AMR 90 de zile. România la Jocurile Olimpice de la PyeongChang: lista scurtă a calificaţilor, obiectivul îndrăzneţ impus şi de FR Schi Biatlon, şi de FR Bob şi Sanie, plus "necunoscuta" Eva Tofalvi

11 nov 2017 3174 afişări Alte sporturi
AMR 90 de zile. România la Jocurile Olimpice de la PyeongChang: lista scurtă a calificaţilor, obiectivul îndrăzneţ impus şi de FR Schi Biatlon, şi de FR Bob şi Sanie, plus "necunoscuta" Eva Tofalvi
 • În perioada 9-25 februarie 2018 are loc, la PyeongChang, a 23-a ediţie a Jocurilor Olimpice Moderne de Iarnă.
 • Cu 90 de zile rămase înainte de startul competiţiei, delegaţia României mizează doar pe zece sportivi calificaţi pentru PyeongChang. Toţi de la Schi Biatlon.
 • Calificările sunt însă în toi. Ca şi la precendetele ediţii, delegaţia României va miza în principal pe atleţi de la două federeţii sportive - Schi Biatlon, respectiv Bob şi Sanie - care, împreună, au primit la începutul acestui an finanţare de la bugetul de stat în valoare de 7.715.000 de lei.

22 de sportivi apar listaţi pe site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în echipa olimpică de la Sochi. Numărul de sportivi români a fost în scădere faţă de Vancouver 2010. Totuşi, în istoria post-decembristă, delegaţia trimisă de România la ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă a curpins constant între 20 şi 30 de sportivi, cu o singură excepţie - Nagano 1998, când doar 17 români au intrat în concurs.

Federaţia Română de Patinaj, cu probleme grave de organizare, este singura dintre structurile de conducere din sporturile de iarnă care nu a cerut finanţare de la buget în an preolimpic, iar în urma aplicării criteriilor de finanţare pentru programul „Promovarea sportului de performanţă”, două federaţii din zona sporturilor de iarnă s-au clasat în prima grupă valorică, a forurilor care au primit cei mai mulţi bani de la buget prin decizia MTS, alături de gimnastică, judo, lupte, tenis, haltere, canotaj, kaiac canoe, tir sportiv, atletism, handbal şi tenis de masă:  FR Schi biatlon şi FR Bob sanie. Teoretic, patinatorii români ar putea ajunge la Jocurile Olimpice, costurile putând fi suportate de COSR.

Schi Biatlon

Federaţia Română de Schi Biatlon, finanţată de la bugetul de stat cu 4.045.000 de lei conform tabelului publicat la începutul lunii martie de Ministerul Tineretului şi Sportului, este pe punctul ca la ediţia 2018 a Jocurilor să depăşească numărul de sportivi trimişi la Sochi (9 - 2 la biatlon, 3 la schi fond, 1 la sărituri, 3 la schi alpin), potrivit Secretarului General Puiu Gaşpar. FR Schi Biatlon a mai încasat, în regim de urgenţă, 1.070.000 lei din fondul de rezervă MTS la începutul acestui an.

"La ora actuală, sportivii de la schi alpin, schi fond, snowboard şi de la biatlon sunt în pregătire - toţi, cu excepţia celor de la sărituri, care mai au o competiţie în ţară, în weekend, ce închide programul competiţional naţional. Apoi, şi ei vor pleca la pregătire şi competiţii. Lotul de biatlon este în Norvegia la Sjusjøen, la pregătire, unde apoi va începe Cupa IBU şi apoi urmează Cupele Mondiale. Schiul fond se află în Italia, la Livigno. Schiul alpin - în Austria şi Italia. Snowboardul este în Austria. Săriturile cu schiurile merg în Slovenia la pregătire şi încep apoi competiţiile în Canada şi Norvegia", explică Puiu Gaşpar.

Concret, în acest moment, sunt "patru sportivi calificaţi, cu drept de participare la Jocurile Olimpice, datorită punctelor pe care le au la nivel mondial, puncte acumulate în competiţii - la Cupe Mondiale, Cupe Continentale, Cupă FIS", afirmă secretarul general de la Federaţia Română de Schi Biatlon. Cei patru vin de la schi alpin, iar mai departe, concret, tabloul se prezintă astfel:

Schi alpin - patru sportivi calificaţi sută la sută

Reprezentantele României, la feminin:

 • Raluca Ciocănel (21 ani), la probe tehnice - slalom şi slalom uriaş
 • Ania Caill (22 ani, a participat şi la Sochi), la probe de viteză - coborâre şi super G.

Reprezentanţii României, la masculin:

 • Ioan Achiriloaie (27 ani, a participat şi la Sochi) la probe de viteză
 • Alexandru Barbu (30 ani, a participat şi la Sochi) la probe tehnice

"Avem patru sportivi calificaţi, două fete, doi băieţi, acum, să ne ajute Dumenezeu să nu se accidenteze vreunul! Din ce avem la ora actuală, nu cred că se mai poate califica cineva, pentru că nici nu mai sunt foarte multe competiţii", afirmă Puiu Gaspar.

Schi fond - numărul de calificaţi este restricţionat de cotaţie: două certitudini, lista va fi definitivată pe 21 ianuarie

"La schi fond, avem la ora actuală patru sportivi calificaţi, dar cota de naţiune ne dă dreptul să mergem doar cu doi băieţi şi o fată. Este calificată Lorincz Sara Timea, iar la băieţi - Pepene Paul, Hogiu Petrică, Popa Raul şi Cioancă Alin. Dintre aceştia, pe data de 21 ianuarie 2018, atunci când se închid listele, cu excepţia lui Paul Pepene care se detaşează de toţi ceilalţi - unul dintre cei trei băieţi se va califica nominal şi va fi prezent la Jocuri alături de Paul Pepene", afirmă Puiu Gaspar.

Reprezentanta României, la feminin:

 • Sara Timea Lorincz (25 ani, a participat şi la Sochi)

Reprezentanţii României, la masculin:

 • Paul Pepene (29 ani, a participat şi la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă - 2010 şi 2014)
 • ........................ - rămâne de stabilit

Sărituri cu schiurile: toţi ochii pe Dana Haralambie

"La sărituri cu schiurile, o avem calificată la ora aceasta pe Daniela Haralambie, şi se poate califica şi unul dintre următorii trei sportivi: Iulian Sorin Pâtea (n.r. - 20 de ani, primul săritor cu schiurile înscris vreodată de România la o ediţie a JO - Sochi 2014), Mitrofan Nicolae Sorin (n.r. - 18 ani) sau Torok Eduard (n.r. - 20 ani)", a declarat pentru ProSport Puiu Gaspar.

Reprezentanta României:

 • Daniela Haralambie (20 ani)

Biatlon - cu echipa la masculin, cu sau fără  Eva Tofalvi la feminin?

"La biatlon, avem calificată echipa la băieţi şi pot merge cinci sportivi - şi anume, la ora actuală, Puchianu Cornel, Buta George, Faur Nicolae Remus, Ungureanu Marius Petrică şi Pop Gheorghe Iulian. La fete, nu s-a încheiat calificarea: locul pe naţiuni încă nu ne-a dat dreptul de participare, dar până pe 21 ianuarie se pot califica una sau două fete - în funcţie de punctaj - Eva Tofalvi sau Luminiţa Pişcoran", s spus Puiu Gaspar, care adaugă: "Despre Eva Tofalvi putem vorbi la sfârşitul primelor trei etape de Cupă Mondială, programate de la finalul lunii noiembrie, până pe 20 decembrie. Ea s-a angajat să termine în primele 15, dar rezultatele din Cupa Mondială ne vor confirma sau infirma dacă ea va putea să facă sau nu obiectivul pe care ea şi l-a propus împreună cu antrenorul". Eva Tofalvi are 38 de ani, a fost de trei ori portdrapelul României la Jocurile Olimpice de iarnă şi s-ar afla pentru a şasea oară la JO.

Reprezentaţii României:

 • echipa masculină de biatlon, în componenţa probabilă: Cornel Puchianu, George Buta, Nicolae Faur, Marius Ungureanu şi  Gheorghe Iulian Pop

Snowboard - un pretendent

"La acest moment nu este nimeni calificat. Sunt doar 35 de poziţii disponibile şi se califică individual. O şansă are Kinda Geza (n.r. - 34 ani, a fost în cărţile calificării şi la Sochi)", a declarat pentru ProSport Puiu Gaspar.

Obiective, dincolo de calificare pentru Federaţia Română de Schi-Biatlon

"Avem mai multe obiective realiste. Cu echipa de biatlon băieţi, la Campionatul Mondial de anul acesta, am reuşit să aducem doi băieţi în primele 25 de locuri - Puchianu, locul 23 şi Faur, locul 25. O avem pe Dana Haralambie, care în momentul acesta este în primele 20 din lume şi a încheiat două etape de Cupă Mondială foarte bine - o dată pe locul 11, o dată pe locul 15. Paul Pepene este, după toate evaluările pe care le-am făcut - şi fiziologice, şi medicale - într-o zonă de efort foarte bună. Şi sperăm ca aceştia să vină la locul 10-15. Dar, competiţia e competiţie şi poate sunt şi surprize 'de bine'. De la Dana Haralambie aşteptăm un rezultat bun: să intre cel puţin în Top 10. Iar biatlonul este sportul care, în permanenţă, îţi dă surprize", a explicat Puiu Gaşpar.

Bob şi sanie

A doua Federaţie a sporturilor de iarnă inclusă de MTS în primul eşalon valoric se pregăteşte pentru a contribui la delegaţia olimpică a României cu acelaşi număr de sportivi în 2018 precum în 2014, la Sochi, anunţă Florian Ţicu, secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie. Această structură a primit 1.800.000 de lei la împărţirea bugetului de către MTS, în luna martie, plus alţi 800.000 de lei aprobaţi în regim de urgenţă. Federaţia de Bob şi Sanie a asigurat în 2014 "grosul" delegaţiei României la Sochi - 12 din 22 de sportivi.

"În acest moment, sportivii noştri sunt în curs de calificare. Nicio naţiune nu şi-a asigurat deja sportivii calificaţi. Regulamentul prevede că la sfârşitul lunii decembrie se încheie calificarea pentru sanie - se adună punctele acumulate în toate competiţiile de Cupă Mondială, Cupa Europei - la care ai participat, se trage linie şi la 31 decembrie vom şti care ne sunt sportivii calificaţi. La bob, este valabilă aceeaşi procedură, dar până la data de 15 ianuarie 2018".

Bob: mizăm pe trei echipaje

"Aşteptăm calificări de la echipele de bob - feminin şi masculin - şi de la lotul de sanie. Avem două echipaje de fete - bob de 2, avem două echipaje de bob de 2 la băieţi şi două echipaje de bob 4 la băieţi. Obiectivul nostru este să calificăm trei dintre aceste echipaje", afirmă Florian Ţicu. România a trimis opt sportivi la bob în 2014 - două fete, şase băieţi.

Sanie: de trei sau patru ori mai mulţi sportivi faţă de Sochi

"Sperăm să trimitem între 6 şi 8 sportivi la sanie", a declarat pentru ProSport Florian Ţicu. În 2014, România a fost reprezentată la sanie de Raluca Nicoleta Strămăturaru şi de Valentin Creţu.

Scheleton - decizie pe 15 ianuarie 2018

"Obiectivul nostru este să calificăm o sportivă la skeleton. Aici, calificările se încheie la fel ca la bob, pe 15 ianuarie 2018", a mai spus Secretarul General de la FR Bob şi Sanie, pentru ProSport. La Sochi 2014, au concurat pentru România Maria Marinela Mazilu şi Dorin Dumitru Velicu.

Obiective, dincolo de calificare, pentru Federaţia Română de Bob şi Sanie

"Mă aştept ca atunci când tragem linie să trimitem cam acelaşi număr de sportivi ca la Sochi. Ne dorim o îmbunătăţire a rezultatelor obţinute la Jocuri. Aşteptăm o clasare în primii zece", afirmă Florian Ţicu.

Patinaj: speranţa din Canada

În condiţiile în care Federaţia de Patinaj nu îşi poate susţine sportivii în vederea calificării la PyeongChang 2018, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a făcut eforturi pentru a susţine sportivii de la patinaj viteză şi patinaj artistic. Cu toate acestea, şansele ca vreun patinator român să fie prezent în Koreea sunt mici. Alexandra Ianculescu, o româncă de 26 de ani stabilită în Canada, antrenată de un canadian, încearcă să prindă Jocurile Olimpice la patinaj viteză. 80 de sportive vor fi prezente la Jocurile Olimpice, iar calificarea se face mai întâi prin prisma cotei de ţară şi a rezultatelor obţinute la etapele de Cupă Mondială de calificare la JO, apoi alte locuri vor fi ocupate în logica celor mai buni timpi şi al îndeplinirii unui barem.

Patinaj viteză

Adrian Ciobanu, preşedinte FR Patinaj a vorbit pentru ProSport despre o săptămână viitoare importantă pentru romance şi vorbeşte despre două sportive care se vor întrece la Calgary, la patina viteză pe distanţe scurte. “Mihaela Hogaş are 19 ani. Alexandra Ianculescu – 26, care are avantajul de a fi la pregătire în canada. La Calgary – vom vedea ce potenţial are Hogaş. Pistele din Europa nu sunt la fel de rapide precum cele de peste ocean. O să vedem confruntarea dintre ele, de săptămâna viitoare, de la Can Am. Vom vedea realitatea dintre ele pe distanţe scurte. Este un concurs foarte important. La Cupele Mondiale, pe distanţe scurte, nu poate participa decât o singură reprezentantă din partea României. Nu ştim ce poate pune pe pista de la Calgary Hogaş”, spune Adrian Ciobanu, care întăreşte faptul că participarea la această competiţie a fost organizată şi susţinută de cluburile sportive.

Patinaj artistic - România nu va fi reprezentată

 “La patinaj artistic, nu mai sunt discuţii. Julia Sauter este accidentată. Nu mai are nicio şansă – trebuia să meargă la Obersdorf pentru a face baremul olimpic şi a încerca să se califice. Nu a putut merge, fiind accidentată”, a declarat pentru ProSport Adrian Ciobanu.

Short track

Cei de la short track au fost la Shanghai, acum au plecat  la Seul – cel mai bun rezultat locul 66 în Cupe Mondiale. Este un rezultat conform condiţiilor create”, completează tabloul Adrian Ciobanu.

 

REPERE ISTORICE la Jocurile Olimpice de Iarnă

 • 1924: prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - în Franţa, la Chamonix. Întrecerea s-a numit atunci "Săptămâna Internaţională a Sporturilor de Iarnă". La un an după competiţie, datorită succesului înregistrat de întrecerile de la Chamonix, Comitetul Internaţional Olimpic ca decis retroactiv, la Praga, ca "Săptămâna Internaţională a Sporturilor de Iarna" de la Chamonix să fie considerată prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
 • 1968: singura medalie a României la JO de iarnă. Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe au câştigat bronzul la bob 2, la Grenoble.
 • 1988: Comitetul Internaţional Olimpic a decis ca JO de iarnă să se desfăşoare la jumătatea ciclului olimpic de vară.
 • 1992: ultimul an în care JO de iarnă s-au desfăşurat în acelaşi an ca şi Jocurile Olimpice de vară. Întrecerile olimpice de iarnă le precedau pe cele de vară: Albertville a fost oraşul-gazdă al întrecerii olimpice de iarnă în anul în care Barcelona găzduia JO de vară.
 • 1994: ediţia a XVII-a a JO de iarnă a fost organizată la doar doi ani de la precedenta ediţie, la Lillehammer.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.