INTERVIU VIDEO | „La el am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat!”. Deac, despre experiența în Germania, fotbalistul care i-a schimbat mentalitatea, insolvență și victoria de pe Olimpico: „Nu a fost întâmplătoare”

Redactor:
Andrei Pal
  • Publicat:
  • Actualizat:

Neuer, Howedes, Rakitic, Draxler, Raul sau Huntelaar. La o simplă căutare în arhivele fotbalului, observăm că puțini fotbaliști români se pot lăuda că au avut coechipieri, în carieră, jucători atât de importanți. Numele unuia dintre ei vine rapid în mintea suporterilor atunci când vorbești despre CFR Cluj: Ciprian Deac. Într-o zi răcoroasă de martie, când vremea se schimbă de la o oră la alta, imediat după antrenamentul de dimineață, fotbalistul de 31 de ani a acceptat dialogul cu ProSport și a discutat pe diverse teme. De la victoria de pe Olimpico la șansele „feroviarilor” la titlu, insolvență, fotbalistul care i-a schimbat mentalitatea și experiențele din Kazahstan. Toate se află pe lista subiectelor abordate. Începem interviul.

Ciprian, mare parte din cariera ai petrecut-o aici, cât de mult înseamna CFR Cluj pentru tine?
Am jucat aproape 10 ani, CFR-ul este casa mea, locuiesc în Cluj. CFR e un club care m-a învățat să câștig trofee, să joc fotbal la cel mai înalt nivel. Acest club mi-a intrat la suflet.

Asta voiam să spun. Bănuiesc că Clujul este mai mult decât orașul în care locuiești, iar CFR este mai mult decât locul de muncă să spunem așa…
Da. De la 19 ani sunt aici, am câștigat atâtea trofee cu CFR, am jucat în Champions League, în cupele europene. Mă simt foarte bine. E un club care înseamnă mult pentru mine.

  • „În Germania am jucat cu fotbaliști de cel mai înalt nivel. M-am schimbat foarte mult de atunci, văzând ce înseamnă fotbalul adevărat și să fii cu adevărat profesionist”

Ai jucat alaturi de fotbaliști importanți aproape toată cariera. Și la CFR, și la Schalke. Care-i cel mai important sfat pe care l-ai primit și cine ți l-a dat?
În Germania am jucat cu fotbaliști de cel mai înalt nivel. Nu neapărat că mi-au niște sfaturi, dar am văzut metodele de antrenament și seriozitatea. Pentru mine a fost un lucru minunat să pot lucra cu asemenea jucători.

Ai jucat la Schalke alături de Raul, cum era el la antrenamente?
Un tip foarte serios, venea primul, pleca ultimul. Un caracter frumos. Eu cred că marii fotbaliști ajung să joace la asemenea nivel și la 36-37 de ani ducând o viață sportivă și cu foarte multă seriozitate.

Putem spune că ai „furat” meserie de la el?
Nu neapărat că am furat meserie. Am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat. Acest lucru a contat foarte mult pentru mine, m-am schimbat foarte mult de atunci, văzând ce înseamnă fotbalul adevărat și să fii cu adevărat profesionist.

Odată cu înaintarea în vârstă, unii fotbaliști aleg destinații unde câștigă mulți bani, tu ai ales calea inversă. Care este motivul?
Nu chiar. Am jucat și în Kazahstan, unde… Nu sună așa bine cum sună Italia, Spania sau Germania, dar a fost o experiență bună. Într-adevăr, financiar cluburile de acolo stau foarte bine. În momentul de față m-am întors la CFR și vom vedea din vară ce va fi. E clar că nu mai sunt tânăr și trebuie să mă gândesc la viața de după fotbal.


În perioada petrecută în afara țării ai încercat să convingi vreun fotbalist să semneze cu o echipă din Liga 1?
Nu neapărat. E clar că cei din Germania sunt foarte greu de convins să vină în România, dar încă nu m-a sunat niciun jucător. M-au întrebat, într-adevăr, despre România, despre fotbal, dar să pun o vorbă bună să ajungă în România nu.  

Înainte de a alege să te întorci la CFR, te-a căutat vreo echipă din străinătate? Te-a căutat cineva din afară?
Da, puteam să plec afară. Am avut două-trei opțiuni, dar am ales să mă întorc acasă. Am fost plecat un an jumătate, așa am simțit, că e mai bine să mă întorc acasă.

  • „Îmi amintesc că toată Europa vorbea despre victoria noastră cu AS Roma. A fost o experiență unică”

Aș vrea să ne întoarcem puțin în trecut. Ai trăit de pe margine victoria cu AS Roma, de pe Olimpico, cum era atmosfera în sânul echipei atunci?
Fiind primul meci din acea grupă… A fost o experiență unică, până în acel moment nu mai jucasem în Champions League. O victorie mare la care nimeni nu se aștepta. Îmi amintesc că toată Europa vorbea despre victoria noastră. Ce poate fi mai frumos decât să joci la asemenea nivel și să câștigi contra Romei… E ceva frumos!

Ați fost conduși de Roma atunci, a deschis scorul. Care a fost momentul în care s-a produs declicul și ați simțit că puteți întoarce rezultatul?
În 2008, CFR-ul avea o echipă foarte puternică, cu jucători foarte buni. Îmi amintesc că în acea perioadă cumpăra jucători cu două milioane de euro. Asta spune multe. Aveam forță financiară, un lot foarte bun și cred că victoria de pe Olimpico nu a fost întâmplătoare.

A fost un anumit jucător care să dea semnalul revenirii? Să trezească echipa?
Da. Atunci, în perioada aceea, era Eugen Trică. Era un lider în vestiar și îmi amintesc că tot timpul era „cu gura” pe jucători, îi motiva. Pot să spun că el, în acea perioadă, el era liderul acelei generații.


Să revenim în prezent. Sperai ca următorul meci în cupele europene al CFR-ului să fie în sezonul următor?
Da. Acum nu știu exact care este situația. Din câte știu eu, ar trebui să ieșim luna viitoare din insolvență ca să putem juca. Nu știu, nu prea cunosc aceste detalii, dar este important să terminăm noi cât mai sus și să ne facem treaba. Nu mai depinde de noi, jucătorii, dacă vom juca în cupele europene sau nu.

Dar nu e frustrant să termini pe un loc de Europa și să nu poți juca?
Da, dar nu avem ce face. Ce putem face? Nu e vina noastră, a jucătorilor, cred că cei de acum și cei care au jucat anul trecut și-au făcut treaba foarte bine. Am plecat un handicap de 6 puncte și am ajuns în play-off. Eu spun că e o performanță destul de bună.

Te va mai prinde următorul meci al CFR-ului în cupele europene la Cluj? Steaua și-a manifestat interesul pentru tine.
Nu știu, vom vedea de la vară ce se va întâmpla. Îmi doresc să rămân, să vedem care va fi și planul clubului. Mi-aș dori ca de la anul să avem obiectiv câștigarea campionatului și să o ținem pe această linie pentru că în momentul de față CFR-ul e o echipă bună,  care joacă fotbal, suntem acolo sus.


Foto: MEDIAFAX/Dragoș Savu


După preluarea clubului, noul patron a venit până acum în vestiar să țină vreun discurs echipei? Să vorbească despre planurile de viitor?
Nu, cu noi, jucătorii, încă nu, nu s-a vorbit. Vom vedea de la vară, important e că am ajuns în play-off, suntem pe locul 3, vom vedea. Cel mai important e să luăm fiecare meci în parte și vom vedea la sfârșit, când se va trage linie. Acum toată lumea vorbește de campionat, de… Dar nimeni din vestiar nu se gândește la campionat. Trebuie să rămânem la fel de concentrați ca și până acum și vom vedea ce se va întâmpla.

  • „Dacă vom avea șansa să ne batem la campionat, ne vom bate, dar nu avem fixat acest obiectiv”

Voi, jucătorii, ați vorbit între voi și ați trasat un obiectiv al vestiarului, să spunem așa?
Nu, pentru că nu ar fi drept. Plecând cu -6 puncte, obiectul nostru a fost să intrăm în primele 6 ehipe. E clar că dacă vom avea șansa să ne batem la campionat, ne vom bate, dar nu avem fixat acest obiectiv.


Să vorbim un pic despre antrenor, despre domnul Vasile Miriuță. L-am văzut pe bancă, la meciuri, e un tip care se agită destul de mult, dar la interviurile de după meci e mai mereu cu zâmbetul pe buze. Are mereu câte o glumă pregătită. Cum este el la antrenament?
Domnul Miriuță este, în primul rând, un om deosebit, un antrenor foarte bun. La antrenament e… Am spus mereu, e stilul nemțesc, e un tip foarte serios, când am intrat pe teren nu face glume. Îi place seriozitatea și acest lucru se vede pentru că a jucat în Germania, a antrenat în Germania, și a implementat acest stil nemțesc.

Pe care dintre colegii tăi stă cel mai mult mult „cu gura” în timpul ședințelor de pregătire?
Eu cred că, în momentul de față, CFR-ul are 3-4 jucători cu experiență care putem fi lideri în teren. Unul dintre ei este și Camora, căpitanul echipei. E un tip care știe să motiveze foarte bine jucătorii.

Cum destinde atmosfera în momentele mai tensionate, când ceva nu merge bine? Momente mai tensionate…
Pai… Doar prin vorbă, dar… De când am venit eu, nu știu, am găsit un colectiv foate bun, suntem prieteni, iar acest lucru se vede și pe teren. Eu cred că CFR-ul, în momentul de față, a ajuns unde e doar prin puterea grupului. Chiar suntem prieteni între noi.


Pentru final te-aș ruga, am vorbit și la începutul interviului despre faptul că ai jucat alături de fotbaliști importanți și la Schalke, dar și aici , la CFR, dacă poți face un prim 11 al celor mai buni. Numele cele mai importante.
Jucători foarte mari. E clar că… Nu știu, cred că ar fi mai ușor să punem echipa de atunci și 2-3 jucători de la CFR care ar fi putut juca în acea echipă. Un Eugen Trică, un Cadu, Yssouf Kone. Și la CFR au fost jucători foarte buni, e clar că nu s-au ridicat la nivelul jucătorilor de Schalke, dar cred că anii trecuți am format o echipă foarte bună. Nu doar pentru România, ci și în Europa am făcut o treabă bună.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…