God of War Review: Kratos în mitologia nordică

God of War Review: Kratos în mitologia nordică
  • Publicat:
  • Actualizat:

Deși aprilie se dovedește a fi una dintre cele mai sărăcăcioase perioade ale anului 2018 în ceea ce privește aparițiile de titluri importante, putem spune, fără niciun dubiu, că luna de față este salvată de lansarea noului joc din seria God of War. Acesta, din fericire, se ridică la nivelul așteptărilor, existând însă și câteva aspecte mai puțin plăcute ale creației celor de la Santa Monica Studio.

Despre toate acestea, plusuri și minusuri, vom vorbi în rândurile ce urmează, nu înainte însă de a vă aminti să (re)aruncați un ochi pe preview-ul nostru pentru God of War, o mulțime de detalii menționate în acel articol fiind valabile și în cazul versiunii finale a jocului. Ei bine, unul dintre aspectele asupra cărora demo-ul încercat în martie nu s-a dovedit a fi tocmai edificator este legat de structurarea lumii de joc și a progresului în cadrul narațiunii din God of War. După cum afirmam luna trecută, primele 2-3 ore din joc au într-adevăr un caracter liniar, întreaga experiență de început fiind mai degrabă gândită ca un tutorial extins, numai bun pentru a familiariza jucătorii cu modificările aduse de acest nou titlu al seriei.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

Mai apoi, mediul de joc din God of War se deschide, oferind mult mai multă libertate de mișcare și decizie: poți alege să urmezi firul poveștii principale sau, dimpotrivă, să profiți de natura permisivă a jocului și să explorezi în căutarea de noi aventuri pentru Kratos și fiul său Atreus. Întregul tărâm Midgard este structurat sub forma unui HUB prin intermediul căruia se accesează diferite zone, fie pentru a dezlega misterele narațiunii principale, fie pentru a rezolva diferite quest-uri secundare, fie pentru a colecționa și a explora tot ce are de oferit jocul.

Spre deosebire însă de jocurile open world tipice, God of War păstrează o bună parte din ADN-ul seriei intact, odată accesată o arie legată de quest-ul principal sau de unul dintre obiectivele opționale, jocul căpătând din nou un curs liniar, axat pe flow-ul obișnuit al unui action/adventure tradițional. Evident, chiar și aceste porțiuni liniare ale jocului ascund cărări alternative, împănate cu secrete care abia așteaptă să fie descoperite. Spre exemplu, nu lipsesc tradiționalele item-uri bine ascunse, care, odată descoperite, îi permit lui Kratos să-și upgradeze băruțele de viață și Rage.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

Îndrăznesc să afirm că tocmai acest sentiment de explorare, de a descoperi mereu ceva nou, reprezintă principalul punct forte al noului God of War. Și, din fericire, veți avea foarte mult de explorat pe parcursul aventurii lui Kratos: Midgard-ul gândit de Santa Monica Studio este, pe cât de divers, pe atât de întins. Mai mult, acesta este doar unul dintre „regatele” mitologiei nordice pe care Kratos și Atreus le pot explora. Pe lângă Midgard, pașii eroilor principali vor fi purtați prin cinci alte tărâmuri, unde vor putea fi întâlnite porțiuni de poveste, de explorare, tipicele challenge-uri de combat ale seriei și o tonă de loot suplimentar.

Și pentru că tot am ajuns la acest aspect al jocului, după cum aminteam și în preview-ul nostru, God of War are la bază acum un întreg sistem de RPG, bazat pe statistici, acumulare de experiență și elemente de crafting, făurirea de armuri noi, upgrade-ul acestora și al armelor sau îmbunătățirea acestora prin rune, enchanment-uri și talismane. Unii jucători, mai ales fanii înrăiți ai mai vechilor titluri din seriei, s-ar putea să fie deranjați de această componentă a jocului, ei dorind să parcurgă o aventură plină de adrenalină fără să gestioneze situația inventarului și atributelor lui Kratos sau ale fiului său. Din fericire, dacă alegi să urmezi firul principal al poveștii, intervențiile asupra întregii „infrastructuri” de numere și abilități din spatele jocului propriu-zis sunt menținute la minimum, acestea rezumându-se la echiparea unei armuri mai bune atunci când o găsești sau activarea unor skill-uri atunci când faci upgrade uneia dintre armele din joc.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

Da, ați citit bine: în God of War veți avea la dispoziție, direct sau prin intermediul lui Atreus, mai multe arme, doar una dintre acestea fiind toporul Leviathan despre care am vorbit în preview-ul din martie. Nu vreau să vă stric surpriza de a le descoperi singuri, parcurgând jocul, și de a dezveli astfel o altă latură a personajului principal Kratos. Important este că aceste arme îi vor conferi eroului și o serie de abilități, care, la rândul lor, vor deschide noi căi de acces către arii încă neexplorate ale lumii de joc. Astfel, așa cum Leviathan-ul permite înghețarea inamicilor și anumitor obiecte și mecanisme din decor, restul arsenalului lui Kratos va aduce în prim plan noi astfel de atribute, vitale pentru a rezolva puzzle-urile și pentru a progresa, atât în cadrul poveștii principale, cât și în ceea ce privește obiectivele secundare.

Nu în ultimul rând, armele vor schimba și dinamica luptelor, unii monștri dovedindu-se a fi invulnerabili la loviturile Leviathan-ului, jucătorul fiind încurajat mereu să găsească metode alternative, câteodată mult mai rapide, de a-și elimina inamicii. De asemenea, stilurile de luptă variază în funcție de arma echipată, alternativele Leviathan-ului permițând, în unele situații, lupte și combo-uri și mai spectaculoase decât în cazul greoiului topor, mai pe placul împătimiților trilogiei inițiale God of War. Și, ca o corecție față de preview-ul de luna trecută, God of War implementează și un sistem de lock-on în timpul luptelor, însă te poți descurca lejer și fără să-l folosești.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

Toată această combinație variată de explorare, lupte, rezolvat de puzzle-uri, porțiuni de poveste și obiective secundare menține viu interesul jucătorului pe întregul parcurs al aventurii, scurgerea timpului investit fiind aproape imperceptibilă. Astfel, nici nu simți când au trecut cele aproximativ 25 de ore necesare pentru a finaliza firul principal al poveștii (pe dificultate medie), sau cele peste 35 de ore de joc la care am ajuns în momentul redactării acestui articol, după îndeplinirea majorității obiectivelor secundare pe care le-am întâlnit până acum. Și tocmai am descoperit o întreagă arie complet neexplorata din Midgard…

Una dintre particularitățile seriei God of War, pe lângă gameplay-ul rapid, accesibil și destul de violent, a fost însă și latura sa narativă. Povestea noului joc are loc cu ani după evenimentele din cel de-al treilea titlu numerotat al seriei, prezentând, după cum am amintit în preview, un Kratos mult mai cumpătat, dar și „exploziv”, daca situația o cere. God of War pentru PlayStation 4 nu trebuie perceput drept o „noua rundă” a confruntării dintre Kratos și zei (de această dată cei aferenți mitologiei nordice), ci mai degrabă o încercare a personajului principal de a-și apropia fiul, transmițându-i acestuia, pe cât posibil, din propria experiență de viață. Trecutul lui Kratos va fi explorat în detaliu, făcându-și apariția și fețe familiare din alte vremuri și locuri, dar și personaje noi, ancorate în legendele nordice.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

Întreaga mitologie nordică pare că joaca doar un rol secundar, cel al unei simple scene concepute pentru a scoate în evidență adevăratele staruri: Christopher Judge drept Kratos și Sunny Suljic în rolul micuțului, nerabdătorului, dar și curajosului Atreus. Inițial, când am aflat că T.C. Carson (actorul inițial ce i-a împrumutat vocea lui Kratos în toate jocurile precedente ale seriei) nu va mai fi implicat în noul God of War, trebuie să recunosc că am avut unele dubii. Din fericire, Judge se potrivește ca o mănușă atitudinii reținute a personajului din acest joc, iar modul în care a fost scris scenariul îl face foarte credibil și pe actorul-puști ce îl interpretează pe Atreus. Personal, nu am considerat intervențiile lui (foarte dese, în multe situații din joc) drept evervante, ci mai degrabă credibile, Atreus comportându-se fix ca un copil curios, ce dorește să învețe cât mai mult, cât mai repede și să crească în ochii părintelui său.

Așa-zisul conflict al lui Kratos cu zeii nordici dispare din prim plan în majoritatea jocului, lăsând impresia că povestea este departe de a fi încheiată, un expansion pack (în stilul lui The Frozen Wilds pentru Horizon Zero Dawn) sau un sequel fiind inevitabile. Asta nu înseamnă că actualul joc nu oferă confruntări cu boși de temut, însă, cu anumite excepții, acestea nu se ridică la „nivelul epic” cu care ne-au obișnuit vechile titluri God of War. Sigur, există și aici momente memorabile, însă sentimentul acela de „măreție copleșitoare” nu mai poate fi reprodus la fel de eficient cu ajutorul camerei over the shoulder folosite acum.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

În schimb, în ceea ce privește grafica, puține lucruri îi pot fi reproșate noului God of War, artiștii de la Santa Monica Studio reușind performanța de a crea unele dintre cele mai credibile și detaliate personaje pe care am avut ocazia să le vedem până acum în jocuri video. De asemenea, mediile înconjurătoare nu se lasă mai prejos, pe lângă viziunea și stilul artistic folosit, ieșind în evidență și diversitatea acestora. Dacă ar fi ceva de criticat legat de grafică, ar merita amintit faptul că apa nu arată întotdeauna a apă, aceasta lăsând impresia că ar avea mai degrabă consistență de melasă în unele scene.

Din păcate, nu la fel de bine stă situația la capitolul framerate. Dacă dețineți o consolă PlayStation 4 Pro, puteți opta între două moduri de afișare video: Favor Resolution (în care jocul va fi redat la rezoluție 2160p, folosindu-se tehnica de checkboarding, similar cu Horizon Zero Dawn) sau Favor Performance (în care rezoluția va fi limitată la tradiționalul 1080p). Însă, spre deosebire de jocul celor de la Guerrilla Games (și față de recentul Shadow of The Colossus), framerate-ul din modul 4K suferă, mai ales în timpul luptelor mai încinse.

God of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

God of WarGod of War

În schimb, chiar dacă Horizon se mulțumea cu 30fps chiar și în Performance Mode, God of War țintește spre 60 de cadre pe secundă atunci când este ținut în 1080p pe un PS4 Pro. Nu reusește să rămână acolo tot timpul, însă diferența față de framerate-ul din modul 4K este ca de la cer la pământ. Astfel, dacă dețineți un PS4 Pro, nu ezitați să alegeți Favor Performance: luptele se vor simți mult, mult mai fluente și Kratos mult mai responsiv la comenzi.

Până la urmă însă, aceste nemulțumiri pălesc în fața calității „pachetului” God of War, luat în ansamblu: povestea este suficientă pentru a oferi personajelor motivația de care aveau nevoie, interpretarea actorilor se ridică la cel mai înalt nivel, iar gameplay-ului excelează atunci când vine vorba de sentimentul de explorare, susținut coerent și de lupte sau de proaspăt introdusele elemente de RPG. Pe scurt, aventura lui Kratos continuă, iar posesorii de console PS4 nu ar trebui s-o rateze.

God of War

– Joc furnizat pentru review de Sony Interactive Entertainment Europe –

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va pune în aplicare
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va pune în aplicare
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele