Verdict istoric ProSport: cine e cel mai eficient portar al României din toate timpurile? „Nu mă așteptam, mă bucură și mă onorează, dar nu vreau să rămân pe primul loc!” | EXCLUSIV

Verdict istoric ProSport: cine e cel mai eficient portar al României din toate timpurile? „Nu mă așteptam, mă bucură și mă onorează, dar nu vreau să rămân pe primul loc!” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Pe vremea „Generației de Aur”, puștii își împărțeau în fața blocului opțiunile pentru poarta naționalei României. Stelea versus Prunea, dilema anilor de glorie cu tricolorii. Dar Silviu Lung, puțin înaintea lor? Dincolo de extravaganțe, Rică Răducanu a rămas favoritul părinților. Iar bunicii ne-au crescut în miturile lui Ion „Țop” Voinescu și ale interbelicului Mircea David “Il Dio”. Ultimii ani au însemnat Lobonț sau Tătărușanu. Dar cine a fost, până la urmă, cel mai eficient portar al României?

Toate minutele portarilor și toate golurile încasate

Poate că “„cel mai bun” e o formulare atât de largă încât răspunsul e imposibil. Însă acum vom afla împreună cine a fost, cu siguranță, cel mai eficient dintre portarii naționalei. Din 1922, anul primului meci al României, până azi!

Zeci de goalkeeperi au bifat minute în tricoul primei reprezentative, iar noi am pornit un demers amplu în urma căruia am analizat:

  • minutele jucate de toți portarii pentru România (integraliști sau nu) în toate meciurile oficiale și amicale
  • raportul dintre numărul lor de minute jucate și cel al golurilor primite

Iar concluziile sunt spectaculoase! Le împărtășim înainte de a descoperi mărturia specială, în exclusivitate pentru ProSport, a celui care se poate mândri cu locul 1 all-time. Cel puțin pentru moment!

Cel mai jucat din istorie?

Fotbaliștii din trecut aveau mult mai puține partide la dispoziție, raportat la calendarul competițional amplu din zilele noastre, la nivel internațional. De aceea, să vedem mai întâi cum arată un top 10 al celor mai jucați portari la națională până azi:

Să menționăm că Florin Niță l-a depășit pe marele Ion Voinescu (1.630 minute), iar eventualele convocări și titularizări ulterioare l-ar putea propulsa cel puțin încă 2-3 poziții în ierarhie.

Podiumul eficienței: Prunea, Stelea, Tătărușanu

Pentru relevanța demersului, din totalul de portari care au jucat vreodată pentru națională i-am selectat pentru proiectul nostru doar pe cei care au cumulat minimum 1.800 de minute în cariera lor sub tricolor, echivalentul a 20 partide. Astfel am evitat, spre exemplu, situația unui portar utilizat doar în amicale sau meciuri cu San Marino sau Andorra, reușind astfel un raport excelent, dar fără relevanță reală.

  • 9 portari au apărat pentru România echivalentul a 20 de partide (1.800 minute cumulat)

Pentru acești 9 jucători reprezentativi am realizat raportul dintre totalul de minute și golurile încasate de fiecare. Practic, cine a păstrat în medie cel mai mult “închisă” poarta României? Iată cum arată topul celor mai eficienți goalkeeperi ai României din toate timpurile până acum, funcție de acest indicator:

Coman și Voinescu, prea puține minute. Niță are șansa lui!

Florin Niță trebuie să ajungă la echivalentul a 20 de meciuri pentru a intra în top (mai are nevoie practic de 2 meciuri ca titular și integralist), deja are un raport bun de eficiență. La acest moment contabilizează 1.639 minute și 19 goluri primite, deci 86 minute fără gol în medie, aproape o partidă întreagă fără gol în medie. Tătărușanu și Pantilimon au ieșit din circuitul naționalei.

Ierarhia e în dinamică permanentă, tinerii portari pot cumula minute, trecând de bariera celor 1.800 (20 meciuri cumulat), iar prin evoluții sigure să se fixeze în top. Spre exemplu, în mai 2018, liderul era Tătărușanu, cu 115 minute raport timp de joc / goluri încasate! Doar că prestațiile lui și ale naționalei din 2018 încoace l-au coborât pe poziția 3.

Dănuț Coman are o eficiență de podium (98 minute fără gol în medie, peste o partidă!), dar are doar 1.080 de minute sub tricolor. La fel cum Ion Voinescu (86 minute fără gol în medie), numai 1.630 minute apărate pentru națională.

„Cei patru, plus Lung, suntem cei mai buni din 1990 până azi”

Fostul portar Florin Prunea dezvăluie în exclusivitate pentru ProSport din secretele acestei performanțe și împărtășește cum a primit concluziile analizei noastre.

Cum vi se pare clasamentul, la o primă privire? Vă așteptați la poziția asta?

Fac parte dintr-o galerie selectă de portari, îmi face plăcere și sunt onorat. Dar nu credeam, sincer, să fiu pe primul loc. Satisfacție vine din confirmarea că am făcut, iată, ceva bun pentru echipa națională. Altfel nu aș fi avut cum să ajung la aceste cifre.

Sunt 4 portari cu o medie de peste un meci fără gol primit: Prunea, Stelea, Tătărușanu, Lobonț. E un indicator relevant care să ne facă să spunem că avem și careul celor mai buni portari ai României din 1990 până azi?

Păi asta este realitatea! Noi patru, poate și Silviu Lung, dacă includem în perioada din 1990 până azi faptul că el a fost la Mondialul din 1990. Suntem portarii care am dominat această perioadă. Și un alt detaliu important: suntem și portarii turneelor finale, europene și mondiale.

De la Cardiff la Suedia 

Florin Niță are un raport bun, mai are nevoie de două meciuri titular și integralist ca să intre în top, pentru ca zestrea lui de minute să fie relevantă. Cum vedeți șansa asta pentru el, în contextul în care are totuși 35 de ani? 

Dacă va fi convocat și va juca, Florin Niță are șansa asta, sunt sigur, să intre în acest top și chiar să urce. Eu merg pe raționamentul că un portar peste 30 de ani e convocat ca să apere, nu să stea pe bancă. Dar sunt curios și eu dacă Niță va fi convocat. Și dacă va juca.

Care e meciul de care sunteți cel mai mândru, ca evoluție personală?

Sunt multe, dar meciul cu încărcătura cea mai mare și cel care mi-a rămas cel mai adânc în suflet este meciul de la Cardiff. Practic, partida calificării la Mondialul din America. Un 2-1 cu Țara Galilor, o partidă de neuitat. Dar țin minte și un meci în care am avut o evoluție de excepție, deși era amical. Am învins Spania în 1991 la Caceres, cu 2-0, după ce nu prea am ieșit din careu! Bine, noi eram o națională cu mulți jucători din campionatul intern, iar Spania era cu Zubizarreta, Butragueno, Luis Enrique… Știu și azi că Timofte și Balint au marcat pentru noi!

La polul opus, orice suporter român, când vine vorba de amărăciuni, s-ar întoarce la spre meciul cu Suedia de la World Cup ’94…

Da, pentru că a fost momentul de performanță maximă al nostru și era foarte important momentul, faza competiției mondiale. Dar e un paradox acel meci, pentru că, exceptând eroarea de la golul celebru, eu am făcut o partidă incredibil de bună! Am scos o lovitură liberă din vinclu, apoi am avut o dublă intervenție, după golul încasat, care a fost faza de portar a turneului!

Elogii pentru Moraru, Iordache și Boldici plus meritul lui Tătărușanu 

Care sunt portarii românii pe care i-ați admirat cel mai mult?

Dumitru Moraru și Vasile Iordache. E simplu: datorită eleganței lor. De la vestimentație până la evoluțiile ca portari. Ce fizic aveau, ce viteză de reacție… Mie mereu mi-au plăcut portarii spectaculoși!

Dar ce antrenori de portari v-au influențat cel mai mult?

Îl regăsim și în categoria asta pe Moraru, cu care am lucrat atât la Dinamo, cât și la echipa națională. Apoi, la Craiova, am lucrat foarte bine cu Gabi Boldici și am învățat multe.

Fără discuție, bilanțul eficienței depinde direct și de generația de coechipieri de care a beneficiat portarul respectiv. Generația de Aur oferă primele două locuri, de aceea vă întreb: e cu atât mai mult de evidențiat și de apreciat poziția pe care se află Tătărușanu?

Deși Tătărușanu nu a prins o perioadă de performanțe mari și constante, de calificări la turnee finale, a fost aproape meci de meci cel mai bun jucător al echipei naționale! E un lucru remarcabil.

„În viitorul apropiat nu cred că mai intră nimeni în top!”

Știu că e greu de prezis, dar ce portar tânăr de azi ar avea șansa să intre următorul în acest top al eficienței din toate timpurile? 

Chiar îmi e greu să spun. Nu pentru că nu am avea portari cu potențial, dar câtă vreme jocul echipei nu ne dă speranțe, cu precădere jocul defensiv, e greu pentru oricine să intre în acest top în viitorul apropiat.

Dincolo de faptul că ne dorim toți rezultate bune pentru naționala României și asta înseamnă clar goluri puține încasate de portari, v-ați dori să rămâneți pe locul 1 pentru totdeauna?

Nu mi-aș dori! Sincer îți spun, fără ezitări! Pentru că mi-aș dori ca naționala să nu primească goluri și pentru că nici eu nu sunt omul care să țină la recorduri. Uite, când jucam la Craiova, am avut alt record, vreo 12 etape fără gol primit. Nu țin așa mult la ele, sincer!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…