A jucat la Dinamo, Rapid şi Oţelul, iar acum antrenează naţionala Mongoliei! Dragoş Plopeanu: "Fotbalistul nu este respectat în România" | ProSport LIVE 11 august

11 aug 2017 1504 afişări Comentează şi tu Special
A jucat la Dinamo, Rapid şi Oţelul, iar acum antrenează naţionala Mongoliei! Dragoş Plopeanu: "Fotbalistul nu este respectat în România" | ProSport LIVE 11 august

Dragoş Plopeanu, fost portar la Dinamo, Poli Timişoara, Gloria Buzău, RapidBucureşti şi Oţelul Galaţi, este acum antrenor cu portarii la naţionala Mongoliei. Invitat la ProSport Live, acesta a vorbit despre cine l-a făcut să ia decizia de a antrena portarii pentru o naţională din îndepărtata Asie în schimbul unui viitor în Liga 1, cum este infrastructura în Mongolia, cum s-a adaptat unei asemena loc şi care sunt diferenţele financiare dintre România şi Mongolia.

Despre cum a renunţat la cariera de jucător pentru o carieră de antrenor cu portarii?

‘’După accidentare, în timpul recuperării, am început cariera asta de antrenor cu portarii. Mai lucrasem înainte cu copiii, mi-a plăcut foarte mult. Am primit o ofertă de la CSA Steaua de a antrena, am antrenat şi la Liga a II-a la Reşiţa. Mi-a plăcut foarte foarte mult şi îmi place foarte mult să lucrez cu portarii. Probleme din fotbalul românesc care au fost m-au făcut să renunţ la cariera de jucător şi inclusiv accidentările, deja am trei operaţii. Era foarte greu să mai continui, simţeam dureri la genunchi şi nu mai puteam să fiu unde îmi doream. Atunci am preferat să renunţ la cariera de fotbalist, nu mi-a fost deloc uşor, dar cred că am luat o decizie foarte bună pentru mine’’.

De ce a ales tocmai Mongoliaşi nu un viitor în Liga 1?

’’Pentru că, în primul rând, este o echipă naţională, indiferent că poate sună pentru unii un pic ciudat. Dar este o echipă naţională, iar pentru CV-ul meu este foarte bine. Din punct de vedere financiar, din punct de vedere al faptului că întradevăr eşti respectat acolo, în Asia eşti respectat. Eu mi-am dorit foarte mult să ajung în Asia, am fost în Coreea de Sud, am discutat cu oameni. Au o legătură foarte bună şi cu Coreea de Nord. Au fost în Europa League Asia, ca să spunem, a doua competiţie. Campioana a jucat cu o echipă din Coreea de Nord, i-au bătut cu 4-1. Mongolii au jucat foarte bine, însă le lipseşte experienţa internaţională. Jucătorii sunt în creştere. Noi am avut cel mai tânăr lot din competiţie, sub 23 de ani. Am făcut un 1-1 cu Thailanda care este în top 10 Asia. A urmat un meci dezastruos pentru noi cu Indonezia, unde antrenorul a jucat cu Gigă Hagi la Real Madrid şi cu Adi Ilie la Valencia, a fost antrenorul sub 19 ani al Spaniei. Nivelul nu e chiar aşa cum crede lumea. Sunt salarii de 50 de mii de dolari. Se vede treaba asta, cresc, investesc’’.

Cum vede infrastructura din Mongalia faţă de cea din România?

’’Sunt două stadioane în Ulaanbaatar importante, ambele sunt sintetice pentru că vremea e urâtă. Stadionul naţional are vreo 30.000-40.000 de locuri, e foarte mare. În timpul campionatului vin 2.000-3.000 de mongoli la meciuri, la meciurile internaţionale se umple stadionul. Mai ales cu coreeni din Nord este o atmosferă fantastică’’.

Cine l-a convins să antreneze portarii din naţionala Mongoliei?

’’Domnul Weiss, cu care am lucrat la Oţelul. Am discutat timp de 2 ani de zile, mereu. Ştiam cu un an înante că are discuţii cu naţionala Mongoliei şi m-a pus în temă de atunci dacă îmi doresc să ajung acolo. I-am spus că da, eu oricum voiam să plec în Asia, îmi doream să lucrez foarte mult în Asia şi i-am spus că da, de ce nu?’’.

Cum s-a adaptat într-o ţară diferită de România?

’’Depinde de tine, cât de mult vrei să înţelegi că eşti într-o ţară străină şi tu trebuie să te adaptezi. Ei nu sunt aşa calzi ca şi noi, să se aprindă atât de repede. Sunt mai reci, discută altfel, aproape că vorbesc în şoaptă. Uneori este greu să-i convingi să facă ce vreau eu din punct de vedere al meseriei, alteori nu. Uneori înţeleg, uneori lucrurile nu se mişcă aşa de repede cum vrei tu. Trebuie să-i înţelegi, eşti la ei acasă şi atunci tu nu poţi decât să le dai nişte recomandări şi atâtm nu poţi să le impui. Sunt foarte respectuoşi, foarte serioşi şi înţeleg şi ei că sunt nişte lucruri care trebuie schimbate, sunt nişte lucruri care se fac pas cu pas’’.

Care sunt diferenţele financiare dintre Mongolia şi România?

’’Clar, în România, un fotbalist câştigă mai bine. Ce m-a interesat pe mine în mod special a fost stabilitatea în primul rând. Oamenii de acolo îşi doresc să facă treabă. Pentru mine a fost un pas înainte, chiar dacă un cititor a scris că am ales să plec dintr-o ţară care e în Uniunea Europeană în Asia. Am ales să plec pentru că n-am fost plătit, fiindcă s-au întâmplat şi am văzut foarte multe lucruri neplăcute în fotbalul din România. Fotbalistul e ultimul care este respectat în România. Pentru mine chiar a fost locul ideal să plec, a fost o ofertă foarte bună. Am fost antrenor în Liga a II-a la Metalul Reşiţa şi în paralel eram şi la Centrul de Copii şi Juniori de la CSA Steaua. Plecam la 6 de dimineaţă şi ajungeam la 7-8 seara’’.

Articol scris de Alexandra SERAFIM

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.