Campioanele din castel! Dublă de vis: Simona Gherman a cucerit aurul, Anca Măroiu argintul

15 iun 2012 1809 afişări Alte sporturi
Campioanele din castel! Dublă de vis: Simona Gherman a cucerit aurul, Anca Măroiu argintul Campioanele din castel! Simona Gherman a cucerit locul 1 după ce a trecut de Anca Măroiu

*Mâine spadasinele pot urca pe podium în proba pe echipe

*Scrima mondială şi europeană impresionează constant prin cadrele neconvenţionale alese pentru găzduirea competiţiilor de marcă.

Improvizează în teatre, transformă palate, încropesc scene în miezul traficului sau blochează toată mişcarea în AFI Cotroceni - cazul României. Italienii sunt mai cu moţ! Au pus pe tava federaţiei europene cheile oraşului Legnano marşând pe un argument decisiv. O strategie de desfăşurare a competiţiei în două locaţii: fazele inferioare în Palatul Sporturilor, semifinalele şi duelul pentru aur pe o insulă a râului Olona. Nimic neobişnuit până aici! Doar că din petecul de pământ s-a ridicat spre cer, în jurul anului 1440, un castel. Castelul Saint George, castelul ce avea să devină pentru o seară casă împărăteselor spadei europene. Două românce! Două prietene! Două campioane mondiale! Două colege de cameră! Două fete care respiră deja aerul olimpic! Două spadasine care-şi împrumută la nevoie arma sau masca! Două maestre care şi-ar da şi viaţa una pentru cealaltă!

Dar sorţii n-au sentimente. Le repartizează spate în spate, pe jumătăţi diferite de tablou. Urcă sau coboară, după caz, "creangă" cu "creangă" până în semifinale, dar la întâlnire nu mai ajung Ana Brânză şi Loredana Dinu. Vicecampioana olimpică îngenunchează în turul secund în faţa Lorei, însă nici drumul craiovencei nu se prelungeşte în turul următor.

Tuşă după tuşă şi două steaguri româneşti alunecă pe apa râului Olona până în vârful castelului. Cu bronzul la degetul mic, Simona şi Anca îşi etalează măiestria în faţa unor adversare redutabile. Rusoaica Şutova (13-15) face o reverenţă scurtă în faţa valorii Simonei. Gherman demarează mai slab (2-3), însă, respectând perfect indicaţiile date de Dan Podeanu, se desprinde. Cinci minute mai târziu, Anca încrucişează spada cu nemţoiaca Solzanska (15-13). Trage perfect, aruncă o privire scurtă către antrenorul Cornel Milan şi tăie aerul cu un pumn triumfător.

Finala fără antrenori

Pe aur şi pe argint se gravează deja numele României, dar câteva litere sunt amânate pentru mai târziu. Anca şi Simona fac o tură prin vestiar. Mintea le fuge la jocul copilăriei "Nu te supăra, frate!" sau la finalul tulburător al peliculei "Lanţul" (cu Tony Curtis şi Sidney Poitier). La cărţile de capă şi spadă lecturate pe când erau doar studente în banca scrimei sau la ultimele antrenamente efectuate săptămâna trecută la Forban. Timpul se scurge uşor, antrenorii Podeanu şi Milan evadează în afara Castelului şi le lasă pe fete să se descurce singure pe planşă. Măroiu ţine la subraţ masca albastră şi găseşte resurse să mai şi zâmbească. Chipul Simonei nu transmite nimic. Îşi pune masca roşie, meciul începe şi se desprinde din prima: 3-1 şi 6-2 după prima parte. Anca n-are stare, Gherman îşi trage sufleteul câteva secunde pe podium. Reintră în forţă. Evadează spre 9-5, 12-5 şi o mai desparte o tuşă de aur exact la finalul părţii a doua: 15-6. Termină lupta în primele cinci secunde ale ultimei părţi şi pune într-o îmbrăţişare toată bucuria şi toată consolarea pentru prietena sa.

2 medalii au cucerit spadasinele la ediţia trecută a CE (Sheffield): bronz prin Ana Brânză şi aur cu echipa

1 medalie în proba de individual a Europenelor avea Anca în palmares: bronz în 2006 la Izmir

10 zile de cantonament la Forban au efectuat Simona şi Anca înaintea Europenelor

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.