Halterele, decimate! Încă un sportiv tricolor a fost prins dopat: mai putem califica doar un băiat şi o fată la Jocurile Olimpice de la Tokio 2020

5 aug 2019 2294 afişări Alte sporturi
Halterele, decimate! Încă un sportiv tricolor a fost prins dopat: mai putem califica doar un băiat şi o fată la Jocurile Olimpice de la Tokio 2020

Federaţia Română de Haltere a fost înştiinţată că unul dintre sportivii tricolori prezenţi în luna iunie la Mondialele de juniori de la Suva (Fiji) a fost descoperit pozitiv la controlul anti-doping.

Halterele româneşti au mai primit o lovitură cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Tokio 2020. ”Federaţia a fost înştiinţată că un junior român care a participat la Mondialele de la Suva a fost prins dopat. Numele se ştie, dar nu a fost dat publicităţii. Cazul e clar, i s-au recoltat teste şi de urină, şi de sânge”, spun sursele ProSport.

Ultimul test pozitiv este picătura care a umplut paharul. Cu acest caz, halterele româneşti intră sub incidenţa penalizărilor dictate de federaţia internaţională (IWF). Aflată într-o luptă aprigă împotriva dopajului, IWF a stabilit ca sistemul de calificarea la JO 2020 să fie condiţionat de cât de curată şi de corectă este o federaţie naţională. Astfel, numărul maxim de sportivi pe care îl poate califica un Comitet Olimpic Naţional (NOC) la Jocurile Olimpice este de opt (4 masculin + 4 feminin). Dacă un NOC are între 10 şi 19 cazuri de dopaj începând cu Jocurile Olimpice din 2008 şi terminând cu perioada de încheiere a calificărilor pentru JO 2020, atunci mai poate califica doar 4 sportivi (2+2). Dacă respectivul NOC are peste 20 de cazuri, atunci mai poate duce doar 2 sportivi (1+1). Ultimul caz descoperit este al 20-lea pentru Federaţia Română de Haltere.

Ţinând cont de perioada scurtă până la JO şi de faptul că era extrem de importantă să nu mai apară greşeli de acest gen în contul halterelor tricolore era de aşteptat ca FR de Haltere să sufle şi în iaurt şi să verifice toţi sportivii care urmau să facă deplasarea la competiţiile oficiale. ”Cei implicaţi susţin că este vorba de un supliment contaminat şi de ceva picături. S-a făcut o comisie la nivelul federaţiei, s-a trimis răspuns la forul internaţional, vedem cum evoluează lucrurile”, au mai declarat sursele ProSport.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.