Interviu cu căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup. Tecșor: „Nu mi se pare normal ca pe un sportiv care este nervos într-un game, să te duci să îl enervezi mai tare”. Ce spune despre Halep, Begu, Niculescu, Dulgheru și Cîrstea

Interviu cu căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup. Tecșor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alina Tecșor, căpitan-nejucător al echipei de Fed Cup a României, a împlinit un an de mandat pe banca „naționalei feminine de tenis”.

În prima zi în care a revenit la masa de lucru de la Centrul Național de Tenis, acolo unde urmele de zgură lăsate pe zăpada adunată la marginea aleii de acces, dar și ritmul sacadat al loviturilor care se aud de afară, din balonul care permite continuarea antrenamentelor indiferent de vreme, atestă că se joacă tenis constant, Alina Tecșor a vorbit pentru ProSport. Subiectul România-Spania, dispută decisă la capătul ultimului meci, de dublu, a fost dezbătut pe larg.

Un an pe banca echipei de Fed Cup. Cum a evoluat căpitanul-nejucător Alina Tecșor?
Nu cred că m-am schimbat în niciun fel, în afară de faptul că am stat mai mult alături de fete. Cred că sunt aceeași persoană, abordarea mea este la fel ca în februarie, când am început prima oară.

Ce vine mai ușor acum, după câteva partide?
Gestionarea emoțiilor și deschiderea pe care fetele o au față de mine – acest lucru s-a îmbunătățit.

Chimia căpitan-nejucător – echipă: „Să știe când să accentueze mai mult pe anumite lucruri care sunt benefice în săptămâna respectivă, dar și când să liniștească spiritele în echipa sa”

Vă lipsește viața din circuit, de antrenoare full-time de pe vremea în care erați cu Sorana Cîrstea?
Da, uneori îmi lipsește, dar momentan mi-am găsit un echilibru pe care vreau să îl am în continuare. Profesional, din perioada aceea, cel mai mult îmi lipsesc emoțiile de fiecare zi, satisfacția pe care o ai zilnic, din tribune atunci când sportivul tău câștigă.


„Biroul” Alinei Tecșor se află la Centrul Național de Tenis, complexul care găzduiește antrenamentele jucătorilor profesioniști. De aceea, „când sunt în România, ne întâlnim zilnic, când merg la antrenament”, povestea pentru ProSport, Irina Begu

În relația antrenor-jucător se vorbește despre chimie. Ce contează cel mai mult în relația echipă – căpitan?
Cred că este același lucru. Căpitanul trebuie să gestioneze foarte bine trăirile echipei, să fie un lider, să știe când să accentueze mai mult pe anumite lucruri care sunt benefice în săptămâna respectivă, dar și când să liniștească spiritele în echipa sa. Cred că acesta este rolul căpitanului într-o astfel de echipă, mai ales în tenisul feminin, pentru că este o diferență între cum gestionezi lucrurile aici și cum o faci cu băieții. La fete, partea emoțională este foarte importantă și trebuie cumva tratată ca atare, fiecare meci trebuie gândit separat.

Vorbind despre emoții, le trebuie fetelor un timp mai mare pentru a se obișnui cu jocul acasă, în Fed Cup, în fața propriilor suporteri, având în vedere și faptul că la nivelele inferioare se joacă pe teren neutru?
În general, repet, Fed Cup este o competiție a emoțiilor, faptul că jucăm acasă este o presiune pentru noi toți, nu doar pentru unele jucătoare, pentru toată echipa. Ajutorul publicului este însă fantastic când joci acasă. S-a dovedit și în partida cu Serbia, dar și în acest meci, în care publicul a fost de excepție la Galați.

Florența Mihai ne transmitea „nimic rău nu se poate întâmpla în echipă, când suntem împreună”

Ați jucat în Fed Cup, pe vremea când căpitan era Florența Mihai. Ce secrete ați „furat” din acele meciuri?
Da, chiar mă gândeam înainte de tragerea la sorți la Italia, știam că vom juca acasă, pentru că ultima dată am jucat în deplasare, am fost pe teren alături de Raluca Sandu. Am avut o șansă mare să învingem Italia, dar au câștigat la dublu. De la Florența am învățat să pun accent pe echilibru, era foarte echilibrată și ne transmitea „nimic rău nu se poate întâmpla în echipă, când suntem împreună”.


1997 este singurul an în care Alina Tecșor a jucat în Fed Cup, pentru România: are cinci meciuri împotriva Italiei, Ucrainei și Suediei, are bilanț pozitiv, 3-2 la victorii-înfrângeri. Florența Mihai era căpitan-nejucător al României în acea perioadă. La 34 de ani, Alina Tecșor a preluat banca tehnică de la Marius Comănescu, debutând în această poziție în februarie 2014.


La Galați ați avut alături staff-urile jucătoarelor – lucru remarcat de Adrian Cruciat, apoi am văzut fotografia cu întreaga echipă, postată de Simona Halep pe contul de Facebook. Ce v-a determinat să alegeți această formulă?
Consider că în sport, mai ales în tenis, un sport individual, jucătoarele au anumite tabieturi, obiceiuri, o rutină alături de oamenii cu care călătoresc mult. Oamenii aceia sunt importanți, este important ca ei să le fie alături, ca să nu se schimbe nimic – sau cât mai puțin din rutina lor zilnică. Este un câștig în echipă. Toți cei care au participat sunt oameni extraordinari, care au investit determinare, au dat echilibru echipei și am avut rezultate. Consider că este foarte important ca jucătorul să aibă confort.


În hora bucuriei pe terenul de tenis amenajat pe patinoarul din Galați s-au prins și membrii antrenori „de circuit” ai jucătoarelor

România – Spania: „Fetele au fost acolo să joace cu sufletul, asta înseamnă Fed Cup”

Cum arată noaptea de după o astfel de confruntare, precum România – Spania, cu decisiv – noi i-am spus „thriller cu final fericit”?
(Zâmbește mulțumită) Cum poate fi, frumos! Este un sentiment frumos, pe care l-am trăit împreună. Sunt niște emoții pe care nu le pot descrie.

Doar relaxare, sărbătoare, sau se derulează și o analiză?  
Este o noapte în care petrecem puțin toate împreună, după starea de euforie, de la terminarea meciurilor. Am petrecut împreună și da, am punctat câteva lucruri care au fost bune și… cam atât.

Care a fost cel mai greu moment al celor două zile?
Cum le-am simțit eu… fiecare meci a fost greu, fiecare partidă a fost disputată, pentru că Fed Cup este mai mult decât o competiție, este în primul rând o competiție a emoțiilor, fiecare meci a fost trăit la intensitate maximă. De aceea este foarte greu ca un calcul al hârtiei să se respecte.

A existat un moment critic, un moment de cotitură?
Nu, din punctul nostru de vedere nu. Fetele au intrat hotărâte la orice scor, erau pregătite pentru orice scor, pentru orice scenariu, să abordeze fiecare meci – erau pregătite să joace și la 1-2 și la 2-1, s-au comportat ca atare. Fiecare a știut ce are de făcut, indiferent de scor. A fost scopul nostru de la început.

Ați vorbit mult despre „echipă”, ați accentuat acest cuvânt, la fel au făcut și fetele, după partidă.  În tenisul feminin actual, în Top 10, doar Rusia are două jucătoare. În contextul acesta, cât de important este ca „a doua rachetă” să reușească o revenire atât de spectaculoasă, precum Irina, care după o primă zi în care lucrurile nu i-au ieșit a fost decisivă duminică?
Cred că a fost esențial, dar fiecare zi în Fed Cup este diferită. Duminică, la 1-1, eram destul de bine, ca puncte, ca stare. Spiritul de echipă este cel care ne-a adus până aici, începând din februarie anul trecut. De la primul meci cu Ungaria și apoi meciul cu Anglia, s-a dovedit că suntem o echipă. Am încercat să accentuăm acest spirit și fetele au fost acolo să joace cu sufletul, asta înseamnă Fed Cup.

Ce i-ați spus Irinei după meciul de sâmbătă și după conferința de presă cu multe emoții?
Am discutat, am încercat să o motivez. Deja îi trecuseră emoțiile după conferință, starea aceea de supărare. Am discutat mult, ne-am motivat împreună și am reușit să găsim acea stare de calm de care avea nevoie la intrarea pe teren, repet, indiferent de scor. Fiecare meci a fost pregătit ca atare.

„Așa s-au potrivit lucrurile”

De ce nu a reușit Simona Halep să își valorifice mai bine atuurile în partida cu Muguruza?
În primul rând Simona nu s-a simțit bine în meciul cu Muguruza și cu o astfel de jucătoare, dacă nu ești sută la sută bine fizic, șansele scad din start. Asta a fost important în partidă. Muguruza a jucat la cel mai înalt nivel, Simona nu a avut cea mai bună zi.

S-a pus vreun moment problema ca Simona să nu joace acel meci din cauza problemelor?
Nu. Nu s-a pus niciodată problema așa.

Are o problemă Simona cu jocul acasă în Fed Cup? Pentru că și în meciul cu Muguruza, dar și anul trecut, împotriva Anei Ivanovic, nu a fost la nivel maxim. Se poate vorbi de o problemă de adaptare?
Nu, vreau să accentuez!  Nu cred că este vorba de așa ceva, chiar dacă presa are tendința să accentueze asta. Nu cred asta. Pur și simplu, nu tot timpul hârtia se potrivește cu ceea ce se întâmplă pe teren. Așa s-au potrivit lucrurile, starea ei nu a fost cea mai bună la ora meciului.


Alina Tecșor își asumă responsabilitatea și este sigură pe răspunsurile sale

V-a surprins cu ceva Muguruza?
Trebuie să recunoaștem, a făcut un meci de excepție. Nu ne-a surprins tactic – știam cum joacă. Fetele au fost pregătite pentru meciul cu ea, dar într-adevăr ea a greșit mult mai puțin decât ne-am așteptat și, repet, a jucat un meci de excepție.

Cum și când ați luat decizia asupra componenței echipei de dublu? A părut a fi o confuzie generală, inițial Simona a părut că va juca, după ce reprezentanții Fed Cup au anunțat pe twitter „Simona confirmă că este gata să intre la dublu dacă este nevoie”… Simona și Irina voiau să intre amândouă la dublu…
Exact asta a fost… a părut. Dar nu, realitatea a fost că după meciul Irinei am luat decizia.

Aveți o relație specială cu Sorana. Cum a a fost primul meci din mandat în care ea a lipsit?
Sorana a avut probleme medicale, acum a început să joace, sper să aibă un an bun, să reajungă la forma care îi este specifică. Este important să își recapete jocul și încrederea.

Motivare, mai mult decât pregătire

Mai sunt două luni până la următorul meci, cel cu Canada. Care sunt câteva dintre etapele pregătirii partidei?
Cel mai probabil, după Indian Wells, fetele vor veni la București și ne vom pregăti puțin înainte de plecarea în Canada. Din cauza programului lor foarte încărcat este foarte greu să compari tenisul cu alte sporturi. Nu prea ai timp de pregătire, este timp de motivare, de punere în valoare a formei lor sportive, cu o săptămână înainte de meci. Acesta este specificul tenisului. Vizionez meciurile cu echipa, notăm punctele tari, punctele slabe ale echipei adverse, știm ce pot face fetele noastre, știm cum să abordăm diferit meciurile. Apoi le prezentăm fetelor această situație

Ați vorbit deja cu echipa despre meci?
Nu, am timp suficient să vorbesc cu fetele, le mai las o săptămână (glumește Alina Tecșor). Emoțiile au fost foarte puternice, totul s-a întâmplat pe fugă, fetele au plecat deja la turnee… avem timp.

O deplasare atât de lungă, înainte de sezonul european de zgură – este coșmarul pentru un căpitan de echipă?
Nu, nu! Exclus, noi nu putem vorbi de „coșmar”!

Cum comentați acest mod de a pune problema, în cazul lui Bouchard – vine pentru că are nevoie de participări pentru a ajunge la Jocurile Olimpice?
Fiecare sportiv își face programul în funcție de ceea ce simte. Dar cred că dacă va veni să joace, o va face pentru țara ei, că vrea, nu pentru că o obligă cineva. Cred că așa ar trebui să gândească și fetele noastre – dacă vin la Fed Cup, vin să joace pentru că vor. Există și momente în care nu pot veni, dintr-un motiv sau altul – este de înțeles, nu trebuie să ne grăbim să dăm verdicte și sentințe.

Care sunt șansele să aveți „echipa completă” pentru meciul cu Canada?
Aceleași ca înaintea oricărui alt duel de Fed Cup. Important este ca ele să fie sănătoase, mai au patru turnee.

5 portrete pentru cele cinci fete care au început sezonul 2015 în Top 100 WTA: luptă, optimism, dârzenie, echilibru, maturitate

Cum le-ați caracteriza în trei cuvinte pe fiecare dintre cele cinci jucătoare care au început 2015 în Top 100? S-o luăm pe rând: Simona Halep?
(Acceptă provocarea, își acordă câteva momente pentru a cântări) Dârzenie, hotărâre, determinare.

Irina Begu?
Echilibru, curaj și adaptabilitate – se descurcă în orice situație, se adaptează rapid.

Monica Niculescu?
O foarte mare putere de luptă… deci luptătoare, muncitoare și reușește să transforme fiecare moment greu într-unul frumos.

Alexandra Dulgheru?
Veselă, optimistă și săritoare- are acest spirit – ajută fetele foarte mult, pune tot timpul osul la treabă, are un mare aport în a uni echipa, este o foarte bună jucătoare de echipă. 

Sorana Cîrstea?
Joc în forță, maturitate, mobilizare.

„Le cunosc pe fete de când erau junioare”

Aș vrea să mai clarificăm un aspect – a fost un moment în meciul Simonei cu Muguruza, cu o reacție nervoasă a Simonei, pe bancă, ați evitat să interveniți iar mulți s-au grăbit să arunce eticheta „blocaj!” sau „lipsă de reacție”. Ce s-a întâmplat acolo?
Au fost mai multe momente, am reacționat în funcție de ceea ce știu despre Simona, ceea ce știu că i-ar fi plăcut. Am mai spus-o, prioritatea mea nu este să dau bine în fața altora. Nu spun că nu mă interesează, m-a întristat mult și pe mine, dar și pe fete, această reacție. Afectează. Eu am acționat așa cum și-ar fi dorit Simona, pentru că avea o tactică, știa ce are de făcut, am discutat, i-am amintit detaliile. Ea a încercat să facă acele lucruri. Mai ales atunci când un sportiv este nervos, cred că soluția este să te gândești mai puțin la tine și mai mult la ceea ce îl ajută în momentul acela, ce reacție ar dori să ai.

Insistați că vă adaptați în funcție de jucătoare – este un lucru care vine din experiența împreună sau ați discutat special aceste aspecte cu fiecare înainte de meciuri?
Le cunosc pe fete de când erau junioare și atunci consider că dozez foarte bine aceste sfaturi în timpul meciului și înafară, ca ele să se simtă bine. Am abordat diferit meciul cu Simona față de meciul cu Irina. Mă interesează mai puțin restul, atât timp cât eficiența lucrului este bună. Crezul meu este că sportivul trebuie să se simtă bine, confortabil, să simtă că este ajutat. Nu mi se pare normal ca pe un sportiv care este nervos într-un game, să te duci să îl enervezi mai tare. Trebuie să îl liniștești, să se simtă bine și să înțeleagă că este doar un moment, în următorul game poate să joace foarte bine, dacă se liniștește.

Este vreun moment în care vă doriți să fi reacționat diferit?
Fiecare antrenor dorește să fie mai bun, își analizează comportamentul pentru a încerca să fie mai bun data viitoare.


Alina Tecșor mizează pe forța grupului: de la începutul mandatului de căpitan nejucător a „dirijat” șase victorii ale echipei României

Cât de sus poate ajunge această echipă de Fed Cup a României?
Nu m-am gândit atât de departe, cum au specificat alții, încât să vorbesc despre câștigarea Cupei Federației. Vrem să o luăm pas cu pas, avem o echipă valoroasă și trebuie să o consolidăm cât mai mult. Să avem cât mai multe participări, pentru că fiecare partidă unește mai mult echipa. Vedem și lipsurile, dezvoltăm partea care ne trebuie mai mult din echipă și avem șanse. Deocamdată, obiectivul este să ajungem în Grupa Mondială.
 

Mulțumesc!
Mulțumesc și eu!
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…