SPECIAL | Cum au marcat străinii fotbalul românesc. De la Roland Agaliu, la genialul Wesley și samuraiul Seto. Cei 1107, gemenii fascinați de Liga 1 și surprizele pentru națională

SPECIAL | Cum au marcat străinii fotbalul românesc. De la Roland Agaliu, la genialul Wesley și samuraiul Seto. Cei 1107, gemenii fascinați de Liga 1 și surprizele pentru națională
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Răzvan TOMA

  • La 02.06.1991, cu prilejul meciului Universitatea Craiova – Jiul Petroșani, scor 1-1, debuta albanezul Roland Agalliu, devenind primul jucător străin care apărea în primul nostru eșalon, în epoca modernă.
  • Și în edițiile de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial prima noastră divizie a avut jucători străini, însă statutul multora dintre aceștia nu era foarte clar, ca să nu mai spun că din cauza faptului că nu trecuse prea mult timp de la unirea cu Transilvania, destui dintre locuitorii acesteia nu aveau încă limpezită situația cu cetățenia. 

În anii comuniști însă, ideea de a avea jucători străini, chiar și din țările de dincoace de cortina de fier, a dispărut complet, fiind considerată de unii tembeli chiar reacționară. De fapt, granițele au fost închise în toate sensurile, știut fiind că nici jucătorilor autohtoni nu li s-a permis transferul în străinătate, de asemenea nici măcar în țările socialiste. De aceea, în ediția 1990/91, prima ieșită complet din regimul comunist, s-au ridicat toate aceste frontiere. Iar amintita apariție a lui Agalliu, singurul străin din acel sezon, a confirmat revenirea străinilor în primul nostru eșalon. Trecând 25 de ani din acel moment, mi s-a părut interesant să încerc o succintă analiză legată de acest subiect.

Normal, primii sosiți nu puteau proveni decât din țări cu standarde de viață sub cel al României. Pe-atunci nu-i interesa campionatul nostru nici măcar pe jucătorii de mâna a patra din țările dezvoltate economic, fapt care între timp s-a schimbat. Albanezii, est-moldovenii și vreo câțiva africani au fost primele apariții în timida reprezentare străină în Divizia A din anii 90. Încet-încet, numărul cât și diversitatea lor a început să crească, abia în ediția 2006/07 numărul acestora trecând de 100, și e logic, pentru că țara noastră, de la 1 ianuarie 2007, intrase în Uniunea Europeană. De-atunci, întotdeauna numărul total al străinilor din fiecare ediție a Ligii I care a urmat a fost alcătuit din trei cifre. Recordul, 220, s-a înregistrat în 2014/15, singura oară când s-a depășit borna de 200.

Brazilia, Serbia, Portugalia

Între 1991 și 2016 au jucat în primul nostru eșalon 1.107 străini provenind din 97 de țări. Cei mai mulți, 151, sunt din Brazilia, urmați de 99 din Serbia și 90 din Portugalia. # 43 de cluburi din Liga I au avut jucători străini. Pe cei mai mulți, 113, i-a avut CFR Cluj, urmată de Dinamo cu 84 și Rapid cu 81.

Din 1990/91, în fiecare sezon a existat cel puțin un străin. De fapt, doar în prima ediție a fost numai un jucător, amintitul pionier, Roland Agalliu. În 2006/07 s-a trecut pentru prima oară de borna 100, după ce cu un sezon înainte se trecuse de 50. # În 2014/15 a fost numărul record, 220 fotbaliști străini.

52 dintre străini au marcat la meciurile lor de debut. Primul care a făcut acest lucru a fost Sulejman Demollari, considerat printre cei mai buni acești jucători prezenți pe gazoanele primei noastre scene. Japonezul Takayuki Seto este cel care a strâns cele mai multe jocuri, 204, urmat de portughezul Ricardo Manuel Ferreira de Sousa zis Cadú cu 202 și conaționalul său Nuno Filipe Vasconcelos Viveiros cu 199. În total, 55 de străini au jucat de la 100 de partide în sus, iar alți 129 au jucat de la 50 de partide în sus. Primul care a atins suta de jocuri a fost Demollari, iar cel care a atins primul 200, Cadú. Brazilianul Wesley Lopes da Silva (în foto) este liderul golurilor marcate, având 64 reușite, fiind urmat de grecul PantelĂ“s Kapetanos cu 48 și bosniacul Bojan GoluboviÇ cu 47. 

24 de străini au marcat de la 20 de goluri în sus, Demollari fiind multă vreme primul cu 36 goluri, azi ajungând cu acest număr pe locul al 8-lea.

Premiera de pe 30 martie 2008. Nu s-a vorbit limba română la CFR

Un număr de 149 de fotbaliști străini au jucat în echipele lor naționale fiind angajați la cluburi din România. Dintre aceștia 46 chiar au debutat în naționalele lor din postura de jucători în Liga I. Cele mai bune exemple: Bokila, Kapetanos, Álvaro Pereira, SzukaÅ‚a, Viera, Nuno Rocha. # Alți 19 au debutat în naționalele lor după ce au jucat în România. Cele mai bune exemple: L. Traoré, Kanon, Kronaveter, M. SuÅ¡iÇ, Younes.

182 dintre fotbaliștii veniți jucaseră deja în echipele lor naționale până să ajungă la noi. Cele mai bune exemple: Demollari, Léonard, Milevskyi, Alcenat, Thaer Bawab, Beto, gemenii Karamian, Dorsin, Hirschfeld.

La 30.03.2008, cu prilejul meciului Dinamo – CFR Cluj, scor 1-2, echipa oaspete a aliniat la start un „11″ format în totalitate din străini, fiind o premieră.  Doi străini a izbutit să devină golgeteri ai campionatului, Wesley Lopes da Silva (fiind la SC Vaslui) în 2011/12, cu 27 goluri (cele mai multe goluri marcate de un străin într-un sezon) și Gregory Victor Tadé (fiind la CFR Cluj), în 2014/15, cu 18 goluri. De asemenea alți 5 au fost pe podium: PantelĂ“s Kapetanos (la Steaua) în 2009/10 cu 15 goluri, Eric de Oliveira Pereira (la Gaz Metan) în 2010/11 cu 15 goluri, Jérémy Bokila Loteteka (la Petrolul) cu 16 goluri în 2012/13, cu toții pe a doua treaptă, iar Juliano Spadacio (la Rapid) cu 16 goluri în 2008/09 și același Wesley (la SC Vaslui) cu 12 goluri în 2009/10 ambii pe a treia treaptă. # GoluboviÇ a devenit primul jucător din întreaga istorie a primului eșalon, nu doar printre jucătorii străini, care a jucat cele mai multe jocuri într-un sezon, 40, acum în ediția recent încheiată.

Cadu și Nuno Claro au luat caimacul

169 de jucători străini au cucerit cel puțin un trofeu al fotbalului românesc. Cele mai multe le-au revenit lui Cadú și Nuno Claro, câte 3 titluri, 3 cupe și 2 supercupe. Îi urmează Peralta cu 3 titluri, 3 cupe și 1 supercupă și Culio cu 2 titluri, 3 cupe și 2 supercupe, cu toții în anii de glorie ai CFR Cluj. # Arman Karamian a fost străinul care a evoluat la cele mai multe cluburi din Liga I, 7 la număr (Rapid, FC Brașov, Gloria Bistrița, Ceahlăul, FC Timișoara, Steaua și Unirea Urziceni), urmat de Nemanja JovanoviÇ, Boris KeÍa, Nasser Menassel, Paulinho, Nuno Viveiros și Vojislav VranjkoviÇ la câte 5. 

Au evoluat 5 perechi de frați străini, cu toții gemeni: Aleksei și Iuri Skala din Moldova, Arman și Artavazd Karamian din Armenia, Erico și Elton Constantino da Silva din Brazilia, Eduardo și Joan Oriol i Grácia din Spania, Nejc și Miha Mevlja din Slovenia. Ultimii doi s-au aflat în perioade diferite în România.

275 de jucători străini au jucat pentru cluburi românești în cupele europene. Cele mai multe jocuri le-a strâns Cadú (la CFR Cluj) 33, iar cele mai multe goluri, câte 6, Kapetanos (la Steaua și CFR Cluj) și Wesley (al SC Vaslui).

Cerul plânge pentru Dossey și Ekeng

Din nefericire, doi dintre jucătorii străini angrenați la cluburi din prima noastră ligă și-au găsit sfârșitul în România, ambii africani, Ibrahim Dossey și Patrice Claude Ekeng Ekeng, în urma unui accident auto, respectiv a unui stop cardio-respirator.
Ca o concluzie: categoric, au fost destui jucători străini buni, unii chiar foarte buni, care și-au lăsat apăsat amprenta în Liga I. Au fost însă și mai mulți care ar fi fost mai bine pentru toată lumea dacă nu ajungeau aici, iar locul lor să fi fost luat de tineri promițători din fotbalul autohton. Vina însă nu este a lor, ci a celor care i-au adus, căci de cele multe ori în spatele acestor tranzacții au stat motive dincolo de cele competiționale. Și ne mai mirăm astăzi că atâtea cluburi au ajuns în pragul sau chiar în faliment…
 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat lege
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat lege
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri