„Am etichetă de SMURD!”** Interviu savuros cu Sorin Cîrțu! Omul care i-a crescut pe Cristi Tănase și Stancu explică de ce nu a reușit la Steaua și CFR și cum l-a dezamăgit Rădoi

Redactor:
Daniel Remes
Redactor:
Robert ZANFIR
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cîrțu spune că, inevitabil, patronii de club ajung, mai devreme sau mai târziu, să apeleze la serviciile sale și dezvăluie că este considerat drept „Serviciul de Ambulanță” al fotbalului românesc

Sorin Cîrțu vorbește cu pasiune despre Universitatea Craiova și consideră echipa de la începutul anilor ’90 drept cea mai pură din istoria clubului
Vulcanicul antrenor șochează atunci când spune că ar fi vrut să își facă două tatuaje

Domnule Cîrțu, ca jucător, ați fost un tip statornic, dar ca antrenor lucrurile nu au stat așa. Statistica arată că ați schimbat 16 echipe…
Nu poți să fii antrenor la o singură echipă! Crezi că eu nu aș vrea ca Universitatea să fie în «A» și eu să o antrenez? Mi-aș fi dorit să fiu pe bancă doar la Craiova, un fel de Guy Roux care a stat 44 de ani la Auxerre. Eu, de exemplu, dintre toți antrenorii Universității am cel mai lung mandat, din 1988 până în 1992, când mi-au căutat nod în papură să mă dea afară. Și, dintre toți care au trecut pe la Craiova, cred că am fost și sunt în continuare cel mai nimerit să antrenez acolo. Nimeni nu a înțeles la fel ca mine spiritul și stilul Universității.

Cât de atent sunteți la detaliile din contract atunci când vă pregătiți să semnați cu o echipă?
Nu am pierdut niciodată un litigiu! Am câteva puncte clare, fără de care nu antrenez. Asta pentru a avea siguranța muncii, altfel ajungi să fii dominat de patron. Eu am perioade în care stau 3-4 luni fără angajament, am discuții cu echipe, dar aștept. Inițial, finanțatorii nu acceptă condițiile mele, dar apoi intră în debandadă și apelează la mine «Hai să ne scoată SMURD-ul». Am eticheta asta de SMURD…

Aveți peste 450 de meciuri ca antrenor, cât vă ia să vă dați seama dacă un jucător are potențial sau nu?
Vreau să-ți spun că nu există jucător la care să fi renunțat și să mă fi înșelat. Nu există! Și am întâlnit sute de fotbaliști!

„Pe Rădoi l-am văzut al doilea Cannavaro”

Care au fost jucătorii față de care ați avut o afinitate aparte?
Au fost mulți, mai ales din echipa aia a Craiovei care a luat titlul. Gică Popescu, Săndoi, Badea, mulți. Apoi Adrian Ilie, Gabi Popescu, jucători care au fost o viziune personală a mea. Am renunțat la unii pentru a-i promova pe ei. Iar eu cu un fotbalist n-am avut niciodată probleme!

Imposibil….
Nu, nu! Cu un fotbalist n-am avut probleme! Fotbalistul m-a înțeles întotdeauna. Problemele le-am avut cu jucătorii de fotbal. Cu fotbaliștii niciodată! Uite, mi-am adus aminte și de Rădoi…

Apropo de el, mulți îl consideră un fotbalist ratat, prin prisma faptului că nu a atins niciodată nivelul pe care toată lumea îl aștepta.
Eu l-am văzut pe Rădoi un al doilea Cannavaro al Europei. La nivelul ăsta, pentru că avea un potențial fantastic. Dar a făcut niște greșeli și chiar am avut o discuție cu el, acum ceva timp, și i-am zis: «Trebuie să pleci neapărat!». Dar faptul ăsta cu Steaua, cu Gigi, fin-naș, l-a blocat puțin și nu a plecat atunci când ar fi trebuit. Iar apoi a ales situația asta… Dar nu poate să spună cineva că e un fotbalist ratat. Într-adevăr, putea mult mai mult! E și pentru mine o surpriză neplăcută că nu a jucat la niște echipe cu adevărat mari din Europa. Uite…

Spuneți.
Jucătorii de valoare ies în evidență, îi vezi. Cum a fost cu Tănase și cu Stancu la Pitești, când m-a dat afară Penescu. Pentru că oamenii ăștia de acolo n-au văzut nimic în ei. Iar pe Tănase nu l-a pierdut din noroc! Dar îl dădea și pe el afară, că era produs al lui Cîrțu și voia să scape de tot ceea ce făcusem eu. Așa era sfătuit, iar el, prostul, l-a pierdut pe Stancu.

Apropo de Tănase, vi se pare și dumneavoastră că s-a schimbat optica în ceea ce îl privește? Pentru că, la început, îi erau admirate calitățile tehnice, acum iese în față capacitatea lui de efort.
Și așa, și așa! El a intrat în debandadă cu relațiile lui, dar e calitate de fotbalist Tănase.

„Mi-am dorit mereu tatuaje”

Chiar, cum e cu orașul mare care te fură?
Bucureștiul așa e, dar aici intervin și alte lucruri, cum ar fi educația, cultura.

Dacă dumneavoastră ați fi fotbalist de azi, v-am vedea tatuat și la braț cu fete din lumea mondenă?
(stă un pic pe gânduri) La cât mi-a plăcut mie fotbalul, aș fi fost capabil de sacrificii. Cât despre tatuaje, să știi că și mie mi-ar plăcea să am unele. Un scorpion aici (arată spre brațul stâng) și imaginea lui Iisus pe cruce aici (arată spre brațul drept). Mereu mi-am dorit să fac treaba asta, să fie niște tatuaje mici. Cât despre celalalte, să știi că ai timp să le faci pe toate. Tu crezi că eu, la vremea respectivă, n-am făcut? Dar asta nu m-a împiedicat să-mi realizez un nume mare ca fotbalist, să am niște reușite. Dar exista o anumită limită. În perioada aia, înainte să mă însor, nu am fost niciodată cu o femeie mai mult de două ori. Asta ca să vezi că există timp pentru toate.

Vi se pare corect cum sunt plătiți fotbaliștii din Liga I, ca un raport calitate-preț?
Nuuuuu! România a ajuns El Dorado în Europa, vin mulți străini care n-au ce căuta pe aici. Sunt niște fotbaliști modești, care pot fi înlocuiți cu cei români.

Bine, ați antrenat-o pe CFR Cluj o echipă alcătuită aproape exclusiv din jucători străini.
Acolo erau niște fotbaliști de mare calitate! Echipa pe care am avut-o eu atunci era mai bună decât cea de acum. Și mie mi-ar fi fost de folos un Ivo Pinto, un Felgueiras sau un Camora. În rest, nu te supăra, ei nu au acum un De Zerbi, un Culio, un Peralta sau un Traore.

„Aveam 12 puncte în minus și mi se cerea titlul”

Ați antrenat și pe CFR Cluj, și pe Steaua. Ce diferențe sunt între cele două echipe?
Hai să îți spun o chestie: e foarte important modul în care ajungi la o echipă și momentul în care ajungi. Uite, cum am fost la Steaua, când mai erau 14 etape, aveam un handicap de 12 puncte și obiectivul clar era câștigarea titlului! Eu, când am ajuns acolo, nu aveam un lot structurat pe stilul și spiritul Stelei, de aia se ajunsese și în acea situație.

Păi, în condițiile astea, cum era posibil ca obiectivul să fie titlul?
Titlul și numai titlul! Iar eu am prins și CFR-ul, și Steaua când au jucat doar duminică-miercuri, duminică-miercuri. Iar atunci, la ultimul meu meci ca antrenor al Clujului, cu FC Basel, era al 11-lea joc în 25 de zile. Am prins ambele echipe în momente cu probleme.

Spuneați mai devreme că vă dați seama repede de potențialul unui jucător. Vă dați seama la fel de repede de corectitudinea unui meci?
Uite, fotbalul, ca și alte sporturi, s-a stricat mult din cauza pariurilor. Ă‚sta e cel mai mare necaz al fotbalului! Ca niciodată, e un microb mare de tot. A explodat incredibil. Vorbesc la nivel mondial. E incredibil!

Sunt și mulți fotbaliști care au mania aceasta a jocurilor de noroc. Dumneavoastră, poate atunci când erați încă în activitate, obișnuiați să jucați, poate prin cantonament?
Eu nu joc! Pot să fie și fără bani! Nu-mi place să pierd și din cauza asta nu am jucat nici șeptic cu fetele mele.. Într-o perioadă, atunci când eram antrenor-jucător, am încercat cu rummy. A doua zi mă durea capul și m-am lăsat. Ți-am zis, mă durea capul că pierdeam și am zis: «Gata, nu mai joc!»

Ghinionul cu 26 de bare

Un ultim lucru, fără legătură cu Universitatea: cine este mai vulcanic, Cîrțu sau Șumudică?
(zâmbește) Nu știu, chiar nu știu. La mine depinde și de situațiile prin care trec într-un meci. Și voi, ziariștii, faceți comparațiile astea. Ă‚sta este stilul meu, nu pot să mă schimb. Dacă îmi fac meseria, mi-o fac sută la sută! Sunt mai temperat acum. La Steaua, de exemplu, mi-am propus să fiu așa și mi-a ieșit. Vreau să-mi revizuiesc atitudinea pentru că am pierdut mult.

Postul de la CFR Cluj e un exemplu bun…
Și la CFR, și munca de la Pandurii, cu treaba aia cu Gheorghe Constantin. Iar gestul de la Pandurii mi-a schimbat un pic destinul, că poate aveam alt drum în antrenorat. Poate ajungeam la Steaua într-o altă perioadă. Sau la CFR. Am avut mult ghinion, cel puțin la Cluj. Am curaj, fără falsă modestie, să spun că echipa asta nu a jucat niciodată la fel de frumos ca pe timpul meu. Dar am avut un ghinion incredibil! Am numărat, de curiozitate, și în tot mandatul am avut 26 de bare! Nu e posibil așa ceva! Nu e posibil să dai două goluri și o bară pe Allianz Arena și apoi să îți dai trei autogoluri. Într-un meci în care Bayern Munchen nu are nicio ocazie! Cu Roma, două bare la 0-0! O iei razna!.

Cel care a nenorocit Craiova asta a dus-o la stadiul din ’64, când veneau Marin Marcel și alții pe la facultate. Nenoro-cirea asta este inegalabilă și nimeni n-ar fi reușit asta. Din punctul ăsta de vedere este unic omul ăsta!
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

În perioada în care am jucat, nu exista o echipă de Diviza A care să nu aibă un număr 10. Ă‚sta de îl tot căutăm noi acum. Și la Vâlcea, să zic, te duceai și era un Carabageac
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Sunt multe meciuri de Liga I de acum care nu diferă, ca viteză, de ceea ce vezi la Replay
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Fotbalul e o oglindă a societății. Iar pentru performanță, ai nevoie de mulți bani. Trebuie să dai salariile ceva mai mari pentru marea performanță
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Adrian Cristea, de exemplu, nu ar fi avut loc în perioada mea. Sunt jucători plătiți cu mii de euro și nu dau cu ambele picioare în minge. Era mai multă calitate atunci, poate din acest motiv există mulți nostalgici
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Nu pot să accept ca un jucător la 24-25 de ani să nu poată să dea cu ambele picioare. Nu concep așa ceva! Nu face asta la 17-18 ani, că e în curs de formare, dar la 24 de ani nu pot să concep
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Pe mine m-a ars întotdeauna tricoul Craiovei. Când îmbraci echipamentul unei echipe, trebuie să-l simți cald pe tine
Sorin Cîrțu, antrenor FC Brașov

Robert ZANFIR / Redactor
Autor Prosport.ro si la ziarul Prosport. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3 mai 2024
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3 mai 2024
Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”
Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te…
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului…
Super echipa din țara vecină e campioană și la un pas de grupele UCL! Lotul valorează aproape dublu decât al FCSB-ului
Super echipa din țara vecină e campioană și la un pas de grupele UCL! Lotul valorează aproape dublu decât al…
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat de evenimentele din spital
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat de evenimentele din spital
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Cum funcționează înșelăciunea prin metoda „pomana”. În locul bijuteriilor de aur a primit șervețele și o monedă de 50 de bani
Cum funcționează înșelăciunea prin metoda „pomana”. În locul bijuteriilor de aur a primit șervețele și o monedă de 50 de…
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri:
Wrexham, echipa cumpărată de Ryan Reynolds, ar putea avea stadion cu 55.000 de locuri: "Tot oraşul ar putea veni la…
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și…