Jocuri de acțiune – Top 5 jocuri de acțiune

Jocuri de acțiune - Top 5 jocuri de acțiune
  • Publicat:
  • Actualizat:

Câteodată nu ai chef de gândire strategică, de puzzle-uri sau de cine știe ce mecanici de joc complexe. Pur și simplu vrei să te distrezi cu un joc de acțiune, în care spectacolul împușcăturilor și sunetul asurzitor al exploziilor este depășit doar de numărul de inamici doborâți de săbiile sau gloanțele tale.

Tocmai de aceea am hotărât să realizăm un top dedicat acestui gen de jocuri, titluri orientate în special către partea de acțiune, care nu ar trebui să dezamăgească niciun fan al genului. Totuși, față de celelalte clasamente pe care le-am mai realizat, de această dată nu am selectat titluri individuale, ci ne-am concetrat pe întregi serii de jocuri de acțiune, încercând sa acoperim o gamă cât mai largă de genuri (first și third person shootere, hack and slash-uri, single player, multiplayer etc.)

Deși seriile pe care le recomandăm conțin titluri de referință, care n-ar trebui să lipsească din librăria niciunui gamer cu vechime, topul propunerilor noastre nu se dorește nici pe departe complet, existând numeroase alte jocuri care vă pot satisface setea de acțiune. Așadar, așteptăm și sugestiile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.


Left 4 Dead5. Seria LEFT 4 DEAD
(PC/Xbox 360)
Turtle Rock Studios/Valve Corporation

Atunci când Valve și Turtle Rock Studios au pornit lucrul la primul titlu al seriei Left 4 Dead, obiectivul celor două companii era destul de clar: crearea unui joc multiplayer cooperativ la fel de popular precum Counter-Strike. Zis și făcut: titlurile de jocuri de actiuneLeft 4 Dead sunt oferite astăzi drept exemplu despre cum să realizezi o experiență cooperativă de calitate.

Obiectivul jucătorilor este simplu: supraviețuirea într-o lume postapocaliptică, în care majoritatea populației a fost infectată de un virus care o transformă în zombie. Se poate lucra în echipă, armatele de zombie fiind controlate de o inteligență artificială imprevizibilă, care modifică aparițiile și densitatea nemorților pentru a acomoda stilul de joc al fiecărui gamer. De asemenea, pot fi abordate și moduri de joc competitive, în care jucătorii sunt împărțiți în două echipe, unii dintre aceștia având ocazia de a întruchipa diferite feluri de zombie.

Cele două titluri Left 4 Dead nu diferă decât prin conținutul de bază (niveluri, campanii etc.), prezentarea grafică și gameplay-ul ambelor fiind aproape identice. De asemenea, atât Left 4 Dead, cât și continuarea sa sunt îndeajuns de vechi pentru a putea fi achiziționate la prețuri avantajoase (din magazine sau prin intermediul Steam).


Gears of War4. Seria GEARS OF WAR
(PC/Xbox 360)
Epic Games/Microsoft

Titlurile seriei Gears of War constituie unul dintre motivele care au dus la succesul consolei Xbox 360 a celor de la Microsoft. Lansat în 2006 pentru Xbox 360 și un an mai târziu pentru PC, primul joc de actiuneal seriei Gears of War s-a impus pe o piață atunci sărăcăcioasă în domeniul third person shooterelor. Atuurile sale erau perspectiva over the shoulder foarte dinamică, acțiunea viscerală, dar și grafica excelentă pentru acei ani.

Din păcate, aventura lui Marcus Fenix împotriva rasei Locust a continuat doar pe consolă, Microsoft hotărând să pună soarta planetei Sera în mâna deținătorilor de Xbox 360. Lăsând la o parte campania mai spectaculoasă, care putea fi abordată din nou în mod cooperativ, Gears of War 2 a adus inovații și în ceea ce privește multiplayer-ul, adăugând modul de joc Horde (survival co-op), atât de popular și în jocuri de actiune de azi.

Anul trecut, Gears of War 3 a continuat tradiția seriei, fiind lansat din nou exclusiv pentru Xbox 360. Grafica se ridică la cel mai înalt nivel și împinge resursele consolei la maximum, Gears of War 3 oferind posibilitatea de a controla și alți eroi ai seriei pe parcursul campaniei sale single player. Spre deosebire de predecesorii săi (jocuri de actiune ce pot fi achiziționate la prețuri destul de scăzute), Gears of War 3 a fost lansat în luna septembrie a anului trecut, prețul său fiind în continuare destul de piperat.


Gears of War3. Seria GOD OF WAR
(PS2/PSP/PS3)
Sony Santa Monica/SCE

Apărută destul de târziu (2005) într-un peisaj dominat de alte titluri, seria God of War s-a impus rapid drept un adevărat etalon în domeniul jocurilor hack and slash și un veritabil simbol al consolelor PlayStation. Primul God of War, lansat pe PS2, a spus povestea lui Kratos, un general al armatei spartane, nevoit să-și vândă sufletul zeului Ares pentru a supraviețui în războaie. Atunci când Zeul Războiului îl forțează prin înșelatorie să-și ucidă propria familie, Kratos se răzvrătește împotriva întregului Olimp.

Războiul spartanului împotriva zeilor a continuat tot pe PlayStation 2 în God of War II, aceste două titluri ale seriei fiind relansate mai târziu pe PS3, în versiuni HD. Adevărata bijuterie grafică a fost însă aventura finală a lui Kratos, God of War III, cel de-al treilea titlu al seriei fiind considerat în continuare unul dintre cele mai spectaculoase și epice jocuri de actiune din ultimii ani.

Povestea a fost completată de două titluri God of War apărute pentru PSP (Chains of Olympus și Ghost of Sparta), la rândul lor impresionante având în vedere limitările consolei portabile Sony. Într-atât de bine realizate au fost aceste jocuri încât, la rândul lor, au fost portate pentru PS3 într-o a doua colecție HD. Toate jocurile serie pot fi găsite în magazine la prețuri accesibile.


Max Payne2. Seria MAX PAYNE
(PC/PS2/Xbox/PS3/Xbox 360)
Remedy Entertainment/Rockstar Games

Seria spune povestea detectivului newyorkez Max Payne, a cărui familie este ucisă de un grup de răufăcători drogați. Aflat într-o misiune sub acoperire, Payne este decis să-și facă singur dreptate, pornind într-o adevărată misiune de răzbunare împotriva tuturor celor implicați în traficul respectivului drog, indiferent de ce parte a legii se aflau aceștia.

Povestea scrisă de Sam Lake (același autor din spatele jocului Alan Wake) a continuat și în cel de-al doilea joc al seriei – Max Payne 2: The Fall of Max Payne. Echipa finlandeză de la Remedy Entertainment a introdus în titlurile Max Payne conceptul de Bullet Time (încetinirea timpului pentru a putea ținti cât mai eficient inamicii), idee, care alături de atmosfera noir caracteristică, a transformat secvențele de acțiune din aceste jocuri de actiune într-un veritabil balet al macabrului.

Ambele jocuri de actiune sunt acum destul de vechi, dar merită încercate (și datorită prețurilor mici), mai ales dacă aveți de gând să vă pregătiți pentru Max Payne 3, cel de-al treilea titlu al seriei urmând să fie lansat de Rockstar Games în această primăvară.


Call of Duty1. Seria CALL OF DUTY
(PC/PS2/Xbox/PS3/Xbox 360/Wii)
Inifinity Ward/Treyarch/Activision

Call of Duty, cea mai bine vândută serie a ultimilor ani, a făcut progrese importante în încercarea de a transforma gaming-ul într-un domeniu cât mai accesibil pentru o categorie cât mai largă de public. Primele titlurile au fost dedicate celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu Call of Duty 4: Modern Warfare seria schimbând macazul către conflictele armate contemporane.

Call of Duty: Black Ops, în schimb, a trecut în revista Războiul Rece prin intermediul unei campanii cât se poate de spectaculoase, depășită în intensitate doar de cel mai nou joc al seriei – Call of Duty: Modern Warfare 3. Pe lângă componentele single player, care au redefenit termenul de shooter cinematic, Call of Duty este acum considerat cel mai popular joc de actiune din lume și în ceea ce privește multiplayer-ul competitiv, milioane de oameni participând zilnic la confruntări online prin intermediul Xbox Live, PlayStation Network sau Steam.

Din păcate, există și dezavantaje cauzate de popularitatea acestei serii, titlurile Call of Duty având prețuri destul de piperate, chiar și la ani buni de la lansările acestora.

Acestea sunt cele mai tari jocuri de actiune. Voi ce jucati?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Câți bodyguarzi ”l-au apărat” pe Dan Șucu de jurnaliști după Rapid – Craiova! Oamenii patronului, mesaj pentru presă
Câți bodyguarzi ”l-au apărat” pe Dan Șucu de jurnaliști după Rapid – Craiova! Oamenii patronului, mesaj pentru presă
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău în timpul unui spectacol 😲
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău în timpul unui spectacol 😲
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…