Lider în vârstă de 75 de ani în caravana cu „ProSport Cu Bicicleta la Mare”

Lider în vârstă de 75 de ani în caravana cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

„Dacă plouă iar? Ar fi culmea, nu mai vreau, mi-a fost suficient cât am intrat la apă edițiile trecute”, se confesa sâmbătă dimineață unul dintre participanți unui prieten. Nu era nici ora 8:00, dar grijile referitoare la vreme erau mai pregnante ca niciodată, lucru de înțeles, dat fiind faptul că ploaia și vântul au părut a fi componente ale ultimelor două invitații lansate de ProSport de a pedala fie la mare, fie la munte. În pofida acestui aspect, prima ediție din acest an a evenimentului „Cu Bicicleta la Mare” (aproape 300 km, București – Năvodari) a reușit să strângă împreună aproape 450 de participanți, care au decis să mai dea încă o dată crezare prognozei meteo și să pedaleze vreme de două zile de la București și până la Năvodari.

Startul a fost dat din parcarea magazinului Lidl din Titan de Ion Crăciunescu în prezența atleților Ioan Vieru și Mihai Donisan. Cu un ochi pe norii negri și puțin îngrijorați de vânt, rutierii și-au făcut curaj: „Lasă că o să fie bine, mergem la mare, cu vânt sau nu, cu ploaie sau fără”. Pe lângă recordul de participanți pe care l-a înregistrat ediția cu numărul 8 al evenimentului ProSport „Cu Bicicleta la Mare”, a surprins un alt aspect: varietatea acestora. Luați individual, fiecare dintre cei 450 de participanți aveau propria poveste și propriul impuls de a ajunge pe plaja din Năvodari.
 
Concediu de șapte zile, pedalat în șase dintre ele

Au fost puțini cei care și-au ridicat pachetul de participare în dimineața plecării spre mare. Printre ei, numărul 300, Gravuj Vilmos Szilard: „Sunt din Târgu-Mureș, nu am avut cum să vin mai devreme în București”, s-a confesat acesta. „Mi-am luat concediu o săptămână pentru evenimentul ăsta. Miercuri dimineață am plecat de acasă, am pedalat până la Brașov, am dormit o noapte acolo, apoi am luat-o ușor spre București. Acum câteva ore am ajuns, trag aer în piept și mă pregătesc să ajung la mare, să îmi fac o poză pe plajă”. Totul a mers conform planului pentru el. Din cele șapte zile de concediu, în șase dintre ele a pedalat: „Prietenii mi-au spus că nu sunt întreg la minte, dar voiam mult de tot să vin la ediția asta. Și cum nu am reușit să conving pe nimeni să vină cu mine, mi-am spus că pot să reușesc și singur. La vară, mă duc în concediu în Grecia. Cu avionul”.
 
450 de participanți, povești diferite, dar o dragoste comună: de bicicletă. Și, deși vântul nu a fost prielnic, iar ploaia a dat unele bătăi de cap în a doua zi, au fost create suficiente amintiri și prietenii pentru a dura până data viitoare, când copiii vor fi mai mari, iar locul le va fi luat de alții. Ca în viață, dar fără partea urâtă a ei.

Biciclist la 17 ani

La sfârșitul săptămânii, majoritatea elevilor de clasa a 10-a își fac temele, se pregătesc pentru teze sau stau pe calculator. Participantul cu numărul 365 la ediția din acest an „Cu Bicicleta la Mare”, Dumitru Savin, face, din multe puncte de vedere, excepție de la regulă. A vrut să participe în urmă cu un an, la cel de-al șaselea eveniment de acest fel: „Am trimis mail, dar mi-au spus că sunt minor și că trebuie să vin cu unul dintre părinți sau cu un tutore”. În septembrie, adică la penultima ediție „Cu Bicicleta la Mare”, a revenit cu rugămintea de a participa. Nu crescuse în câteva luni câți alții în doi ani, suficient cât să fie major, astfel că a fost dinv nou refuzat: „Sunt din Târgoviște, mama nu e sportivă, tata nu e fan bicicletă și să am un tutore legal necesita timp și bani”. Până la urmă, văzăndu-i insistența, organizatorii l-au lăsat pe Savin să vină la mare cu o foaie semnată de unul dintre părinți, semn că perseverența și răbdarea dau de fiecare dată roade.
 
„Bună, sunt Matei și sunt în centrul atenției”

Pentru cei care nu știu cum arată o bicicletă scumpă spre deosebire de una mai puțin costisitoare, este greu de inițiat o discuție referitoare la costurile necesare pentru a participa cu succes la un asemenea eveniment. Și mai dificil este să nu îl remarci pe Matei, puștiul de doi ani care a fost adus de părinți la cea de-a opta ediție „Cu Bicicleta la Mare” (eveniment inițiat de Lucian Mîndruță). Nu a pedalat, desigur. A stat cuminte în remorca acoperită și atașată de bicicleta tatălui, dar s-a echipat ca și când ar fi făcut parte din pluton: „Ne place amândurora să pedalăm și cum am tras lozul cel mare cu Matei, care nu plânge decât atunci când e bolnav, am zis să nu îl lăsăm la bunici și să îl luăm cu noi”, a mărturisit mama acestuia În ambele zile, Matei a fost în centrul atenției la punctele de alimentare și de hidratare. A făcut cu mâna participanților, a dormit de fiecare data când tatăl pedala și a refuzat cu stoicism să îi fie luată casca micuță de biciclist de pe cap: „Peste câțiva ani o să vină pe bicicletă”, a fost promisiunea tatălui.
 
Nea Mărin și prietenii săi

Marin Cenușă este o prezență constantă la evenimentele ProSport. În vârstă de 76 de ani, veteranul edițiilor „Cu Bicicleta la Mare” reușește de fiecare dată să surprindă atunci când vine vorba de rezistența sa fizică. Anul acesta, Nea Marin a venit alături de alți doi prieteni, amândoi puțin trecuți peste 60 de ani: „Nu știm de ce am venit. Oricum el termină printre primii, iar noi abandonăm. O să ne ia peste picior în următoarele luni, că nu avem condiție fizică. Păi e vina noastră? La 60 de ani spui de tine că ești un fel de legendă a sportului dacă poți să te pui pe bicicletă și să nu cazi. El face sute de kilometri și după ce i-a terminat poate să bage sprint”, a fost reacția unuia dintre ei. Așa cum era preconizat de cei care îl știu pe Nea Marin, acesta a fost întotdeauna primul la punctele de alimentare și de hidratare, la hotelul din Amara unde participanții s-au oprit pentru o noapte și pe plaja din Năvodari.

 Trenule, mașină mică…

Pe parcursul primei zile, au existat multe abandonuri din cauza crampelor, dar mai ales a vântului care le-a bătut în față participanților. În apropiere de Lehliu, unul dintre cei care se aflau întotdeauna în fața plutonului, a anunțat organizatorii că vrea să abandoneze. Procesul în astfel de cazuri este simplu: autocarul preia participantul, iar bicicleta acestuia este pusă în tir: „Nu, vreau să aștept trenul și să mă întorc la București. Vreau acasă, nu pot să mai fac asta. Poate vin anul viitor, dar acum nu mă simt în stare. Vreau să îmi văd nepoata, e ziua ei astăzi”. Daria, participant în vârstă de șapte ani, care a surprins prin entuziasmul de care a dat dovadă, a fost cea care l-a înțeles pe deplin pe bărbatul de aproape 50 de ani: „Să îi spuneți la mulți ani și din partea mea”, a urat fetița și a mers mai departe, spre următorul punct de alimentare care o aștepta.
 
Bebeluș în așteptare

La fiecare punct de alimentare, unul dintre participanți a fost așteptat de soție și de copilul de trei luni: „Exact acum un an, atât eu, cât și soția, am participat la ediția de atunci. Am terminat amândoi, destul de greu, dar am reușit să ajungem pe plajă fără să fi abandonat. Când am ajuns înapoi în București, am primit un telefon de la medicul nostru. Ne-a spus că urmează să devenim părinți, că este însărcinată în aproape două luni”, a explicat bărbatul în timp ce încerca să o calmeze pe Ema. „Nu aș fi pedalat dacă aș fi știut asta. Iar cum tata a vrut să meargă și anul ăsta, am zis că îl însoțim din mașină, să păstrăm tradiția”, a adăugat și mama fetiței, supranumită de participanți „Copilul Evenimentului”.

Din cauza temperaturii scăzute și a vântului, în ziua a doua e expediției nu s-a mai ținut cont de program, iar punctele de alimentare și de hidratare au stat la dispoziția participanților din 20 în 20 de kilometri. Duminică seara, în jurul orei 8, era programat un foc de tabără, dar numai organizatorii se aflau în punctul stabilit. Și, spre surprinderea lor, primul ciclist care și-a făcut apariția din caravana ProSport a fost Marin Cenușă, veteranul evenimentului. Acesta, la 76 de ani, a reușit să se impună în fața a 449 de participanți, semn că în cele opt ediții nu există un rutier mai bine pregătit fizic decât el. „A fost ușor, nici n-am simțit frigul”, a declarat campionul la sosire. La câteva minute după el, au sosit și ceilalți „sprinteri” din pluton.


Articol publicat de Sorina OPRIȚESCU și Cătălin RUSU

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…