Dublu bronz pentru luptătoare la Turneul Internațional de la Sofia. Popescu le-a bătut cu o mână. Filip: „Fără Dumnezeu nu fac nimic”

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 22 Feb. 2014, 09:47 Actualizat: 22 Feb. 2014, 10:33 Alte Sporturi
  • România participă în perioada 21-23 februarie, în Bulgaria, la Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov, cea mai prestigioasă competiție din Europa și una din cele mai puternice de pe glob, exceptând Campionatele Mondiale și Olimpice.
  • Importanța performanțelor este esențială, ținând cont că în perioada 1-6 aprilie va avea loc Campionatul European de la Helsinki, iar evoluția de la Sofia reprezintă un reper pentru podiumul din Scandinavia.  
  • La start s-au aliniat 35 de țări și se concurează la toate stilurile de lupte, libere și greco-romane, masculin și feminin, delegația României fiind compusă din 25 de luptători.
  • Adina Popescu și Georgiana Filip au cucerit medaliile de bronz în prima zi la lupte libere, și nu oricum: au învins reprezentantele Rusiei în meciurile pentru podium. 

Tricolorii s-au luat la trântă cu cei mai buni luptători de pe planetă, printre care rușii, armenii și bulgarii, care domină sportul de pe saltea. Asta pentru că România are 2000 de legitimați, iar Rusia, 5 milioane!

Acțiunea de pe saltelele Sălii Universiada s-a desfășurat ieri într-o agitație generată de asistența din tribune. Picioarele sportivilor, înfipte aprig în cercul galben și mâinile încrucișate strâns în jurul gâtului adversarilor au fost urmate de izbirile de pe podea, care căutau tușul fatal, echivalentul knockout-ului din box. Românii au intrat pe rând în focul luptei și stările lor interioare exprimau emoție pentru orice privitor.

Secunda lui Dumnezeu

Un exemplu elocvent a fost oferit de Georgiana Filip care a pătruns pe saltea cu capul sus, închinându-se înainte s-o înfrunte pe Irina Bogdanova (Rusia). Meciul a contat pentru bronzul de la lupte libere, categoria 60 de kg, iar Divinitatea avea să o ajute din plin pe Georgiana. Cronometrul derula secundele nestingherit în favoarea rusoaicei, care conducea cu 3-2, dar Filip s-a zbătut până în ultima clipă. A reușit o contră, fatală pentru advarsară, în ultima secundă, și două puncte au intrat în contul româncei, de ajuns pentru a le fura medalia rușilor care au rămas împietriți. Soțul ei, Marin Filip, component al naționalei de lupte a României, a încurajat-o frenetic, pe tot parcursul zilei. Georgiana a vorbit pentru ProSport despre momentul de glorie pe care l-a izbutit:

Luptătoarea își duce din când în când o pungă cu gheață la buza umflată, din care șiroiește sângele. Spune că nu simte nicio durere, doar bucurie, iar acest sentiment se poate citi ușor și în ochii ei.

„Mi-am îndeplinit un vis, câștigând bronzul aici. M-am pregătit foarte mult în ultima perioadă și îmi doresc ca la Europene să câștig o medalie, cel puțin la fel de strălucitoare ca la această competiție”.

„Eu și soțul meu trăim unul pentru celălalt la competiții”

Ți-ai ținut nervii tari, până în ultima secundă…
Într-adevăr, eu fără Dumnezeu nu pot face nimic.

Iar soțul ți-a fost cel mai aprig susținător.
Da, trăim unul pentru celălalt, cel puțin în timpul competițiilor, este normal. Aici are loc un turneu tare, ținând cont că s-au regăsit două rusoaice pe categorie. Cel puțin pe plan continental, Rusia reprezintă prima forță.

Aurul l-a cucerit Tetiana Levrenchuk (Ucraina), iar pe locul doi s-a clasat Hafize Sahin (Turcia). Filip a pierdut în sferturi cu Tatiana Levrenchuk,, ca apoi să o  învingă în drumul către podium pe Bogdanova.

Adina le-a bătut cu o mână

Răsucirile actorilor principali și strigătele asurzitoare ale persoanelor din staff-urile care îi coordonează pe aceștia de pe margine mențin adrenalina din sală la cote maxime. Antrenorul fetelor, Claudiu Tămăduianu (foto), își sfătuiește elevele aflate în focul luptei de la nivelul solului. „Haide Adina, Mișcă!„, răsună un îndemn, în timpul partidelor din sferturi, pentru Popescu, fata care s-a luptat eroic cu mâna stângă bandajată din cauza unei fracturi.

Acum o înfruntă pe Svetlana Babushkina (Rusia), la categoria 69 de kilograme, lupte libere, pentru aceeași medalie de bronz. Adina se zbate ca o leoaică, dominându-și adversara ambele reprize. Deși cu mână în orteză, nicio grimasă de durere nu se putea observa pe chipul ei, doar dorința de a urca pe podium. A și reușit, grație unui scor de tenis, 6-1. Popescu a vorbit după meci cu fruntea învinețită și degetele bandajate, dar cu zâmbetul pe buze.

„Suntem obișnuite cu suferința”

Cum a fost să lupți cu mâna fracturată?
Atunci când te afli în concurs te gândești doar să câștigi, nu mai simți nicio durere. Am avut recent un stagiu de pregătire cu bulgăroaicele și mi-am fracturat metatarsianul. M-am lovit și la cap, dar acum nu mă mai doare nimic, mai ales că noi suntem obișnuite cu suferința. Mi-am dorit foarte mult să o bat pe rusoaică, în meciul pentru medalie.

Ce simți atunci când cucerești o medalie pentru România?
Nu pot să exprim în cuvinte. Este foarte frumos și în același timp onorabil să câștig o medalie pentru țara mea.

„Visez la o medalie olimpică”

Care e secretul tău, datorită căruia ai ajuns să realizezi astfel de performanțe?
Am muncit foarte mult și am un caracter puternic. Pentru a ajunge în vârf contează cel mai mult să îți dorești cu adevărat acest lucru.

Care e visul tău?
O medalie olimpică, care se obține foarte greu, dar eu zic că mă aflu pe drumul cel bun.

Pe prima poziție a podiumului s-a aflat Aline Focken (Germania), iar argintul a mers la gâtul Oksanei Vaschuk (Ucraina). Popescu a învins-o pe Diana Ivanova (Bulgaria) în optimi, ca în sferturi să se recunoască învinsă la Oksana Vaschuk (Ucraina). În drumul către medalie a mai trecut de Natalia Rodrigez (Puerto Rico).

„Sunt un antrenor mândru. Fetele au o răutate mai mare decât băieții”

Claudiu Tămăduianu a vorbit cu mândrie despre isprava elevolor lui:

„Nu sunt dur cu luptătoarele la antrenamente pentru că ele dau dovadă de o conștiinciozitate ieșită din comun. Am placerea să le antrenez și simt că fetele mele dețin o răutate mai mare decât cea a băieților. Sunt convins că vor face rezultate pe viitor. Eu le spun întotdeauna că în ultima secundă se poate câștiga, iar Filip a confirmat astăzi. Despre Adina Popescu nu pot spune decât că a dat dovadă de eroism, obținând  medalia cu o mână fracturată. Sunt un antrenor mândru”!

Ne-am pregătit acasă la regii luptelor

Medaliile obținute ieri în țara vecină, dar mai ales atitudinea sportivilor reprezentativei naționale, reliefează faptul că luptele românești se află pe drumul cel bun. Mai urmează două zile de concurs și se așteaptă alte motive de mândrie, însă perspectivele se întrevăd îmbucurător pentru CE de la Helsinki și din alt unghi. FR de Lupte, condusă de Răzvan Pârcălabu, le-a acordat șansa sportivilor să meargă într-un cantonament de pregătire în Iran, acolo unde luptele se află la rang de artă. Pe de altă parte, loturile feminine  s-au antrenat în Bulgaria, la unul dintre cele mai puternice centre de pregătire din Europa.

Rezultatele celorlalți români angrenați în Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov din Sofia:

Marin Filip – învins în optimi la libere de Radoslav Velikov (Bulgaria)

Anca Petrea – învinsă în sferturi la libere de Viktroia Bobeva (Bulgaria)

Andrei Dudău a trecut de Sofian Salah (Egipt) în calificări- în optimi la greco-romane a pierdut cu Mustafa Saglam (Turcia)

Tiberiu Barbazan –  învins în optimi la greco-romane de Iosif Chugashvili (Belarus).

Pentru rezultatele celorlalți sportivi din calificări și scorurile complete: www.bul-wrestling.org

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 22 Feb. 2014, 09:47 Actualizat: 22 Feb. 2014, 10:33 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
EXCLUSIV Cine este bărbatul care l-a ameninţat cu moartea pe Raed Arafat. Raul Coltor susţinea anul trecut că e spion VIDEO
EXCLUSIV Cine este bărbatul care l-a ameninţat cu moartea pe Raed Arafat. Raul Coltor susţinea anul trecut că e spion ...
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi la plecare erau perfect sănătoşi
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi ...
Gigi Becali IL FACE PRAF pe Rotaru dupa declaratiile de ieri: „Nu imi ajunge la unghia mica! E prea mare caciula sa spuna numele meu!”
Gigi Becali IL FACE PRAF pe Rotaru dupa declaratiile de ieri: „Nu imi ajunge la unghia mica! E prea mare caciula sa spuna ...
Cum arată Madonna topless, la 61 de ani
Cum arată Madonna topless, la 61 de ani
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele de baie le-au jucat feste
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele ...
Povestea din spatele scenei a lui Mugur Mihăescu, alias Garcea: turnător la Securitate, politician eşuat şi mitingist anticarantină
Povestea din spatele scenei a lui Mugur Mihăescu, alias Garcea: turnător la Securitate, politician eşuat şi mitingist ...
Stare de urgență?! Nelu Tătaru anunță și carantinarea localităților din România
Stare de urgență?! Nelu Tătaru anunță și carantinarea localităților din România
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! / VIDEO PAPARAZZI
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! ...
LEGEA pe care o aștepta toată România! A trecut de Camera Deputaților
LEGEA pe care o aștepta toată România! A trecut de Camera Deputaților
Doliu în lumea televiziunii! Prezentatorul TV a murit la doar 49 de ani
Doliu în lumea televiziunii! Prezentatorul TV a murit la doar 49 de ani
Semnal de alarmă: Strigătul disperat al fermierilor români către guvernul Orban. „Riscăm să închidem”
Semnal de alarmă: Strigătul disperat al fermierilor români către guvernul Orban. „Riscăm să închidem”
Cum arată viitoarea soţie a fiului lui David Beckham. Este mai mare cu 4 ani
Cum arată viitoarea soţie a fiului lui David Beckham. Este mai mare cu 4 ani
Poliția Română își cumpără mașini moderne. Câți bani va costa fiecare exemplar și ce modele se încadrează în acest buget
Poliția Română își cumpără mașini moderne. Câți bani va costa fiecare exemplar și ce modele se încadrează în acest buget
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea o maşină furată
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea ...
Interviu cutremurător! Marcel Pavel mărturii din infern, după ce s-a vindecat de coronavirus
Interviu cutremurător! Marcel Pavel mărturii din infern, după ce s-a vindecat de coronavirus
Ooops! Topul HOT al vedetelor care și-au arătat tot la plajă fără să vrea! Imagini +18
Ooops! Topul HOT al vedetelor care și-au arătat tot la plajă fără să vrea! Imagini +18
Un celebru actor, in doliu! Sotia lui a murit la 57 de ani, dupa o lupta grea cu cancerul la san
Un celebru actor, in doliu! Sotia lui a murit la 57 de ani, dupa o lupta grea cu cancerul la san
Următorul epicentru al pandemiei: Ţara care putea avea 10 milioane de infecţii în luna mai, însă numărul de teste este unul dintre cele mai mici din lume
Următorul epicentru al pandemiei: Ţara care putea avea 10 milioane de infecţii în luna mai, însă numărul de teste ...
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
CFR Cluj – Gaz Metan live score, live video!
CFR Cluj – Gaz Metan live score, live video!
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!