Marea revoltă nu l-a învins pe Froome! Britanicul rămâne lider, Dan Martin câștigă etapa în Turul Franței

Marea revoltă nu l-a învins pe Froome! Britanicul rămâne lider, Dan Martin câștigă etapa în Turul Franței
  • Publicat:
  • Actualizat:

După una dintre cele mai spectaculoase etape ale ultimilor ani din Turul Franței, Chris Froome (Sky) și-a confirmat statutul de favorit, rezistând în fața atacurilor celor de la Movistar și Saxo-Tinkoff. Daniel Martin (Garmin-Sharp) a câștigat manșa la sprint în fața lui Jakob Fuglsang (Astana).


Părăsit de colegii săi de la Sky, Froome s-a descurcat excelent pe una dintre cele mai dificile etape montane ale Turului din 2013

*Movistar și Saxo-Tinkoff au ratat o șansă bună de a-i pune probleme lui Chris Froome, după ce liderul a rămas singur în pluton încă după primii kilometri.
*Richie Porte, ocupantul locului secund în etapa de sâmbătă, a pierdut azi 18 minute față de favoriți
*Mâine, Turul Franței are zi de pauză, însă Marea Buclă revine marți, cu o manșă de plat

„Singurul lucru pe care nu îl vrem este ca Wiggins, Froome și Porte să termine pe podium în prima etapă de munte din Turul Franței”. Era dorința lui Jean-Francois Pescheux, directorul Marii Bucle, înainte ca Wiggins să își anunțe retragerea. Dar francezii nu au scăpat. În manșa de sâmbătă, cu final la Ax-3-Domaines, Froome și Porte, adică cei mai buni rutieri ai echipei Sky din acest an, au dominat categoric și au trecut primii. Froome a preluat tricoul galben, îndreptându-se spre a doua victorie consecutivă a britanicilor, după cea reușită de Wiggins în ediția trecută. Care urma să fie însă reacția celorlalți favoriți? Ce aveau de spus Valverde, Quintana sau Contador în fața dominației echipei britanice?


Pe pantele lui Col de Peyresourde, niciun rutier al formației Sky nu se mai afla în pluton, cu excepția lui Chris Froome

Sky s-a consumat repede

Răspunsul a venit, practic, instant. Pe o manșă în „dinți de fierăstrău”, cu o cățărare de categoria a doua în primii 20 de kilometri (Col de Portet d”Aspet, acolo unde Fabio Casartelli și-a pierdut viața în 1995), și alte patru de categoria 1, cei de la Sky trebuiau să fie cu ochii în patru încă din primii kilometri. Iar faptul că au ratat startul i-a costat enorm! Prima problemă a venit la kilometrul 10, când Peter Kennaugh a căzut într-un șanț. De aici, degringoladă! Nimeni nu a știut ce să mai facă, iar liderul Chris Froome a rămas singur, pradă ușoară pentru Movistar, Katiușa, Saxo-Tinkoff.


Valverde a fost un adevărat argint viu în etapa de azi și a urcat pe locul doi în clasamentul general

Movistar a profitat de problemele lui Froome

Iar Eusebio Unzue, directorul de la Movistar, și Bjarne Riis, directorul sportiv de la Saxo-Tinkoff, le-au ordonat rutierilor să atace. Rând pe rând, Rui Costa, Nairo Quintana, Ruben Plaza sau Alejandro Valverde l-au atacat pe britanic. Degeaba însă. Acesta a rămas tare pe poziții într-una „dintre cele mai grele curse pe care le-a alergat în viața sa”. Ba chiar atacurile celor de la Movistar l-au îndepărtat pe Alberto Contador, care s-a aflat și la 30 de secunde în spatele unui cvartet format din Valverde, Plaza, Castroviejo și Froome la poalele lui Col de Peyresourde. Însă Contador nu s-a panicat și a revenit destul de repede în pluton. Nu același lucru l-a făcut Richie Porte. Rămas în spate după ce sita a cernut, australianul s-a chinuit degeaba să revină! Deficitul său a luat efect de acordeon, fiind cuprins între unul și două minute.


Martin și Fuglsang au plecat de pe La Horquette de l’Ancizan și nu au mai fost prinși de pluton

Atacul decisiv, dat pe ultima cățărare

Dar tot trena celor de la Movistar, care pare că e cea mai bună echipă din acest Tur, l-a distrus pe Porte! Odată ce Castroviejo și Plaza au trecut în fața plutonului, avantajul plutonului față de locul secund din etapa de ieri a crescut! Până la patru minute în vârful lui Col de Val Louron-Azet, ceea ce l-a făcut pe Porte să renunțe! În schimb, în față, nicio evadare nu a avut succes. Până la ultima ascensiune a zilei, La Horquette d”Ancizan, când Daniel Martin (Garmin-Sharp) și Jakob Fuglsang (Astana) au primit bilet de voie din partea plutonului. Au fost singurii rutieri pe care Froome și ceilalți favoriții nu i-au urmărit. Britanicul a avut meciul său cu Quintana, pe care l-a câștigat, oprindu-l pe columbian de patru ori din atacuri furibunde! Asta în timp ce Martin și Fuglsang se depărtau constant în față.


Martin a devenit al nouălea rutier diferit care câștigă o etapă în Marea Buclă în acest sezon

Garmin-Sharp a jucat perfect

Practic, Movistar și Saxo-Tinkoff au ratat o șansă enormă. Nu au reușit să îl facă pe Froome să sufere, deși britanicul a rămas singur, fără niciun coechipier, timp de aproape 150 de kilometri. Însă liderul Turului s-a comportat remarcabil, neintrând în panică niciun moment. Deși Quintana sau Valverde l-au hărțuit permanent, Froome nu a pierdut nici măcar o secundă și a infirmat zvonurile privind faptul că rulează asemenea unui robot, bazându-se doar pe cifrele pe care i le oferă SRM-ul, un sistem ce calculează puterea generată de rutier. În față, duelul a fost câștigat clar de Dan Martin, care a devenit primul irlandez din ultimii patru ani care se impune într-o etapă în Turul Franței, rutierul de la Garmin-Sharp învingându-l clar pe Fuglsang la sprint. A fost un succes pe care echipa lui Jonathan Vaughters l-a pregătit încă din primii metri ai etapei, după atacurile lui David Millar și Jack Bauer. Au urmat noi evadări în care au fost prezenți Tom Danielson și Ryder Hesjedal, dar lovitura finală a dat-o Martin, unul dintre favoriți la câștigarea tricoului alb cu buline roșii înaintea Turului.


După o etapă în care a mers perfect, Valverde a urcat pe doi în clasamentul general

Nu sunt schimbări mari în clasamentul general

Nu au existat schimbări fundamentale ale clasamentului general. Cea mai importantă cădere a fost însă cea a lui Richie Porte. „Domestique”-ul lui Froome a pierdut 18 minute astăzi și a coborât pe poziția a 33-a, după locul secund pe care îl ocupa după etapa de sâmbătă. Surprinzător de bine se situează duo-ul Mollema-Ten Dam de la Belkin (locurile 3-4), în timp ce Contador nu e decât pe poziția a șasea, la 1 minut și 51 de secunde de liderul Chris Froome.

Etapa 10: Recuperare după ziua de…pauză (marți, 9 iulie, St-Gildas-des-Bois – Saint Malo, 197 km)

Rutierii au mâine o zi de pauză, când vor fi transbordați la St-Gildas-des-Bois. Cu o zi înainte de contratimpul de la Mont Saint Michel, favoriții pot să se odihnească liniștiți într-o manșă creată pentru sprinteri. Ruta a fost desenată pentru a aduce un omagiu lui Louison Bobet, câștigător de trei ori în Le Tour (1953, 1954 și 1955), dar și lui Bernard Hinault, cvintuplu câștigător, care are o fermă în zonă. Cu o singură ascensiune de categoria a patra programată la 50 de kilometri de finalul de la Saint Malo, sprinterii sunt principalii favoriți, mai ales că vin după o zi de pauză în care și-au încărcat bateriile.

Favoriți: Mark Cavendish, Andre Greipel, Marcel Kittel
Jokeri: Samuel Dumoulin,  Matt Goss

CLASAMENT ETAPĂ‚

CLASAMENT GENERAL

CLASAMENT CĂ‚ȚĂ‚RĂ‚TORI

CLASAMENT PE PUNCTE

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…