„STEJARII” S-AU RIDICAT! Și au ținut Franța A sub presiune

  • Publicat:
  • Actualizat:

Iulian Dumitraș (în stânga) a finalizat un atac prelungit al echipei României

Foto: Marian BURLACU

Într-o formulă care reunește atât valorile din țară, cât și majoritatea celor care activează în Franța sau Anglia, echipa de rugby a României a reușit un meci frumos ieri seară, pe stadionul "Arcul de Triumf" din București, în a doua rundă a IRB Nations Cup. Conduși (3-17) la pauză, de Franța A, "stejarii" au reușit o repriză secundă deosebită, punând sub semnul întrebării, până la final, victoria "cocoșilor". România a obținut punctul bonus defensiv (16-20), iar duminică va juca împotriva Italiei A meciul în care se va decide ocupanta locului 3. Tot ieri s-au mai disputat partidele Scoția A – Uruguay 27-3 și Italia A – Rusia 35-3.

Pentru partida contra selecționatei secunde a Franței, antrenorii României, Serge Lairle și Olivier Nier, au operat unele schimbări în echipa de start comparativ cu aceea aliniată contra Uruguay-ului (17-11), vineri. Cum adversarul este cunoscut pentru forța sa, s-a decis păstrarea în rezervă a unor jucători experimentați, precum Petru-Vladimir Balan și Alexandru Manta, astfel încât echilibrul să nu se rupă în partea a doua a întâlnirii.

Cum era de așteptat, "bleumarinii" au început în forță, ei propunându-și de altfel să câștige competiția în acest an. Cu toate acestea, românii au amenințat și ei buturile adverse, poate chiar mai periculos decât rivalii lor, la un atac balonul fiind scăpat înainte de Sorin Socol la 5 metri de terenul de țintă. "Trebuia să-i pasesez lui Cezar Popescu, însă am fost placat de doi adversari în momentul în care m-am întors spre el", ne-a declarat jucătorul lui Pau, după meci, iar din glasul său răzbătea regretul. Că nici francezii nu s-au simțit prea în largul lor avându-i în față pe români au arătat-o cele două baloane moarte trimise cu piciorul, din zona terenului lor de "22" de metri, la ambele dictându-se grămadă cu introducere românească în terenul advers.

Prima constatare în ceea ce ne privește: băieții s-au apărat cu îndârjire, s-a placat mult, s-a venit la repliaj. Așa se explică faptul că după primele zece minute tabela era imaculată. În acel moment, Iulian Dumitraș, trecut inspirat la uvertură – a făcut un meci foarte bun fiul celui care participa în 1990, la Auch, la istora victorie pe pământ francez – a încercat un dropgol, însă balonul a ocolit de puțin buturile Franței A. Publicul, remarcabil pe durata meciului, a aplaudat cu generozitate, însă bucuria noastră nu a durat foarte mult pentru că Porical, transformerul lui Perpignan după accidentarea lui Carter, a pus primele puncte pe tabelă (0-3 / min. 11) dintr-o lovitură de pedeapsă.

România a avut ocazia de a egala în minutul 14, însă Vlaicu n-a putut trece minge printre "bețe" dintr-o lovitură de pedeapsă. Este adevărat, poziția din care a executat fundașul Stelei nu a fost deloc bună – circa 40 de metri, lateral stânga. Și cum se întâmplă deseori și în rugby, pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești… Francezii au replicat imediat, au alternat un atac de pe o parte pe cealaltă a terenului – astfel s-a urmărit obosirea înaintașilor noștri, mai masivi -, iar câteva placaje ratate de "stejari" au adus superioritate "bleumarinilor" pe partea dreaptă. Suficient pentru ca Romain Martial să ducă balonul între buturile noastre, exact la centru. Porical a transformat, iar Franța A s-a distanțat periculos (min. 20 / 0- 10). După alte șase minute, Forestier a finalizat, tot la centru, un alt atac "stânga-dreapta" al oaspeților și,  cum Porical nu avea cum să rateze din fața "H"-urile, diferența s-a mărit din nou (0-17). Iar până la pauză ai noștri n-au reușit decât o penalitate (min. 35, Dumitraș, 3-17), Vlaicu ratând o alta deși poziția nu a fost tocmai rea (min. 31).

Al doilea mitan a arătat o altă echipă a României, mult mai puternică pe înaintare. Și deși a jucat cu un om în minus până în minutul 46 (Sîrbu a văzut cartonaș galben), ea a reușit să strângă scorul, mai întâi prin Vlaicu (min. 43, penalitate de la 35 metri, lateral dreapta). Cu Petru Balan și Alexandru Manta aducând un plus de prospețime prin intrarea lor pe teren, având în Marius Tincu un căpitan hotărât, "stejarii" au câștigat metru cu metru, amenințând buturile adverse. Susținuți și de cei 2.000 de spectatori, repet admirabili, ei au reușit o încercare frumoasă prin Iulian Dumitraș (min. 50). Și cum Vlaicu a transformat, diferența s-a redus la un singur punct (16-17), dându-ne iluzia că putem câștiga. Iluzie și nu prea, pentru că tot România a atacat în continuare, iar ocaziile de eseu nu au lipsit. Cunoscută pentru stilul ei pragmatic, speculativ, Franța a ales să pună jos două lovituri de pedeapsă. Iar dacă la prima Audy a ratat, la cealaltă nu a mai greșit ținta. Astfel "cocoșii" au câștigat la mustață, însă rugbyștii români, atât cei din străinătate, cât și cei din țară, au dovedit că pot juca de la egal la egal cu o reprezentantă a rugby-ului mare.

FRANȚA A – ROMÂNIA 20-16 (17-3)
BUCUREȘTI (18 iunie 2009). Stadion:
"Arcul de Triumf". Spectatori: 2.000. Teren: foarte bun.

Arbitru: John Lacey (Irlanda). Judecători de margine: Giulio De Santis (Italia) și Hugh Watkins (Țara Galilor). Arbitrul nr. 4: Gabriel Șeitan. Arbitrul nr. 5: Robert Diaconescu (România). Comisar IRB: Beth Coalter.

Au marcat: Martial 1e (min. 20), Forestier 1e (min. 24), Porical 2t, 1lp (min. 11), Audy 1lp (min. 80), respectiv Dumitraș 1e (min. 49), 1lp (min. 31), Vlaicu 1t, 2lp (min. 44, 60).

Cartonaș galben: Sîrbu (min. 37-46).

FRANȚA (bleumarin): 15. Jerome Porical (21. Florian Denos, 50) – 14. Romain Martial, 13. Lionel Mazars (22. Fabrice Estebanez, 65),  12. Romain Cabannes (20. Regis Lespinas, 70), 11. Remis Grosso – (md) 10. Romain Sola, (mg) 9. Julien Audy (cpt.) -  8. Marc Baget (19. Raphael Lakafia, 41), 7. Steve Malonga, 6. Louis Madaule – 5. Yoann Maestri, 4. Guillaume Vilaceca (18. Aliki Fakate, 50) – 3. Yohan Montes (17. Aretz Iguiniz, 50), 2. Brice Mach (16. Jean-Philippe Genevois, 55), 1. Yannick Forestier.
Antrenori: Philippe Agostini și Olivier Magne.

ROMÂNIA (galben-albastru): 15. Florin Vlaicu – 14. Cătălin Nicolae (20. Valentin Calafeteanu, 41), 13. Dan Dumitru, 12. Ionuț Dimofte, 11. Cătălin Fercu – (md) 10. Iulian Dumitraș, (mg) 9. Lucian Sîrbu (22. Ștefan Ciuntu, 47) – 8. Ovidiu Toniță (19. Alexandru Manta, 41), 6. Daniel Carpo – 5. Cristian Petre, 4. Sorin Socol (18. Alin Coste, 61) – 3. Paulică Ion (17. Mihai Adăscăliței, 52) (Paulică Ion, 80), 2. Marius Tincu (cpt.), 1. Cezar Popescu (16. Petru Balan, 41).
Jucător neutilizat: 21. Gal Csaba.
Antrenori: Serge Lairle și Olivier Nier.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux…
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…