GRAFIC | Incredibila cursă de urmărire care miercuri poate duce la răsturnarea Stelei din fotoliul de lider nu e întâmplătoare. Steliștii, orbi la dovezile că ASA a vizat titlul încă de la începutul campionatului

Redactor:
Matei Udrea
GRAFIC | Incredibila cursă de urmărire care miercuri poate duce la răsturnarea Stelei din fotoliul de lider nu e întâmplătoare. Steliștii, orbi la dovezile că ASA a vizat titlul încă de la începutul campionatului
  • Publicat:
  • Actualizat:

În etapa a 16-a, Steaua era despărțită de ASA de 13 puncte și 4 locuri în clasament. Echipa lui Costel Gâlcă era lideră deja de nouă etape, în timp ce mureșenii, nou-promovați, navigau aparent mulțumiți undeva, între locurile 4 și 6. Cam tot atunci, ProSport dezvăluia detaliile considerate bizare, dacă nu chiar excentrice, ale contractului lui Cristi Pustai la ASA. Antrenorul care preluase formația din Târgu Mureș înaintea etapei a 10-a avea fixată o primă de titlu de 450.000 de euro. S-a râs mult în fotbalul românesc, la vremea respectivă, pe seama visurilor pe care și le făceau mureșenii.


Lumea fotbalului s-a amuzat copios pe seama mureșenilor astă-toamnă, când ProSport a publicat prima de titlu pe care ASA i-o trecuse în contract lui Pustai. Acum nu mai râde nimeni. FOTO: ProSport

Declarațiile oficiale și realitatea de moment contrastau cu ceea ce era trecut în acte. Obiectivul stabilit și susținut public era salvarea de la retrogradare. Daniel Stanciu, atunci manager general la ASA, sublinia că „sunt bonusuri pe performanță, dar noi suntem un club sărac, nu suntem Chelsea”. „Există, într-adevăr, o primă pentru locurile 1-5, însă nu ne gândim atât de departe deocamdată”, recunoștea și Pustai, chestionat de ProSport despre prima fabuloasă, dar aparent total utopică trecută în contractul său.

În etapa a 10-a, la ora primei partide jucate de ASA cu Pustai pe bancă, ardelenii erau pe locul 6, la 7 puncte de liderul Steaua. Noul antrenor, numit în locul lui Adrian Falub, spunea că ar fi fost încântat cu „obținerea a 30 de puncte până la finalul turului”.

Falub în ProSport, pe 30 septembrie: „E posibil să se fi schimbat obiectivul, iar echipa să se bată la titlu”

În fapt, tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestui sezon la ASA arată că ținta a fost, încă de la bun început, câștigarea titlului. Nimeni – aici fiind incluși și cei de la FSBS, clubul lui Becali – nu i-a luat în seamă pe mureșeni nici măcar în etapa a 22-a, când aceștia au ajuns prima oară pe locul 2.

Părea la vremea respectivă o situație de conjunctură și nimeni nu-și mai amintea că, demis luni, 30 septembrie, după numai 9 etape, interval în care strânsese 15 puncte și dusese echipa (pe care tot el o promovase) pe locul 6, Adrian Falub declara surprinzător într-un interviu acordat ProSport: E posibil ca oamenii din conducere să schimbe obiectivul din mers, iar echipa să se bată chiar pentru titlu! Din punctul de vedere al lotului, e posibil, jucătorii au valoare de asta, sunt bine pregătiți în acest moment, au devenit și omogeni”.


Falub făcea în septembrie, după ce era demis de la ASA, un anunț surprinzător: echipa viza, de fapt, câștigarea titlului.
FOTO: Dan Tăuțan
/ProSport
 

Pe moment, semnele erau înțelese de puțină și crezute de și mai puțină. Însăși explicația pe care șefii clubului i-au dat-o lui Falub la acel moment nu stătea în picioare. „Mi s-a transmis că echipa nu face spectacol”, spunea antrenorul în același interviu. Falub se arăta încântat de calitatea lotului pe care-l avusese la dispoziție: „Eu le doresc succes jucătorilor, au tot respectul meu și vreau să le transmit că a fost o plăcere să lucrez cu ei. A fost poate cea mai completă experiență din cariera mea de antrenor, pentru că la acest lot a trebuit să antrenez jucătorii, nu să-i învăț să joace fotbal”.

Neobișnuită era și explicația furnizată de Claudiu Maior, viceprimarul orașului Târgu Mureș, membru în Consiliul de Administrație al clubului și, practic, omul de legătură al autorităților locale cu echipa: „Toți am considerat că n-am avut joc efectiv, mai ales la ultimul meci s-a văzut asta. Iar de câteva ori am câștigat în ultimele minute”. La acea oră, nou-promovata ASA avea deja patru victorii și trei egaluri în primele nouă etape. Declarația edilului părea „subțire” dacă era citită în cheia țintei oficiale, salvarea de la retrogadare. Dar perfect justificată dacă s-ar fi știut că în secret se plănuia câștigarea titlului.

Cum au fost aduși „din inspirație” jucători obișnuiți să lupte pentru titlu la o echipă care voia doar să scape de retrogradare

Acesta a fost, în fapt, chiar primul semnal al ambițiilor ascunse pe care le nutreau cei de la Târgu Mureș. În vară s-a pus pe picioare un lot cu o experiență foarte mare, mult peste modestele pretenții enunțate oficial. Investițiile în fotbaliști au continuat în ritm susținut. Au fost aduși jucători care câștigaseră titluri cu CFR Cluj, Gabi Mureșan repatriat din Rusia, păstrat N”Doye, Zicu reabilitat după experiența dezastruoasă de la Petrolul.


Jucătorii aduși pentru ca ASA să evite retrogradarea „rad” tot în campionat și se bat la titlu. FOTO: Dan Tăuțan/ProSport

Elocventă pentru forța total subestimată și trecută cu vederea până acum a celor de la ASA este echipa folosită în ultimul derby, 2-2 la Cluj, cu CFR, din etapa a 27-a: Stăncioiu (34 de ani) – Feussi (28), Bejan (24), M. Constantin (30), Sepsi (27) – N”Doye (37), Gorobsov (25) – Zicu (31), Voiculeț (29), Hora (26) – Manolov (29). Așadar, o medie de vârstă de peste 29 de ani, iar șapte dintre titulari aveau în palmares cel puțin un titlu sau luptaseră pentru acest obiectiv cel puțin o dată în carieră, terminând pe locul 2!

Toată această operațiune de proporții, care n-ar fi scăpat vigilenței adversarilor dacă s-ar fi petrecut, de exemplu, la o echipă din București, Ploiești, Craiova sau Timișoara, a fost abil împachetată cu declarații împăciuitoare. „Jucătorii care au venit, au venit pentru mine și la insistența mea, nu pentru bani”, garanta Daniel Stanciu. Au fost însă și scăpări de la linia generală a discursurilor. Același oficial al mureșenilor explica, intrând astfel în contradicție cu pretențiile declarat modeste ale echipei: „Am avut încă o dată mână bună la transferuri. Asta am gândit în vară. Să aduc jucători obișnuiți cu trofee, care să obțină rezultate imediate”.

Traiectoria în clasament a echipelor Steaua și ASA în actualul campionat

Dacă ar fi să credem strategia anunțată oficial, ASA este foarte aproape de atingerea obiectivului fixat la începutul sezonului: 68 de puncte. „Media pe care o am eu în gând este de două puncte pe etapă. Dacă o atingem, ajungem sus”, spunea Stanciu în octombrie. Deocamdată, mureșenii sunt în grafic: cu șase etape înaintea finalului, îi mai despart 9 puncte (adică trei victorii) de țintă. E însă clar că Steaua are șanse foarte mici ca să mai atingă sau să depășească punctajul cu care a luat titlul anul trecut (77 de puncte). În ultimele 6 etape, Steaua a luat 10 puncte. Un bilanț asemănător în etapele rămase până la final ar duce-o la 70 de puncte. Țintă perfect realizabilă, pe hârtie, pentru ASA, formație care în ultimele șase etape a câștigat 16 puncte.

S-a trezit Steaua prea târziu?

Acum asistăm la un alt joc interesant. Atât cei de la FCSB cât și conducătorii de la ASA susțin că meciul direct de miercuri nu va fi decisiv. E un „dans” interesant al declarațiilor, însă dincolo de ele specialiștii știu că etapa a 29-a programează finala pentru titlu. Visăm la titlu, asta e clar! N-avem cum să nu visăm când vedem clasamentul. (…) E foarte important ce se întâmplă în următoarele trei etape. Mai precis, ce facem noi în meciurile cu CFR, la Cluj, cu Pandurii, acasă, și apoi în întâlnirea directă de la București, cu Steaua. După jocurile astea trei ne lămurim”, explica Liviu Ciobotariu, antrenorul de la ASA, într-un interviu acordat ProSport pe 14 aprilie, imediat după Paște.


Liviu Ciobotariu își asmute echipa spre titlu și apoi dă asigurări că acest obiectiv nu există. FOTO: Dan Tăuțan/ProSport

Între timp, formația sa a luat patru puncte din șase posibile cu CFR și Pandurii și s-a apropiat la unul singur în spatele Stelei. Dar, pe măsură ce se apropie momentul marii confruntări, tehnicianul toarnă apă rece peste atmosfera tot mai încinsă, revizuind din mers obiectivele: „Nu avem presiune, noi nu ne-am propus titlul”.

Numai că adversarii celor de la ASA nu mai au timp să creadă în declarațiile împăciuitoare și modeste. Miercuri vom vedea dacă nu cumva, măcinată de conflicte interne și preocupată excesiv de numele celui care va gestiona din vară titlul socotit ca și acontat, Steaua nu s-a trezit prea târziu la realitate.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…