Armata de elită! 41 de canotori români vânează calificările olimpice la Campionatele Mondiale din Austria. ”Va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Fiecare are şansa lui”

20 aug 2019 534 afişări Alte sporturi
Armata de elită! 41 de canotori români vânează calificările olimpice la Campionatele Mondiale din Austria. ”Va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Fiecare are şansa lui”

Loturile olimpice de canotaj ale României vor pleca miercuri la Campionatele Mondiale din Austria, care urmează să se desfăşoare la Linz – Ottensheim în perioada 25 august – 1 septembrie. Peste 1000 de sportivi vor intra în cea mai mare bătălie ”navală” din istorie cu gândul la medalii, dar şi la calificările olimpice. Mondialele de la Linz oferă locuri cotă la toate probele.

Federaţia Română de Canotaj participă la Campionatele Mondiale cu 11 echipaje (6 la feminin şi 5 la masculin) şi un număr de 41 de sportivi. ”Mergem cu o întreagă armată. Niciodată nu am participat cu atât de mulţi sportivi. Astăzi au plecat două remorci pline spre Austria. Una cu bărci, cealaltă cu materiale auxiliare”, spune cvintupla campionaă olimpică Elisabeta Lipă.

Preşedinta celei mai titrate federaţii naţionale din ultimii ani spune că va fi cel mai tare mondial din istorie. ”va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Este un record de participare, şi ca număr de sportivi, şi ca naţiuni prezente la start. Sunt zeci de bărci la unele probe, iar toţi vor fi pregătiţi la cel mai înalt nivel. Obiectivul nostru principal este calificarea cât mai multor bărci la Jocurile Olimpice de la Tokio”, a punctat Elisabeta Lipă.

Federaţia Română de Canotaj şi colectivele tehnice ale loturilor, coordonate de italianul Antonio Colamonici, au mers pe o strategie cu spectru larg la aceste Mondiale. ”Dacă tot avem atât de mulţi sportivi în lot, am vrut să dăm fiecăruia o şansă de calificare la Jocurile Olimpice. Aşa că am dispersat sportivii şi am mers pe ideea de echilibru, ţinând cont şi de concurenţă din fiecare probă. La anul, la Tokio, puteam aranja bărcile cum dorim. Le-am spus sportivilor noştri, inclusiv la ultima întâlnire, că acum avem ca obiectiv calificarea olimpică. Din toamnă, când reîncepem pregătirea, vom vorbi de medalii”, spune Lipă.

Anul trecut, la Mondiale, România a obţinut o medalie de aur – Ionela Livia Cozmiuc, Geanina Beleagă la dublu vâsle categorie uşoară -, o medalie de argint – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă la dublu rame, două locuri 5 şi două locuri 6. Dincolo de medalii, calificările în finalele A sunt extrem de importante, pentru că majoritatea sunt echivalente cu calificările olimpice. Excepţie fac probele de 8+1, unde se califică cinci echipaje (dintre cele şase finaliste). Cele mai multe locuri-cotă se acordă la la echipajele de dublu vâsle şi dublu rame – 11, ceea ce înseamnă că inclusiv locul 5 din finala B merge la JO. ”Nu poţi compara un an cu celălalt. Anul acesta toţi şi-au făcut calcule pentru Jocurile Olimpice. Eu spun că avem motive să fim optimişti, ţinţând cont de pregătirea efectuată şi de timpii scoşi la antrenamente. Nu aş putea spune niciun moment că am putea califica 5, 7 sau 10 bărci, pentru că nu pot lua şansa nimănui. Avem şi echipaje tinere, şi echipaje experimentate. În plus, nu mai dublăm ca în alţi ani. Acum, depinde numai de sportivi”, a mai declarat Elisabeta Lipă.

Bărcile tricolore înscrise la Mondiale

Feminin, dublu rame: Cristina-Georgiana POPESCU, Amalia BEREŞ. Primele 11 locuri se califică la JO

Masculin, dublu rame: Marius-Vasile COZMIUC, Ciprian TUDOSA. Primele 11 locuri se califică la JO

Feminin, dublu vâsle: Nicoleta-Ancuta BODNAR, Simona Geanina RADIS. Primele 11 locuri se califică la JO

Masculin, dublu vâsle: Ioan PRUNDEANU, Marian-Florian ENACHE. Primele 11 locuri se califică la JO

Feminin, 4 rame: Viviana-Iuliana BEJINARIU, Ioana VRINCEANU, Madalina BERES, Denisa TILVESCU. Primele 8 locuri se califică la JO

Masculin, 4 rame: Mihaita-Vasile TIGANESCU, Mugurel Vasile SEMCIUC, Stefan-Constantin BERARIU, Cosmin PASCARI. Primele 8 locuri se califică la JO

Masculin, simplu: Mihai CHIRUTA. Primele 9 locuri se califică la JO

Feminin, dublu vâsle cat. uşoară: Ionela-Livia COZMIUC, Gianina-Elena BELEAGA. Primele 7 locuri se califică la JO

Feminin, 4 vâsle: Larisa Elena ROSU, Elena LOGOFATU, Nicoleta PASCANU, Tabita MAFTEI. Primele 8 locuri se califică la JO

Feminin, 8+1: Mădălina CASU, Roxana PARASCANU, Adriana AILINCAI, Maria TIVODARIU, Beatrice-Madalina PARFENIE, Iuliana POPA, Maria-Magdalena RUSU, Roxana-Iuliana ANGHEL - Daniela DRUNCEA. Primele 5 locuri se califică la JO

Masculin, 8+1: Alexandru MATINCA, Adrian DAMII, Alexandru CHIOSEAUA, Constantin ADAM, Cristi-Ilie PIRGHIE, Sergiu-Vasile BEJAN, Vlad-Dragoş AICOBOAE, Alexandru-Cosmin MACOVEI – Adrian MUNTEANU. Primele 5 locuri se califică la JO

Foto: Ionela Livia Cozmiuc şi Gianina Elena Beleagă - campioane mondiale în 2018. Credit foto: FISA

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.