Cinism vișiniu!** CFR a câștigat marele derby cu U Cluj

Cinism vișiniu!** CFR a câștigat marele derby cu U Cluj
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 22:28 Dacă Arpad Paszkany ar fi hotărât ca meciul sa se dispute pe Lună, cu siguranță ca suporterii Universitații Cluj ar fi ajuns si acolo. Dacă l-ar fi mutat intr-o altă galaxie, „șepcile roșii” ar fi găsit o cale sa fie alături de echipă. Din păcate, pentru mulți clujeni derby-ul dintre CFR și „U” a fost la fel de accesibil ca un zbor pe Lună.

Să revenim cu picioarele pe pămant, Universitatea a început curajos meciul. Boștină, Marinescu și Cristea împing jocul sus, spre careul lui Beto. CFR s-a strans ca un arici și a pandit un contraatac pentru a valorifica viteza tridentului Sougou-Weldon-Ronny. Prima ocazie o notăm în minutul 5, cand Cadu a respins din fața lui Tony. Boștină (8), din lovitură liberă, și Cristea nu au nimerit doar plasa din spatele porții lui Beto. Răbdarea feroviarilor a fost cat pe ce să fie răsplătită în minutul 14, cand Ronny a trecut ușor de Boștină, l-a servit pe Sougou, însă Grecu a fost pe fază.

Avertimentul nu a fost luat în seamă de studenți. Peste doar două minute, Cadu a deschis scorul, cu capul, din careul mic, după un corner. E 1-0 și Universitatea s-a ridicat repede de la podea. Tony a reluat cu capul, pe spate, pe langa poartă.
Balaj are și abilități de diplomat, discută cu fotbaliștii, vrea să-i tempereze, lasă jocul liber. CFR a ieșit din încercuire și așteaptă încă o greșeală. Abrudan intră în jocul feroviarilor și pierde mingea încercand să dribleze. Balonul a ajuns la Peralta, iar argentinianul a trimis un lob care a trecut peste transversală (24). Sougou, găsit în careu de Renan, a irosit o nouă șansă (31). Tot numărul 99 a aruncat un balon în careu și cu instinctul unui vârf adevărat Weldon a urmărit mingea și a marcat cu capul (32). E 2-0 și tot Weldon, egoist, ratează lovitura letală.

Când toată lumea aștepta pauza, fantoma lui Nuno Claro a bantuit Gruia. Beto a balbait o minge la picioarele lui Tony, nigerianul i-a furat balonul și a înscris în poarta goală. 2-1 și blestemul portarilor continuă la CFR.

Universitatea s-a agățat de oportunitatea oferită de Beto. A început decisă repriza secundă. Tony l-a driblat scurt pe Cadu și l-a provocat pe Beto cu un șut de la 20 de metri. Reflexul portughezului a fost pe măsura cotei sale. Beto a continuat munca de reabilitare și la bomba expediată de Cristea. Universitatea spera la o remiză, cand Szukala, neatent, i-a oferit lui Kapetanos șansa de a-și justifica, în sfarșit, numărul de pe tricou.
Goluri multe în derby, spectatori puțini. Punctele au rămas în Gruia, Spectatorii răgușiți așteaptă deja returul.

Cronică publicată de Alin FORNADE


UPDATE 20:07 Aproximativ 5.000 de spectatori sunt în acest moment în Gruia, dintre care 3.000 sunt fani ai lui U Cluj. Jucătorii CFR-ului sunt huiduiți în momentul în care intră pe teren, fapt care s-a întâmplat și în primăvară.


20:05 Dorința conducerii „feroviarilor” de a-i ține departe de stadion pe fanii Universității prin prețurile umflate ale tichetelor de intrare a avut efect de bumerang. Membrii din facțiunea „Sectorul 24” au protestat înaintea partidei în fața tribunei oficiale contra șefilor de la CFR Cluj pentru că cel mai ieftin bilet la meci a costat 150 de lei. De asemenea, fanii clubului din Gruia sunt nemulțumiți că la partida cu Dinamo s-au pus cântece ale galeriei la boxe.


19: 51Cei doi antrenori au stabilit formulele de start:

CFR Cluj: Beto – Panin, Cadu (cpt) Piccolo, Camora – Peralta, Mureșan, Renan – Sougou, Weldon, Ronny

Rezerve: Mincă – Rada, Bastos, Hora, Kivuvu, Pedro, Kapetanos.

U Cluj: M. Popa – Ungurușan, Abrudan, Szukala, Grecu – Păcurar, Boștină (cpt), Marinescu – Cojocnean, Tony, Cristea

Rezerve: Matache – Achim, Pele, Nasser, Bazzi, Niculescu, Machado




UPDATE 19:29Iuliu Mureșan e convins că, până la urmă, partida se va disputa. Președintele CFR-ului susține că vizibilitatea a devenit mult mai bună în doar câteva minute și că șansele ca partida să se dispute sunt foarte mari.

Ceața s-a ridicat și, în proporție de 90%, meciul se va disputa„, a declarat Iuliu Mureșan.


19:10 Cele două echipe au ajuns la stadion, însă șansele ca meciul să se dispute sunt din ce în ce mai mici.

Sunt șanse mari să nu se joace meciul. Am ieșit acum pe teren cu arbitrii și observatorii și cam asta e situația în acest moment. Vom aștepta până la 20:30, acesta e regulamentul. Atunci va fi luată decizia„, a declarat Iuliu Mureșan la Sport.ro.


19:00 Măsurile de securitate sunt în continuare extrem de dure în Gruia. Fiecare fan al lui U Cluj este verificat la sânge la intrarea pe stadion, deși afară sunt 0 grade. 100 de fani au intrat în galleria „șepcilor roșii”, acolo sunt sunt așteptați 500 de suporteri la meci. Până la ora 19:00 au intrat pe stadion și 300 de fani ai „șepcilor” care au luat loc la tribuna a II-a, aproape de galeria lui U.

foto: Dan Tăuțan

18:55Dacă nu se va putea juca, ne-am cam pus de acord cu cei de la U Cluj pentru ca să jucăm mâine meciul, la ora 14:00. Sansele să joace meciul sunt 50-50 acum. Dacă nu mai coboară ceața, probabil se va juca. Chiar dacă la TV se va vedea mai greu„, a declarat Iuliu Mureșan la Fanatik Show, pe DigiSport.

18:34 Fanii lui „U” au ajuns în urmă cu puține minute în Gruia și au început să intre pe stadion. Partida este în continuare în pericol de a fi amânată, din cauza ceței.

18:17 În jur de 1.500 de fani ai lui U Cluj au plecat în grup organizat spre Gruia. Nu s-a produs niciun incident până acum.

VEZI IMAGINI ÎN GALERIA FOTO


18:03 În acest moment nocturna stadionului „Constantin Rădulescu” nu este aprinsă în totalitate și este așteptată brigada de arbitri, care va lua o decizie împreună cu observatorul. Dacă vizibilitatea la nivelul suprafeței de joc va fi sub 100 de m (de la o poartă la alta), meciul va fi mai mult ca sigur amânat pentru mâine.

Ora de disputare a partidei va fi stabilită ulterior, însă aici există două variante:

1. Meciul se va juca la aceeași oră, dacă cele două formații nu vor cădea de acord

2. La o oră stabilită de cele două cluburi, după ora 14:00

În ambele variante, clubul organizator (CFR Cluj) va suporta cheltuielile de cazare pentru observatori și arbitri.


17:56 Disputarea partidei din Gruia este sub semnul întrebării. La Cluj-Napoca este o ceață deasă, iar arbitrul Cristi Balaj ar putea să amâne meciul dacă vizibilitatea este scăzută. Cinci curse aeriene care urmau să decoleze sau aterizeze azi pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca au fost anulate din cauze ceței. Dacă meciul va fi amânat, fanii care își vor arunca tichetele nu vor putea să intre pe arenă la o dată ulterioară.

sursa foto: www.citynews.ro


16:57 Din toată părțile orașului, fanii lui „U” s-au îndreptat în ultimele minute spre Cluj Arena, fie pe jos, cu mașini persoanele sau cu mijloacele de transport în comun. Câteva sute de persoane s-au adunat deja la arena din centrul orașului de pe Someș. Fanii scandează neîncetat melodiile galeriei lui U Cluj, dar și anti-CFR.

foto: Dan TĂ‚UȚAN


UPDATE 16.30 – Jorge Costa s-a decis în mare asupra primului unsprezece pentru derbyul din această seară. Față de meciul cu Dinamo, din primul unsprezece va ieși Diogo, care a comis un penalty la respectivul meci și a greșit la golul de 3-2 al „câinilor”. Locul acestuia va fi luat de Piccolo, care va bifa abia al 4-lea meci în 2011 în Liga I, după ce a pierdut primul unsprezece din cauza unor accidentări. De asemenea, va ieși din prima echipă Lionn, pe dreapta urmând să fie titularizat Panin.

Costa are două semne de întrebare pentru partida din această seară. Prima este legată de postul de mijlocaș dreapta, acolo unde oscilează între Celestino și Peralta, ultimul având prima șansă la titularizare. De asemenea, tehnicianul oscilează între Bastos și Ronny pentru un loc în priml unsprezece pe partea stângă a atacului.

CFR ar putea să înceapă meciul în formula: Beto – Panin, Cadu, Piccolo, Camora – Peralta, Mureșan, Renan – Sougou, Weldon, Ronny.


UPDATE 15.37 – Rivalitatea dintre cele două echipe ale Clujului nu era văzută cu ochi buni în perioada comunistă așa că rezultatele dintre cele două echipe erau decise cu mult înaintea partidei, în funcție de interesele echipei mai puternice.

Așa s-a întâmplat și în 1979, când ambele formații evoluau în liga secundă. „U” Cluj trăgea la promovare și cei care se aflau la conducerea județului nu voiau ca tocmai CFR să împiedice „șepcile roșii” din drumul lor spre Divizia A. Oficialitățile comuniste și-au depășit însă atribuțiile și au decis ca partida retur, unde gazdă era CFR, să se dispute tot pe „Ion Moina” pentru ca „alb-negrilor” să le fie și mai ușor.

Augustin Țegean, unul dintre jucătorii emblematici ai „feroviariilor” din acea vreme își amintește că echipa din Gruia era mereu cea prigonită. „Toate deciziile se luau în favoarea lui „U”, iar noi trebuia să ne dăm la o parte. Era greu să acceptăm așa ceva, dar nimeni nu se putea opune dorinței partidului. Dacă nu voiai să aranjezi meciul nu jucai, Chiar dacă pierdeam eram plătiți ca la victorie”, a declarat Tegean în primăvara pentru ProSport, înainte de ultimul meci dintre CFR și „U”.


UPDATE ORA 15.12 – Cum partida din această seară se anunță una pe contre, Ionuț Badea e decis să îl titularizeze ca vârf de atac pe Tony, acesta având avantajul că e mult mai rapid ca Niculescu.

Atacantul adus de la Dinamo va fi introdus cel mai probabil în actul secund pe teren. Ionuț Badea a mizat tot mai puțin pe „Lunetist” în partidele din deplasare, în acest sezon. Niculescu a început titular în primele deplasări, cu Mioveni și Steaua, dar nu s-a evidențiat cu nimic, în partida cu „roș-albaștri” reușind chiar contraperformanța de a nu șuta deloc spre poartă. De atunci, randamentul său în deplasare a fost tot mai scăzut. 15 minute cu Gaz Metan, 6 cu FCM Târgu Mureș, niciun minut cu Astra și Pandurii și 9 minute cu Sportul sunt cifrele lui Niculescu. „Lunetistul” n-a mai fost decisiv pe teren străin din etapa a 30-a din campionatul trecut, de pe 1 mai, în jocul cu Astra, când a marcat din corner.

Atacantul se laudă în schimb că a punctat în turul sezonului trecut contra CFR-ului la meciul jucat la Alba Iulia, scor 1-1.


UPDATE ORA 14.34 – FC Universitatea Cluj susține ideea suporterilor de a se îmbrăca în negru la partida din Gruia. Conducerea si angajații clubului universitar se vor îmbrăca în negru și vor avea asupra lor însemnele Universitatii Cluj, urmând să se alăture fanilor din tribuna a II-a. Cel mai probabil, finanțatorul Florian Walter va sta pe bancă.

„Sperăm ca suporterii noștri să fie într-un număr cât mai mare la meciul cu CFR, chiar dacă prețurile biletelor sunt uriașe, pentru a demonstră încă o dată că avem cei mai frumoși fani din țară”, a fost mesajul șefilor către suporteri pe site-ul oficial.

Fotbaliștii Universității Cluj au ieșit în această dimineață la bowling, într-un local din centrul Clujului. De asemenea, elevii lui Jorge Costa au preferat tot o asemenea metodă de relaxare, dar într-un alt club, din cartierul Mărăști.


UPDATE ORA 14.00 – Șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a analizat duelul CFR – „U” într-un interviu amplu pentru Ziua de Cluj.

„Încerc să găsesc o explicație generală pentru scumpirea biletelor, gândindu-mă ce reprezintă astăzi echipele de fotbal și fanii într-un oraș. Există o serie de studii de psihologie a sportului care arată că echipele de fotbal generează o comunitate pentru fani, jucători și conducători. Această comunitate e ghidată, din păcate, mai ales în sport, de ideea unor comunități primitive. Altfel spus, o comunitate tinde să-și mențină identitatea distrugând identitatea alteia. Și atunci, dacă în același oraș ai două comunități de acest tip, fiecare încearcă să-și exprime identitatea distrugând-o pe cealaltă. Sunt convins că în spate e și un calcul economic și un mod de a controla accesul. Nu e o chestie brută, Paszkany și Mureșan sunt doi oameni care gândesc”, a declarat David.

Acesta crede că numai Claudiu Niculescu poate să facă deseară diferența. „Va fi atât de tacticizat totul, încât cred că va fi un scor egal. Asta dacă Niculescu nu dă gol sau creează o fază de gol”, e opinia psihologului.


UPDATE ORA 13.29 – Astăzi, de la ora 14, în localul „Cram In”, de pe strada Regele Ferdinand din centrul Clujului, liderii galeriei „șepcilor roșii” vor organiza o conferință de presă. Aceștia vor arăta mai multe bilete cu valoare de 1 leu care au fost împărțite de șefii CFR-ului propriilor fani. Suporterii lui „U” au înaintat și un memoriu la Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) pentru a reclama această neregulă! Aceștia cer clubului CFR restituirea banilor pentru fanii Universității care au plătit 150 de lei pentru un tichet.


UPDATE ORA 13.05 – CFR nu a mai câștigat cu Balaj la centru din 13 iunie 2009, când a bătut-o cu 3-0 pe Poli Timișoara în finala Cupei României, jucată la Tg. Jiu. De atunci, cu Balaj la centru, CFR a mai jucat patru meciuri, în care a reușit o singură remiză: 1-1 la Alba Iulia. În rest, a suferit trei înfrângeri: 0-2 cu Pandurii, în deplasare, 0-1 cu Oțelul și 0-1 cu Gloria, ultimul în Cupa României, ambele partide jucate pe teren propriu. Mai mult, acum un an a fost scandal mare după meciul din Cupă dintre CFR și Gloria (0-1).

„A luat 14 decizii greșite luate contra noastră, din care două foarte mari, dar niciuna contra Gloriei. Pe lângă toate astea a fost deranjantă maniera în care a oficiat Balaj”, a declarat atunci Iuliu Mureșan, președintele lui CFR. Clujenii au făcut memoriu la CCA, iar Paszkany a amenințat și cu un proces la UEFA.

Arbitru clujean după 7 ani la derby

Meciul de azi va consemna și o premieră. Este pentru prima dată când un arbitru local, tușierul Miklos Nagy, va oficia în derby-ul Clujului. Gabriel Mocean, în 2003, și Marian Salomir, în primăvara anului 2004, au fost ultimii arbitri clujeni care au condus ultima dată o partidă între cele două mari rivale de pe Someș.

8 victorii, 7 remize și 5 eșecuri are CFR cu Balaj la centru

2 victorii, două egaluri și un eșec are „U” cu Balaj la centru


UPDATE ORA 12.30 – Fostul fundaș al lui „U” și CFR, Vasile Jula (37 ani), crede că CFR e favorită astăzi. Vasile Jula început fotbalul la 10 ani la „U” Cluj și a jucat pentru prima echipă a „șepcilor” până la 25 de ani, cu o scurtă pauză de un an când a fost împrumutat la Zalău. În iarna lui 2000, pleacă de pe Moina, atras de Pădureanu la Bistrița într-o echipă ce avea să termine în 2003 pe podiumul Ligii I.

Fostul „U”-ist devine ceferist în 2004 când Paszkany îl ia de la Bistrița în echipa cu care Șunda ataca primul sezon de Liga I. Aventura la CFR se termină în 2007. Cu inima împărțită, Lică nu știe cu cine va ținbe în Derby de Cluj.

„Nu vreau să dau pronosticuri, nici nu mă pricep. Sper să văd fotbal! Nu știu cine e favorită, dar CFR are un plus pentru că joacă pe teren propriu”,
e de părere Jula, care compară apoi cuplurile de fundași centrali ce se vor întâlni diseară.

„Aici, CFR cred că stă mai bine. Cadu-Piccolo sunt peste Szukala-Abrudan. Să nu uităm că e totuși un derby și se poate îmtâmpla orice. E multă dorință și ambiție în joc”, e de părere Jula, care e și acum jucător activ în C 6 la FC Zalău, la 37 de ani.


UPDATE ORA 12.00 – Finanțatorul clubului din Gruia împlinește azi 40 de ani, dar a ținut să își cinstească prietenii încă de aseară, într-un club care îi aparține.

Oficialii lui U si mai ales fanii vor să îi strice petrecerea. „Cadoul meu pentru Paszkany? Îi iau cele 3 puncte”, a spus Florian Walter.


UPDATE ORA 11.30 – Măsuri de prevenire a incidentelor la CFR-U sunt fără precedent! Mai bine de 600 de oameni vor fi mobilizați astăzi atât în oraș cât și la stadion pentru a preveni conflictele între cele două galerii.

Chiar dacă reprezentați ai suporterilor de la CFR și U au anunțat încă de joi că nu vor exista conflicte, numărul forțelor de ordine bate celelalte întâlniri directe. Jumătate din numărul forțelor de ordine e dat de Jandarmerie.

„Peste 300 de jandarmi vor asigura ordinea la meci. E meci cu grad de risc zero, deci e normală o astfel de desfășurare”, a declarat Anda Pop, purtătoarea de cuvând a Jandarmeriei. De la ora 17:30, traficul va fi restricționat în jurul stadionului din Gruia. Doar persoanele care au bilet și riveranii vor putea să mai meargă spre arena „Dr. Constantin Rădulescu”.

La CFR – Dinamo, ultimul meci cu grad de risc ridicat, au fost prezente aproape 450 de forțe de ordine.


UPDATE ORA 11.00 – Suporterii „șepcilor roșii” au decis să se întâlnească la ora 16:30 la stadionul din centrul orașului. În jurul orei 17:00 aceștia vor pleca în coloană spre Gruia, escortați de zeci de jandarmi. 300 de fani au cerut bilete în rândul galeriei, dar alte câteva sute și-au făcut rost de bilete la tribune.

Potrivit primelor estimări, în jur de 1.500 de fani ai lui „U” vor merge de la Cluj Arena spre Gruia.


UPDATE ORA 10.30 – Căpitanul CFR-ului, Ricardo Cadu, a ieșit ieri la atac după ce Gabriel Machado a declarat că șefii din Gruia au pus prețuri mari la derby deoarece se tem de „șepcile roșii”.

„Ce să zic … A câștigat Machado tot ce se putea câștiga cu Universitatea, a luat campionate și cupe, și normal că ne e teamă de ei. Nu ne-au bătut niciodată aici, în Gruia, și sper să rămână la fel și după meciul de sâmbătă”, a spus Cadu, luându-și peste picior rivalii locali, care au în palmares un singur trofeu, Cupa României, câștigată în 1965.

De cealaltă parte, mijlocașul Alex Păcurar i-a numit „oameni mici” pe oficialii clubului din Gruia și a precizat că nu se așteaptă ca la meci să apară incidente, deoarece vor fi foarte puțini fani pe stadion din cauza prețurilor biletelor.

„Vă dați seama că în astfel de condiții le va fi destul de greu fanilor să vină. Dacă e să mă întrebați pe mine, gestul lor (n.r. – al oficialilor CFR Cluj) a fost unul de echipă mică, iar cei care au luat această decizie sunt niște oameni mici. Măsurile au fost luate clar împotriva fanilor Universității Cluj. Știți și voi ce s-a întâmplat la derbiul precedent din Gruia, când tot stadionul a fost cu «U» Cluj și e clar că împotriva lor s-a luat această decizie. E clar că acțiunile lor denotă frică. Le e teamă de fanii noștri, pentru că știe toată lumea că majoritatea oamenilor din Cluj ține cu «U»”, a spus Păcurar.


UPDATE ORA 10.00 – Cele două mari rivale clujene se vor duela în această seară pentru a 25-a dată în Liga I. „Șepcile” au obținut ultimele victorii împotriva lui CFR în sezonul 1971-1972, când au învins atât pe teren propriu, cât și în deplasare. Ultima, pe 3 mai 1972, 1-0 pe fostul „Ion Moina”. Ca fapt divers, aceasta a fost singura victorie a „șepcilor” pe teren propriu împotriva celor de la CFR, celelalte două succese fiind consemnate în deplasare. Practic, însă, „U” n-a învins niciodată în Gruia în Liga I, întrucât actuala arenă a „feroviarilor” a fost inaugurată în vara anului 1973. 12 meciuri consecutive fără eșec are CFR în derbyul cu „U”, dintre care 4 victorii.

Și la casele de pariuri echipa din Gruia e favorită. Gamebookers oferă o cotă de 2.05:1 pentru o victorie a CFR-ului, 3.25:1 la egal și 3.40:1 pentru o victorie a „șepcilor roșii”. Scorurile finale cu cele mai mici cote sunt 1-0 (5.50:1), 1-1 (6.00:1) și 0-0 (7.00:1).

Citește și

A antrenat atât pe CFR, cât și pe „U”! Andone despre derby: „Echipa mai „scurtă” va câștiga”

FIERBE Clujul înainte de derby! Afacere istorică în era Walter! „U” vrea să „fure” doi SUPER jucători de la CFR

FOTO INCREDIBIL Suporterii lui „U” donează sânge pentru a-și cumpăra bilete la meciul cu CFR

Prime mari la victorie! Paszkany și Walter pun la bătaie sume URIAȘE pentru derby

Aceasta este alianța ISTORICĂ‚ dintre fanii CFR-ului și cei ai lui „U”! Suporterii din Gruia se răscoală contra șefilor: „Nu ne luați stadionul”


Derby-ul CFR – „U” e LIVE BLOG pe www.prosport.ro. Pe tot parcursul zilei, redactorii, reporterii și fotoreporterii ProSport te vor ține la curent cu toate detaliile derby-ului etapei.

Rămâi pe www.prosport.ro, pentru că ȘTIM CE ÎNSEAMNĂ‚ SĂ‚ FII SUPORTER!


În perioada 1969-1976, „U” și CFR s-au duelat în Liga I. A fost ultima ocazie pe prima scenă, înainte de „era Paszkany”. Apogeul de atunci? „Feroviarii” atingeau locul 5, cea mai mare izbândă din istorie, iar „U” termina pe 3 și se califica în Cupa UEFA. Rivalitatea dintre fani nu era dusă la extrem, ca și acum. Suporterii se întâlneau și discutau la o cafea sau la o bere. În zilele noastre au ajuns la gesturi extreme.

Rivalitatea dintre „U” și CFR a existat întotdeauna în Cluj, chiar dacă faima acesteia a fost influențată de două curente. Unul majoritar, al înfocaților „studenți”, care nu pot asimila existența unei alte trupe în oraș în afara celei a „șepcilor roșii”. De cealaltă parte, ramura de mijloc sau CFR-iștii, susțin că și Gruia și-a trăit vremurile de glorie în anii 1969-1976. „Rivalitatea a survenit și din cauză că anumite autorități din partea CFR-ului încercau să câștige teren. De ce? Pentru că «U» era în sufletele tuturor studenților, a lumii universitare, a intelectualității, dar și a oamenilor simpli, care întotdeauna visau să acceadă în acest mediu. Echipa era în atenția unui mare centru universitar”, rezumă Remus Câmpeanu (medalion stânga), căpitanul de atunci al Universității. „Pe atunci, fotbaliștii Universității trăiau doar din indemnizația de efort și posibilitatea de a urma o facultate. La CFR, fotbaliștii erau angajații Căilor Ferate. Mai mult, tot atunci, unii reprezentanți ai unicului partid făceau presiuni pentru a desființa cele două echipe, pentru a forma un unic CS Muncitoresc al Clujului”, rememorează Câmpeanu cu zâmbetul pe buze.

„Era rivalitate strict sportivă”

Marcel Lăzăreanu (medalion dreapta), avocat și fost portar al „U” Cluj și, pentru un tur de campionat, și al CFR-ului, își amintește că frecușurile dintre cele două tabere clujene erau pregnante și în acea vreme. „Rivalitățile și orgoliile erau foarte ascuțite, dar totul decurgea natural și se manifesta doar pe teren. Nimeni nu înjura în tribună. Era civilizație mare la Cluj…”, își amintește cu nostalgie Lăzăreanu. „Nu eram prieteni, doar amici. Deseori ne întâlneam la o bere sau la o cafea. Între fani exista o adversitate strict sportivă. E fals că CFR nu avea suporteri. Aveau și ei cu miile pe atunci. Mai târziu, când s-au afundat în derizoriul ligilor inferioare, au ajuns să aibă, ce-i drept, doar câteva zeci de fani”, povestește actualul avocat.

Incidente violente în ultimii ani

Din 2002, de când CFR a fost preluată de Paszkany și a început să bage bani în echipă, au început să se incingă spiritele. Asta mai ales după ce echipa din Gruia a promovat și se vorbea prin oraș că aceasta le dădea bani contracandidatelor lui „U” la promovare. unul dintre motivele pentru care Paszkany nu are la inimă „șepcile roșii” este acelă că înainte de a prelua pe CFR, a vrut să devină patron la Universitatea. În primăvara anului 2005 s-a consemnat cel mai dur incident dintre cele două echipe. După un meci din eșalonul secund, galeria „șepcilor roșii” i-a bătut pe jucătorii CFR-ului.

În 2008, fanii au bătut un jandarm

De asemenea, au fost numeroase confruntări între cele două galerii în oraș. În mai 2008 au avut loc cele mai violente incidente. Pe 3 mai, după Dinamo – Steaua, scor 2-1, fanii CFR-ului au ieșit în centrul orașului să se bucure deoarece echipa lor a trecut pe primul loc cu o etapă înainte de finalul sezonului, dar au fost bătuți de fanii „șepcilor”. Peste numai câteva zile, suporterii lui „U” au recidivat și l-au luat la bătaie pe cameramanul Jandarmeriei, Gabriel Oșan, care a renunțat de atunci să mai filmeze meciuri.

246 de bilete vândute la case

CFR a deschis miercuri, la ora 10:00, casele de bilete din Gruia cu tichetele pentru jocul de astăzi. Aseară, la închiderea caselor, „ceferiștii” contabilizaseră doar 246 de tichete vândute! Totodată, fanii lui „U” trimiseseră o cerere de doar 300 de bilete pentru spațiul destinat suporterilor oaspeți.

Șoc: Paszkany vrea Cluj Arena

CFR pe Cluj Arena e, mai nou, dorința lui Paszkany. „Poate cumpăr eu arena!”, a replicat Arpi, după ce Walter a dezvăluit că e interesat să cumpere stadionul de la Consiliul Județean. Patronii celor două echipe nu mai țin cont de „arme” când vine vorba despre lupta pentru supremație în Cluj. Walter și-a manifestat interesul pentru a plăti Consiliului Județean 36 de milioane ca să devină proprietar pe stadion. Paszkany a parat. „Poate îl cumpăr eu!”, a replicat acesta pentru citynews.ro. Arpi e gata să-și încalce principiile de business pentru a pune mâna pe stadionul rivalei. „Nu e profitabil să ai un stadion în România!”, explică Paszkany, care e decis să cedeze autorităților județene și arena din Gruia, dacă acestea achită 10 milioane de euro. Ce vrea de fapt CFR-ul? Ca autoritățile să participe la lucrările de îmbunătățire a standardului arenei din Gruia, pentru ca „Dr. Constantin Rădulescu” să aibă clasificarea Elite.

Știați că…
…meciurile cu cele mai multe goluri, șase, au fost, „U” – CFR 2-4 (9 mai 1948) și
CFR – „U” 3-3 (5 mai 1974)?

…un număr de patru meciuri între cele două s-au încheiat cu rezultate „albe”?

…cea mai mare diferență de scor cu care s-au învins una pe cealaltă a fost la două goluri: CFR – „U” 1-3 (7 decembrie 1947), „U” – CFR 2-4 (9 mai 1948) și CFR – „U” 2-0 (2 decembrie 2007)?

…dintre cele 22 de meciuri, unul singur nu s-a jucat în Cluj, ci la Alba Iulia, cel din sezonul trecut, când „U” a fost gazdă?

…niciodată până acum în primul eșalon un meci între ele nu le-a găsit în luptă directă pentru primele locuri? În schimb, de șase ori au fost implicate în lupta pentru supraviețuire, în două dintre aceste situații (1948-1949 și 1975-1976) retrogradând ambele.

…doar trei antrenori au pregătit în primul eșalon ambele echipe: Ioan Andone, Nicolae Munteanu, Nicolae Szoboszlay?

…va fi primul derby dintre cele două când pe banca uneia dintre ele se va afla un tehnician străin (la CFR, portughezul Jorge Costa)?

…din cele două loturi, doar trei jucători sunt născuți în Cluj, toți de la „U”: Păcurar, Abrudan și Szilagyi?

…este derby-ul din primul eșalon al unui oraș de provincie cu cel mai mare număr de meciuri, 22, urmat de cel timișorean, dintre Poli și CFR, cu 14 directe, și cel craiovean, dintre Universitatea și Electroputere, cu 10?

22 de partide CFR – „U” s-au disputat în Liga I, CFR obținând 9 victorii, 10 partide terminându-se la egalitate, iar trei succese au aparținut Universității

5 victorii are CFR pe teren propriu cu „U”, dintr-un total de 11 partide. Patru au fost remize, iar de două ori a învins Universitatea


Statistică realizată de Răzvan TOMA

Alin Fornade / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru că e prea scund. Scene de-a râsu’-plânsu’ la Survivor All Stars
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru că e prea scund. Scene…
Imediat după Bayern – Real Madrid, antrenorul a spus ”DA”! Contract până în 2027
Imediat după Bayern – Real Madrid, antrenorul a spus ”DA”! Contract până în 2027
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic:
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără…
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi transferat la Viena 😲
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi transferat la Viena…
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Dan Șucu taie în carne vie la Rapid: cel mai dur mesaj de când a intrat în fotbal arată ce urmează la club
Dan Șucu taie în carne vie la Rapid: cel mai dur mesaj de când a intrat în fotbal arată ce…
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri