Acuzații de racolări în handbalul românesc. „CSM București mi-a furat 15 jucătoare. Vor să le mute în Bulgaria, iar apoi să le legitimeze în România”

Redactor:
Marius Hutu
Acuzații de racolări în handbalul românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:

ACS Școala 181 București, prin managerul Maximilan Gavrilă, susține că CSM București i-a luat jucătoarele fără să plătească nimic. Alte două grupări din sectorul juvenil, CSS 6 București și CSS 3 Steaua București, susțin că au fost lăsate fără grupele de juniori III, fiind transferate cu tot cu antrenori la CSM.

CSM București este acuzat de mai multe grupări din handbalul juvenil că a racolat sportivi în această vară, fără ca acestea să-și fi dat acordurile pentru transfer. Cel mai bogat club din România, susținut de Primăria Capitalei cu aproximativ 8 milioane de euro anual, ar fi luat vreo 50 de fete și băieți fără să plătească nimic în schimb. „CSM București mi-a furat 15 jucătoare, toate vârfurile de la junioare I, II și III. ACS Șc. 181 este un club privat, sigurul care în ultimii 40 de ani a cucerit titlurile naționale la juniori I și II, care se autofinanțează, iar conform regulamentului FRH ei trebuie să plătească dacă vor jucătoare. Înțeleg că vor să facă performanță, că au bani, dar să o ia de jos, așa cum am făcut și noi”, a declarat Maximilian Gavrilă, managerul-antrenor al grupării ACS Șc. 181 București. Oficialul clubului susține că multe jucătoare sunt și sub contract. „Nu știu ce le-a oferit, cert este că la handbal nu e ca la fotbal, unde n-ai voie să vorbești cu un sportiv aflat sub contract. La noi e ca la nimeni. 10 din cele 15 fete au depus memorii, iar în această perioadă nici nu mai vin la antrenament”, a mai spus Gavrilă.


ACS Șc. 181 București a obținut titluri naționale pe bandă rulantă în ultimii ani la junioare

De menționat faptul că în regulamentul de transferări, modificat din această vară, se specifică faptul că un jucător junior fără contract se poate transfera astfel:

La articolul x.3 se specifică faptul că un junior cu sau fără contract, care nu a jucat în ultimele 12 luni,  se poate transfera fără acordul clubului posesor.

Când un jucător cu contract (născut între 1.07.1991 și 30.06.1998) încheie un alt contract cu o altă grupare, vechiul club este îndreptățit să pretindă compensații de la noua echipă a juniorului. Conform regulamentului FRH, clubul posesor poate pretinde o sumă de compensare a cheltuielilor de educație și antrenare, pentru transferul intern, de până la 1.500 euro / an de contract. Maximilian Gavrilă susține că CSM București ar trebui să plătească în jur de 60.000 de euro pentru jucătoarele plecate de la ACS Șc. 181 București.

Prin Bulgaria, taxa de transfer în cazul juniorilor fără contract este de 25 de euro

Conducătorul grupării respective a precizat că, pentru a scăpa de plăți compensatorii, „CSM București vrea să mute jucătoarele în Bulgaria și abia apoi să le legitimeze în România”. O sursă ProSport a precizat că un junior fără contract poate pleca liber într-o altă țară, în schimbul lui plătindu-se doar o taxă de transfer la EHF, în valoare de 25 de euro! „Noi nu mai putem participa în campionate pentru că nu mai avem cu cine. Este numai mâna domnului Drăgănescu, fostul antrenor federal, care a știut niște chichițe de regulament și vrea să beneficieze de acest lucru”, a concluzionat Maximilian Gavrilă.


„Investesc 6 ani într-o jucătoare ca să o fure CSM București? Unde suntem, pe câmp? Ce copii și părinți îi influențezi foarte ușor când le prezinți niște cifre”
Maximilian Gavrilă, manager-antrenor ACS Șc. 181 București


„Nu este normal să racoleze copii gata formați”

ACS Șc 181 București nu este un caz singular. Alte două grupări, CSȘ 3 Steaua București și CSȘ 6 București, susțin că au fost lăsate fără grupele de juniori III, băieți, respectiv fete, care au fost transferate la pachet cu tot cu antrenori la CSM București. „Nu este normal ca gruparea CSM București să racoleze copii gata formați, ei ar trebui să-și formeze singuri copiii. Ori ei au racolat de la mai multe cluburi sportivi de la juniori I la juniori IV”, a afirmat Ileana Morari, antrenoare la CSȘ 6 București.

Doinița Șumulan, antrenoare la juniori III în cadrul CSȘ 6 București până în vară, a plecat la CSM București cu o grupă de 21 de sportive. „Au lăsat în piramida noastră o gaură de trei ani, după ce au plecat sportivele născute în 1999-2001. Doamna Șumulan a primit bani din partea clubului șase ani pentru aceste fete, salariu și sală de antrenament”, spune Ileana Morari. Profesoara de la CSȘ 6 București susține că transferul în masă al jucătoarelor s-a făcut într-un mod dubios. „În regulament se specifică faptul că un transfer se face în baza unui CTR (n.r. certificat de transfer) eliberat de clubul posesor.  Nu știu cum au fost transferate fetele, cert este că noi am depus un memoriu la Federația Română de Handbal, la care nu am primit răspuns nici până azi”, a precizat Ileana Morari.

Drăgănescu: „Junioarele sunt transferate numai pe bază de regulament”


Remus Drăgănescu, un personaj care lucrează de ani de zile în sectorul juvenil

Vizat de racolările de la ACS Șc 181 București, Remus Drăgănescu, omul care a fost responsabil cu sectorul juvenil în cadrul FRH până în acest an și care între timp a ajuns la CSM București, a susținut că până în prezent au fost transferate doar două jucătoare fără contract: „Fetele au venit cu acordul părinților. La CSM București nu sunt transfetate jucătoare care au contract în altă parte. Junioarele sunt transferate numai pe bază de regulament, așa au și venit de la ACS Șc. 181 București”. Acuzat de faptul că s-ar fi prevalat de anumite chichițe din regulament, fostul vicepreședinte al FRH a susținut: „Regulamentele sunt publice și de respectat. Domnul Gavrilă ar trebui să știe acest lucru”.

Căliman: „Nu poți ține un copil în sclavie”

O reacție și mai dură a avut Constantin Căliman, președintele CSM București: „Dacă domnul Gavrilă nu le oferă fetelor măcar o indemnizație, contractul este nul de drept. Nu poți ține un copil în sclavie. Dacă se justifică faptul că a plătit o sumă lunară, că a plătit drepturi salariale, prime, indemnizații de efort, poate emite pretenții”. Șeful grupării susținute de Primăria Capitalei a precizat că Maximilan Gavrilă a avut pretenții exagerate în momentul în care a solicitat transferarea a patru handbaliste: „Am făcut o solicitare de transfer către domnul Gavrilă și ne-a cerut câte 25.000 de euro de taxă pentru fiecare jucătoare. Pentru patru handbaliste ne-a cerut 100.000 de euro, o sumă enormă. Noi am luat-o pe Mădălina Ion de la Rapid și îi ajutăm cu alte două jucătoare. Am transferat-o pe Bazaliu, LPS Slatina ne-a cerut 10.000 de euro, dar am negociat și am reușit să o aducem pe mai puțini bani. Există un regulament al FRH și avem posibilitatea să negociem baremurile de transfer”.


Bianca Bazaliu, un transfer de marcă făcut de CSM București din sectorul juvenil

Constantin Căliman a mai spus că juniorii de la CSS 3 Steaua București au fost transferați și la solicitarea părinților: „Președintele Comitetului de Părinți de la CSS 3 Steaua București a venit la noi și ne-a spus că sezonul trecut au plătit 25.000 de lei cu echipa și că nu mai au bani de cheltuit pentru încă un an. Părinții copiilor plăteau, iar acum vor să-și aducă copii unde nu trebuie să dea bani și au și șanse mai mari pentru marea performanță. Avem 18 echipe centralizate pe tot Bucureștiul, nu se plătește nicio taxă și punem la dispoziția unui junior absolut tot ce are nevoie”. Cât privește acuzația formulată de Gavrilă, conform căreia CSM București încearcă să-i fure jucătoarele prin transferuri făxcute mai întâi în Bulgaria, Constantin Căliman a răspuns ironic: „Le plimbăm întâi prin Bulgaria, trecem apoi prin Turcia, le arătăm și Bosforul și venim prin Rusia. Cum să  transferăm jucătoare prin Bulgaria?”

Ce spun oficiali ai Federației Române de Handbal?

Cazul pare destul de complicat, iar Federația Română de Handbal încă nu a făcut lumină, pe rol fiind mai multe memorii și apeluri de rezolvat. „Știu că sunt câteva cazuri care au ajuns la Comisia de Memorii. S-au și judecat, dar nu știu rezultatele, am foarte mare încredere în membrii Comisiei”, ne-a declarat președintele FRH Alexandru Dedu, aflat în continuare în spital după gravul accident de circulație.

Daniel Georgescu, vicepreședintele FRH, a susținut că a auzit de mai multe cazuri de acest gen în țară și că va reveni cu explicații pe această temă, după ce va reveni în țară. Mihai Marinescu, membru la Comisia de Apel, a precizat pentru ProSport că „federația nu poate să-și de acordul asupra unor transferuri decât atunci când se îndeplinesc condițiile din regulament. Pentru ca un junior să ajungă la alt club trebuie neapărat dezlegare sau înțelegere între grupări. Federația a introdus obligativitatea contractelor și la juniori”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Contabilă în Iași, Liliana și-a dat demisia și s-a angajat ca badantă. Ce a urmat depășește orice imaginație
Contabilă în Iași, Liliana și-a dat demisia și s-a angajat ca badantă. Ce a urmat depășește orice imaginație
Cum a numit-o Gică Craioveanu pe Borussia Dortmund, după finala Champions League pierdută cu Real Madrid
Cum a numit-o Gică Craioveanu pe Borussia Dortmund, după finala Champions League pierdută cu Real Madrid
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Una mai frumoasă decât cealaltă! Fiicele lui Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, apariții spectaculoase la meciul Generației de Aur
Una mai frumoasă decât cealaltă! Fiicele lui Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, apariții spectaculoase la meciul Generației de Aur
Nick Rădoi, de NERECUNOSCUT după ce a scăpat de cancer. A slăbit 40 de kg: „Mă simt ca un om renăscut”
Nick Rădoi, de NERECUNOSCUT după ce a scăpat de cancer. A slăbit 40 de kg: „Mă simt ca un om…
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile: cât va costa un plin
Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile: cât va costa un plin
Cel mai BOGAT om din istoria lumii! Era african și avea un imperiu de...
Cel mai BOGAT om din istoria lumii! Era african și avea un imperiu de...
E gata! Cristi Borcea şi-a anunţat decizia radicală, la 54 de ani: Am vorbit cu Valentina
E gata! Cristi Borcea şi-a anunţat decizia radicală, la 54 de ani: Am vorbit cu Valentina
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are o singură condiție!
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are o singură condiție!
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
De ce „fuge” România de China în timp ce aliații noștri fac afaceri importante cu Beijingul ANALIZǍ
De ce „fuge” România de China în timp ce aliații noștri fac afaceri importante cu Beijingul ANALIZǍ
Gauff trece de Cocciaretto şi se califică în sferturile de finală la Roland Garros
Gauff trece de Cocciaretto şi se califică în sferturile de finală la Roland Garros
Chinezii lansează mașina hibridă care merge 2.000 KM cu un plin și costă doar 13.000 de euro
Chinezii lansează mașina hibridă care merge 2.000 KM cu un plin și costă doar 13.000 de euro
EXCLUSIV | Unde au dormit Vlad Gherman și Oana Moșneagu cu o noapte înainte de nuntă. Când vor pleca în luna de miere
EXCLUSIV | Unde au dormit Vlad Gherman și Oana Moșneagu cu o noapte înainte de nuntă. Când vor pleca în…
×