Totul despre colegii mei | Gică Popescu şi visul american din '94. Momentul care putea schimba soarta calificării cu Suedia şi povestea emoţionantă despre Didi Prodan. "De atunci...". Teatrul de comedie cu Ilie Dumitrescu şi Dan Petrescu: "Băi, alo! Băieţaş!"

9 oct 2017 29277 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Totul despre colegii mei | Gică Popescu şi visul american din '94. Momentul care putea schimba soarta calificării cu Suedia şi povestea emoţionantă despre Didi Prodan. "De atunci...". Teatrul de comedie cu Ilie Dumitrescu şi Dan Petrescu: "Băi, alo! Băieţaş!"
  • Gică Popescu, unul dintre punctele de sprijin pe care s-a construit Generaţia de Aur a echipei naţionale a României, a fost invitat în luna mai la ProSport LIVE şi, ca toţi oaspeţii, a fost "trecut" şi prin rubrica "Totul despre colegii mei". O rubrică bazată pe întâmplări individuale a fost tansformată de fostul căpitan al României, prin cuvintele sale, într-un întreg de poveşti ale nucleului care a realizat cea mai bună performanţă a fotbalului românesc la nivel de reprezentativă, când naţionala României a fost la un pas de semifinalele CM '94.


"Baciului" i-a fost greu să-şi amintească o poveste cu fiecare în parte, dar a păstrat locuri special pentru patru dintre foştii săi colegi: Didi Prodan, Gheorghe Hagi, Dan Petrescu şi Ilie Dumitrescu. Popescu a povestit momentul în care "l-a câştigat" de partea sa pe Didi Prodan la alegerile FRF din 2014, în campanie, şi a vorbit despre ultimele mesaje schimbate în seara morţii. Fostul fundaş central a dezvăluit cum s-a legat firul prieteniei de 30 de ani cu Dan Petrescu, care a început printr-o sfidare, iar, legat de Ilie Dumitrescu,"Baciul" a povestit un episod mai puţin plăcut, dar amuzant: o ceartă în timpul unui antrenament.

Ce jucător a lipsit "enorm" naţionalei la CM 1994, mesajul lui Hagi înaintea meciului cu Argentina, ghinionul "Regelui" la Rummy, momentul psihologic care ar fi putut schimba destinul calificării pierdute în favoarea Suediei şi "nebunia" pe care o aveau tricolorii înaintea fiecarei convocări, în perioada Generaţiei de Aur. Toate, mai jos, din spusele lui Gică Popescu.

Didi Prodan - "El mi-a dat primul SMS (n.r. - în seara morţii) şi după aceea, ultimul, l-a dat în jur de şi jumătate. L-a sunat pe fratele lui, i-a spus <<Uită-te la Baciul, că-i Baciul la televizor>>. Mi-a dat ultimul mesaj <<Bravo, Gică! Bravo, Căpitane!>>, la şi jumătate aproape, şi 28. La fără un sfert am înţeles că au chemat salvarea. A fost...

Ne-am întâlnit cu Didi de multe ori (n.r. - în perioada aceea). Avea o problemă, era tot timpul... <<Baciule, hai, hai să facem>>. Avea ceva împotriva actualei conduceri a federaţiei. Pe bune dreptate până la urmă, l-au dat afară, l-au... Nu (n.r. - nu se putea detaşa). I-am spus <<Băi, Didi, las-o, mă, că mai sunt şi alte lucruri de făcut>>. Era setat pe chestia asta.

Nu eram într-o apropiere foarte mare cu el, până în campanie, în 2014. Am plecat să facem campanie la Satu Mare, Oradea, în zona aceea. I-am zis <<Didi, hai cu noi că eşti din zonă...>>, mi-a zis <<Stai să văd...>>. A venit. Am fost la Baia Mare, am făcut prezentarea proiectului, am vorbit o oră şi jumătate, era în dreaptea mea. N-a scos un cuvânt. A ascultat, răspuns la întrebări, a fost cea mai dificilă a proiectului pentru că ne-au pus probleme Balaj, care a organizat toată chestia asta. Ne-a pus într-o dificultate incredibilă. A fost cea mai complexă şi cea mai dificlă prezentare.

  • Momentul apropierii: "<<Începând de astăzi, sunt 100% alături de tine. M-ai câştigat>>. De atunci, lângă mine până în clipa când a murit. A fost un moment, pentru mine, foarte, foarte, foarte trist!"

Ne-am urcat în microbuz, am plecat către Sibiu. Am ajuns la hotel la Sibiu, Didi avea camera în faţa mea. Eu îmi desfăceam bagajul şi aud în uşă <<cioc, cioc>>. Deschid uşa, el... Foarte sobru, foarte serios. <<Gică, putem să stăm de vorbă două minute?>>, i-am zis <<Da, Didi, ia loc>>. Ne-am aşezat, îmi spune <<Să fiu sincer, până astăzi n-am crezut deloc în tine şi în acest proiect. Nu în tine ca persoană, în proiectul tău. Începând de astăzi, sunt 100% alături de tine. M-ai câştigat, sunt lângă tine>>. De atunci... lângă mine până în clipa în care a murit. A fost un moment, pentru mine, foarte, foarte, foarte trist. Foarte trist!"


Poveşti despre grup - "Aurul fotbalului românesc. Şi străluceşte într-un mod fotografia asta. Lăcă (n.r. - Marius Lăcătuş) ar mai putea fi aici, Neluţu Sabău... Aici ne-a lipsit enorm (n.r. - la meciul cu Argentina) Sabău. Făceam tot timpul echipa cu mine şi Lupescu mijlocaşi centrali, Hagi dreapta. Când auzea Petrescu înnebunea. Nici n-o gândea, nu s-o facă (n.r. - faza defensivă). Era absurd să-l pui pe Hagi să facă faza defensivă, eram destui care pedalam pentru el. Gică, în faţă. Petrescu înnebunea, îl prefera pe Dorinel Munteanu, să-l pună acolo. Cred că dacă era Neluţu Sabău puteam să avem performanţe mai bune la Mondialul ăsta (n.r. - CM 1994).

  • Mesajul lui Hagi: "Auziţi, mă. Dacă e să cădem, măcar să o facem de pe un cal mare. Ce Argentina?! Şi, ce?"

Dacă treceam de Suedia, jucam cu Brazilia, tot la Los Angeles, unde am câştigat trei meciuri din trei. Puteam bate pe oricine. Aveam o încredere, nu vă daţi seama! În mod normal ar fi trebuit să jucăm contra Nigeriei, care juca împotriva Italiei, cred, în optimi. S-a întâmplat ceva, au dat în ultimul minut gol... Eram la antrenament şi ascultam la radio. Se termină egal şi... <<Au, jucam cu Argentina!>>. Ne-am înmuiat. Şi Hagi spune <<Auziţi, mă. Dacă e să cădem, măcar să cădem de pe un cal mare. Ce Argentina... Şi, ce?>>. Am avut noroc că n-a jucat Maradona. Era... Ne neapărat ca joc, dar în mijlocul lor era sufletul. Teatrul pe care îl juca el, era un foarte bun actor, monta publicul, monta echipa, era un motivator fantastic. L-ar fi ţinut, probabil, Dorinel.


  • Întâmplarea care a "prevestit" înfrângerea în faţa Suediei: "Ca să petrecem timp împreună, jucam Rummy. Eu, Dan Petrescu, Gică şi Ilie. În seara dinaintea meciurilor, Hagi pierdea. Prima dată când a câştigat... Înaintea meciului cu Suedia"

Mi-e greu, am sute de ore petrecute împreună, mii de ore. La Mondialul din '94, ca să petrecem timp, aşa se întâmpla atunci, jucam Rummy în cantonamentul echipei naţionale. Jucam eu, Dan Petrescu, Gică (n.r. - Hagi), şi cred că Ilie (n.r. - Dumitrescu) era al patrulea. De fiecare dată, seara înaintea meciului, Hagi pierdea, nu făcea un joc. La toate meciurile, şi de pregătire, cele oficiale. Se enerva. Prima dată când a câştigat Hagi, înaintea meciului cu Suedia... Incredibil! Am zis <<Aoleu, nu e în regulă!>>. Cred că n-am fost conştienţi de valoarea noastră, nu eram atât de conştienţi. După aceea am realizat cât de puternici eram.

  • "Cred că trebuia să intre Stelea la 11 metri. Florin era căzut, greşise. Stelică era mare, motivat. Dacă era inspirat să-l bage..."

Am câştigat cu Prunea meciul cu Argentina, Stelea a apărat fabulos cu Columbia. Fabulos, fabulos, fabulos! Amândoi erau portari buni. Insipraţia lui Nea Puiu... Cred că trebuia să facă schimbare, imediat după gol, să-l bage pe Stelea la 11 metri. Cred că era... Florin era căzut, greşise, nici nu era un portar care la 11 metri nu avea acest talent, să apere. Stelică era mare, motivat. Cred că dacă era inspirat să-l bage pe Stelea..."


  • Gică Popescu vs. Dan Petrescu, schimbul de replici: "Băi, alo! Băieţaş, vezi că hăţurile-s la mine, mă! Aici sunt hăţurile, nu vezi?!" / "Hăţurile? Ţine-le pentru tine, mă!"

Dan Petrescu - "Cu Petrescu vă spun prima întâlnire. Cum ne-am cunoscut noi, a ieşit haios. Eram căpitanul echipei naţionale de juniori UEFA '86, el a venit la prima convocare, la Plopeni, în ziua în care făceam un antrenament fizic. Dădeam ture şi el, pe exterior, a luat-o înainte şi eu zic <<Băi, alo! Băieţaş! Vezi că hăţurile-s la mine, mă! Aici sunt hăţurile, nu vezi?!>>. <<Hăţurile? Ţine-le pentru tine, mă!>>". Şi pleacă! Hopa, zic <<Ce-i, mă, cu ăsta?!>>. Întâmplarea a făcut ca la masa de prânz, după antrenament, să fim trei inşi la masă. Era un loc liber. I-am zis <<Băi, tu, băieţaş! Ia vino încoace, mă. Aşează-te aici>>. Mi-a plăcut că avea personalitate, s-a aşezat, iar de atunci am rămas prieteni 30 de ani".Ilie Dumitrescu - "Toate-s legate de echipa naţională, de cantonamente. Eram în teren la echipa naţională şi vociferam. Ilie într-o parte, eu în cealaltă. La un moment dat, ne luăm la ceartă, dar ceartă rău. Şi Nea Puiu... <<Băi, dar nu vă e ruşine?! Ilie, te ia mama dracu, taci din gură! Ce nu-ţi convine?!>>. <<Păi, tocmai asta e bre, Nea Puiule, că-mi convine!>>. Duşmănie?! Eram disperaţi să venim cu 2-3 înainte, să stăm împreună. Vă dau cuvântul meu de onoare. Ne sunam să venim. Unul dintre punctele importante ale generaţiei noastre era faptul că eu şi cu Hagi eram apropiaţi. Eu cu Hagi totul timpul ieşeam împreună. Voiam să fim impreună, era nebunia noastră. Să venim cu două zile înainte, să stăm împreună. Noi am iubit echipa naţională enorm!"

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.