INTERVIU | Hagi 2.0. Cum a crescut Ianis sub îndrumarea „Regelui”, cât de tentante sunt ofertele din străinătate și ce spune despre posibilitatea de a evolua pentru naționala Turciei: „Sunt mândru că port numele ăsta”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Are doar 20 de ani, însă numele îl obligă să evolueze printre cei mai buni încă de la o vârstă fragedă. Ianis Hagi a renăscut după ce s-a întors în Liga 1 Betano, iar acum pare mult mai pregătit să plece într-un campionat puternic din străinătate. E conștient că acest lucru se va întâmpla, nu se ascunde, dar pentru moment se concentrează asupra jocului. Nu exclude un transfer la o altă formație din campionat, dar în definitiv vrea doar să joace fotbal. Și să devină un om de bază al echipei naționale, așa cum a fost tatăl său.

ProSport: Ianis, e prima ta convocare la naționala de seniori. Cum ai reacționat când ai fost contactat de federație?
Ianis Hagi: Normal că mi-a apărut imediat zâmbetul pe buze. Sunt fericit că am ajuns aici. Prima convocare este foarte importantă pentru toată lumea. Este un pas foarte important în carieră, dar pentru mine visul e să devin un om de bază la națională și să fac performanță alături de naționala României.

Tatăl tău ce mesaj ți-a transmis?
Mi-a urat baftă, ca de fiecare dată. Lucrurile personale vreau să le țin pentru mine.

Cum ar fi ca după calificarea la Campionatul European, tu și colegii tăi care sunteți acum la naționala mare să terminați pe primul loc și în grupa din Liga Națiunilor?
Da, normal că este important. Chiar dacă sunt două meciuri foarte grele, trebuie să le câștigăm pe ambele. Chiar și așa depindem de niște rezultate, dar suntem aici să ne facem datoria, să ne reprezentăm țara așa cum trebuie. Cred că suntem pregătiți pentru ambele meciuri.

  • România dispută pe 17 și 20 noiembrie ultimele meciuri din Liga Națiunilor. Primul va avea loc în compania Lituaniei, pe arena „Ilie Oană”, urmând ca 3 zile mai târziu, reprezentativa noastră să se deplaseze în Muntenegru.

Revenirea în Liga 1, de la Fiorentina la Viitorul, ai putea să o încadrezi în Top 3 cele mai bune decizii pe care le-au luat până acum?
Viața este făcută din decizii. E important să-ți găsești momentul potrivit și după aceea să ai în jurul tău oameni care să te ajute. Cei cu experiență trebuie să te ajute să iei cele mai bune decizii în viață. Nu pot să fac un Top, dar eu zic că a fost o decizie destul de bună că m-am întors acasă. Îmi doream să joc fotbal, asta mi-am dorit de mic, nu conta unde, îmi doream doar să fiu pe terenul de fotbal. Să-mi arăt calitățile și să joc fotbal. Până acum s-a dovedit că a fost o mișcare bună pentru mine și chiar un pas înainte.

  • Perioada petrecută în Italia l-a maturizat pe Ianis. Până să plece la Firenze, în 2016, Hagi Jr adunase 39 de meciuri pentru echipa de seniori a Viitorului și a reușit să-și treacă în cont patru goluri și două pase decisive. Pe 18 ianuarie a fost răscumpărat de clubul tatălui său, iar de această dată a început să-și pună amprenta asupra jocului. 30 de meciuri a adunat Ianis în 2018, pentru Viitorul, reușind să înscrie 12 goluri și să expedieze șase pase decisive.

„Fiecare jucător se gândește să facă următorul pas”

În spațiul public au apărut tot felul de zvonuri conform cărora ai avea oferte de la AS Roma, de la Benfica, de la tot felul de echipe. Există ceva concret?
Nu știu. Eu sunt concentrat pe ce am de făcut aici. La club trebuie să ne îndeplinim obiectivele și când vin la națională încerc să-mi fac datoria, să-mi reprezint țara cum trebuie. Normal, fiecare jucător se gândește la un moment dat să fac următorul pas, într-un campionat mai puternic și să ajungă la un nivel mai înalt. Deocamdată nu știu nimic, sunt concentrat pe ce am de făcut în prezent.

Dar pe viitor te-ai vedea plecând la o altă echipă din Liga 1 sau direct într-un campionat de afară?
Nu știu, voi vedea. Sunt sigur că îmi doresc să joc la un nivel cât mai înalt. Acum că va fi pasul într-un viitor apropiat sau într-un viitor îndelungat, nu știu exact.

  • În vară, directorul Viitorului, Cristian Bivolaru, a spus că Ianis este monitorizat de câteva formații din străinătate: „Au venit mai mulți scouteri din Franța, Belgia, Rusia, astfel că sunt șanse ca Ianis să plece în această vară de la Viitorul”. În final nu s-a concretizat nimic.

Ce diferențe ai sesizat la Viitorul după ce te-ai întors?
Când m-am întors, ei erau campioni. Altfel abordezi meciurile, pretențiile cresc, presa și media se așteaptă la rezultate foarte bune. Eu nu apucasem să joc în Europa League, când m-am întors am jucat și cu Vitesse și cu cei din Luxemburg. Deci eu zic că am găsit clubul cu un pas înainte față de cum era când plecasem.


DRAGOS PASCANEANU / MEDIAFAX FOTO

„Mereu ne ajută, e un tată pentru noi”

Care ar fi diferențele dintre tatăl Gică Hagi și antrenorul Gică Hagi?
Nu cred că este o diferență mare. Prioritățile sunt la fel. Îmi dă sfaturi și pe teren și în afară. Cred că și pentru ceilalți din echipă și cei din Academie, pe lângă faptul că este antrenorul principal, managerul tehnic de fapt, știm că este și un tată pentru noi. Pe lângă ședințele pe care le facem, când analizăm echipele adverse, vorbim și despre viață. Nu vorbim doar despre fotbal. Puteți să întrebați pe oricine. Avem ședințe lungi despre viață, mereu ne ajută, ne spune ce trebuie să facem și când trebuie să facem. Ne transmite experiențele pe care le-a avut el în trecut și cred că pentru oricine este ca un tată. Mai ales pentru cei din Academie.

La acel meci caritabil de la Oradea, organizat de fundația „Mihai Neșu”, tu l-ai înlocuit la un moment dat pe tatăl tău. Avem și o poză (n.r poza atașată sub răspuns) să-ți arătăm (Ianis se uită la poză). Ce ai simțit în acel moment?
Da, știu poza. A fost un moment frumos, m-am simțit foarte bine, mai ales că a fost stadionul plin. Toată lumea aplauda. După aceea a intrat din nou tata pe teren și am avut șansa să joc alături de el. Să fiu alături de unii dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului românesc a însemnat foarte mult. A fost o experiență de neuitat.


O imagine de milioane. PASCAL PAMFIL / MEDIAFAX FOTO

„Le mulțumesc părinților pentru educația pe care mi-au dat-o”

Atârnă greu numele Hagi?
Este o onoare. Sunt mândru că port numele ăsta și îmi dă în fiecare zi motivația să muncesc și să devin din ce în ce mai bun. Și ca fotbalist, dar în primul rând ca persoană.

Care ar fi cel mai important pe care ți l-a dat tatăl dău?
Nu pot spune un anumit sfat. Zi de zi vorbim despre fotbal, dar și despre viața personală. Îmi dă sfaturi mereu, mereu mă ajută. Și mama mă ajută. Zi de zi primesc sfaturi de la ei și le mulțumesc pentru educația pe care mi-au dat-o.

Crezi că Viitorul ar fi dominat campionatul dacă la echipă rămâneau jucători precum Dragoș Nedelcu, Răzvan Marin sau Florinel Coman? Toți cei care au plecat în ultima perioadă.
Cred că da. Ne-am bate an de an la campionat. Și așa reușim să fim mereu în primele 4-5 echipe din România. Dar când stai să te gândești ce jucători ai prin Liga 1, pe la Craiova, Steaua (n.r FCSB), CFR… E destul de greu să faci un prim 11 (zâmbește). Ar fi chiar și o bancă destul de valoroasă. Nu e niciodată târziu în fotbal. Poate peste câțiva ani ne vom întâlni toți la echipa națională sau chiar și la echipe de club.


Echipa Viitorului Constanța, în 2015, înaintea unui meci cu Astra Giurgiu. ALEXANDRU RAITA / MEDIAFAX FOTO

„Formăm un nucleu destul de puternic, bun și sănătos”

De Cristi Ganea ai mai auzit ceva? În acest sezon n-a prins niciodată lotul și cei de la Bilbao nu-i dau voie să discute cu presa despre situația sa.
Cu Cristi vorbesc destul de des, sunt prieten bun cu el. Știu ce mi-a spus, dar nu pot să vă comunic. Știu că se antrenează, îl știu ca persoană, pot să vă asigur că este un jucător profesionist care dă 100% la antrenamente. Dacă cei de acolo îi vor da șansa să joace, eu cred că o va face bine. Este pregătit 100%.

Te-ai gândit vreodată să evoluezi pentru naționala Turciei? Te-au contactat vreodată cei de acolo să-ți propună asta?
Nu… nu m-au contactat.

  • Ianis s-a născut la Istanbul, pe 22 octombrie 1998, astfel că are dublă cetățenie. În momentul în care va păși pe gazon în tricoul echipei naționale a României, varianta Turcia va fi istorie. În 2017, într-un interviu acordat revistei Socrates Dergi, Gheorghe Hagi a spus: „Nu știu cum a ajuns Turcia pe locul trei la Campionatul Mondial, dar vă pot spune direct și clar că, dacă aș fi jucat în naționala Turciei, ați fi ajuns campioni mondiali, nu ați fi terminat pe locul trei, deoarece eu sunt un campion.”

Cât de mult contează pentru tine că atât la naționala U21, cât și la naționala mare, joci alături de băieți cu care ai evoluat și la juniori?
Da, contează mult. Suntem mulți jucători din Academie, unii au plecat la echipe importante din România și din afară. Acum ne reunim la echipele naționale și cred că se vede. Formăm un nucleu destul de puternic, bun, sănătos și deocamdată la U21 am avut rezultate bune. Ne-am și calificat. Acum sperăm să facem performanță și la echipa mare.

  • România U21 se numărăr printre cele 12 echipe calificate la turneul final găzduit de Italia și San Marino. Campionatul European  va fi organizat între 16-30 iunie 2019. Toți jucătorii născuți după 1 ianuarie 1996 sunt eligibili pentru reprezentativele U21. Grupele de la EURO 2019 vor fi stabilite pe 23 noiembrie 2018. Cele 12 echipe vor fi împărțite în 3 grupe a câte 4 echipe. După faza grupelor de la turneul final, câștigătoarele grupelor și cel mai bun loc secund merg în semifinale, iar cele 4 echipe sunt calificate automat la Jocurile Olimpice din 2020.


Pe 24 aprilie 2001, peste 60.000 de spectatori au asistat la meciul de retragere al căpitanului echipei naționale de, Gheorghe Hagi. Ianis a intrat pe gazon alături de tatăl său. Foto Mediafax


Gheorghe și Ianis Hagi jonglează cu balonul, după un antrenament al FCSB, pe 23 august 2007. La momentul respectiv, Hagi senior era antrenorul echipei. Foto Mediafax


Ianis, alături de tatăl său, la Gala ProSport din 29 noiembrie 2012. Foto Mediafax


Ianis Hagi, în timpul unui meci România U16 – Polonia U16, pe 21 mai 2013. Foto Mediafax


Viitorul a câștigat, în 2013, titlul național la Juniori C. Selecționerul Florin Răducioiu i-a înmânt lui Ianis Hagi trofeul. Foto Mediafax


Ianis Hagi, urmărește meciul de fotbal cu CS U Craiova, din optimile de finală ale Cupei României Timisoreana, ediția 2014-2015, din 29 octombrie 2014. Foto Mediafax


Momentul în care Ianis Hagi a debutat în Liga 1 Betano: 5 decembrie 2014. Mijlocașul l-a înlocuit pe Silviu Pană, în timpul unui meci disputat la Chiajna. Foto Mediafax


Ianis Hagi, în cadrul unui antrenament efectuat la Ovidiu pe 17 iulie 2015. Foto Mediafax


Ianis Hagi și Fernando Varela dau mâna cu brigada de arbitri, înaintea meciului direct din 19 martie 2016, disputat la Ovidiu. Foto Mediafax


Ianis Hagi reacționează în timpul unui meci cu FCSB, disputat pe 11 martie 2018, pe Arena Națională. Foto Mediafax


CALIFICARE! ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…