiunea este cu 5 metri mai mare. În rest, punctele de construcţie încep de la K120.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.