ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani – Rapid! FC Argeș – CFR Cluj, studiu de caz

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani - Rapid! FC Argeș - CFR Cluj, studiu de caz
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marius Avram, specialistul ProSport, a analizat fazele importante ale etapei a șasea a Ligii 1. Cine e arbitrul acestei runde, cum a fost judecată faza în care Mateiu, jucătorul celor de la Universitatea Craiova, a rămas fără doi dinți sau care e recomandarea pentru cei care au condus partida FC Argeș – CFR Cluj, confruntare în care s-au petrecut două faulturi brutale.

De asemenea, se explică fazele litigioase din meciurile Farul Constanța – Dinamo, 0-3, și modul în care trebuia procedat în cazul lui Alin Șeroni, în duelul FC Botoșani – Rapid, 0-2.

Marius Avram, analiza completă a etapei a șasea a Ligii 1, plus sfatul lui Pierluigi Collina.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani – Rapid! FC Argeș – CFR Cluj, studiu de caz

Meciul FCSB – Sepsi Sf Gheorghe ne aduce arbitrul etapei: Horațiu Feșnic. Un meci tensionat cu multe atacuri, presiunea publicului și multe faze importante. Arbitrul a gestionat cu mult calm situațiile dificile, și-a impus autoritatea ferm, câștigând respectful jucătorilor și ceea ce este cel mai important, a luat deciziile corecte în fazele cheie ale meciului.

(foto: Arbitrul etapei 6 a Ligii 1, Horațiu Feșnic)

Astfel am avut penalty corect acordat pentru cei de la Sepsi, fară sancțiune disciplinară. Jucătorul de la FCSB încearcă în mod clar să joace migea, fiind neatent la atacul din spate al adversarului. Ratează lovirea mingii și în schimb își lovește adversarul peste picior. Având în vedere intenția clară de a juca mingea și faptul că atacul nu a avut consecințe serioase, instrucțiunile sunt de a acorda doar sancțiunea tehnică, fară cartonașul galben.

În cealaltă suprafață de pedeapsă am avut o simulare evidentă a lui Florin Tănase, venită după un avantaj foarte bine lăsat de arbitru. Din nou Feșnic a avut o reacție rapidă, o gestică care transmitea mesajul de control, luând decizia corectă de a acorda cartonaș galben jucătorului de la FCSB cât și de a reveni cu avertismentul obligatoriu în urma atacului pentru care anterior lăsase avantaj.

Prestația bună a arbitrului la acest meci arată încă o dată importanța experienței, a renumelui arbitrului când vorbim de meciuri importante. Delegările greu de înțeles făcute de CCA, prin reținerea sau marginalizarea la meciuri mai puțin grele a arbitrilor de elită, au dus la situații nedorite în etapele precedente.

Ceea ce anticipam în articolele precedente, o posibila escaladare a atacurilor cu cotul, cu talpa, atacuri dure asupra adversarilor, iată că se petrece din ce în ce mai des pe terenurile de fotbal din Liga 1. Nesancționarea corespunzătoare în primele etape ale acestui tip de atac transmite mesaje greșite jucătorilor pentru meciurile viitoare. Astfel avem următoarele situații:

În meciul Craiova – Gaz Metan Alexandru Mateiu a fost lovit violent cu cotul în gură de Diogo Ozata, lovitură ce a produs consecințe grave. În această situație arbitrul meciului a acordat cartonaș galben dar ulterior, după ce a văzut care a fost rezultatul atacului și a cules informații suplimentare, s-a răzgândit acordându-l corect pe cel roșu. Acesta este un exemplu pozitiv de cum trebuie să procedeze un arbitru după ce realizează că a greșit. Primul pas ar fi să accepte că e posibil să fi greșit, lucru care nu este ușor.

(foto: Alexandru Mateiu și-a pierdut doi dinți)

În meciul FC Argeș – CFR Cluj avem din nou un cot în cap. De data aceasta consecințele nu au fost la fel de dure ca cele din meciul de la Craiova, însă atacul a rămas nesancționat. În minutul 36 în urma unei lovituri de la colțul terenului, Meza Colli, fundașul argeșean, sare la cap, joacă mingea dar în același timp își lovește în cap cu cotul adversarul care rămâne la pământ și primește îngrijiri medicale. Atacul în sine are o doza de dificultate prin faptul că fundașul joacă mingea, dar acest lucru nu îi permite să își lovească în cap adversarul în același timp. Decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11m și cartonaș galben.

(foto: Lovitură în meciul FC Argeș – CFR Cluj)

În același meci minutul 66 avem un atac brutal cu talpa al lui Georgian Honciu asupra unui adversar, atac peste gleznă, cu crampoanele, fară șanse de a juca mingea, apăsând chiar piciorul pe adversar. Sunt întrunite toate elementele pentru cartonaș roșu pentru atac brutal asupra adversarului. Jucătorul de la CFR Cluj a avut noroc că piciorul nu a fost tare pe pământ, altfel risca o accidentare serioasă.

Recomand din nou arbitrilor să fie foarte atenți și să nu tolereze astfel de atacuri. Nu numai că își fac treaba și rezolvă regulamentar meciul în care au fost delegati, dar ajută și pentru meciurile următoare, ușurând munca colegilor lor. Jucătorii daca văd că așa ceva nu este permis au tendința să evite și să se abțină de la acest gen de atacuri.

(Foto: Atac brutal cu talpa al lui Georgian Honciu)

Fazele importante ale meciurilor Farul – Dinamo și FC Botoșani – Rapid

Vorbind despre curajul (sau lipsa curajului) de a acorda al doilea cartonaș galben și implicit pe cel roșu în situații clare, am remarcat câteva situații interesante etapa asta.

Astfel în minutul 47 al meciului Farul Constanța – Dinamo București, Bradley Denojer, fundașul celor de la Farul, ține un adversar cu ambele mâini, fară nici o șansă de a juca mingea, impiedicandu-l să se poziționeze într-o situație periculoasă pentru apărarea proprie. O fază clar definită de legile jocului  ca sancționabilă cu cartonaș galben. Cu atât mai mult este greu de înțeles motivul pentru care nu a fost acordat al doilea galben cu cât situația se afla între trei membri ai brigăzii de arbitri, fiind direct în raza vizuala a arbitrului asistent de pe acea parte și a celui de-al patrulea oficial, ambii obligați să intervină și să furnizeze informații arbitrului.

(Foto: Faza Farul – Dinamo)

În minutul 45 al meciului FC Botoșani – Rapid București avem o situație de asemenea greu de înțeles. Alin Șeroni, jucător care primise cu câteva minute înainte un cartonaș galben, face un fault la marginea terenului, atac prin alunecare, având viteză, intensitate, fară șanse de a juca mingea, în mod clar cu singurul scop de a opri adversarul. Toate acestea sunt criterii ale comportării nesportive și se încadrează la acordarea cartonașului galben. Din nou avem o fază aflată într-o zonă controlată de mai mulți membri ai brigăzii și din nou arbitrul acordă doar lovitură liberă. Decizia corectă ar fi fost cartonaș galben urmat de cel roșu.

(Foto: Fault comis de Alin Șeroni în meciul FC Botoșani – Rapid)

Arbitri aflați în fata unor asemenea situații clare, ușor de analizat și sancționat, trebuie să arate curaj și să ia decizia majora de eliminare. Un arbitru de top se diferențiază de restul și prin capacitatea de a lua decizii nepopulare, chiar si împotrivă echipei gazda, în momente cheie ale meciului. Pierluigi Collina spunea într-un interviu:

„Hai să vorbim despre curaj, despre curajul de a decide, de a lua decizii importante, dificile, atât de dificile încât îl pun pe arbitru în postura de a deveni un personaj important, dar nu cel mai important din meci. Un arbitru bun este acela care ia decizia convins, în mometul oportun, chiar dacă are posibilitatea de a o amâna…Aceasta este cea mai importantă calitate pe care un arbitru o poate avea și sfatul meu pentru oricine începe această activitate este de a avea acest curaj încă de la început”.

 

 

 

 

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…