Aur şi bronz la Campionatele Mondiale de juniori la canotaj. Revanşa unei generaţii

11 aug 2019 574 afişări Alte sporturi
Aur şi bronz la Campionatele Mondiale de juniori la canotaj. Revanşa unei generaţii Podiumul probei de dublu rame, cu Florin Arteni-Fîntînariu şi Alexandru Gherasim (jos), medaliaţi cu aur. Credit foto: Detlev Seyb / MyRowingPhoto.com

Canotajul românesc se întoarce de la Campionatele Mondiale de juniori cu două medalii: un aur obţinut în proba de dublu rame masculin – prin Florin-Arteni Fîntînariu şi Alexandru Gherasim - şi un bronz, cucerit de fetele de la patru vâsle. Competiţia a fost găzduită de canalul olimpic de la Tokio, acolo unde se vor desfăşura întrecerile supreme de anul viitor.

Canotajul românesc dovedeşte încă o dată că are soluţii. Generaţia actuală de juniori a avut primul examen major în luna mai a acestui an, la Campionatele Europene de la Essen (Germania). Deşi destule echipaje au fost prezente în finale, niciunul nu a reuşit să obţină vreo medalie, caz rarisim pentru un sport cu o tradiţie frumoasă şi prolifică a performanţei.

Federaţia condusă de cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă şi colectivele tehnice s-au repliat imediat. Au fost restructurate echipele, iar la Mondialul de juniori de la Tokio au fost înscrise alte formule. Astfel, din doi băieţi care nici măcar nu au prins Finala A la Europene s-a construit un echipaj exploziv. La Essen, Florin-Arteni Fîntînariu a fost încercat la simplu, dar puştiul născut la Suceava a încheiat competiţia abia al 11-lea (locul 5 în finala B). Alexandru Gherasim a făcut parte din echipajul de 4 rame, clasat pe aceeaşi poziţie. Cei doi au fost puşi acum în aceeaşi barcă de dublu rame, iar evoluţia lor a fost fantastică. Cei doi au câştigat seriile, semifinala şi finala de o manieră categorică, fără speranţe pentru adversari. Timpul lor din finală, 6:56,79 a fost superior cu trei secunde italienilor Bonazzo şi Bonamoneta, clasaţi pe locul 2. Bronzul a revenit germanilor Virnekaes şi Tewes (7:00,23). Dacă Alexandru Gherasim se află la prima performanţă din carieră, Florin Arteni-Fîntînariu mai are în palmares un aur obţinut la Mondialele de juniori 2018 şi un argint la Jocurile Olimpice de Tineret 2018 - Buenos Aires, în aceeaşi probă (dublu rame). Ambii au 19 ani şi sunt născuţi în Suceava.

A doua medalie a fost cucerită de fetele de la 4 vâsle. Patricia Cireş, Maria Andrada Moroşanu, Gabriela Paraschiv şi Cosmina-Maria Podaru au încheiat cursa în 6:58,76, după Noua Zeelandă (6:54,32) şi Germania (6:56,71).

România a mai avut două echipaje calificate în finalele mari: 4 rame masculin (Simeon Ciprian Hison, Claudiu Neamţu, Gheorghe Morar, Iulian Toader Merilă) şi cel de 4 rame feminin (Cristina Druga, Laura Pal, Alexandra Ungureanu, Damaris Lebada). Ambele s-au clasat pe locul 4.

În clasamentul general pe medalii, România a ocupat locul 4, după Germania (2-1-4), China (1-2-1) şi Italia (1-2-1).

Echipajul feminin de 4 vâsle, medaliat cu bronz la Mondiale

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.