RETROSPECTIVĂ‚ | 2017, în tenis. De la 1 la 957: anul S1monei, revenirea Soranei, vis împlinit pentru „Super-Miki”. Cei șase magnifici, finalele care ne-au ținut cu pulsul la 180, progres și regres în tenisul masculin românesc

RETROSPECTIVĂ‚ | 2017, în tenis. De la 1 la 957: anul S1monei, revenirea Soranei, vis împlinit pentru
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vă propune o retrospectivă a ceea ce a însemnat 2017 în tenis, prin prisma cifrelor și a numerelor, cele care au adus avalanșe de sentimente diverse și au lansat teme de gândire.

UNU

Poziția ocupată de Simona Halep la finalul sezonului. Prima româncă ajunsă lider mondial în tenisul feminin are 26 de ani, a inclus în echipă – din nou – și un antrenor român (pe idolul copilăriei sale, Andrei Pavel) și este numărul unu și în ceea ce privește numărul de fani între sportivii români – fie că este vorba de Facebook sau Instagram.

DOI

Numărul de ani scurși între primul și cel de-al doilea titlu de Mare Șlem câștigat de Horia Tecău în proba sa principală, dublu masculin. Constănțeanul în vârstă de 32 de ani a câștigat două turnee diferite – Wimbledon (2015) și US Open (2017), iar la mixt are victorie la Australian Open. French Open-ul rămâne ultima redută a carierei sale.

TREI

Rafael Nadal a reușit, pentru a treia oară în carieră, dubla Roland Garros – US Open și, tot pentru a treia oară în carieră, a câștigat un titlu de Mare Șlem fără a pierde un set (de fiecare dată la Roland Garros, în 2008, 2010 și 2017).

Mai mult, sezonul 2017 a înregistrat o premieră pentru Era Open în tenisul masculin – două dintre titlurile de Mare Șlem au fost adjudecate fără set pierdut – întrucât Roger Federer a făcut-o și el, la Wimbledon. Serena Williams, cu parcursul perfect de la Australian Open, a completat „tripla” de victorii fără set pierdut pe anul 2017.

PATRU

Numărul jucătoarelor care au câștigat câte un titlu de Mare Șlem la feminin: Serena Williams, Jelena Ostapenko, Garbine Muguruza și Sloane Stephens. Acest lucru s-a mai întâmplat doar de cinci ori de la începutul anilor 2000 până în prezent.

CINCI

Numărul de meciuri pierdute de Roger Federer. Elvețianul nu a disputat sezonul de zgură și are, în total, doar 57 de partide jucate. Are procentaj de 91,2% meciuri câștigate și un formidabil 14-2 în fața sportivilor de Top 10 (a avut procentaj mai bun doar în 2004, de 18 victorii și zero înfrângeri). De fiecare dată, Federer a fost învins de un alt sportiv – Donskoy, Haas, Zverev, Del Potro, Goffin. A pierdut o singură finală din opt jucate și este al doilea în clasamentul celor mai multe finale disputate pe 2017 – după Rafael Nadal, cu 10 finale.

ȘASE

Laver Cup, un format împrumutat de tenis din golf, a adus față în față șase jucători în Echipa Euorpei și șase jucători în Echipa Lumii. Sub comanda lui Bjorn Borg, Roger Federer și Rafael Nadal au deschis ‘lotul de șase’ care a făcut spectacol la Praga și păstrat Cupa în Europa. Cilic, Thiem, Berdych și Sascha Zverev i-au secondat, însă evenimentul rămâne memorabil pentru că Rafa și Roger au jucat în premieră împreună la dublu, dar și pentru modul în care Nadal i-a sărit în brațe lui Federer pentru a sărbători succesul.

La capitolul dezamăgiri, trecem cele doar șase meciuri de simplu disputate de Victoria Azarenka la revenirea în circuit după ce a devenit mămică. Piedica s-a numit ‘proces pentru custodie’.

ȘAPTE

Numărul de finale WTA cu prezență românească, la simplu. Monica Niculescu a deschis anul cu finală în turneul de la Hobart, Simona Halep s-a impus la Madrid și a jucat finale la Roma, Roland Garros, Cincinnati și Beijing, iar Irina Begu a triumfat la București. În seria suport WTA 125K, Alexandra Cadanțu a jucat finală la Bol, iar Monica Niculescu a închis anul în forță, cu un titlu la Limoges, pentru menținerea în Top 100.

Tot șapte este și numărul de titluri ITF câștigate de Mihaela Buzărnescu în acest sezon de record pentru ea.

OPT

Numărul sezoanelor care despart cele două prezențe în optimi ale Soranei Cîrstea în turneele de Mare Șlem. În 2009, jucătoarea din Târgoviște a dat lovitura la Roland Garros, cu o prezență în sferturi. În 2017, Cîrstea a strălucit la Australian Open, a ajuns în optimi și s-a apropiat la zece poziții de cea mai bună clasare WTA a carierei (locul 37 în prezent).

NOUĂ‚

Numărul de meciuri jucate de Serena Williams în 2017, șapte dintre ele – la Australian Open. Chiar și așa, americanca se menține în Top 25 – pe poziția 22!

ZECE

Anul „La Decima” pentru Rafael Nadal: la Monte Carlo a devenit primul jucător de tenis cu zece titluri câștigate la același turneu în Era Open, a câștigat apoi al zecelea trofeu și la Barcelona, iar cireașa de pe tort a fost în al zecelea titlu de la Roland Garros – ibericul devenind primul sportiv care ajunge în „double digits” cu titlurile de la un Grand Slam.

12

Poziția pe care a terminat anul Novak Djokovic. Sârbul a părăsit după zece ani Top 10, fiind ținut în afara circuitului de o accidentare la cot, după turneul de la Wimbledon. Rafael Nadal rămâne ‘cel mai longeviv’ membru al „Big Four” în Top 10, fiind acolo de pe data de pe 25 aprilie 2005.

16

Numărul de victorii obținute de Maria Șarapova după suspendarea de 15 luni, pentru dopaj.

16,5

Vârsta lui Nini Dica, cel care în acest an a devenit vicecampion european la U16. Românul a fost desemnat juniorul anului 2017 de către Tennis Europe.

17

Numărul de ani de așteptare americană pentru un nou succes în Fed Cup. Acum, SUA are 18 trofee – de departe cele mai multe din istoria competiției (10 trofee – locul 2).

20

20 de ani și 2 zile avea Jelena Ostapenko în ziua în care a câștigat trofeul de la Roland Garros, fiind cea mai tânără campioană la Paris de la Iva Majoli (1997).

24

România a retrogradat în eșalonul trei valoric în Cupa Davis pentru prima dată după 1993.

26

Vârsta majoratului pentru Grigor Dimitrov. Bulgarul comparat cu Roger Federer de la debutul în circuit a spart gheața cu primul titlu Masters 1000 (la Cincinnati), apoi cu primul succes important al carierei – la Turneul Campionilor. În plus, Dimitrov a intrat în Top 3 ATP.

29

„Vârsta de aur” pentru Mihaela Buzărnescu. Răbdarea și perseverența i-au fost răsplătite: cu prima prezență pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem, cu pătrunderea în Top 100, cu serii de victorii de + 6.

31

Rafael Nadal este cel mai vârstnic jucător care încheie un sezon competițional pe prima poziție ATP. Ibericul și-a urcat numărul de finale de Mare Șlem disputate la 23 și numărul de titluri la 16.

35

Vârsta împlinită de Roger Federer în anul în care a reușit să transforme în realitate visul titlului de Mare Șlem cu numărul 18, apoi 19.

76

Cea mai bună clasare a carierei lui Marius Copil – reper stabilit pe 16 octombrie. Arădeanul a încheiat anul în Top 100 (locul 93). Deși în 2017 tenisul masculin românesc nu a punctat cu vreun titlu ATP sau Challenger, România se mândrește din nou cu „o rachetă” în Top 100 începând cu data de 8 mai 2017, pentru prima dată după iunie 2014.

107

Numărul de succese consecutive repurtate de europeni în turneele de Mare Șlem, Masters 1000 și Turneul Campionilor – serie întreruptă de americanul Jack Sock, la Paris Bercy.

299

Numărul de lovituri câștigătoare reușite de Jelena Ostapenko în drumul către titlul de la Roland Garros.

957

Poziția în clasamentul WTA de pe care a început sezonul 2017 Sloane Stephens, campioana de la US Open. Sloane Stephens a revenit după o operație la picior.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare