CFR nu bate, Borisov BATE

3 oct 2012 1590 afişări Blog

Nu e doar un joc de cuvinte, e o realitate. BATE Borisov, colega din urna a patra a CFR-ului, a câştigat în prima etapă la Lille, ceea ce este aproape acelaşi lucru cu a spune că ai noştri au învins la Braga, deşi Lille a cucerit nu demult un titlu în Franţa, ceea ce înseamnă destul de mult.

Apoi, în runda a doua, cu United, CFR şi-a arătat limitele de echipă estică alcătuită din vestici, în vreme ce BATE a dat de pământ cu Bayern. O să se spună că Manchester e cea mai valoroasă echipă care a venit în ultimii ani în România, de acord cu asta, dar Bayern e finalista în exerciţiu a Champions League, despărţită de toartele trofeului doar de un penalty de departajare.
În loc să se împreune, de-aici încolo ideile se despart. CFR a investit bine, a câştigat trei din ultimele cinci titluri interne, şi-a bazat mereu filosofia pe străini, în faţa lui United aliniind în formula de start doar trei români, iar pe parcurs mai intrând unul. E un vestiar în care se vorbeşte mult portugheza şi o structură bazată pe un sistem de vânzare-cumpărare eficient. În lojă sunt mai mereu scouteri care vin fie după Kapetanos, fie după Sougou, fie, în trecut, după Alvaro Perreira sau Traore. Mecanismul economic funcţionează perfect, relaţiile din echipă sunt corecte, dar parcă lipseşte acea coeziune care să-i facă pe jucători să lupte până cad jos şi pe suporteri să-i simtă mereu ca fiind de-ai lor.

Dincolo, la Borisov, lucrurile stau exact pe dos. Cu Bayern, pe teren au fost 10 titulari bieloruşi plus un sârb no-name. Schimbările s-au făcut tot cu bieloruşi, antrenorul, Goncearenko, e tot bielorus, are 35 de ani şi a jucat toată viaţa la BATE. Probabil că Hleb, care a trecut pe la Barcelona, Arsenal sau Stuttgart, are un salariu mare, dar ceilalţi, veniţi fie de la juniorii clubului, fie de la echipe invizibile, Gommel, Moghilev,sau care-or mai fi, n-au cum să câştige peste rezervele extrem de bine plătite din Gruia. Se va spune iarăşi că la BATE se află nucleul reprezentativei bieloruse, dar e doar în parte aşa. Bieloruşii au o echipă naţională modestă, care a pierdut la Paris, dar şi la Tbilissi cu Georgia şi nu se vor califica niciodată dintr-o grupă unde în afară de Franţa mai e şi Spania.

Până la urmă nimeni nu poate băga mâna în foc că Evra, Anderson sau chiar Chicharito sunt peste Lahm, Ribery sau Kroos. Parcă mai degrabă e invers. Dar ca să faci puncte în Ligă, nu doar să ai victorii întâmplătoare, pe lângă valoare şi cotă de piaţă mai trebuie să ai şi suflet. BATE Borisov pare o gaşcă de infanterişti cu mâna pe armă la Stalingrad, în timp ce echipa campioană a României e corectă ca un discurs despre integrarea europeană, spălată ca o stradă din Occident, dar şi rece, neîncălzită suficient încât să dea foc unui monument ca Manchester.

Versiune selectata: mobil / standard