Preşedintele ANAD: "Meldonium, singura substanţă majoră interzisă în 2016. Era folosită în special în spaţiul ex-sovietic." VIDEO

9 mar 2016 1661 afişări Comentează şi tu ProSport Live
Preşedintele ANAD: "Meldonium, singura substanţă majoră interzisă în 2016. Era folosită în special în spaţiul ex-sovietic." VIDEO

Graţiela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a declarat că meldonium este singura substanţă semnificativă introdusă de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) pe lista neagră pentru 2016.

Decizia a fost luată pentru că, spune Graţiela Vâjâială, „s-a văzut că într-o anumită zonă geografică este foarte utilizată. Meldonium este folosit în marea majoritate a cazurilor doar în spaţiul ex-sovietic. Noi nu am avut cazuri cu Meldonium la testare”.

În ultimele zile, numeroşi sportivi ruşi au picat testele doping, fiind depistaţi cu meldonium, o substanţă folosită de cardiaci. Maria Şarapova este cel mai cunoscut caz, însă pe lista dopaţilor au mai intrat campionul olimpic la patinaj Semion Elistratov, campionul mondial la patinaj viteză Pavel Kulijnikov, voleibalistul Alexander Markin, halterofilului Alexei Lovcev, ciclistul Eduard Vorganov şi patinatoarea Ekaterina Bobrova. Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a declarat, marţi, că şi alţi sportivi ruşi vor fi depistaţi pozitiv pentru meldonium.

Graţiela Vâjâială a declarat în direct la ProSport Live că meldonium era introdus de un an pe lista medicamentelor monitorizate: "Cred că ruşii au considerat, probabil, că o substanţă abia trecută pe lista interzisă nu va fi identificată uşor la teste. În cazul Mariei Şarapova, eu acuz stafful din jurul ei., La o sportivă de top, stafful ei nu se poate să nu fie atent şi să nu-i atragă atenţia dacă medicamentul pe care îl ia e sau nu pe listă. Asta mai ales că Meldonium e de un an de zile în programul de monitorizare. Când o substanţă e în monitorizare, trebuie să fii atent. Oricând poate să treacă din monitorizare pe lista substanţelor interzise".

Preşedintele ANAD a explicat procedura prin care agenţiile naţionale anti-doping intră în posesia listelor cu substanţe interzise: "WADA aprobă în septembrie lista pentru anul următor. În octombrie se definitivează, iar agenţiile naţionale o primesc pe la finele lui octombrie. La noi, lista se aprobă prin ordinul preşedintelui. Se publică în Monitorul Oficial apoi, alături de ordinul preşedintelui, noi o tipărim într-o broşură pe care o distribuim federaţiilor, sportivilor, antrenorilor. Lista se postează imediat pe site-ul agenţiei. Acum două săptămâni, noi am pus pe site şi pe Facebook o atenţionare la meldonium".

Avertizarea menţionată de preşedintele ANAD a fost postată acum o săptămână, pe 2 martie 2016, pe site-ul www.anad.gov.ro.

MEDIAFAX

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.