EXCLUSIV | Raport exploziv în Parlamentul European: 4 meciuri din Liga 1 și Liga 2, suspecte de „trucare pentru pariuri”. Echipa lui Hagi, inclusă pentru un 6-1 de Paște. Reacție la ASA: „Și mie mi s-a părut ciudat”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Informația este șocantă. Raportul anual întocmit de FederBet – o agenție belgiană de monitorizare a pariurilor – privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 – mai 2016 conține o partidă din Liga 1, trei din Liga 2, două partide amicale cu echipe românești și trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România.

Prezentarea raportului a fost făcută de Elly Schlein, europarlamentar italian, și de Francesco Baranca, secretarul FederBet, în data de 14 iunie 2016, la Bruxelles, în fața Parlamentului European! Concluziile raportului au fost, însă, eclipsate de debutul Euro 2016.

Cel mai important dintre meciurile care privesc România este Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1, disputat pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paște, în penultima etapă din play-offul Ligii 1, între două echipe care nu mai aveau ca miză decât locul 5 la finalul sezonului.

Potrivit agenției cu acționariat italian, lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri și în care au fost implicați români arată astfel:

  • Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 (play-off Liga 1)
  • Mioveni – FC Brașov 4-2 (play-off Liga 2)
  • Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)
  • FC Brașov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)
  • Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)
  • CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)
  • Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)
  • Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)
  • Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)
  • Bonus: Olimpik Donețk – Șahtior Donețk 2-3 (Ucraina)

Cum a ajuns FederBet la concluzia că partidele de mai sus sunt suspecte?

Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecție a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar și folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piața pariurilor.

Pe scurt, FederBet analizează mișcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume. Iată descrierea mecanismului, postată pe www.federbet.com:

„Piața de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acțiuni sunt tranzacționate cote. La fel ca în cazul acțiunilor, cotele sunt supuse unor mișcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind „acceptabilă” nu există nicio suspiciune. Totuși, când modificările în prețuri duc la șocuri violente și nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”

Cele patru meciuri din primele două ligi din România indicate de FederBet în raportul său anual s-au disputat anul acesta, în aprilie și mai.

Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 s-a jucat pe 2 mai, iar agenția belgiană a remarcat mișcări suspecte ale cotelor acordate pentru victoria echipei lui Gheorghe Hagi. Cu câteva ore înainte de meci, unele case de pariuri din Marea Britanie au scăzut cota pentru victoria Viitorului până la 1,19, în condițiile în care partida era una teoretic echilibrată.

Meciul nu a avut istoric, deși Viitorul nu câștigase niciun joc în primele opt etape din play-off. Reporterii ProSport au analizat rezumatul partidei și prezintă filmul imaginilor:

1-0, minutul 19: Muth îl lasă pe Tănase să îi ia fața la o minge lungă, după care apărarea ASA rămâne imobilă la o pasă peste pentru Filip, care îi trimite lui Ianis Hagi în fața porții goale. Pe imaginile Digi din tribună, Florin Cernat este filmat în timp ce bate palma cu directorul sportiv Zoltan Iasko, iar directorul general Cristian Bivolaru râde.  
2-0, minutul 25: Gorobsov este deposedat ușor la 40 m de poarta lui de Tănase. Argentinianul îl urmărește apoi fără chef pe Tănase care pasează înapoi pentru Ianis Hagi, nemarcat în careu. Comentatorul Digi remarcă faptul că Gorobsov nu mai aleargă și atitudinea „de neînțeles” a mijlocașului. În tribune, Cristian Bivolaru este surprins în timp ce îi dă în glumă un umăr lui Iasko.


Liber, Ianis Hagi marchează din centrul careului pentru 2-0. Sursa foto: Facebook Academia Hagi


2-1, minutul 33: Voiculeț pasează în mijloc, la marginea careului, în timp ce fundașul central Boli iese la întâmpinare lăsându-și omul în marcajul fundașului stânga Cristi Ganea. Aceasta încearcă să îi ia fața lui Dedov, însă cade pe spate și îl lasă pe atacant singur cu portarul.
3-1, minutul 36: Hagi execută un corner, mingea îl lovește pe Brandan, iar Boli o trimite spre poartă. Stănciou o respinge în sus, dar asistentul consideră că a fost gol.
4-1, minutul 48: Tănase îi pasează lui Chițu în spatele lui Buș, Chițu centrează în mijlocul careului de unde ieșise Brandan, iar Ganea – singur cu Stăncioiu – trimite în portar. Mingea ricoșată este reluată în plasă de Casap.
5-1, minutul 67: Lovitură liberă de la 23 m bătută de Coman, Stăncioiu este păcălit de traiectorie și respinge în față, iar Tănase înscrie din apropiere cu capul.
6-1, minutul 90+3: Deși centralul George Rădulescu a acordat doar 2 minute de prelungiri, Viitorul a avut o lovitură liberă de la 21 m la 50 de secunde după expirarea timpului indicat. Băluță a executat, mingea a lovit transversala și pe Stăncioiu în mâini, iar Tănase a înscris cu poarta goală. În tribune, Bivolaru, Iasko, Hagi, Cernat și Petre Marin râd mulțumiți de victorie.

Practic, meciul a fost decis de „dublele” lui Ianis Hagi și Florin Tănase, doi jucători pe care Viitorul speră să-i vândă cu sume importante. Cu această victorie fără emoții, echipa finanțată de Hagi și-a asigurat locul 5 în play-off și, automat, o sumă din drepturile TV mai mare cu aproximativ 150.000 de euro față de locul 6.

Haos la ASA, deplasare cu autocarul

Teoria unui aranjament este alimentată și de situația de la ASA Târgu Mureș din momentul disputării meciului. Conform mărturiilor din interior, clubul era în pragul colapsului, o „debandadă totală”, cu fotbaliștii neplătiți de cel puțin 5 luni. Potrivit unui raport întocmit de Financial Action Task Force (TFATF), un organism inter-guvernamental mondial respectabil, echipele aflate într-o situație financiară precară intră ușor în sfera rețelelor de crimă organizată. Trucarea de meciuri este doar una dintre consecințe.

În ciuda distanței de 568 de kilometric, ASA s-a prezentat la Ovidiu după un drum obositor cu autocarul. În lot au fost convocați mai mulți juniori, dar antrenorul George Ciorceri i-a introdus printre titulari pe experimentații Stăncioiu, Brandan, Gorobsov, Borza, Voiculeț, Laurențiu Buș și Dedov.


Stăncioiu arată că mingea n-a trecut de linia porții, iar Brandan privește. Sursa foto: Facebook Academia Hagi

La o lună și o săptămână după meciul dezastruos, Pablo Brandan a semnat cu Viitorul din postura de jucător liber de contract. 

O coincidență incredibilă transformă partida de la Ovidiu într-un eveniment și mai bizar. În aceeași zi și aceeași lună, 2 mai, dar în 2015, ASA și Viitorul se întâlniseră într-un meci din etapa a 30-a a sezonului 2014-2015. Scorul a fost atunci identic celui din 2016, 6-1, doar că victoria a fost obținută de echipa din Târgu Mureș, antrenată la acel moment de Liviu Ciobotariu!

Suspiciunile legate de meciuri în care joacă Viitorul nu sunt noi. În 2012, ProSport a scris despre partida cu Săgeata Năvodari din ultima etapă a Ligii 2 și despre victoria cu 2-0 care a asigurat promovarea echipei lui Hagi în prima ligă. Patru jucători au povestit atunci cum Săgeata a primit 10.000 de euro pentru a pierde.

Un an mai târziu, Viitorul s-a salvat de la retrogradare după o victorie neașteptată cu 5-2, obținută în Ghencea, în fața Stelei. La final, Laurențiu Reghecampf a declarat că intenționează să demisioneze, delimitându-se de modul în care echipa sa a pierdut: „Din vară, va continua altcineva activitatea aici, pentru că eu nu fac astfel de lucruri murdare la Steaua„. Ulterior, a revenit asupra declarației și a deciziei. Finanțatorul George Becali a vorbit despre „omenie”, declarând că e fericit pentru nașul Hagi.

De atunci, Viitorul nu a obținut nicio victorie împotriva Stelei, iar presa a speculat că Hagi îi este dator lui Becali pentru rămânerea în prima ligă.

În acest sezon, suspiciunile au reapărut după ce FC Botoșani s-a cazat la hotelul lui Hagi, Iaki, în săptămâna în care a disputat două meciuri împotriva Viitorului, pierdute cu 1-0 (Cupă) și 3-1 (Liga 1).

Contactat de ProSport, Cristian Bivolaru, directorul general de la Viitorul, nu și-a amintit inițial de victoria obținută acum două luni și două zile:

„6-1? Adică invers… 6-1 a fost? Nu, ăla a fost la Târgu Mureș, sezonul trecut! Atâta i-am bătut noi? 6-1? Ce e de comentat? Habar n-am. Nici nu-mi amintesc meciul efectiv. Știu doar că s-au prezentat execrabil (n.r. – ASA). Erau în degringolada în care erau. O echipă care n-a câștigat niciun meci în tot play-offul. Nici nu știu dacă au câștigat vreun punct. Nici noi nu câștigasem. Eu credeam că vă referiți la meciul de anul trecut. Asta e prima dată când aud așa ceva”.

Oficialul de la Viitorul a adăugat: „Asta nu exclude faptul că oamenii ăia au niște date. Cine, cum…aia e probabil foarte greu de depistat. Fără să fiu malițios, dar într-o situație din asta degetul se îndreaptă mai mult spre ăla care a pierdut la un scor de genul acesta”.


Cristian Bivolaru îi dă un umăr lui Iașko, Hagi are mâna la frunte, iar Cernat râde

Daniel Stanciu, directorul departamentului sport de la ASA,  echipa care a pierdut cu 6-1, a avut o reacție neașteptată: „Nu știu ce să zic. Uitați-vă cu o etapă înainte la câte galbene și roșii am luat. De aia am făcut atunci urât și am zis că nu-i mai primesc pe unii. Și mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paștelui, urma să jucăm în a doua zi de Paște. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul. De aia spun eu că pe Gorobsov, Brandan și Stăncioiu, orice s-ar întâmpla, nu pot să mă supăr. Au acceptat să vină să joace”.

Surpriza continuă.

Meciul precedent umilinței de la Constanța indicat de Stanciu a fost un 1-4, acasă, cu liderul Astra. Pârvulescu, Mureșan și Țucudean au luat galbene și nu au jucat cu Viitorul, la fel ca și Gabriel Matei, care a fost eliminat în minutul 74. Trei dintre ei sunt impresariați de soția lui Laurențiu Reghecampf.

Marius Constantin și Ivan Gonzalez Lopez au absentat și ei de la partida jucată de Paște.

FederBet a avertizat la două meciuri ale Gloriei Buzău

Cine este, însă, FederBet, agenția care spune că un meci al Viitorului este suspect?

La o simplă căutare pe Google, numele agenției apare alături de denumirea asumată de „Organizație Anti Meciuri Trucate”. Conform prezentării de pe site, FederBet este o federație nonprofit, înființată prin decret regal în Belgia, în 2011, care „reprezintă interesele tuturor consumatorilor și clienților din sectorul de gaming”.

În piața de pariuri, reputația FederBet nu se ridică la nivelul celei deținute de Sportradar, firma care colaborează cu UEFA. În ultimii doi ani, agenția a fost vehement contestată de ligile din Anglia și Portugalia, după ce raportul anual prezentat la Parlamentul European a inclus partide din țările respective. În plus, cluburi precum Uniao Madeira sau Penafiel au amenințat cu o acțiune în instanță împotriva „prostiilor” prezentate de Federbet.

ProSport a încercat să contacteze agenția cu sedii în Bruxelles și Barcelona, pe numerele de telefon prezentate pe site și în coada raportului. Unul dintre numere este „indisponibil”, cel de-al doilea prezintă ton de ocupat după două apeluri.  

FederBet are acorduri de consultanță cu Udinese și Atalanta, cluburi de Serie A

Totuși, în precedentul raport anual prezentat în 2015, belgienii au trecut două partide din România, amândouă din Liga 2: Dacia Brăila – Gloria Buzău 3-2 și Gloria Buzău – Rapid Suceava 3-1.


Coperta raportului prezentat de FederBet la Parlamentul European

Ambele meciuri se regăsesc pe lista meciurilor trucate anchetate de FRF în dosarul Gloria Buzău, caz în care Comisia de Disciplină a dictat suspendări în cuantum de 14 ani și 6 luni, pentru 3 antrenori și 14 jucători.

ProSport a trimit o adresă oficială către FRF și așteaptă un răspuns referitor la concluziile raportului prezentat pe 14 iunie la Bruxelles.

PS – La două ore după apariția articolului pe ProSport și preluarea subiectului de aproape toate publicațiile din România, Academia Hagi a dat publicității un comunicat de presă:

„Urmare a articolului apărut, luni după-amiază, în presa centrală cu privire la regăsirea meciului FC Viitorul – ASA Tg. Mureș pe lista agenției de monitorizare a pariurilor, FederBet, clubul nostru are următoarea poziție:

– FC Viitorul EXCLUDE orice preocupare și asociere cu astfel de practici.
– Clubul nostru a fost întotdeauna preocupat doar de fotbal și nu va intra niciodată în lucruri de acest gen.
– La începutul acestui an fiecare angajat al clubului FC Viitorul a semnat declarație pe propria răspundere că înțelege să respecte Regulamentul disciplinar al FRF, care reglementează și sancționează Corupția / Pariurile sportive / Integritatea competițiilor (art.60), Integritatea meciurilor (art.60 bis) și Manipularea rezultatului unui joc (art.61).

Rămâneți pe www.prosport.ro pentru alte reacții în exclusivitate despre acest caz exploziv. 

Articol scris de Răzvan Goldstein și Costin Ștucan

Costin Ștucan / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb o asigurare importantă
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb o asigurare importantă
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au…